Spetterende dag in de Melkweg, gisteren. Column van Carrie. Erg aangenaam politiek incorrect en toch leuk. Ik mocht hem hebben van haar. Komt morgen.
Een debat. Dat wil zeggen, debat met de zaal, want de vier sprekers waren het grotendeels met elkaar eens, tot mijn geluk moet ik zeggen. Want ik heb er persoonlijk voorlopig erg mijn buik van vol om steeds maar weer tegen dezelfde argumenten in te moeten gaan. En het doet goed om mee te maken hoe boos en geladen zulke diverse mensen zijn als Ed van Thijn, Mohammed Rabbae, Miryam Aouragh en ik. En hoe bezorgd over het toenemende racisme.
Tussendoor werden mensen uit de zaal om reacties gevraagd. Rita Mungra van EARN bijvoorbeeld, een groep van zwarte kaderleden van de vakbonden die zich bezig houden met discriminatie op de werkvloer. Dat is er dus wel degelijk, zei Mungra. En niet alleen tegen moslims maar tegen alles wat een ander kleurtje of een andere achternaam heeft. En het wordt dus tijd dat de vakbeweging zich daar ook mee bezig houdt. Stelling neemt.
Fenna Ulichki van de Marokkaanse vrouwen vereniging die al zoveel jaar bezig is. Zij ergert zich er aan dat er nauwelijks media aandacht is voor hun werk, terwijl ze al zoveel loanger aan het werk zijn voor de emancipatie van vrouwen. Dat komt, zegt ze, omdat de media vooral geïnteresseerd zijn in de hoofddoekjes discussie, terwijl het helemaal niet gaat om religie, maar om onderwijs en werk. En mevrouw Dresselhuys zou beter moeten weten. Het gaat niemand een moer aan of iemand een hoofddoek draagt of niet. En als je de islam af zou schaffen zou daar heus niemand gelukkiger van worden.
Van Thijn wijst nog eens op de onderzoeksresultaten van het Europees Waarnemingscentrum in Wenen dat heeft geconstateerd dat Nederland aan de top staat wat betreft toegenomen racisme met name tegen moslims . En dan hebben we het niet over scheldpartijen maar over echt geweld. In heel Europa is het racisme toegenomen, maar in Nederland het meest. De regering weet dat. De regering reageert niet.
We hebben het er nog over dat de linkse partijen niet adequaat hebben gereageerd toen de pleuris uitbrak. Ook Mohammed Rabbae van Groen Links steekt de hand in eigen boezem. En Van Thijn: ja, ook de PvdA is aarzelend op dat dossier. Als er weer eens een hype uitbarst ontbreekt de partij in de krnatenkoppen. Maar gelikkig ziet hij wel dat Bos het nu serieuzer neemt.
Een reactie uit de zaal: kan het niet zijn dat de linkse partijen en de vakbeweging zo slecht reageren omdat ze als links een wantrouwen hebben tegen alles wat naar religie ruikt? Dat zou heel goed kunnen, denk ik. Je zult nog steeds de socialisten de kost moeten geven die denken dat godsdienst per definitie conservatief is. Alsof het daar trouwens over gaat. Wanneer hele bevolkingsgroepen bedreigd of gediscrimineerd worden, of integraal in het beklaagdenbankje worden gezet, daar kom je dan als linkse partij toch voor op? Algemeen vinden we dat links meer stelling moet nemen, meer van zich moet laten horen als Wilders weer eens wat zegt. Duidelijk maken, wat ons betreft, tot hier en niet verder. Als het gelukt is om 300.000 mensen eensgezind op het Museumplein te krijgen tegen de sociale afbraak, alle kleuren en gezindten door elkaar, dan moet het toch ook mogelijk zijn om massaal op te treden wanneer medeburgers in het verdomhoekje worden geschoven? Van Thijn herinnert ons er met nostalgie aan dat er in de jaren zeventig massale antidiscriminatie demonstraties zijn geweest. Dat moet toch weer opnieuw kunnen, nu het weer nodig is. Die kwamen toen nog gewoon op het NOS journaal. De fout ligt niet alleen bij de media. Wanneer politici de media niet zouden gebruiken voor het afgeven van de verkeerde boodschappen, maar stelling zouden nemen waren we al een stuk verder.
Een jongerenwerker ziet de verharding onder zijn ogen verder gaan. Een flinke ruk naar rechts bij de blanke jeugd, vervolgens daar weer een reactie op van de niet-Nederlandse jeugd, en dan de escalatie. Maar wat wil je ook. Die jongeren zeggen, als Zalm het mag zeggen waarom ik dan niet?
Wat moeten we toch doen met de media? Van Thijn zegt dat we niet de gehele media over één kam moeten scheren en daar heeft hij ook weer gelijk in. Maar ondertussen kan Miryam weer melden dat een tv opname niet doorging toen deuidelijk werd dat de panelleden het te veel met elkaar eens zouden zijn, want het is alleen interessant als mensen tegen elkaar ingaan. Terwijl dat niet is waar we nu behoefte aan hebben, zegt ze. We willen onze krachten bundelen.
Mohammed Rabbae heeft een idee. Hij heeft gehoord dat minister Verdonk van plan is om de tijd die een mishandelde vrouw moet wachten voordat ze een zelfstandige verblijfsvergunning kan krijgen en dus van haar man af kan, die tijd is nu drie jaar, wil verhogen naar vijf of tien jaar. Dit om schijnhuwelijken te voorkomen, zegt ze. En dat terwijl de opvanghuizen en vrouwenorganisaties al vele jaren vechten om mishandelde vrouwen veel vroeger een zelfstandige verblijfsvergunning te geven, zodat ze niet hoeft te kiezen tussen mishandeld worden of het land worden uitgezet. Als dat waar is, is het een goed actiepunt. Waarom kunnen de linkse partijen daar geen motie over indienen? Over de eerwraak werden ze het ook vergaand eens. En dan komt het interessante moment wat de VVD, met hun woordvoerder integratie Hirsi Ali gaat doen. Heeft ze echt het beste voor met allochtone vrouwen, of stemt ze mee met haar partij en de regering – tegen die vrouwen?
Myriam roept links op, en de vakbond en ons allemaal. Laat je toch niet wegzetten als ‘de linkse kerk’. Laten we later kunnen zeggen dat deze dag het begin was van een nieuw millenium.
(Hassan’s Angels)
(Christine Otten)
(Aisha)
Dan is er muziek, Hassan’s Angels met hun cabaret, Christine Otten met The Last Poets waarover ze een boek heeft geschreven, die zwarte dichters in de VS. Er is een keur aan jonge rappers. Nieuw talent. Ik zie er tot mijn plezier ook een paar vrouwen bij. In de zaal wordt geswingd, al of niet met hoofddoek.
Ondertussen netwerken we wat af. Ineke van de SP en ik, Anneke van Een Ander Joods Geluid. Ik tref Serdar die wil dat ik meega naar Irak, naar de Koerdische vrouwen daar. Is mijn hart groot genoeg voor nog een land? En mijn agenda? Een Zuid Afrikaan die verbaasd is over wat hij in Nederland ziet gebeuren. Waarom komt er niet veel meer tegenweer? Zien mensen dan niet dat er racisme is, hebben ze dan zo weinig geleerd van het verleden?
Dan nog een plechtig moment. Rabbae en ik staan op het podium om de Tshirtjes in ontvangst te nemen. Stop de hetze gaat een nieuwe fase in onder de slogan Samen tegen racisme. Miriyam bedankt ons namens Stop de hetze voor al die keren dat we het land in zijn geweest om in buurthuizen en zalen te spreken. Jullie horen bij de weinige politici die hun nek uit durven steken zegt ze.
Dat doet me toch wel wat.
In de Volkskrant van vanochtend een mooie foto van het feest. gemaakt door Joost van den Broek. Die zag ik zitten, onderaan het podium. Ik ken hem, hij was een keer mee met een reis naar Palestina en ik probeerde van hem af te kijken hoe je zulke goeie foto’s kan maken. Onder andere doet hij dat door zijn lange lijf in de gekste bochten te wringen om de juiste hoek te vinden.
Onder de foto een kort onderschrift. ‘Eerder debatteerden diverse politici over discriminatie van moslims’. Okee, dat was ik dus. Een diverse politica.
En hieronder een foto van Diane Wittendorp. Sta ik er zelf ook een keer op.
Wat heb je weer een mooi verslag geschreven net als al die verslagen van de Stop de Hetze bijeenkomsten in het land.
1 nadeel van het zelf foto’s maken is, dat je er zelf niet opstaat…Zo sta ik op 1 van jouw foto’s en jij staat op de foto’s die ik heb gemaakt. Ook een foto waar je met Mohammed Rabbae de T-shirts in ontvangst neemt. Die foto’s staan op http://www.stopdehetze.nl
Groetjes uit Groningen!