Partijraad. Met Hans van Heijningen, de nieuwe partijsecretaris, die deze eigenwijze massa mensen, want eigenwijs zijn ze, in het gareel mocht houden. Vooral een spannende dag voor Marga van Broekhoven, de penningmeester, want het ging deze keer veel over geld.
De goedkeuring van de jaarrekening 2004. Ineke Palm, van de financiële controlecommissie, net als vorig jaar op haar tenen. Er is meer uitgegeven dan was begroot. Daar waren goede redenen voor. De SP groeit als kool, en is inmiddels, naar aantal leden gemeten, de derde partij van Nederland. In de peilingen zitten we nu op hetzelfde niveau als de VVD. En nu zijn peilingen maar peilingen, het kan verkeren, maar zelfs als die nog daalt dat is er een dikke kans dat er bij de gemeenteraadverkiezingen een paar honderd nieuwe SP gemeenteraadsleden aan moeten treden. En dus is er een intensief scholingsprogramma ingezet om daar voldoende mensen voor klaar te stomen. Dat is dus een diepte investering. En een tweede niet verwachte hoge kostenpost waren de onkosten van alle parlementsleden die campagne hebben gevoerd en het land doorgingen. We zitten nu met 9 zetels in de Tweede Kamer. De peiling staat op dit moment op 22 zetels. Ook als dat nog daalt, een forse uitbreiding zit er wel in.
De jaarrekening werd goedgekeurd.
Dan de discussie over de contributie. Die is al een hele tijd 3 euro 80 per maand. Moest die nu niet eens omhoog naar 5 euro? Zulke discussies zullen in andere partijen misschien nauwelijks gevoerd worden, wat is nou 1 euro 20 per maand? In de SP ligt dat heel principieel, want geen andere partij heeft zoveel leden die het van een minimuminkomen moeten doen, en die weten dat elke euro telt.
Ik vind het niks dat we dan duurder zijn dan Groen Links, zei iemand.
Maar we zijn altijd nog een stuk goedkoper dan de PvdA, zei iemand anders.
Daar gaat het helemaal niet om, zei een derde. Wie lid wil worden wil best 5 euro betalen en we weten het toch, voor wie dat echt veel geld is maken we in de afdeling toch altijd een regeling.
Het werd 5 euro – voor de nieuwe leden.
Dan een nog spannender onderwerp: de afdrachtregeling. Het is de trots van de SP dat de mensen die in de gemeenteraad of parlement werken hun vergoeding geheel of gedeeltelijk afstaan aan de partij. Daarvoor krijgt eenieder, bestuurslid, raadslid of kamerlid de reeële onkosten vergoed. Vandaag ging het over een nieuwe regeling voor de gemeenteraadsleden, die normaal hun vergoeding afstaan. Dat geeft, om het netjes te doen, een reuze administratie, want dat betekent bonnetjes voor onkosten inleveren, de ‘verlet’regeling afrekenen als iemand voor het raadswerk onbetaald verlof van de baan moet nemen, en dan nog kijken naar eventueel belastingvoordeel dat verrekend moet worden – alles volgens de regel: je gaat er niet op vooruit als je voor de SP werkt, maar je hoeft er ook niet op achteruit te gaan. Maar wel een boel gedoe, om dat voor elk raadslid op maat te regelen. En als er straks misschien een paar honderd bijkomen zouden er minstens twee nieuwe krachten aangesteld moeten worden om dat allemaal af te handelen als dat op de oude voet gedaan wordt. Dus ligt er nu een voorstel: alle raadsleden van kleine plaatsen krijgen 25% van de vergoeding overgemaakt om hun kosten te dekken en hun eventuele belastingvoordeel mogen ze houden, voor de raadsleden van grote steden die meestal twee dagen in de week werken wordt dat 50% van de vergoeding. De raadsleden die daarbij aantoonbaar achteruit gaan, dat zullen er maar een paar zijn, kunnen zich melden voor een regeling op maat, en de mensen die er aantoonbaar op vooruitgaan worden vriendelijk verzocht zo solidair te zijn om het teveel weer in de partijkas te storten.
Nou, dat leverde een stevige discussie op. Kwam er nu niet een tweedeling die we tot nu toe juist wisten te vermijden tussen de vrijwilligers en bestuurders die niks krijgen, behalve hun onkosten, en de raadsleden die nu wel iets op hun giro overgemaakt krijgen? Nee, legde Marga nog eens uit, want wat de raadsleden overgemaakt krijgen is gemiddeld evenveel als ze anders krijgen voor hun onkosten, het verschil is alleen dat ze dat nu zelf moeten regelen en niet met al hun belastingpapieren naar het partijkantoor hoeven – en dat is dus een kwestie van vertrouwen. En ja, het is waar dat je met de regeling geen gelijkheid kunt scheppen die er in de grote boze wereld buiten de partij ook niet is. De afspraak is nu eenmaal dat iemand die voor de partij een aantal werkdagen inlevert dat op verzoek vergoed krijgt, en dat iemand die in een uitkering zit geen werkdagen kan laten vergoeden, en dat wie weinig belasting betaalt ook geen groot belastingvoordeel hoeft te verwachten. Daar staat weer tegenover dat veel mensen die het niet nodig hebben niet al hun onkosten declareren. En wat is het alternatief? De SP wil ook mensen aantrekken die een baan hebben, en die hoeven er voor hun politieke werk niet op achteruit te gaan. En ja, die kunnen er dus misschien een beetje geld aan overhouden, terwijl bestuurders dat niet kunnen.
VOOR!!!!
TEGEN!!!!
Na veel voors en tegens haalde de nieuwe regeling het met een tweederde meerderheid aan stemmen. De afdrachtregeling blijft overeind, alleen versimpeld. Een orde motie om alles nog eens goed door te rekenen en voor de volgende partijraad nog eens op de agenda te zetten haalde het niet, we hebben al alles doorgerekend, zei Marga, er valt niks meer te rekenen alleen maar te kiezen. Ook een ingediende motie om raadsleden onder morele druk te zetten om het geld dat ze niet aan onkosten opmaken in de partijkas terug te storten haalde het net niet. Een kwestie van vertrouwen, vond het bestuur en een kleine meerderheid van de afgevaardigden. En een kwestie van goed kijken wie je in de afdeling in de gemeenteraad wilt hebben.
Marga opgelucht.
Toen hield Agnes Kant nog even een lekkere peptalk om ons er aan te herinneren waar we het ook weer voor doen, werden de nieuwe afdelingen in de bloemetjes gezet, Coevorden, Wormerland, Venlo, Scheemda, Oosterhout en nog zo wat, werden de afdelingen in oprichting, die nu nog zijn aangehaakt bij hun al bestaande broer of zus gefeliciteerd, Diemen, Waterland Edam, Meppel, Wijk bij Duurstede, en werd de afdeling Tiel die zachtjes ten onder was gegaan en niet meer te redden bleek afgevoerd. Ineke riep de afdelingen nog op om vooral mee te doen aan de grote anti-racisme demonstratie op 17 september. Een afgevaardigde uit Goes riep op voor een bedevaart op 6 juli – vanwege alle wonderbaarlijke genezingen bij de herkeuring bij het UWV – net Lourdes, mensen gaan er ziek in en komen er beter weer uit. En toen konden we om zes uur naar beneden voor de borrel en de nakwaak.
Ik heb nog meer foto’s gemaakt. Al die leuke SP koppen. Komen morgen.
Anja, jij zegt dat het een maandcontributie is, maar dat valt mee hoor, het gaat om een minimale kwartaalcontributie van Euro 3.40.
Deze Euro 3.40 per kwartaal word voor nieuwe leden verhoogt naar Euro 5.00.
Voor de rokers binnen de partij komt dat er in de praktijk op neer dat je kunt kiezen : 1 baal shag met vloei, nu ongeveer euro 5.10 of je lidmaatschap van de meest Levendige partij van Nederland van Euro 5.00.
Ik durf er op in te zetten dat bij deze keuze je lidmaatschap van de SP ook goed is voor je gezondheid.
Met vriendelijke groet,
Jean-Paul
Hoi Anja,
Even voor de zorgvuldigheid: De stemming over de afdrachtregeling was een ‘gewogen’ stemming. De voorzitters van de afdelingen hadden daarmee één stem per 50 leden van de afdeling. Arnhem, met 1400 leden, om eens een voorbeeld te noemen, had daarmee 28 stemmen tegenover bijvoorbeeld Zevenaar met 200 leden maar 4 stemmen. De stemming was dus per briefje, niet bij handopsteken.
Je foto’s zijn dus van een andere stemming. Ik denk van het contributie- voorstel.
Pingback: Weblog Anna de Groot » Partijraad
Dank je, Jean-Paul. Ik betaal ook contributie, uiteraard, maar was al weer vergeten dat het per kwartaal gaat.
Klopt, Cas, wat je ook kan zien aan het feit dat het bij die stemming ongeveer half om half was. We hebben meerdere keren gestemd, pardon, jullie hebben gestemd want ik mag niet.
Ik ben een ferm voorstander van de afdrachtregeling, die stelt ons immers in staat om er bijvoorbeeld een eigen drukkerij op na te houden en zodoende binnen een X aantal uren een grootse campagne op touw te zetten, om andere dingen te kunnen bekostigen en simpelweg om de carrièrejagers buiten de deur te houden.
Ik ben echter ook blij dat de afrdrachtregeling bij tijd en wijle opnieuw ter discussie wordt gesteld. Met de grote instroom van nieuwe leden moet zo af en toe gecheckt worden of het er draagvlak nog is.
Wat betreft de contributie: we zitten inderdaad ruim onder die van andere partijen, maar zo is het geld in ieder geval geen drempel voor mensen om lid te worden.
Leuk en open kijkje achter de schermen. Nu vind ik nog steeds niet een politieke partij wat bij me aansluit maar eerlijk is eerlijk ik kwam even in de verleiding. Ik blijf de echte essentie waar het bij mij omgaat net even missen. Wel moet ik weer ontzettend lachen en genieten van de manier en de momenten waarop je foto’s schiet. Ze vertellen zoveel over de ongesproken taal, geweldig. Je humor vind ik geweldig en wat moet je een leuk mens zijn voor je omgeving.
Ik zal mijn omgeving eens laten stemmen of ik wel leuk genoeg voor ze ben. Of een referendum.
Interessant om een beetje in de keuken van de SP te kunnen kijken. Spreekt me ook allemaal zeer aan. Een ding valt me wel tegen. In de toespraak van Agnes Kant (te lezen op de website van de SP) wordt het huidige kabinetbeleid op de belangrijkste zaken zwaar bekritiseerd, maar geen woord over het huidige integratie en migratiebeleid … gemiste kans!
@ Anja (7):
Bij zo’n referendum moet je niet te eenzijdig op “ja” inzetten, Anja, want je weet -zo zijn Nederlanders- dan wordt het een “nee”! 🙂
@Ceylan,
Agnes richt zich op de zorg. Voor integratie en migratiebeleid hebben we onze Anja.
Ik vind die afdracht van gelden wel errrruug DDR-achtig.
@Imad (11): Je vergelijk is krom als een hoepeltje. In de DDR verrijkten de bestuurders zichzelf en was het volk de dupe van het regime. De DDR had weinig tot niets met socialisme te maken. Maar als je een voorbeeld kan noemen van een vrijwillige afdrachtregeling in de DDR laat ik me graag overtuigen.