KORT vandaag:
Debatten Islam en democratie, Amsterdam
Debat Amsterdamse Moslimjongeren
Jonge Marokkanen en internet
KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.
Islam en democratie: tussen secularisatie en extremisme
EMCEMO, Euro – mediterraan centrum voor migratie en ontwikkeling
organiseert in samenwerking met de volgende organisaties: Al Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, HTIB, Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland Stichting Aknarij in Amsterdam en ACB, Amsterdams Centrum Buitenlanders, in de maanden oktober en november een serie van drie debatten met als hoofdthema Islam en democratie. Specialisten uit Marokko, Egypte, Frankrijk en Nederland zullen verschillende aspecten van dit thema belichten.
Alle debatten vinden plaats in het gebouw van de HTIB, aan het 1e
Weteringsplantsoen 2c, te Amsterdam.
Programma :
29 oktober: Islam, Nederland en democratie
18:00 Inloop
18:22 iftar eten i.v.m ramadan
19.00 Aanvang debat met bijdragen van de
Egyptische Abou Zaid (Arabist- islamoloog verbonden aan de
Rijksuniversiteiten van Utrecht en Leiden en de Vrije Univeristeit in
Brussel) die een historische schets zal geven van het debat binnen en over
de islam en de heer Pieter Sjoerd van Koningsveld (Arabist- islamoloog
Rijksuniversiteit Leiden) die een inleiding zal houden over de positie van
de “islam en moslims in Nederland”
10 november: Islam en extremisme
19.30 Debat met bijdragen van Mohamed Elmoubaraki (auteur
met verschillende boeken op zijn naam over secularisatie, laïcité) en
Mohammed Tozy (politicoloog, verbonden aan de Universiteit Hassan II) die
zullen spreken over het ontstaan en de rol van de politieke islam. De
voertaal is Frans, maar er zal worden gezorgd voor vertaling.
26 november: Islam, secularisatie en islamitische organisaties
15.00 uur Een open debat met onderzoekers, vertegenwoordigers van
seculiere en religieuze organisaties uit Nederland, Frankrijk en België over
de vaak gecompliceerde verhouding tussen staat, islamitische organisaties en
seculiere organisaties.
Aanmelden voor de debatten kan per email (info@emcemo.nl) of telefonisch: 020 – 42 88825. Op dit nummer kunt u ook meer informatie krijgen.
Aankondiging van www.mjamsterdam.nl
Moslimjongeren Amsterdam nodigen u uit voor een debat op woensdag 9 november 2005.
Op 9 november om 18.30 tot 21.30 uur
Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Na 11 september 2001 en 2 november 2004 werden moslims en hun geloof het middelpunt van een publiek debat. Dit debat heeft geleid tot een negatieve beeldvorming over moslims en de Islam. Vooral moslimjongeren hebben heel veel negatieve aandacht gekregen.
Als Amsterdamse moslimjongeren willen we het beeld dat is ontstaan veranderen. Daarom hebben we de handen ineen geslagen en MJA (Moslimjongeren Amsterdam) opgericht. MJA bestaat uit moslimjongeren van verschillende afkomsten die actief zijn bij uiteenlopende moskeeën en organisaties. MJA heeft besloten positief vooruit te kijken en van zich te laten horen. Onze eerste activiteit is een debat waarvoor we u uitnodigen.
Op 9 november praten we over de vraag: ‘Wat gebeurt er met jongeren nu de Islam zo in de aandacht staat?’ Dit doen we aan de hand van een aantal stellingen en een quiz. Tevens zullen wij uitleggen wat MJA inhoudt en wat onze plannen zijn. Zorg dat u erbij bent; praat met de jongeren over hun gevoelens, frustraties en visie op de toekomst! Over het programma van 9 november kunnen we al vertellen dat we zo’n 200 jongeren uitnodigen. Daarnaast is er een zeer deskundig panel – dhr. Dijkstal (VVD), prof. Vroom (VU) en dhr. Zaari (El Tawheed moskee) en Maimounah en Abdelkarim van MJA.
Het gesprek zal worden geleid door Jeroen Wollaars (AT5) en Jihad Alariachi (MJA en Meiden van Halal). Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn vragen we u om u aan te melden door een e-mail met naam, telefoonnummer en eventueel organisatie te sturen aan: info.mja@gmail.com
‘Wij kweken geen extremisten’
SLADJANA LABOVIC
AMSTERDAM – Jonge Marokkanen en internet. Tegenwoordig lijkt dit de formule voor een toekomstige terroristische aanslag, maar internet is voor jonge Marokkanen vooral een uitlaatklep, vinden beheerders van de populairste Marokkaanse websites. Khalid Mahdaoui van Marokko.nl: ”Internet is niet de oorzaak van radicalisering.”
In de Rode Hoed zouden gisteren drie parallelle sessies worden gehouden over de manieren waarop jonge Marokkanen internet kunnen gebruiken om bijvoorbeeld te netwerken en meer te leren over de islam. Maar het bleef door de tegenvallende opkomst bij één sessie, die vooral draaide om de vraag wie verantwoordelijk is voor ‘het gif’ op internet. Zoals gespreksleider Ahmed Marcouch van Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken opruiende islamitische teksten steevast noemde.
Sites als Maroc.nl en Maghreb.nl staan vaak in de media. Volgens Khalid Mahdaoui van Marokko.nl, omdat journalisten lukraak quotes van de site pakken om hun verhalen sappiger te maken. Op de Marokkaanse websites staat veel informatie over de islam en is er ruimte voor discussies. Veel moslimjongeren vinden hun weg naar deze sites om zich te verdiepen in de islam, maar vooral om problemen en verhalen met leeftijdgenoten te delen en te bespreken. Maar er staan ook berichten op de websites die allerminst ongevaarlijk zijn.
Mahdaoui: ”Natuurlijk staan wel eens radicale dingen op onze sites die aan onze aandacht zijn ontsnapt. En berichten die niet door de beugel kunnen, worden direct verwijderd. Maar het verwijderen van die berichten wil niet zeggen dat je gedachten bij mensen verwijdert. Zolang het bij wet is toegestaan, is het ook bij ons toegestaan. Als iemand roept dat Bin Laden zijn held is, laten we dat staan. Dan komt daar discussie over en dat is waardevoller. Internet is niet de oorzaak van radicalisering, maar een uitlaatklep.”
Karim Azaouagh, één van de vrijwilligers die Maroc.nl beheren: ”Mensen kunnen bij ons anoniem berichten plaatsen. En daardoor durven ze meer dingen openlijk te bespreken. Als we te veel ingrijpen, gaan bezoekers niet meer openlijk met elkaar in discussie.”
Toch leiden sommige uitspraken tot negatieve publiciteit en dat levert Marokkaanse sites weer problemen op. Bijvoorbeeld financiële. Azaouagh: ”Vroeger werkten we bijvoorbeeld samen met GGD. Wij zijn zelf geen hulpverleners, maar beheerders. Zij hielpen dan onze bezoekers met gezondheidsvragen en vragen over seksualiteit per
e-mail. Maar op een gegeven moment hadden we daar het geld niet meer voor. En dan houdt het op. Mede omdat mensen niet zo happig zijn om op onze site te adverteren.”
Mahdaoui: ”En waarom moeten wij Marokkanen ons steeds beter gedragen van autochtone Nederlanders. Na de moord op Theo van Gogh waren Nederlanders ook niet zo netjes op onze forums, hoor.”
Beheerder Otman van Islaam.nl vindt na vijf uur discussiëren over wie verantwoordelijk is voor al die haat op internet dat het wel mooi is geweest. ”We moeten ophouden met pingpongen met de term verantwoordelijkheid en allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.”