Ali B for president

Ingezonden door Thea:

“VOTE ALI B FOR PRESIDENT (?!) …”

Weinig kansen voor islamitische partij

Uitgegeven: 29 augustus 2005 21:07
Laatst gewijzigd: 29 augustus 2005 21:32

AMSTERDAM – De komst van een islamitische partij is volgens de in Nederland wonende moslims wenselijk, maar heeft weinig kans van slagen. Veel moslims zullen niet op de partij stemmen en er is verdeeldheid over de te volgen koers.

Dit blijkt uit de maandag verschenen resultaten van een onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd onder ruim vijfhonderd Nederlandse moslims. Bijna de helft van de moslims (45 procent) noemt de komst van een islamitische partij wenselijk, 30 procent zou dat initiatief niet toejuichen. Volgens het onderzoek zijn momenteel 475.000 Nederlandse moslims stemgerechtigd. Van hen geeft 18 procent aan zeker op een islamitische partij te stemmen. 29 procent acht dat waarschijnlijk.

Zetel

Bij Turken en Marokkanen is enig enthousiasme voor een moslimpartij waar te nemen. Bij andere groepen is er geen potentiële aanhang. De onderzoekers concluderen dat grofweg een op de vijf moslims op een islamitische partij zou stemmen. Als ze dat daadwerkelijk doen, betekent dat bij verkiezingen voor de Tweede Kamer één zetel.

Als het gaat om het lijsttrekkerschap van de partij gaat, is de Amsterdamse wethouder Aboutaleb de eerste keus. Twaalf procent van de ondervraagden ziet hem graag een islamitische partij leiden. Op de tweede plaats eindigt de rapper Ali B.

8 gedachten over “Ali B for president

  1. Ik sta niet negatief tegenover een moslimpartij, maar ik hoor een aantal mensen al zeggen:

    – Kunnen die mensen zich niet aanpassen aan ons?
    – Dat soort wil je de Kamer toch niet in?
    – Moslimpartij is een gevaar voor de democratie!
    – Ze hebben nu al teveel macht!

    Tsja, hebben we eigenlijk wel een aparte partij voor Christenen nodig? We hebben er zelfs 3! Kunnen “dat soort” zich niet aanpassen?

  2. Ik denk, Jan, dat het nu juist dat soort reacties zijn die mensen er toe brengen om een eigen partij op te richten, want hoe kun je al die oordelen anders stevig pareren? de enige manier om te laten zien dat je als moslim wel degelijk democratisch bent is te laten zien hoe je als moslim democratisch funktioneert.
    Neemt niet weg dat ik nog steeds denk dat je beter een goede voet tussen de deur kunt krijgen bij bestaande partijen, maar die keuze is uiteraard niet aan mij. In een democratie hebben mensen elk recht om zichzelf te vertegenwoordigen als ze vinden dat de bestaande partijen dat niet voldoende doen. En dat de partijen dat niet voldoende doen, daar ben ik het erg mee eens, helaas.
    Verder heb ik zo mijn bedenkingen bij dit soort onderzoeken. Want je bent per definitie geen neutrale onderzoeker meer zo gauw je publiceert wat mensen denken nog voor er verkiezingen hebben plaatsgevonden. Daarmee oefen je invloed uit. Mensen stemmen niet graag op verliezers. Dus als je weet dat het hoogstens een zetel zou kunnen worden kan dat een reden zijn om er niet op te stemmen, en dan krijgen ze die ene zetel ook niet. Tenzij mensen denken: dan juist wel. Hoe dan ook, eigenlijk zijn dit haast stemmingen voor de stemmingen, en daar zitten echt nadelen aan vast, vind ik.

  3. Anja schrijft: Verder heb ik zo mijn bedenkingen bij dit soort onderzoeken.

    Dat vind ik nou onzin, Anja. Ik kan je 1000 voorbeelden geven van nutteloze onderzoeken, maar deze vind ik zin hebben. Mits objectief en volgens het boekje uitgevoerd en dat doet TNS NIPO. Je suggereert dat ze niet neutraal zijn. Maar dat zijn ze wel, ze zijn namelijk niet belanghebbend.

    Er wordt voorgesteld een nieuwe politieke partij op te richten, voor een bepaalde, maar heel brede en diverse doelgroep. Ik heb hier zelf totaal geen mening over, behoor ook niet tot de doelgroep, maar ik kan me goed voorstellen dat het interessant is om op verschillende momenten te peilen hoe daar binnen die heel brede doelgroep over wordt gedacht. Juist omdat het een heel brede doelgroep is, kan ik me namelijk ook voorstellen dat de verschillende subgroepen niet voortdurend met elkaar in contact zijn. Zo’n uitkomst van zo’n onderzoek kan voor hetzelfde geld dus positief werken: kijk nou, met z’n allen vinden we toch maar mooi met bijna de helft van ons dat zo’n partij wenselijk is.
    Peilingen zoals deze zijn een logisch gevolg van de informatiemaatschappij. Je wilt toch niet serieus dat we van beschikbare informatie verstoken blijven omdat deze het gevaar in zich bergt dat onze gedachten erdoor beïnvloed worden?

    Ook je stelling dat mensen niet graag op een verliezer stemmen is te kort door de bocht. Er zijn zat voorbeelden, waar mensen juist aangeven op de underdog te gaan stemmen juist omdat’ie underdog is. Wilders is daar in zekere zin een voorbeeld van, hoewel daar ook andere factoren meespelen. Trouwens, in de laatste regel laat je zelf ruimte voor het tegendeel, dus helemaal zeker ben je ook niet.

    Verder is een peiling iets anders dan een stemming. Ik vind dat je die niet op een hoop moet gooien. Er zijn peilingen waarnaar ikzelf, zeker in verkiezingstijd, zeer nieuwsgierig ben. Anderen (meestal lijsttrekkers) roepen dan stoer dat peilingen maar peilingen zijn, maar ondertussen. Maar er is maar één moment dat stemmingen echt gepeild worden: als er gestemd wordt. En het zal niet de eerste keer zijn, dat de peilingen er volledig naast zaten. Iedereen weet dat. Dat maakt ze juist zo spannend.

    Ali B. liet onlangs in een Zembla-uitzending zien dat hij hersens onder dat petje heeft. De respondenten van de NIPO-enquête vinden dat kennelijk ook. En het is bemoedigend dat zij deze jongen noemen als iemand in wie ze zich herkennen. Een jongen die als een komeet is gelanceerd en zelf op tv, onbekommerd in zijn onderbroek bij het aanrecht, liet zien dat hij daar wel degelijk goed over nadenkt en zich intens bewust is van de verantwoordelijkheden die zijn bliksemcarrière met zich meebrengt. Een constructief denker die niet wegloopt voor de realiteit. Ik was van hem onder de indruk.

  4. Inderdaad stemmingmakerij. Het slechte nieuws is dat we een moslimpartij krijgen. (Nederland houdt zijn adem in.) Het goede nieuws dat die waarschijnlijk maar één zetel verovert, of misschien zelfs dat niet. (Nederland haalt weer opgelucht adem.) Wat hebben we aan zo’n bericht? Gelukkig proberen ze het eerst alleen in de grote gemeenten alvorens een voet tussen de deur van de 2e kamer te krijgen.

  5. Waarom is het slecht nieuws dat een moslimpartij komt?

    Ps niet meer dan respect voor Ali B.
    Zijn bekendheid heeft hij te danken aan zijn creativiteit zowel verbaal als musicaal.Respect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *