Vreemde snoeshanen

33 Nieuwe Hagenezen (van buitenlandse afkomst) kregen onlangs tegelijk met hun nieuwe paspoort twee cadeautjes: een boekje met de Nederlandse Grondwet, en een Nederlandse vlag. 61 nieuwe Hagenezen lieten weten niet te komen – omdat hun baas hen geen vrij wilde geven zeiden ze er bij. Maar misschien hoefden ze ook niet zo nodig.

Nou lijkt me dat eerste nog wel nuttig, want hoeveel Nederlandse Nederlanders kennen de Grondwet? Mij valt het in ieder geval op dat er nogal wat zijn die boos roepen dat die buitenlanders (dat zijn dan in het merendeel inmiddels gewoon Nederlanders) die niet achter de Grondwet staan maar op moeten hoepelen, vaak niet beseffend dat ze wat betreft vrijheid van godsdienst en dus ook vrijheid van bijzonder onderwijs zelf niet achter de Grondwet staan. En de meeste geluiden om artikel 1, over de discriminatie, maar op te heffen komen van hetzelfde rechts dat het hardste van de mogranten eist dat ze maar moeten ‘assimileren’.

Maar die vlag? Waarom niet een oranje hoed om bij de tijd te zijn bij het voetballen of op Koniginnedag? In mijn jeugd werd de vlag nog wel eens buitengehangen bij gelegenheid. Bij oudere woningen heb je daar vaak nog een ding voor, om de vlaggestok in te schuiven. Dat was ook de tijd dat bij de herdenking op de Dam iedereen het Wilhelmus meezong – of bromde, zoals in het geval van mijn vader. Die tijd ligt nu lang achter ons en nu krijgen de nieuwe Nederlanders een vlag. Vaderlandsliefde is in het algemeen een genant artikel in Nederland, zegt Remco Campert. Bij hoeveel van de echte oude Nederlandsers ligt de vlag bij de mottenballen – als ze die nog hebben, of is ie met het huisvuil meegegeven? Wat moeten de nieuwe Hagenezen nu met een vlag? Die af en toe buitenhangen zodat iedereen goed kan zien: hier woont een NIEUWE Nederlander?

Vanochtend Remco Campert in de Volkskrant. Toen die net een huis in een Frans dorpje bezat dacht hij dat het leuk was om de Franse vlag die hij ergens in een kast had gevonden uit te hangen op de 14de juli. “Dat leek me toepasselijk en een bewijs van de wens om erbij te horen.”

’s Ochtends trok al trommelend en trompetterend een mager optochtje langs het huis, op weg naar het monument verderop. Sommigen in de stoet keken omhoog en zagen de vlag. In plaats van een verraste goedkeurende glimlach zag ik slechts ogen vol achterdocht en wantrouwen. Waarom hing die vreemde snoeshaan hun vlag uit op hun nationale dag? Ik heb me maar niet laten naturaliseren.

16 gedachten over “Vreemde snoeshanen

  1. Persoonlijk vind ik het prima als “nieuwe” Nederlanders een vlag willen uithangen, en ik heb ook nog iets van vaderlandsliefde. Tijdens de EK’s en WK’s raakt mij oranjehart helemaal vol, en wat nog schokkender is (voor een links iemand) ik ben helemaal niet tegen het koningshuis! Het hele Nederland-gevoel vind ik heerlijk, en ik wil graag dat iedereen daarin meedeelt. Want op zo’n koninginnedag of EK vergeet je eventjes dat het het Nederland waarin ik ben opgegroeid niet meer bestaat.

    In mijn beleving groeide ik op in een Nederland dat stond op 3 peilers:
    Gastvrij
    Tolerant
    Sociaal
    Wat zie je daar nu van terug?

    Zelf zou ik niet gek opkijken als een “nieuwe Nederlander” de vlag uit zou hangen op een Nationale feestdag. Maar, ergens heb ik het gevoel dat juist die mensen die schreeuwen dat “de buitenlanders zich maar aan moeten passen” nogal verrast zouden zijn, en vervolgens ook geen waardering hiervoor zouden kunnen opbrengen. (“Waar bemoeien die ‘apen’ zich mee, dit is toch ‘onze’ feestdag?”) Beetje zoals in dat stukje van Campert.

  2. Anja , in mijn woonplaats, uit de flevolandse klei getrokken, is het erg gebruikelijk dat er weer uitbundig gevlagd wordt. Koninginnedag, begrafenissen van Claus en Bernhard en ter gelegenheid van de dood van Pim fortuyn, zag het in in mijn woonplaats er flink gekleurd uit. Maar ook bij behalen van diploma’s ( met schooltas)hangt onze nederlandse driekleur te wapperen. Hoewel je soms ook andere vlaggen ziet, de Surinaamse als goede tweede. Ook erg gebruikelijk is bij een geboorte een Opblaas ooievaar/ zuigfles of baby in de tuin van 3 meter hoog en bij verjaardagen de hele voortuin versieren met vlaggetjes en lampjes. Ik moet eerlijk bekennen dat ik aan niets van dit alles mee doe.

  3. Ik hang als een van de weinigen in mijn multiculturele buurt wel eens de vlag uit (koninginnedag, 4 en 5 mei). De meeste autochtonen doen dat niet. Misschien kunnen we alle schoolverlaters met hun diploma ook een vlag en een grondwet kado doen. Iedere Nederlander wordt immers geacht de wet te kennen?

  4. Nooit ben ik in het bezit van een Nederlandse vlag geweest. Nooit heb ik de behoefte gevoeld zo’n stukje tekstiel uit te hangen. Ik vind het eigenlijk zelfs een nogal eng, nationalistisch symbool. Om maar te zwijgen over de associatie met het koningshuis!

    Liefde voor Nederland is niet aangeboren en kan er niet in worden gestampt. Echte leifde voor het vaderland kan alleen organisch groeien, als het dat waard is. Het is mooi als “vreemde snoeshanen” liefde voor Nederland kunnen ontwikkelen, maar het land moet wel tonen dat waard te zijn…..

    @ Jan Breur (1):
    Je schrijft: “Want op zo’n koninginnedag of EK vergeet je eventjes dat het het Nederland waarin ik ben opgegroeid niet meer bestaat.”
    Dat is het ‘m juist. Het werkt bedwelmend. Gezamenlijk feest vieren is prima, maar het Onranje-gedoe heeft geen realistische verbinding met het Nederland van nu.

  5. Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik bij de columns van Remco Campert en Jan Mulder voortijdig afhaak. Sinds het ‘leeuwengebrul’,(gebrul van de osama’s) van CaMu in diverse media, vind ik de kwaliteit van hun columns achter uit hollen. (Ook de column van Campert over de vlag vond ik flauw). Ik vraag me oprecht af of ik de enige ben die de laatste columns van CaMu van weinig ‘spirit’ vindt getuigen.
    (ps het laatste vindt moet met dt, want het onderwerp van de zin is: die…dus stam (vind) + t):-)
    en een fijne weekend voor iedereen…..

  6. oeps een foutje is snel gemaakt: fijn weekend bedoel ik ….(na een ‘het-woord’ komt na een nooit een toevoeging met -e) 🙂

  7. Anja, even een luchtige noot.

    Vlaggen, ach ik heb er niet veel mee.

    Toen ik mee ging met een expeditie in 1992 om de Mt. Everest op te gaan had ik – als een soort van grap – een rode vlag, met de sterren van de Grote Beer erop genaaid, bij me. Die wapperde in het basiskamp aan m’n tent. Het was de vlag van het “Tuindorp Buiksloot Bevrijdings Front”. (Marius Ernsting pleitte ergens eind 70-er jaren voor de afscheiding van Amsterdam Noord van de rest van Amsterdam, en daarom noemde ik hem ooit, als klein pesterijtje, “voorzitter van het Tuindorp Buiksloot Bevrijdings Front”.)

    De vlag heb ik later aan een Amerikaan uit Alaska meegegeven. Die zei me dat deze vlag identiek was aan de staatsvlag van Alaska, m.u.v. de kleur (rood i.p.v. donkerblauw).

    Mazzel & broge, Evert

    PS: Wie wil weten hoe het op de Everest ging, wel er staat een verhaaltje over op m’n website.

  8. @ Olav Meijer(5)

    Is het dan zo erg dat het oranjegedoe bedwelmend werkt? Ik vind het juist goed dat er af en toe een onderbreking is in de verdeeldheid van ons land. In de oranje-idioterie is iedereen gelijk, en dat mis ik toch wel in de ‘normale’ samenleving.
    Een feestelijk staakt-het-vuren… dat vind ik alleen maar een goede zaak.

  9. Ja Amna # Ze mogen de vlag ook om hun hoofd dragen. Als tulband of
    leuk hoofddoek motiefje dat mogen ze gewoon helemaal zelf weten.
    Vreemd he?
    PS
    Voor de kleurenprinter is special strijkbout tranfer printpapier
    dus als je zelf nog een niet te ruw stofje hebt…

  10. In een klein zijstraatje van de straat waar ik woon, woont een kluitje racisten bij elkaar. Ze hebben laatst een allochtoon gezin weggekeken. Die hielden het nog geen jaar uit. Van die types die met pen en papier achter de vitrages zitten om te noteren of er een allochtone scholier hun stoepje misschien aanraakt, zodat ze weer een klacht kunnen indienen bij de gemeente, Die hebben bij het minste geringste al hun vlaggen uithangen. En niet alleen de vlag, maar het hele straatje hangt dan vol met oranje. En alleen al daarom peins ik er niet over om een vlag te gaan kopen. Ja, misschien om te verbranden. Op hun stoepje.

  11. Sonja,

    Verwar de vinger die naar de maan wijst niet met de maan zelf, want de vinger waarmee je naar de maan wijst is ook de vinger waarmee je in je neus peutert.
    Hiermee wil ik zeggen: reken het de vlag niet aan dat hij gebruikt wordt voor racistische doeleinden, en verwar de vlag niet met de racisten die hem ophangen.
    Ik kan me de associatie levendig voorstellen, maar ik wil het de Vaderlandse Driekleur niet aanrekenen dat hij ook gewapperd wordt door racisten.
    Racisten eten ook brood, en ademen ook lucht. Daar wil je toch ook niet mee ophouden?

    Of je wel of geen vlag wilt hebben is je eigen zaak, maar laat die racisten daarbuiten.

  12. @ Thea Kuijper (6 en 7):

    Geef je hier gratis les in Nederlandse grammatica/spelling, of is dit eenmalig? 🙂

  13. @ Evert Wesker (8):

    Nou, dat is een spannend verhaal! Maar het zal toch niet lukken de Mount Everest om te dopen in “Mount Evert”, hè? 🙂

  14. Ik word door mijn kinderen braaf uitgelachen en mensen die langsfietsen zeggen “he? jij?” maar elk jaar met 4 mei hang ik mijn Hollandse driekleur halfstok en op 5 mei flappert’ie voluit. En ik ben daar heel tevreden over.
    Ik ben nog bijna verongelukt toen ik in mijn laatste huis met de boormachine de boorgaten voor de vlaggenstokhouder maakte en bijna uit het raam viel.

    Ja, ik vlag. Ook toen Claus werd begraven en voor Juliana ging’ie halfstok. Niet voor haar man, realiseer ik me nu, dus ik vlag selectief.

    We hebben niet zoveel symbolen van gezamenlijkheid meer. Ik denk dat ik het daarom doe. En voor de repeterende lol van het “he? jij?”

  15. Over vlaggen gesproken.
    Mijn dochter is pas geslaagd voor haar VWOexamen.
    Ze woont al een aantal jaren op zich zelf.
    Desondanks hebben we de vlag voor haar uitgehangen met een
    tas er aan.
    Aan de andere zijde van de vlag zat een eigen vlag met daar op
    geschreven de 13 vakken en de behaalde cijfers.
    3 x 7
    5 x 8
    5 x 9
    Dit laatste was op haar eigen verzoek.
    We vlagde dus dubbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *