Vandaag beginnen de acties van Nederland. Niet kapot te krijgen, met advertenties in de krant.
Dit is de tekst:
Nederland heeft het moeilijk. Want Nederland is geschrokken. En natuurlijk wordt er meteen veel gescholden. En er wordt nog meer met de vinger gewezen Want er zijn altijd mensen die de schuld van alles en nog wat aan een ander geven. Misschien omdat dat het makkelijkst is.
Maar van wijzen wordt niemand wijzer. Integendeel. Nederland dreigt er verlamd door te worden. Nog erger, Nederland begint zijn kracht te verliezen.
Nederland staat al eeuwen voor vrijheid, solidariteit, barmhartigheid, saamhorigheid en vastberadenheid. Daar gaan wij samen met iedereen die zijn gevoel en verstand een beetje gebruikt een nieuwe impuls aan geven.
Nederland moet het land zijn dat de wereld laat zien hoe je met ontelbaar veel culturen samen kan werken, wonen en leven.
Nederland moet als land het nieuwe thuis zijn voor iedere vluchteling die uit doodsangst alles heeft moeten achter laten.
Nederland moet het land zijn waar geen millimeter ruimte is voor welke vorm van extremisme dan ook.
Nederland moet het land zijn waar joden en moslims elkaar het licht in de ogen gunnen. En gewoon tegen elkaar durven voetballen.
Nederland moet het land zijn waar vrijheid van meningsuiting nooit uitmondt in geweld maar wel leidt tot de meest heftige en inspirerende debatten.
Nederland moet het land zijn waar wij kunnen geloven wat wij willen en waar plaats is voor kerken, synagogen en moskeeën.
Nederland moet het land zijn waar vrouwen exact dezelfde rechten hebben als mannen. Zo simpel is dat.
Nederland moet het land zijn, waar iedereen voelt dat je onderdeel bent van een veilige samenleving. Absoluut.
Nederland moet het land zijn waar wij bij de buren op de koffie gaan. Of op de thee met mint. Om te kletsen over alles.
Nederland moet het land zijn en blijven waar homo’s en lesbiennes alle vrijheid hebben. Meer dan waar ook ter wereld.
Nederland moet het land zijn waar wij iedere dag trots op elkaar kunnen zijn. Ook op die zogenaamde zakkenvullers uit Den Haag.
Nederland moet het land zijn waar we lekker kunnen zeuren over de euro, de belasting, de regeltjes, de files en andere ongein.
Een land waar problemen met creativiteit, discussies, liefde en humor worden opgelost. Een land dat staat als een huis. Met van die gezellige gordijntjes.
Een land waarin wij vandaag al beginnen om te vechten als een leeuw voor het Nederland waar wij in geloven. Dat Nederland is niet kapot te krijgen.
Wat voor actie? Ga naar : Nederland. Niet kapot te krijgen
Vandaag lees ik in de krant dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, van de Groene Partij, zijn landgenoten heeft opgeroepen, geen vuurwerkgeld te verknallen, maar het geld te storten t.b.v. slachtoffers van de ramp in Azië.
Vandaag lees ik in de krant dat Duitsland gisteren heeft voorgesteld, de buitenlandse schulden van enkele getroffen landen kwijt te schelden. Een nieuwe internationale coalitie waarin ook de VS en Duitsland deelnemen en die hulp op langere termijn wil coördineren, buigt zich over dit uitstekende voorstel.
Onze minister van Buitenlandse Zaken heb ik nog nergens over gehoord. Onze minister-president zwijgt in alle talen. Onze minister van Vreemdelingenzaken blijkt nu ineens een groep mensen toch asiel te verlenen. Maar als ik als burger wil begrijpen waarom deze mensen wel en andere mensen niet, dan mag ik dat nog steeds niet weten.
Vandaag lees ik in de krant dat Jozias van Aartsen – in een wanhopige poging rechts aan zich te binden – het evangelie van een nieuw soort overall-patriottisme verkondigt. We moeten er van hem weer trots op zijn, Nederlander te zijn. Onze jonge mensen moeten niet bankier willen worden in Londen, of modeontwerper in Milaan, maar gewoon in Nederland.
Onze ramen en deuren moeten dicht, begrijp ik, en dan graag ook nog een hek om ons ‘mooie’ Nederland. Niemand eruit en niemand erin.
Nederland niet kapot te krijgen? Ik zit echt niet te wachten op zo’n rare navelstaaractie, op de zoveelste betuttelende poging het Nederlanderschap (wat dat ook mag zijn) te verheerlijken. Sinds wanneer heeft Notariskantoor Spier en Hazenberg in zijn doelstellingen staan, dat wij als burgers anders met elkaar om moeten gaan? Of de FNV? Of het kabinet?
Ik maak me ernstig bezorgd over de heilloze sentimenten die op zulke bedjes van neopatriottisme verder kunnen en zullen woekeren.
Ik wilde dat ik weer trots kon zijn op mijn regering. Dat de regering zelf eerst eens ophield met haar aanhoudende pogingen Nederland kapot te krijgen.
Maar daar heb je blijkbaar een centrum-links kabinet voor nodig.
Oordeel niet zo snel dat dit een ‘rare navelstaaractie’ is Claar. Ik ben zulke makkelijke negatieve oordelen uitgerekend van jou niet gewend.
Het gaat er om om op de houden met alleen maar kankeren en nog eens zeggen wat er allemaal mis is en wie er mis zijn (zie jouw reactie) en om echt iets aan te pakken. De eersten zijn al begonnen. Met het kabinet heeft het helemaal niets te maken. Dat het FNV meedoet lijkt mij prima.
Na de buttons en de polsbandjes weer zo’n vrijblijvend burgermansinitiatief. De actie Gezellige Gordijntjes. Ik word misselijk van die copywriterstaal, vermoedelijk uit de mond van Micky Huijbregtsen (Publieke Zaak, De Slinger) die zich de laatste tijd weer roert met laatdunkende praat over het parlementaire bedrijf. Dat daar momenteel te weinig uitkomt ben ik met hem eens, maar met bombastische advertenties verander je hier niets aan. Politieke partijen ontlopen hun verantwoordelijkheid door geen duidelijke, principiële keuzen te (durven) maken. En Balkenende roept dat 2005 ‘in het teken van de verzoening’ zal staan. Hoe? Wie met wie? Onder welke voorwaarden? Wat heb je daar voor over? Dat zijn serieuze vragen die bestuurlijke antwoorden vergen. En die zullen toch echt door ‘de politiek’ geformuleerd moeten worden. Het is te gemakkelijk om op te sommen wat we allemaal wel graag zouden willen. De consequenties vereisen staatkundige durf. Meer politiek, minder mensen naar de mond praten.
Ik hoop dat in het nieuwe jaar minder kinderen en dieren mishandeld gaan worden. Volgens deskundigen wordt een op de vier kinderen wordt psychisch en/of lichamelijk mishandeld, wat voor toekomst beloofd dat?
En verder
dat in het nieuwe jaar minder gezeurd gaat worden over Islamieten en nu eens de Boedistische religie meer aandacht gaat krijgen.
Wel zo vredelievend en verdraagzaam.
De bedoeling is ongetwijfeld goed, maar ik kan Claars reserves ook wel begrijpen. Terecht constateert zij dat de Nederlandse regering traag en lauw reageert op de enorme natuurramp in Zuid-Oost-Azië. Moeten wij zo trots zijn op nederland?
Bovendien: bepaalde onderdelen van dit manifest kan ik absoluut niet onderschrijven.
B.v.”:
-“Nederland moet het land zijn waar wij iedere dag trots op elkaar kunnen zijn. Ook op die zogenaamde zakkenvullers uit Den Haag.” Nou, ik ben helemaal niet van plan trots op hen te zijn, integendeel! Deze “zogenaamde” zakkenvullers vullen wel de grote zakken van weinigen ten koste van de kleinere zakken van velen!
-“Nederland moet het land zijn waar we lekker kunnen zeuren over de euro, de belasting, de regeltjes, de files en andere ongein.” Nou, deze zaken vind ik geen ongein. De euro heeft de koopkracht van vooral de lagere inkomens ernstig aangetast. De belasting is voor velen een crime. De regeltjes zijn vaak erg verstikkend. De files vormen een enorme, onnodige kostenpost. Als men bereid zou zijn de heilige koe wat los te laten zou dat veel kunnen oplossen.
Onbegrijpelijk dat dit soort zinnen erin zijn gekomen. Dus wat mij betreft: goed bedoeld, maar de uitwerking? Mwah…..
Jezus wat een stelletje cynische, zure klieren lijken jullie opeens. Beetje af zitten kammen nog voordat je weet waar het over gaat. Getver.
Anja, waarom zo fel ineens? Als we de bovenstaande tekst lezen, weten we toch waarover het gaat? Als je er langer over nadenkt, zal je ongetwijfeld inzien dat er enige waarheid schuilt in de commentaren.
Anja, ik moet wel lachen om die zure klieren van je. Okay, dan maar even een zure klier, want ik ben het gewoon niet met je eens. Ik heb geprobeerd het uitgebreider op te schrijven, want dat je me gemakkelijk negativisme verwijt, nou, dat stak natuurlijk wel even.
Er zijn de afgelopen jaren grote gebeurtenissen geweest die onze samenleving hebben geschokt. Ook internationaal gebeurden er grote dingen die de wereld community met opzet uit balans willen brengen. Gebeurtenissen waar de meeste gewone burgers part noch deel aan hadden/hebben. Maar in reactie daarop maken zich bij burgers wereldwijd een hoop emoties en angsten los. De gebeurtenissen werken polarisatie in de hand, bevolkingsgroepen gaan elkaar zien als onwenselijk. Die ontwikkeling is op zich ook weer onwenselijk. Allemaal waar.
Maar ik krijg volslagen de kriebels van zo’n actie. Om verschillende redenen.
Eerst omdat ik hier als burger pontificaal word aangespoord dingen te doen, die ik uit mezelf gewoon allang doe, altijd heb gedaan, mijn kinderen probeer te leren en mijn leerlingen probeer te leren. Dingen die naar mijn schatting (dat zou je moeten onderzoeken) driekwart van de bevolking allang gewoon uit zichzelf doet. “Zo gaan we in dit land niet met elkaar om”, roept Balkenende te pas en te onpas en ik voel me persoonlijk nooit aangesproken. Ook deze actie heeft het over hoe we met elkaar omgaan. Maar ik kan me in elk punt dat in jouw artikel staat, uitstekend vinden en doe allang eerlijk mijn best er dagelijks naar te handelen voor zover dat in mijn vermogen ligt. Jij ook, dat durf ik te wedden. En velen in mijn en jouw omgeving.
Maar deze actie zegt ons in feite: beste plusminus driekwart van alle Nederlanders, ‘we’ (jullie?) doen iets héél erg fout. Ik zeg op mijn beurt tegen de actie: welnee, we doen ons stinkende best het goed en beleefd en gastvrij te doen. Ik heb er bezwaar tegen, dat een hele bevolking steeds weer wordt aangepraat, dat “we” ons op een hellend vlak bevinden. Ik steiger tegen het wantrouwen tegen de bevolking dat eruit spreekt. Ik steiger als ik lees: “De campagne moet er voor zorgen, dat het weer ‘chique’ wordt om een initiatief te nemen en niet voor gek te worden versleten als je je nek uitsteekt.” Word je dan voor gek versleten? Ik herken dat helemaal niet. En als ik eerlijk ben, Anja, ik geloof niet dat zo’n oproep iets teweegbrengt bij de mensen voor wie hij dus blijkbaar wel bedoeld is. Vroeger op school stond de meester ook altijd tegen de klas die er netjes op tijd was, uitgebreid te vitten op de kinderen die weer eens te laat kwamen. Dat gevoel.
Ten tweede staan in deze oproep enkele zuiver politieke programmapunten genoemd die je helaas niet in elk partijprogramma tegenkomt. Het is daarmee in feite een mede door enkele grote maatschappelijke organisaties ondersteunde oproep voor een door alle burgers breed gedragen links beleid. Was het maar zo eenvoudig. Want tegelijkertijd kan ik niet anders dan constateren, dan dat de huidige regeringscoalitie een beleid voert dat haaks staat op een aantal in het pamflet genoemde punten. En bovendien moet ik constateren, dat de manier waarop het kabinet en de regeringspartijen zich opstellen, er mede aan bijdraagt dat het klimaat verhardt. Daardoor ontstaat ook voor burgers ruimte, zich te laten verleiden tot steeds hardere uitspraken over elkaar. Dat is niet kankeren, of met de vinger wijzen. Dat is vaststellen. Als we het massaal anders (zouden) willen, moeten we dus gewoon morgen naar de stembus.
Ten derde geloof ik gewoon niet in het middel dat hier wordt gebruikt. Ik lees op de site, dat allerlei mensen, gewone en VIPS, nu het goede voorbeeld willen gaan geven. De eersten zijn al begonnen, zeg jij. Maar de eersten waren allang begonnen, dit is toch niet iets compleet nieuws? We kennen toch allemaal wel mensen in onze eigen omgeving die soms al jaren lichtende voorbeelden zijn? Gewoon in stilte, omdat ze hun hart op de goede plaats hebben?
Dieuwertje Blok zegt bij wijze van voorbeeld: “Ik leer van mensen die de moed hadden om te vluchten. Nu ik met en voor ze werk, overstijg ik mijn eigen cultuurgrenzen. Als je je echt openstelt voor de ander is dat een directe toegang tot menselijke rijkdom. Als we dat allemaal gaan doen in Nederland, ontstaat er een wereld vol mogelijkheden. Op mij kunt u rekenen.” Ik kan er niets aan doen, lieve Anja, maar ik vind dit holle retoriek. Want ook ik werkte met vluchtelingen en werd er menselijk hartstikke rijk van – dat meen ik zonder cynisme – maar het is wel heel vrijblijvend en ook naïef alle Nederlanders op te roepen, hetzelfde te gaan doen. Het is net als met emancipatie: de aandrang, de noodzaak ontstaat altijd van binnenuit – intrinsieke motivatie. Ik ben er beducht voor dat dergelijke grootschalige goedbedoelde acties en extrinsieke oproepen hun doel voorbijschieten en iedereen per saldo alleen nog maar moedelozer maken, omdat het land er weer niet leuker op wordt. Hier in het dorp was afgelopen week bijna een grote vechtpartij onder jongeren, meldde een huisgenoot geschrokken. En hij zei er ontgoocheld achteraan: “alle jongens droegen trouwens een oranje polsbandje.”
Ten vierde meen ik serieus, wat ik in mijn eerste reactie ook zei: ik vind het bewust appeleren aan het “Nederlanderschap”, compleet met het vignet van de leeuw en met verwijzigingen zoals ‘vechten als een leeuw’ hartstikke onverstandig. Het geeft mogelijk voeding aan andere uitingen van ‘patriottisme’ en nationalisme die me echt huiverig maken.
En ten vijfde kan ik het niet helpen, dat ik me serieus afvraag, waarom een notariskantoor –
nee, je hebt gelijk, nu ga ik inderdaad kankeren.
@ Claar, Olav en Harry
Zullen we het maar weer gezellig over het weer hebben ?
Dan zijn we het meestal wel lekker negatief met elkaar eens …
Of mag ik je vragen om eens iets te bedenken – hoe klein dan ook – om weer eens een positieve impuls te geven, aan het trappenhuis, aan de buurt, aan ons landje ?
Bijvoorbeeld: op Nieuwjaarsdag eens langs àlle buren te gaan, ze een fijn 2005 te wensen én dit gesprekje héél positief te houden ??
Lees die website eens, bijvoorbeeld het initiatief van de amateur-voetballer, en verzin ook wat.
Van parti- naar mediacratie.
Anja, ik ben het roerend met je eens dat we op moeten houden met kankeren en dat het er momenteel op aankomt de vrijheid, solidariteit, barmhartigheid, saamhorigheid en vastberadenheid – waar Nederland al eeuwen voor staat – nieuw leven in te blazen. Dat is echter alleen mogelijk door ons te realiseren dat de politieke vertaling van die gekoesterde normen en waarden wordt geblokkeerd door het heersende kapitalisme in combinatie met het platte secularisme. Stromingen die geen enkele boodschap hebben aan morele maatstaven. Barmhartigheid past immers niet in het seculiere denken en kun je daarnaast niet op je boterham smeren! Gelukkig echter kleeft aan beide -ismen geen eeuwig maar slechts een beperkt houdbaarheidstermijn, omdat zij betrekking hebben op een fase is in het proces van Verlichting of Bewustwording, dat – als evolutionair proces – nog steeds niet is afgerond. Het kapitalisme en het secularisme, waar met name de VVD patent op heeft, zullen dan ook op zeker moment hun tijd hebben gehad, met alle implicaties van dien betreffende de eindigheid van zowel ons kapitalistisch als ons partijpolitiek stelsel. De eindigheid die (uitgaande van de opbouwende richting die uit de evolutie is te distilleren) gode zij dank verwijst naar een doorbraak die perspectief biedt.
Met betrekking tot de niet te ontlopen politieke mutatie, wordt het dan ook tijd dat wij oog krijgen voor het naderende einde van het partijpolitieke tijdperk, ofwel is het geboden dat het breed gedragen geloof in ons partijpolitiek bestel in alle vrijheid openlijk ter discussie wordt gesteld. Uiteraard ten gunste van de creatie van een zuiver democratisch bestel, met een daaraan gekoppeld beleid ‘van, voor en door het volk’. Via een Brede Maatschappelijke Discussie (BMD) en met behulp van onze ongeëvenaarde informatie en communicatie technologie (ICT), moet dit baanbrekende proces snel en effectief in gang gezet kunnen worden. Een diep ingrijpend maatschappelijk proces dat het geloof in ons partijpolitieke conflictmodel moet vervangen door het geloof in een harmoniemodel dat boven de partijen staat. Een zuiver democratisch model, dat de onontbeerlijke basis vormt voor de creatie van een dito democratisch beleid als product van collectief leiderschap. In feite kan dit vruchtbare (want gedekt en gedragen door ‘alle’ partijen) lange termijn beleid worden gezien als de concretisering van de oproep ‘om de handen ineen te slaan’, die rapper Ali B. deed in zijn reactie op de moord op Theo van Gogh.
Wel beschouwd moet ieder weldenkend mens kunnen instemmen met deze broodnodige BMD, omdat zij (ideëel gesproken) voor niemand – van welke levensbeschouwelijke gezindte en/of politieke gezindheid dan ook – een bedreiging vormt. Haar doel is immers de creatie van een politiek harmoniemodel met een daaraan gekoppeld consensus beleid, dat staat voor het algemeen belang! Een overkoepelend beleid waarin iedereen zich moet kunnen vinden, omdat het niemand tekort doet. Integendeel, juist iedereen optimaal aan zijn/haar trekken laat komen. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk.
Kortom, de democratie in optima forma. Het ultieme politieke doel, dat ons niet alleen in staat stelt de grote problemen van onze tijd – met name het diabolische terrorisme – adequaat (want gezamenlijk!) aan te pakken, maar ook recht doet aan de alom (zowel bij jong en oud, autochtoon en allochtoon, gelovige en niet-gelovige) aanwezige behoefte aan solidariteit en saamhorigheid. Het spreekt voor zich, dat bij de realisatie van één en ander een cruciale rol is weggelegd voor de media, in het bijzonder de tv. Sterker, het op de rails zetten van de BMD maakt de weg vrij voor de creatie van de mediacratie, als enig bruikbaar alternatief voor de falende parlementaire democratie of particratie.
Hieruit volgt in feite dat de mediacratie als het uiteindelijke doel van de politieke Verlichting of Bewustwording kan worden bestempeld, dus het stralend eindresultaat is van het moeizame democratiseringsproces. De mediacratie staat zodoende model voor de ware democratische samenleving waarin het beleid niet langer wordt gemaakt in de beslotenheid van Haagse torentjes en achterkamertjes of in de gefingeerde openheid van de Haagse wandelgangen, maar voor het rauwe alziende oog van de tv-camera. De democratie is nu eenmaal geen speeltje voor bange mensen. Wat het uit de verf komen van de mediacratie betreft, moge het duidelijk zijn dat hier voor de publieke omroepen een uitgelezen taak ligt weggelegd. Het oppikken en invullen daarvan zal geen eenvoudige klus zijn, maar gaat gelukkig ons vermogen niet te boven. Daarbij ga ik er van uit dat er in onze moderne mondige samenleving zo langzamerhand genoeg capabele lieden rondlopen, begiftigd met voldoende denk-, verbeeldings-/scheppings- en overtuigingskracht, om die ideële uitdaging op humane of passende wijze (dus zonder verbaal en fysiek geweld, ofwel beschaafd!) waar te maken. Alleen denk ik wel dat dit slag mensen zich buiten de geijkte partijpolitieke (macht-)kaders ophoudt, omdat zij nu eenmaal niet geïnteresseerd zijn in machtsspelletjes en uiterlijk vertoon die het algemeen belang noodzakelijkerwijs doen ondersneeuwen.
Een ‘burger’initiatief is inmiddels gelanceerd.
“Gelijk Oversteken”: http://gelijkoversteken.org/index_2.html
Zie ook:http://www.google.nl/search?hl=nl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:nl-NL:official&q=gelijk+oversteken&spell=1
Hoi Anja,
Ik lees in de reacties tot nu wel enige kritiek op dit initiatief, en eerlijk gezegd heb ik ook nog mijn reserves. Al was het maar omdat de tekst vol ´moetens´ staat. Ik lees het als ´strevens naar´, maar ik kan er ook wel wat bedenken die ik mogelijk belangrijker vind dan sommige die hierin staan.
En als je een volk luidkeels oproept iets te ondernemen, is het eerste (ook puur Hollandse) wat je kunt verwachten een kritische reactie op het eerste initiatief. Bovendien lees ik in de reacties nog veel meer een cynisme t.o.v. onze overheid. Het is voor mij ook een vraag of er uberhaupt nog iets constructiefs uit die hoek te verwachten is, want het politieke klimaat is alleen maar harder, rechtser, conservatiever en populistischer geworden het afgelopen jaar. Tot slot lees ik ook dat ´we´ niet meer zo trots op Nederland zijn en dus ook niet direct staan te trappelen om fier te staan.
Wat ik jammer vind van het initiatief tot nu toe, is dat bij het opstellen van deze eerste tekst geen sprake was van een intercultureel team (en ik bedoel absoluut niet alleen de afwezigheid van moslims). Een initiatief uit de samenleving, heeft meer kans als de basis ook vanaf het begin breed ligt. Interculturaliteit is moeilijk ´toe te voegen´ aan een al draaiend concept. Daarom ben ik zelf enigszins gematigd in mijn enthousiasme.
Maar ik onderschrijf wel de noodzaak van zoveel mogelijk ´tegengeluiden´ tegen de polarisatie, verharding en toenemende (ervaring van) onveiligheid. Ik ben daarom wel heel benieuwd wat er verder gaat gebeuren met dit plan. Om het succesvol te laten zijn, raad ik de initiatiefnemers aan de komende weken veel tijd te investeren in het praten met vertegenwoordigers uit alle lagen van de Nederlandse bevolking.
Tot slot voeg ik dan toch ook maar één ´moeten´ aan het rijtje toe: Nederlanders moeten zich er niet bij neerleggen dat zij niet meer (zo) trots zijn op Nederland.
Succes, lieve groet, Ceylan
Dat vind ik onterecht, Helma, om te suggereren dat ‘we’ het hier voorheen gezellig over het weer hebben gehad. Of te suggereren dat ‘we’ hier liepen te zwelgen in lekker negatief doen. Deze site van Anja is een plek waar mensen zoeken naar achtergronden, naar de mogelijkheid rustig en overdacht met vreemden in gesprek te zijn over dingen die gebeuren, elkaar’s gedachten voeden. Dat is zeldzaam en dat is de reden dat ik hier best vaak en graag kom en als ik denk dat ik iets kan bijdragen, iets bijdraag. Ik herken mezelf niet in het beeld dat ik hier maar een potje loop te kankeren. Ik geef vandaag gewoon met argumenten aan, waarom ik van deze actie spontaan puistjes krijg. That’s all.
Jouw vraag om ‘eens iets te bedenken’ bevestigt mijn eerste bezwaar tegen de actie.
In feite zeg je hier tegen me, dat ik ‘eens iets positiefs’ zou moeten doen en impliceer je daarmee dat ik dat dus uit mezelf niet doe. Ik herken me daar niet in en zou dat zelf tegen een ander nooit zo durven zeggen. Maar deze actie zegt massaal hetzelfde tegen alle burgers. Dat is zo’n benadering vanuit het negatieve – ik heb domweg geen fiducie in de didactische waarde daarvan.
Geloof het of niet, Helma, ik ga geheel uit mezelf al jaren met nieuwjaar bij alle buren langs. En ik wens ook Anja, alle bezoekers en jou van harte dat het nieuwe jaar je mag brengen wat je ervan verwacht!
“Nederland moet het land zijn en blijven waar homo’s en lesbiennes alle vrijheid hebben. Meer dan waar ook ter wereld.”
warom niet iedereen ? stop met die appartheid !!
Ik snap het al denk ik. pedofielen en necrofielen en wat al niet meer vallen hier buiten. Of ze nou practiseren of niet, als je die als politieke organisatie gaat verdedigen gooi je je eigen ruiten in.
Maar warom hetrofielen hier buiten vallen is me een raadsel.
Appartheid begint met onderscheid maken. Natuurlijk zijn er verschillen en is er onderscheid. Maar zet niemand in in appart hokje. Dat is de appartheid die we niet willen.
“Meer dan waar ook ter wereld” ? volkeren en landen die zich beter vinden dan anderen hebben tot nu toe niet veel goeds gebracht in deze wereld. Laat andere landen het net zo doen als wij het ons zelf toe wensen te doen en niet slechter of minder. Stop die appartheid ( weg met het wij-zij denken )
Trots op Nederland, Trots op ons Nederlanders. Ik vind dat iets voor voetbalsuporters. Hub holland hub. Ik zou liever zien dat er ooit een dag komt dat elk individu trots op zich zelf kan zijn als deel van de mensheid in plaats van deel van een natie of Nederland.
Je zult wel denken Anja , “jij Greasle ?? Jij was het toch die met die sexistische grap omtrent de motieven van Ajaan Hischi Ali. Motieven voor haar politieke bevlogenheid tegen over de islam.”
Ja dat was ik.. en ik had mischien zonder grap moeten vertellen wat mijn vermoedens waren.
Maar het is niet zo dat ik iets op de man of vrouw wil spelen. Ik maak echt geen onderscheid hoor. Maar het is moeilijke materie. En een heel proces om daar te komen waar geen wij-zij denken meer bestaat.
Vroeger keek ik om me heen om geen “blondje” te beledigen als ik een “dom-blondjes” mop vertellen wou. En dat ging zo voor negers, homosexuelen, hetro’s, zwangere vrouwen, moslim mannen, enz enz….
Belachelijk dacht ik !! zo doet iemand die discrimineerd. Toen ben ik:
neger-moppen aan negers,
blondjes-moppen aan blondjes,
homosexuelen-moppen aan homosexuelen,
stotteraars, moslims, enz enz
niet om ze te kwetsen, maar om toch lol te hebben om het moppen tappen.
Het resultaat was verbluffend en had een ontwapenende werking. Ineens krijgen, alle betrokenen het gevoel alles te kunnen zeggen zonder er bang voor te hoeven zijn ten onrechte voor rasist, sexist, enz,enz te worden aangezien. Vooral de stotteraars smulden van mijn moppen over stotteraars en waren tot tranen toe geroerd. En van de surinamers kreeg je er altijd eentje terug. Meestal eentje met veel zelfspot zoals bekent van Jurgen Raymann. ( tja.. suriname hoe ver zijn die in dat multi-culti proces ? verder dan dat ze hier zijn ?)
Daarna gebeurt er iets raars. Ik ging geen (bv) neger-mop meer vertellen waar geen neger bij was waar ik me tegen kon richten als verteller/moppentapper. Zo hoefde ik niet bang te zijn dat ik ten onrechte als rasist of sexist zou worden bestempeld. ( volg je me nog ? ’t word ingewikkeld )
Ik denk hier lang over na … en ik kwam tot de conclusie dat ik nog steed onderscheid aan het maken was tegen wie ik moppen wel en niet kon vertellen. Ik heb van af die dag besloten helemaal geen onderscheid meer te maken, en de moppen te vertellen ongeacht het publiek.
Van af die dag krijg ik maar zelden scheven blikken of vermaandende opmerkingen die er op wijzen dat ik disciminerend zou zijn. Ik maak geen onderscheid meer ( proces van jaren ) maar, die van die scheven blikken en vermaanende opmerkingen, die maken nog steeds onderscheid.(en ik zeg ” nog” ! want ik hoop dat ooit wij, met z’n alle om ons zelf kunnen lachen)
Weg met het wij-zij denken ( ik proef het hier nog veel te veel)!! En zo krijg je ook nederland niet kapot!
Wat een reacties, als het op het Nederlanderschap aankomt zijn de gemoederen flink geblakerd. Ik moet wel lachen om dit initiatief. Lekker kneuterig, lekker onbesuisd. Dat blijkt ook wel uit de reacties. Heel Hollands initiatief dus.
De boodschap ondersteun ik van harte, en hoe meer van dit soort initiatieven op de gemoederen weten te prikkelen, hoe beter het is.
Heel veel goede wensen voor 2005, dat dit log en haar bezoekers nog lang mogen floreren!
Renske Leijten
Beste Anja,
Ik wil je graag het beste wensen voor het komende jaar en alle jaren die je nog te gaan hebt. Als je vind dat het idee “Nederland moet” daarin een plaats moet hebben, dan gun ik jou dat. Mijn mening in deze wordt buitengewoon goed vertolkt door W. de Bie.
Groetjes,
Herman Kemper
Ach Anja, maak je niet druk joh. Lees de derde stelling van onderen nog eens en je zult zien dat de reacties geheel in lijn met het stuk zijn.
@ Claar e.a.
Wat ik zo jammer vind is dat er negatief gereageerd wordt op een positief initiatief ! In plaats van dat het gesteund wordt, er opbouwende kritiek geleverd wordt, dat het zo afgekraakt wordt.
En omdat er zo duidelijk met een vingertje gewezen wordt naar de verantwoordelijkheid van anderen (overheid) zonder enige reflectie, waar juist deze campagne op ingaat.
Een heel goed 2005 voor iedereen !
En voor ons als samenleving !
Beste Claar,
Ik ben het niet met je eens dat het voldoende is als wij blijven doen wat we altijd al deden. Natuurlijk is het goed daarmee door te gaan, maar ik denk dat de huidige sfeer en omstandigheden van ons vragen dat we meer doen dan dat. Dingen die moeite kosten en die buiten ons normale perspectief liggen.
Het gaat er niet om om de ‘fouten’ van de ‘goeden’ te scheiden, maar als degenen die zichzelf tot de ‘goeden’ rekenen (dat vind ik in alle onbescheidenheid van mezelf ook, ongeacht het oordeel of dit terecht is of onterecht), menen dat alleen de ‘fouten’ zich aangesproken moeten voelen om meer energie te steken in het herstel van het goede, ben ik bang dat er weinig beweging te verwachten valt, van welke zijde dan ook!
Helma schrijft: Wat ik zo jammer vind is dat er negatief gereageerd wordt op een positief initiatief !
Maar dat is precies mijn grootste bezwaar tegen deze actie, Helma. Ik vind het namelijk geen positief initiatief. Ik vind dat hier in paginagrote advertenties wordt geinsinueerd dat er op het niveau van de individuele burger, want daar hebben we het hier over, op elk gebied, want daar hebben we het hier over, van alles ernstig mis is in deze samenleving. Dat is gewoon niet zo en ik heb geen behoefte aan self fulfilling prophecy. Als ik in mijn eigen omgeving zou waarnemen dat het merendeel van de mensen, waaronder ikzelf, de in de actie genoemde punten individueel niet onderschrijft of naleeft, dan nog zou ik twijfelen aan het effect van zo’n gestuurde actie.
Ben ik dan blind voor bv de enorme steun die Geert Wilders lijkt te hebben? Zie en hoor ik dan niet hoe enkele mensen in mijn eigen omgeving praat beginnen uit te slaan die hoogst bedenkelijk is? Vind ik dan niet dat de samenleving verhardt en men steeds meer eigenbelang nastreeft? Jazeker, dat hoor en zie ik en daar stel ik me tegen teweer. Als burger en als gemeenteraadslid. En ik ben zelf als tegenreactie inderdaad bewust de afgelopen jaren zorgvuldiger in mijn omgang met anderen geworden. Laat mensen sneller voorgaan bij de kassa, bied eerder mijn plaats aan ouderen aan in de trein, zeg buschauffeurs en conducteuren opgewekt gedag, ga onderweg gezellig in gesprek met mensen waar ik dat voorheen niet zou doen, loop bij mij op school constant rommel van de grond te rapen, geef het goede voorbeeld, et cetera. Als zo’n actie andere mensen op dezelfde gedachten kan brengen, mij best. Maar ik geloof daar niet in. Dat komt van binnenuit, of het komt niet. Dat bedoelde ik, Ceylan. Je hebt natuurlijk gelijk als je stelt dat dit ons niet ontslaat van de noodzaak nog meer energie te steken in herstel van het goede. Maar ik kan het niet helpen, dat ik deze oproep zijn doel voorbij vind schieten.
Dat ik me er zo over opwind (wees gerust, ik vind dat zelf ook opmerkelijk) komt voornamelijk omdat ik een oproep van dergelijke belangrijke omvang echt serieus wil kunnen nemen. En dat kan ik gewoon niet.
We mogen van deze actie niet meer steeds naar anderen wijzen. Maar een groot deel van de in de actie genoemde punten kan domweg niet verwezenlijkt worden op het niveau van de individuele burger. Ik noem voorbeelden.
Pt 2: opvang van vluchtelingen. Er zijn individuele burgers, waaronder ik, echt razend van woede omdat zij vluchtelingen in doodsangst bijstaan die door deze regering het land zullen worden uitgezet. Er zijn individuele burgers, waaronder ik, die ook een ruimer toelatingsbeleid willen dan deze regering.
Pt 7: gelijke rechten man en vrouw. Ik kan dit geheel onderschrijven, maar de enige die mij als vrouw totnogtoe aantoonbaar heeft gediscrimineerd is de overheid zelf (HOS-regeling 1985). Collectief aangevochten bij het Hof in Straatsburg, in het gelijk gesteld, niet rechtgezet. Zo simpel is dat.
Een deel van de in de actie genoemde punten is zo abstract en algemeen, dat iedere individuele burger ze desgevraagd zal onderschrijven. Maar ook hier kan de individuele burger feitelijk niets aan veranderen. Ik noem voorbeelden.
Pt 3: geen mm ruimte voor extremisme. Hier zullen alleen de extremisten het mee oneens zijn. Blijft de vraag, wie verantwoordelijk is voor het feit dat er ruimte ontstaat voor extremisme.
Pt 8: je veilig voelen. Dit is een subjectief gevoel. Het is nog maar de vraag, of deze samenleving werkelijk onveilig(er) is. And if so, wat kan de individuele burger in vredesnaam zelf doen om zich veiliger te voelen? Met inbrekers gaan praten? Of mag ik als burger geen passanten op straat meer slaan? Maar dat deed ik toch al niet? Wat wordt hier precies van mij als burger gevraagd en waarom mag ik hier niet naar de overheid wijzen, terwijl veiligheid een kerntaak is van de overheid? En versterk je niet het gevoel dat deze samenleving onveilig is, door het hier zo vaag te benoemen?
Een deel van de in de actie genoemde punten vind ik te gek voor woorden. Ik noem voorbeelden.
Pt 3: Voetballende joden en moslims. Sinds wanneer moeten joden en moslims hier apart tegen elkaar voetballen? En als ik hier als individuele burger word aangesproken, wat wordt dan van mij verlangd? Dat ik dat als niet-moslim en niet-jood organiseer? Maar versterk ik dan niet een eventueel probleem tussen moslims en joden? Wat wordt hier bedoeld?
Pt 13: problemen creatief et cetera oplossen. Hier hebben de opstellers werkelijk een punt. Het vage en abstracte ‘problemen’ kun je concreet vertalen naar het niveau van de individuele burger en die zou inderdaad wat creatiever et cetera kunnen zijn. Vreemd dat ‘verdraagzaam’ niet wordt genoemd, want daar hebben het over. Bijvoorbeeld als het gaat om geluidsoverlast, asociaal rijgedrag, voordringen, burenruzies. Maar als dat leidt tot gezellige gordijntjes, dan haak ik per kerende post weer af. Want als die een verborgen heimwee betekenen naar de (beknellende en de vrijheden uit de andere punten onderuithalende) sociale controle van vroeger, dan heb ik alles liever dan dat.
Een deel van de in de actie genoemde punten is zo raar vaag dat er niets staat. Of wat er staat is al realiteit, omdat het gewoon over onze grondwet gaat. Ik noem voorbeelden.
Pt 1: laten zien hoe je een melting pot kunt zijn. Dat doen we al.
Pt 6: vrijheid van godsdienst. Die is er, sterker nog: ook kerken en moskeeën en synagogen (en tempels) zijn er. En ik ben het er van harte mee eens. Degenen die deze vrijheid aanvechten maken zich schuldig aan strafbare feiten en komen in aanmerking voor strafvervolging.
Mij wordt hier verweten dat ik kanker. Nou volg ik gewoon braaf aansporing 12, is het weer niet goed!
Inderdaad, ik vind deze ongetwijfeld goedbedoelde actie typisch een voorbeeld van andere ongein.
Doe je dan niet mee, Claar?
Ja natuurlijk doe ik mee.
Hoi Claar, nog even een reactie van mij.
Volgens mij komt jouw felle reactie niet voort uit een detaillistische analyse van elk punt dat je noemt. Volgens mij raakt het je dieper dan de rationele argumenten die je aandraagt, maar ik kan het mis hebben.
Ik ga niet op alle genoemde punten in (ik vind de formulering van een paar punten die genoemd worden ook minder geslaagd, maar de actiebereidhied op zichzelf waardeer ik wel), en ik ben het niet eens dat we niets kunnen doen aan zaken die in eerste instantie buiten ons bereik lijken te liggen. Het punt van vluchtelingenbeleid bijvoorbeeld. Als het merendeel van Nederland hier echt niet achter staat, waarom is het dan niet mogelijk om een gigantische demonstratie te houden, of elke week een demonstratie, om ons in ieder geval te laten horen. Hoe komt het dat De zwarte vrouwen (tegen de bezettingspolitiek van Israel) slechts met een handjevol mensen iedere maand op het Spui in Amsterdam staat te demonstreren? Het hoeft jouw ding niet te perse zijn, maar er is zeker wel wat te doen aan de meeste punten.
Of vergis ik me nu?
Anja een top 2005 toegewenst. Heb inmiddels een project ingeleverd. Ondanks het gewapend glazen plafond geef ik het niet op. Gelukkig kan ik er steeds meer om lachen. Hou je op de hoogte van de reactie van het project wat een mogelijkheid biedt om voor zowel mannen als vrouwen zorgtaken en werk goed te combineren. Omdat er nog steeds erg weinig werkgevers zijn die daar serieus werk van maken en de overheid er ook bar weinig aan doet ben ik benieuwd naar de reactie. Het project lag al bij economische zaken maar er moesten perse twee tegenoffertes komen. In november zou ik iets horen van economische zaken maar helaas nog steeds niks. Maar ik hou je op de hoogte in hoeverre dit misschien iets is. Ik geef het in elk geval nog steed niet op om er gezamelijk wat van te maken.
Geduld is een schone zaak.
Zelfs zonder inmenging (excusez le mot) van nieuwkomers, allochtonen of weet ik met welk label ik deze landgenoten moet bestempelen is Nederland een multicultureel land.
Sommige mensen zijn christelijk, anderen atheïstisch, weer anderen agnostisch, humanistisch, paganistisch, wicca, satanistisch, a-religieus, antireligieus, ietsistisch, etc etc etc.
Een zorginstelling heeft een volstrekt andere cultuur dan een autodealer.
Op scouting gaat het er anders aan toe dan op een voetbalclub.
Jongeren zijn skater, (neo)gabber, gothic, urban, pop…
De een voelt zich oud op 23-jarige leeftijd, de ander voelt zich als 56-jarige nog een jongere…
De nachtcultuur is volstrekt anders dan de nachtcultuur…
Sommige mensen likken de laatste restjes uit de jampot, anderen gooien potten ongeacht de inhoud aan het eind van de week weg.
Er zijn omnivoren, vegetariers, veganisten, bio-eters, snackers etc…
Een dorpscultuur is niet te vergelijken met een grote-stadscultuur.
Laagopgeleiden gaan anders met elkaar om dan hoogopgeleiden.
Groningen heeft een andere cultuur als Limburg.
Sommige mensen zijn oerconservatief, andere mensen gieten het liefst een liter rocket-fuel in de motor van de emancipatie.
Ieder gezin, iedere vriendenclub, iedere onderwijssituatie, iedere werksituatie, iedere woonplaats/provincie heeft een eigen cultuur.
En dan wijken de allochtonen af???
Ceylan schrijft:
Volgens mij komt jouw felle reactie niet voort uit een detaillistische analyse van elk punt dat je noemt. Volgens mij raakt het je dieper dan de rationele argumenten die je aandraagt, maar ik kan het mis hebben.
Dat het me raakt, klopt, Ceylan. Maar het gaat niet dieper dan de reeks rationele argumenten die ik hier heb aangevoerd. Ik maak me gewoon ongerust over de legitimatie van een m.i. stomme actie en heb dat proberen uit te leggen.
Ik zie op de site dat ook daar mensen bezwaren maken, maar ik lees uit een hoop reacties ook dat de actie voor anderen een welkom zetje is voor initiatieven is.
Dus zoals de Engelsen zeggen: I rest my case.
Wat betreft het vluchtelingenbeleid: ik weet niet, of een meerderheid van de Nederlanders hier wel of niet achter staat. Ik weet wel dat vele burgers, tot de VNG aan toe, afgelopen voorjaar wanhopig geprobeerd hebben – ook met demonstraties – het kabinet tot andere gedachten te brengen wat betreft het generaal pardon. Maar dat je stuit op een muur van onverzettelijkheid. Ook wat andere beleidsterreinen betreft, trouwens. Er zijn volstrekt inhumane situaties ontstaan en nogmaals, ik ben daar razend om en schaam me te pletter voor dit beleid, dat aan de mensen die het trfet niet is uit te leggen.
Voor zelf niet meedemonstreren heb ik geen ander excuus dan tijdgebrek. Maar ik gebruik dan wel weer andere middelen, waar ik kan. Kamerleden/commissies direct benaderen, ministers schriftelijk aan jassen trekken, petities ondertekenen. Maar mocht er een grote demonstratie tegen het vluchtelingenbeleid georganiseerd worden, dan ben ik zeker en vast van de partij.
groet!
Clara
Jan Breur,
Je zegt best verstandige dingen maar om moslims als factor en actor gelijk te stellen met atheïstisch denkende mensen lijkt mij niet juist
Ik vraag mij ook af of altisten en moslims dat met je eens zijn.
Nico,
Wat bedoel je precies met factor en actor?
Ik stel atheïsten en moslims juist niet gelijk: ik geef juist aan dat iedereen anders is, en dat er dus geen sprake is van 1 cultuur. De strekking van mijn betoog is juist dat Nederland sowieso al een multicultureel land is, omdat iedere groep – hoe klein ook – zijn eigen setje gebruiken, eigen referentiekader; kortom: eigen (sub)cultuur heeft.
PS; Neem in ogenschouw: “niet gelijk” is niet hetzelfde als “niet gelijkwaardig”.