Petjes en hoofddoeken

Het is maar een heel klein berichtje. Ingezonden stukje in meidenblad YES, tussen de horoscoop (smijt niet met geld), de honderd weetjes over mannen (mannen zijn bang om kaal te worden) en de vriendinnentest (je vriendin is gedumpt door haar lover, hoe reageer jij?) schrijft Maria:

In Yes maakt Dorien een vergelijking tussen hoofdddoeken en petjes. Ik vind het ver beneden de maat. Volgens mij kent Dorien geen moslima’s persoonlijk, anders had ze wel geweten waarom vele een hoofddoek dragen. Als hij uit vrije wil wordt gedragen, is de hoofddoek een recht voor een vrouw: een bescherming, en kan echt niet worden vergeleken met petjes. Je kunt je beter eerst verdiepen in de islam (dat kan nooit kwaad voor wederzijdse begripsvorming) voordat je zomaar iets roept. Ik ben ene Nederlandse moslima zonder hoofddoek en heel trots op mijn geloof. Ik kan me erg opwinden over mensen die niet beter weten en domweg de krant naroepen. Ook erger ik me de laatste tijd aan de eenzijdige beeldvorming die wordt gegeven van de islam. Het is namelijk een prachtig geloof. Er zijn een paar idioten die dat misbruiken, zoals Mohammed B. of Samir A. maar die staan natuurlijk niet garant voor de hele islam.

Hulde, Maria.

4 gedachten over “Petjes en hoofddoeken

  1. Heel goed dat Yes dit opneemt. In een Viva-nummer van maart of april kwam ik een serie portretten van moslima’s met hoofddoeken tegen die een beeld geeft van moderne, weerbare meiden met allemaal minimaal een hbo-opleiding of een baan op dat niveau. Ik heb eerlijk gezegd een beetje de indruk dat de islam meer een probleem van volwassenen is. Jongeren (vooral in de randstad) groeien op in een veelkleurige omgeving en vinden dat (op een enkele uitzondering na) normaal.

  2. Yes is ab-so-luut geen blad dat mijn goedkeuring kan verdragen. Zeker niet toen ik een keer las dat meisjes de was van hun vriendje maar “per ongeluk” moesten vernaggelen als hun kledingkeuze hen niet aanstaat.
    Hallo, mannen hebben ook recht op respect! (Mannenemancipatie, NU!)
    Maar, nu ik dit zo lees, heb ik wel het idee dat Yes ook haar goede kanten heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *