Stemverklaring

partijcongres-35-of-1.jpg

Als het ophoudt met regenen ga ik mijn burgerplicht doen en stemmen.
Als het niet ophoudt met regenen ook hoor, maar dan moet ik de plu zoeken die ik altijd kwijt ben.

Ik stem, o verrassing, op de SP.

Ik stem op de SP om hun heldere standpunt over het Midden-Oosten, nu belangrijker dan ooit, en om mijn vertrouwen in Harry van Bommel als woordvoerder buitenland, die zijn best zal blijven doen om ook de volgende regering nu eindelijk eens zover te krijgen dat ze meewerken aan het handhaven van internationaal recht en mensenrechten, de zaken waarin minister Verhagen het schandelijk af heeft laten weten.

Ik stem op de SP omdat Emile Roemer het fantastisch heeft gedaan, en dat was geen geringe klus om als vrijwel onbekende lijsttrekker tussen al die al overbekende koppen zijn plaats te veroveren. Ik heb er van genoten hoe gewoon eerlijk en eerlijk gewoon hij was, en de oneliner van gisteren bevalt me ook erg: De PVV sluist het geld van Henk en Ingrid door naar de villa van Frederik-Jan van Hier tot Ginder”. (En zelfs Cisca Dresselhuys die principieel een vrouw kiest stemt nu op Emile, mede vanwege zijn leuke flaporen)

Ik stem op de SP omdat dat de meest consequente partij is wat betreft het verminderen van de kloof tussen arm en rijk, en de bescherming van de kwetsbaarsten in deze samenleving, juist in tijden van economische crisis.

Ik stem op de SP omdat het de SP-motie is die de Tweede Kamer er toe gebracht heeft in meerderheid te beslissen dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat gezet mogen worden. En om Krista van Velzen, die consequent opkomt voor de rechten van vluchtelingen.

Ik stem op de SP omdat ik het goed volk vind, mensen die er nog steeds in blijven geloven dat onze maatschappij menselijker en rechtvaardiger kan, en bereid zijn daar heel veel van hun vrije tijd onbaatzuchtig voor in te zetten.

Ik stem op nummer 41, op Said Afalah uit Rotterdam, een van de leiders van de schoonmakersactie. Uit eerbetoon voor de schoonmakers, en ook wel een beetje om de SP een boodschap af te geven dat ze er nu echt voor moeten zorgen dat de kandidatenlijst niet zo wit is. Afalah zal er niet mee in de kamer komen, en dat hoeft ook niet, maar even laten weten dat de SP nog veel meer een afspiegeling zou kunnen zijn van onze samenleving, dat mag wel, vind ik.

Ik had ook voor Farshad Bashir kunnen kiezen, die op 14 staat, maar ik heb zo het idee dat hij er zonder mij ook wel inkomt.

En dan ga ik met mijn maten de uitslagen afwachten en hopelijk een beetje vieren in De Rode Hoed.

19 gedachten over “Stemverklaring

  1. Said heeft ook mijn stem, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen. Een onvermoeibare, warme man met hele veel hart voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, en met oog voor de wereld buiten Nederland.

  2. Anja,

    Het weer hier in Utrecht is ook niet al te best, wordt ook een gevalletje paraplu.

    Ik waardeer en respecteer waar de SP voor staat. Op haar manier vervult de SP een belangrijke rol in het politieke klimaat. Een rol van klokkenluider, van waakhond.

    Mijn stem is niet voor de SP, dat zit hem mede in het economische verhaal op lange termijn. Desondanks hoop ik dat de SP een mooi resultaat neer zet en haar geluid de komende periode krachtig kan blijven uitdragen.

    Overigens vind ik dat Emile het prima doet, al hoewel ik het blijf betreuren dat het vandaag de dag in de politiek zo weinig over de inhoud gaat. Iets waar trouwens (bijna) alle politici zich aan bezondigen.

    Veel plezier vandaag/vanavond.

    Groet,

    Dirk

  3. hoi ik heb op Sadet Karabulut gestemd ook een mogelijkheid om op te stemmen als je kleurrijk wilt stemmen voor meer afspiegeling.

  4. Anja, jouw punt 1 heeft ook voor mij de doorslag gegeven.
    Politiek heeft mijn interesse niet omdat ik door de bomen het bos niet meer zie.
    Ook al het feit dat als je een woord zegt, zonder bijbedoelingen, er direct al vanuit gegaan wordt dat er andere bedoelingen achter je woorden liggen terwijl die er niet zijn.
    En al dat onderlinge gekibbel, daar word ik niet goed van.
    ‘k Ben jarenlang niet wezen stemmen maar door jouw en Harrie van Bommel die toch het hele jaar door, dag in dag uit, opkomen voor de Palestijnen, ben ik vanmorgen wel wezen stemmen.
    Dit is wel het minste wat ik nog voor de Palestijnen kan doen.

    Een fijne avond voor jullie allemaal daar in de Rode Hoed en ik hoop dat er veel reden tot feestvreugde mag zijn!!!

    Groet,
    Gerrie

  5. Lange tijd heb ik gedacht niet te gaan stemmen, omdat mijns inziens politici zich bemoeien met en wetten maken over dat waar mensen vrij horen te zijn. Ik heb dat wel vaker laten weten.
    Maar sinds de VVD de grootste lijkt te worden en natuurlijk de idioterie van Wilders c.s. begon ik te vinden dat ik het niet kon maken om niet te stemmen.
    Ik heb getwijfeld tussen Groen Links en SP. En als de verkiezingen eerder waren geweest had ik misschien GL gestemd.
    Ik heb op Harry van Bommel gestemd vanwege zijn inzet voor het buitenlands beleid.
    Wat mij aansprak bij de SP was dat ze de mensen in de dienstverlenende sector hun vakmensschap terug willen geven, dat raakt aan mijn begrip van vrijheid en ik hoop dat de SP daar echt wakker aan wordt.
    Job Cohen vind ik een sympathieke man, maar vanwege de vrijheid van onderwijs, wat ik wel bijna het aller belangrijkst vind, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om PvdA te stemmen.
    (Ik ben sinds lange tijd geen socialist meer, maar sinds Emile Roemer zich kan voorstellen dat de vrije markt zinvol kan zijn in de stofzuigerindustrie [ben ik het niet mee eens] is de SP ook niet meer zo socialistisch.)

    Ook een fijne avond gewenst en groet,

  6. Krista van Velzen, ik zag ineens dat ze op de 21e plaats stond, vond dat ze wel een voorkeurstem verdiende.

  7. Helemaal niet slecht gedaan, die SP. Die zal veel strategische stemmen zijn kwijtgeraakt aan Cohen. En de sterke punten van de SP (o.a. Midden-Oostenbeleid) hadden een enorme politieke wind tegen. Dan krijg je dat moeilijk op de agenda, en kun je je daar ook niet mee profileren.
    Roemer presteerde boven verwachting. Noem het ijzersterk.

    Mijn hart gaat even uit naar Agnes. Die kan nou onterecht het gevoel hebben, dat de eerdere lage tussenstand aan haar lag, terwijl ze prima gefunctioneerd heeft..

  8. EINDE OEFENING

    Hoezeer rijp is de tijd
    nu het volk zozeer lijdt:

    Balkenendeficit!

    Wat een leugens en air
    om de oorlog zo ver:

    Balkenendemagogie!

    Wat verlang ik ernaar
    de champagne staat klaar:

    Balkeneinde oefening!

  9. (8) Ina, Krista is gewaardeerd en geliefd, maar ze wilde zelf een tijdje meer in de luwte. Het wordt nog lastig wat ze moet doen als ze te veel voorkeursstemmen krijgt.

  10. Al met al een heel net resultaat. Mijn welgemeende felicitaties.

    De uitzinnige blijdschap vond ik dan weer iets te; als socialistische oppositiepartij verliezen terwijl het neo-liberalisme min of meer failliet is gegaan is natuurlijk in beginsel niet goed. Gezien de peilingen dan weer wel een goed resultaat. Zeker gezien de explosieve groei van de PVV is het knap dat de SP een deel van haar zetels heeft kunnen vasthouden.

    Op naar PvdA-VVD-GL-D’66 zullen we dan maar zeggen, echt andere alternatieven zie ik niet.

    Groet,

    Dirk

  11. 15 zetels is minder dan 2006 maar ik zie het niet als een verlies, ze zijn altijd nog groter dan GL en D66.

    De wisseling van leiderschap is denk ik gezond voor een partij en een schommeling in de zetelverdeling komt dan wel eens voor. De uitslag is altijd nog meer dan die in 2003 en laat zien dat SP niet een partij is die alleen aan de persoon van Marijnissen hoeft te hangen.

    Ik heb trouwens geen spijt dat ik niet strategisch PvdA heb gestemd.

  12. Op naar een onafhankelijk Limburg, zullen we maar zeggen.

    Ik heb zelf ook op Said gestemd. Geweldige man, als we in Rotterdam op 3 maart hetzelfde resultaat hadden behaald als vandaag dan had ‘ie er in gezeten… Tja.

  13. Voor het eerst in jaren geen SP gestemd. Sociaal beleid voeren met geleend geld lijkt me niet verstandig. SP = SinterklaasPartij? D66 ditkeer.

  14. (15): “Sociaal beleid voeren met geleend geld lijkt me niet verstandig.”

    Asociaal beleid met geleend geld is toch nog altijd erger:
    Recordbankenbonussen na de steun van de overheid, beleggingen in Icesave door (semi)overheden , de ‘verdwenen’ 1,3 miljard voor de OV chip bij de NS, de 0,9 miljard van de bouwfraude enz. enz.

    Ach hoe makkelijk een mens toch vergeet.

  15. Emile Roemer doet het geweldig. Hij heeft ademt de zelfde lucht als Marijnissen en mist de boosheid van Agnes Kant, waarvan ik het overigens heel jammer vindt dat ze de kamer uit is.
    Zelf ben ik vreemd gegaan naar PvdA maar natuurlijk wel gestemd op Achmed Marcouch. Iemand die zo zijn nek uit steekt als Achmed verdient veel voorkeurstemmen.

  16. @ Dirk (12):

    Een door Roemer zelf genoemd alternatief is nog: PvdA, SP, GL, D66 en…..CDA!

    @ Leo de Kam (18):

    Dat je op Ahmed Marcouch stemt, kan ik nog begrijpen, maar vreemd gaan? Foei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *