Aanbevolen: D e D i a l o o g
met Ed van Thijn
Ed van Thijn was vijf jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Gescheiden van zijn ouders dook hij onder. Op het achttiende adres werd hij verraden en afgevoerd naar Westerbork. Maar de eindreis naar het Oosten maakte Van Thijn niet. De treinen staakten, en kort daarop werd Westerbork bevrijd. De kleine Van Thijn werd weer met zijn ouders verenigd. De gebeurtenissen in de oorlog bepaalden veel later Van Thijns politieke drijfveren. Hij beschrijft dit zelf in zijn boekje “Het Verhaal” (1999) waarin hij voor het eerst openlijk zijn persoonlijk relaas doet.
In de derde aflevering van het Tv-programma De Dialoog, gaat de Palestijns-Nederlandse presentator Radi Suudi in gesprek met de mens en politicus achter Ed van Thijn. Over zijn verscheurde jeugd. Maar ook over het hier en nu. Zo discussiëren zij ondermeer over begrippen als politieke correctheid, respect en tolerantie. Zijn dit inmiddels achterhaalde termen? Uitgegroeid tot scheldwoorden? Ed van Thijn vraagt zich af waarom dat eigenlijk zo is. Als waarschuwing tegen onze naïeve tolerantie? Vooral jegens ‘de alles bedreigende islam’? Ter verdediging van onze normen en waarden, onze Verlichte Europese geschiedenis? Van Thijn: “Maar men vergeet dan even waarom tolerantie en mensenrechten pas sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog bestaan. Zij komen juist voort uit een lange barbaarse Europese geschiedenis. Racisme, discriminatie van minderheden, de holocaust. Het is eigen aan onze geschiedenis en we kunnen ze niet afdoen als toevallige spatjes op een vlekkeloos verleden. Ik zal daarom altijd mensenrechten verdedigen en discriminatie bestrijden, ook als het om moslims gaat, of wie dan ook. Ik zal me niet laten afschilderen als een multiculti softy.”
Derde aflevering met Ed van Thijn.
Zondag 24 oktober via Nederland 1 van 12.30 uur tot 13.00 uur.
De herhaling is op zaterdag 30 oktober van 11.00 uur tot 11.30 uur via Nederland 1.
Het lijkt me zeer nuttig als iedereen naar die uitzending zou kunnen kijken. Ed slaat met zijn stellingname de spijker op z’n kop.
Ik keek aandachtig naar de uitzending en ik vond ontzettend interessant, objectief en constructief.
Het zou op zijn plaats zijn als de gedachtegang die naar voren gebracht werd door beide heren, Ed van Thijn en Radi Suudi uitermate belangrijk.
Deze gedachtegang kan als basis van een erg belangrijke ideologie die vooral in het westen (als niet in de hele wereld) moet heersen.
Als de discussie, die ontstond tijdens de aflevering van De Dialoog, nog niet geschreven staat in een literatuur, dan zou het -wat mij betreft- alsnog moeten geschieden, tenminste als een morele plicht op weg naar een basale verhelderings-/belichtingscampagne voor de westerse samenleving overal.
Meneer Alsaadi, ik heb de uitzending met Ed van Thijn inmiddels ook gezien en ik vond het aangrijpend en indrukwekkend. Ik heb aantekeningen gemaakt van het gesprek, die zal ik een dezer dagen op mijn weblog zetten, want het is ook mijn wens dat meer mensen dit lezen.