De hele dag Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. Ik was vroeg, om met Tiny onze gasten op te vangen. Tiny was op het idee gekomen om de jongens die in de trein waren opgepakt en geboeid en geblinddoekt afgevoerd – omdat ze zich verdacht zouden hebben gedragen, bij ons uit te nodigen. Zie het hele verhaal: een warm onthaal.
Een van de twee mannen was op vakantie naar Marokko, om bij te komen van alle consternatie. De andere kwam met zijn broer. Wat ze willen bereiken: dat er excuses worden aangeboden, dat de zaak wordt verhelderd, en dat duidelijk wordt welke lessen er worden getrokken voor de toekomst. Als dat lukt wordt er geen aanklacht ingediend. Daar waren wij het erg mee eens. Want waar willen we heen? Dat mensen die er islamitisch uitzien niet meer met de trein mogen? Dat er meteen aan de noodrem wordt getrokken als iemand zich in de WC wil wassen? En dat de politie meteen in de paniek schiet, in plaats van de kalmte te bewaren? Onze gasten volgden de Algemene Beschouwingen vanaf de tribune.
Algemene Beschouwingen, dat is voor een groot deel ritueel. De hele regering is er in principe, zo hoort dat. Ook al doet alleen Balkenende het woord. In het eerste jaar had een minister nog eens verzuimd, wat belangrijkers te doen, en was beleefd terechtgewezen door de voorzitter. Want vandaag ben ik weer een gewone burger, maar gisteren waren wij volksvertegenwoordigers, waaraan de regering verantwoording heeft af te leggen. De meeste ministers maakten er dus maar een rustig dagje van. Hadden wat werkjes meegenomen, minister Remkes las in een van de twee grote leunstoelen de krant, minister Donner nam in de andere wat papieren door, minister Kamp zat te SMSen. En zagen we daar een Sudoku puzzel? Buiten was het donker. Binnen was het kachelwarm, met schemerlampenlicht, en als de dames minister wat te breien mee zouden hebben genomen had het geleken op een grote huiskamer uit de jaren vijftig. Behalve dat het af en toe ook nog echt ergens over ging.
Tiny hield een ferm verhaal, waar iedereen weer helemaal wakker van schoot. Begon met de aandacht te vestigen op onze gasten op de publieke tribune:
Ik hoop dat iedereen, volgens de regels, het mobieltje uit heeft staan. Voor je weet belt anders weer iemand de politie omdat er een man met een kleed in de zaal zit. Dat is die man al een keer overkomen, toen hij in de trein zat. Daar schaam ik me voor – en daarom heb ik hem vandaag als gast uitgenodigd, nu we ook de hele regering over de vloer hebben. Ik zou het fijn vinden als in de loop van de dag iemand van u even ‘sorry’ tegen hem zou willen zeggen. Dat doen we in de politiek wel voor minder – en het zou veel voor mijn gast betekenen.
Weddenschappen ondertussen. Zou een van de ministers of staatssecretarissen echt de moeite nemen om even langs te gaan? We schatten de kans niet erg hoog in. Wel een aantal senatoren, die bij de lunch even langs kwamen, Van Thijn kwam nog even aanzitten om kennis te maken.
Tiny maakte van zijn hart geen moordkuil. Wat ons betreft mag de regering opstappen. Een ingekorte versie:
Deze regering heeft de afgelopen jaren massaal huisgehouden in de verworvenheden van onze samenleving, zonder te schetsen in welk perspectief van een beter Nederland dat nodig zou zijn: we zijn de Bijstandswet kwijt, we zijn het ziekenfonds kwijt, we zijn de WAO kwijt. De VUT. Het prepensioen. De solidariteit. Rijk Nederland is weer 13% rijker, de rest ging erop achteruit. De mensen aan de top plukten uit de publieke en private potten terwijl er nu van alle 100 gezinnen 15 in armoede moeten leven. We weten wie het zijn en waar ze wonen. We kennen de gevolgen van de armoede voor hun kinderen – maar de regering staat er bij en kijkt ernaar. Net zoals ze toelaat dat de armoede steeds meer een kleur krijgt. Het zijn vooral de gezinnen van de nieuwe Nederlanders, met wortels in Turkije en Marokko, waar de armoe huishoudt. De regering tolereert dat armoede naast een kleur ook een plek krijgt, in bepaalde wijken van de steden, waar mensen veelal zonder werk, met weinig inkomen, veel onveiligheid, in slechte woningen en met achterblijvende buurtvoorzieningen hun leven slijten. In Amsterdam groeit bijna de helft van alle jongeren van Marokkaanse afkomst in armoe op en zonder veel perspectief. Deze burgers voelen zich steeds vaker vreemdeling in eigen land, en bedreigd door discriminatie en verdachtmakingen. De regering, met minister Verdonk voorop, voert een beleid van ‘wij’ en ‘zij’ in plaats van ‘ons’.
De regering kiest over de hele linie voor de winnaars en heeft geen oog voor de verliezers. Dat zegt ook Bert de Vries. Is hij ziende blind? Of ziet hij met ons waar de regering de ogen voor sluit: dat het beleid van deze regering op veel te veel terreinen averechts uitpakt?.
Internationaal zijn we daardoor van gidsland in de B-klas beland. De B van Bush en Blair en Berlusconi, met Balkenende als de braafste leerling, in de school van de neoliberale globalisering en de westerse overheersing. En ondertussen doen we mee met het bang maken van mensen. We roepen dat Bin Laden en Al Qaida onze samenleving bedreigen en dat we daarom ons leger moeten versterken en onze rechtsstaat inkrimpen. En roepen dat China en India onze welvaart bedreigen: landen die samen nog geen 7 procent van de wereldhandel controleren, terwijl meer dan 75 procent in onze handen is en die van andere Westerse OESO-landen. Mág het de Chinezen en Indiërs wat beter gaan, als van hun 2,3 miljard inwoners er op dit moment nog 1.5 miljard van minder dan twee euro per dag moeten rondkomen? Waar is onze compassie gebleven? Waarom noemen we onze eigen spil- en hebzucht niet als veel belangrijker bedreigingen en doen we daar niets aan?
De instroom van asielzoekers is drastisch ingedamd – maar tegen welke prijs? Ik vertegenwoordig deze Senaat in enkele interparlementaire assemblees en hoor daar hoe Nederland snel de naam kwijtraakt een fatsoenlijk land te zijn waar plaats is voor mensen die een schuil- en rustplaats zoeken. Deze regering doet ons land op slot en zet mensen die we liever niet hebben achter slot en grendel – soms met fatale gevolgen. Te makkelijk noemt deze regering mensen ‘illegaal’, waardoor mensen die niet crimineel zijn vrijwel rechteloos worden. Zoals professor Van Kamlmthout onlangs weer uitlegde zouden ze als gewone gevangenen soms beter af zijn, met meer rechten en met garanties over de duur dat ze vastgehouden mogen worden. Deze regering maakt zich drukker om 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers het land uít te krijgen dan honderdduizenden nieuwe Nederlanders de samenleving ín, geïntegreerd en geëmancipeerd.
De uitverkoop van de publieke sector heeft geld bespaard bij de overheid – maar de samenleving op kosten gejaagd en burgers in de zenuwen, nu ze ongevraagd moeten kiezen waar ze stroom en gas en zorg en andere zekerheid zullen kopen. Ons onderwijs- en wetenschapsniveau loopt terug door verkeerde zuinigheid. En de commercie mag overal oprukken – ook in de media, ook al kost dat de publieke omroep de kop en ons de goede smaak.
Uitverkoop is er ook in natuur en milieu. Economie gaat weer voor ecologie, van Waddenzee tot kerncentrale. Allemaal ‘penny wise pound foolish’ politiek. Het valt me zwaar dat dit gebeurt onder leiding van een Brabander van wie op het punt van voorzorg toch meer verwacht mocht worden.
Deze regering wil volgend jaar vooral 2 x modaal helpen – maar doet dat ten koste van 1 x minimaal. De regering noemt dat eerlijk en goed voor de economie – maar eerlijk voor wiens economie eigenlijk?
De WAO, ooit het kroonjuweel van onze sociale zekerheid, is naar z’n mallemoer. Nu moeten we het doen met de WIA, waarmee we mensen massaal arbeidsgeschikt gaan verklaren en veel feitelijk arbeidsongeschikten een enkeltje armoede geven. De kinderopvang is onder de marktwerking gebracht om geld te besparen – maar daardoor holt de kwaliteit achteruit en is deze opvang voor steeds meer mensen niet te betalen. De levensloop regeling, het stokpaardje van deze regering, maakt het voor mensen met hogere inkomens mogelijk om vroeger met werken ter stoppen, terwijl de rest tot hun 65ste mogen blijven werken.
Vanaf 1 januari geldt het nieuwe zorgstelsel – maar dat is vooral gebaseerd op nominale premies en eigen verantwoordelijkheid en niet op eerlijkheid en georganiseerde solidariteit. De kans is groot dat straks mensen moeten bezuinigen op de zorg voor hun gezondheid, onverzekerd rondlopen en in plaats van minder meer bureaucratie voor de kiezen krijgen. En met zorgverzekeraars op de stoel van de dokter. Fijn dat minister Hoogervorst opstapt als het een zooitje wordt – zijn woorden -, zoals ook minister De Geus opstapt als hij zijn garantie dat de WIA ordentelijk kan worden ingevoerd niet kan waarmaken. Dat ruimt wel op, maar wat hebben we eraan, als we blijven zitten met de miserie die deze ministers achterlaten?
Daarom is het volgens ons beter als de hele regering opstapt en niet elke minister op z’n beurt. Die hadden dat overigens allang kunnen doen: minister Kamp bijvoorbeeld nadat was vastgesteld dat Nederland een illegale oorlog in Irak heeft gesteund. Maar hij bleef – en zeurde daarna nog eens net zo lang tot ’ie 30 kruisraketten cadeau kreeg en een wit voetje kon halen in het Witte Huis. Minister Bot had kunnen opstappen toen hij onder druk van zijn collega’s de waarheid over Irak inslikte, boog en bleef. Minister Zalm had kunnen opstappen toen hij als laatste Nederlander toegaf dat, door de euro wél een heleboel veel duurder is geworden. Minister De Geus had moeten vertrekken nadat hij het vakkundig verbruid had bij de vakbonden. Minister Peijs toen ze de HSL voor de zoveelste keer uit de rails liet lopen. Staatssecretaris Nicolai toen Nederland nadrukkelijk nee zei tegen zijn manier van Europese Zaken doen. Minister Pechtold toen hij zei – ach, wat zei hij niet? In ieder geval steeds ‘sorry’, voordat hij z’n volgend ei weer legde. Jan Marijnissen geldt volgens Van Dale als de bedenker van het woord ‘sorry-democratie’. Alexander Pechtold komt de eer toe zich de eerste volbloed sorry-democraat te mogen noemen. Overigens, om misverstanden te voorkomen: wie ik niet noem, krijgt daarmee niet automatisch een verklaring van goed gedrag. Het is gewoon een tekort aan spreektijd.
Vorig jaar heb ik de minister-president gevraagd wat hij dacht te gaan doen om het geschonden vertrouwen te herstellen. Zijn antwoord was resoluut: doorgaan met het hervormingsbeleid en zich niet laten leiden door dagkoersen. Maar die dagkoersen tonen een trend, meneer de minister-president. En die laat zien dat er nog nooit een regering was met zo weinig vertrouwen van de bevolking. Wat denkt u daar, na bijna vier jaar, van?
Volgens mij komt het niet meer goed tussen kiezers en regering. Dat zal al blijken bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Bovenop de algemene onvrede komt dan de specifieke onvrede over hoe dit kabinet, minister Remkes voorop, met gemeenten en hun burgers omspringt: de ingrepen in de onroerend zaakbelasting, het doorzetten van gemeentelijke herindelingen, het falen van de dualisering. Het gebrek aan nationale steun voor de grote lokale problemen, zoals de verloedering van wijken, het afbreken van de sociale woningvoorraad en het toestaan van gettovorming. Of het ontbreken van verzet van de regering tegen het verdwijnen van steeds meer voorzieningen als postkantoren, treinstations en buslijnen in de kleinere gemeenten. En wat te denken van de nieuwe Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning die van alles aan gemeenten opdraagt maar niet het benodigde geld erbij levert.
Als 7 maart 2006 voor de coalitie tegenvalt, krijgen we een grandioze Domino-D-Day in 2007, mits de kiezers zich niet blij laten maken met wat dooie mussen van het kabinet maar durven kiezen voor een complete afrekening bij de verkiezingen dat jaar voor Tweede én Eerste Kamer. Als ze dat doen, horen ze ook meteen een andere politiek te kunnen bestellen. Mijn partij zal daarom komende tijd graag aan de contouren daarvan meetekenen, onder de voorwaarde dat we daarbij onvoorwaardelijk kiezen voor een socialer in plaats van een steeds liberaler Nederland.
Zoals gezegd: deze regering kan beter opstappen. Maar zolang ze blijft zitten, doen we het ermee. Zo zijn de spelregels. We zullen als SP-fractie alle wetsvoorstellen blijven afmeten langs onze eigen meetlat, die geijkt is op
menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Daarom zeggen we ook nee tegen de begroting van deze regering voor 2006. Niet omdat het allemaal niet goed bedoeld zou zijn, wél omdat het allemaal zo slecht uitpakt. Meneer de minister-president, we waarderen uw bedoelingen maar we accepteren uw beleid niet. Want Nederland verdient beter.Pluche plakt, macht trekt. We weten het allemaal. Maar ík zou bewondering hebben voor een premier die het, na vier jaar proberen, zou durven zeggen: veni, vidi, foetsie, ik kwam, ik zag – en ik was weg. Want wat ik wilde, werkte niet en wat ik ook werkte, het wilde niet.
Tweede termijn. Balkenende aan het woord. Dat valt niet mee. Hij munt uit in vage zinnen zonder handelend onderwerp, het gaat altijd over ‘er’ ‘men’, ‘het’, ‘het is belangrijk dat er commitment komt van iedereen’. We moeten het altijd ‘met elkaar doen’, ‘we gaan afspraken met elkaar maken’, ‘we gaan de sociale partners aanspreken’, maar zo gauw een van de oppositiepartijen vraagt wat hij nou concreet van plan is hult hij zich in vage hulpeloosheid, alsof het niet sportief is van de oppositie om de regering verantwoordelijk te houden voor de problemen die zijn geschapen – we doen dat toch allemaal samen. Noten, de fractievoorzitter van het PvdA windt zich op. Neem nou al die ouderen die volgens de regering door zouden moeten werken. Is het niet duidelijk ondertussen dat de werkgevers niet op hen zitten te wachten? We creeren dus een nieuw sociaal probleem, door ze rijp te verklaren voor de arbeidsmarkt, terwijl de arbeidsmarkt ze niet moet.
Balkenende blijft zeveren. Ja, dat is wel een probleem waar we niet voor weg moeten kijken, maar nu is de conjunctuur slecht, straks wordt die beter, en dan krijgen die ouderen ook een kans, we kunnen dat talent toch niet onbenut laten, we moeten dat samen oplossen. Balkenende vindt het jammer dat er zo’n negatief beeld is ontstaan.
Negatief beeld, stormt Tiny naar de interruptiemicrofoon. Hoezo beeld? Als er duizenden mensen uit de WAO worden gezet, zonder uitzicht op werk, en naar de bijstand worden gesluisd, is dat dan een beeld? Als 15% van de gezinnen in Nederland op dit moment onder de armoedegrens leven, is dat dan een beeld? Of weten die mensen heel goed wat er mis is?
Nee, dat het met het vertrouwen in de regering niet goed gaat ziet Balkenende ook wel. Maar we zijn bezig de weg opwaarts te nemen, en de vertrouwensfactor moet terugkomen.
Hopeloos die man.
En nee, niemand van de regering heeft de moeite genomen om sorry te zeggen tegen de jonge man uit de trein. Maar daar is het laatste woord ook nog niet over gezegd.
Een borreltje na afloop.
Als Ronald en ik in de trein terug zitten naar Amsterdam blader ik in het boek Hutspot Nederland, waarin onder andere een interview met Femke Halsema. Die vindt het opeens nodig om te keer te gaan tegen de SP. De SP wordt even ingedeeld bij het rechtse deel van de PvdA, en Femke zelf heeft het meer met het vooruitstrevende deel van de VVD ‘als het gaat over vrijheid en internationalisme’, dan met haar linkse collega’s. Nou nou nou. Liever de VVD. Daar zullen al die Groen Linksers waar we naar tevredenheid mee samenwerken blij mee zijn, zeg.
Ik kom er op terug.
Het is duidelijk dat GroenLinks een liberalere koers gaat varen. Men bereidt zich als het ware voor op regeringsdeelname en beseft dat men daarvoor moet inschikken. Zij hebben, net als de SP trouwens in 1994, het socialisme afgezworen en zijn zich een nieuwe identiteit aan het verwerven.
Dat men zich zelfs soms identificeert met het progressieve VVD-deel vind ik niet eens zo verwonderlijk. Immers, het aloude socialisme is in de huidige tijd een reactionaire conservatieve ideologie die, na het echec van de vorige eeuw, vrijwel nergens ter wereld nog in het zadel zit. Het volk zélf heeft een einde hieraan gemaakt.
De SP is nog steeds een socialistische partij, Henk, het is maar dat je het weet.
Tja, “morgen wordt het beter”. Net zoiets als: “in het hiernamaals is het goed”.
Ik juich de dag toe waarop het “beeld” Balkenende van ons netvlies zal zijn verdwenen…..
En “sorry” zeggen tegen een Nederlander van Marokkaanse afkomst?
Wat bedoelt u? De politie- en justitieambtenaren handelen toch altijd “adequaat”?
Ik heb nog nooit van het boek “Hutspot Nederland” gehoord; kon het ook niet via google vinden. Heb je wat meer gegevens? Ik ben wel benieuwd om de passage te lezen waar Femke Halsema flirt met een deel van de VVD.
Fjord
In de taal van Balkenende zit een chronisch probleem verborgen dat wat mij betreft per direct de wereld uitmoet. Ik bedoel die wij waar hij het altijd en eeuwig over heeft. Wij is volksverlakkerij. Wij suggereert een eenheid die niet bestaat en nooit zal bestaan. Balkenende richt zich permanent tot ons en niemand voelt zich bijgevolg aangesproken. Nou ja, hooguit het afnemende deel dat nog vertrouwen in hem heeft, of het toenemende deel dat zichzelf wij noemt omdat ze zich graag distantiëren van ‘de anderen’ die ze daarom dan ook zij noemen. Bij geen van beide groepen deel ik mezelf in. Het gevolg is dat ik me totaal niet kan vereenzelvigen met Balkenendes woorden. Het is eerder zo dat hij mijn afkeer in de hand werkt. Ik vrees overigens dat de groepen die zich wel wij noemen, ook geen gehoor zullen geven aan zijn steeds holler klinkende riedels.
Want het is volstrekt loze retoriek wat er uit die man komt. Alles waartoe Balkenende oproept zweeft los rond de aarde. Wij moeten al een paar jaar Schouders Ergens Onder Zetten, maar waaronder precies is me nog steeds niet geworden. En waarom al helemaal niet. En we moeten dat ook nog eens samen doen. Maar met wie mag Joost weten, want zoals gezegd: samen bestaat niet. Samen is een sprookje van een minister-president die de verbeeldingskracht en didactische vaardigheden mist om zijn volk (wij dus) te leiden en te verleiden in de richting die hij gewenst acht. En al wist hij me te betoveren, zijn richting is de mijne niet en zal het nooit worden ook.
Het wij van Balkenende is al net zo’n spookverschijning als de steeds monsterlijker wordende griezel die De Burger heet. Ik heb hem nooit ontmoet, De Burger. Maar in mijn gemeenteraad zijn er (vooral lokale) partijen die De Burger zeer goed schijnen te kennen, kind aan huis bij hem zijn en alles over hem weten. Uit wat ik regelmatig over hem hoor, maak ik op dat De Burger een drammerige egocentrische middelmatige volgevreten verwende dwingeland is, naar wie naar zijn eigen zeggen nooit geluisterd wordt en die gevaarlijk kan worden als men het hem niet naar de zin maakt, hem niet naar de mond praat of hem niet regelmatig raadpleegt. Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik De Burger nooit ontmoet heb, het lijkt me geen lolletje.
De Burger, Wij en Samen zijn verwant aan wat onder het kopje drogredenen een “Argumentum ad populum” wordt genoemd. “Alle kinderen uit mijn klas mogen wèl naar het feestje.” of “Iedereen is het erover eens dat het terrorisme een grote bedreiging vormt.” Wie zich maar vaak genoeg van deze retorische vorm bedient, verliest vanzelf zijn geloofwaardigheid. Balkenende zou er daarom beter aan doen, elke burger individueel aan te spreken: “Ik verwacht van u dat u elke dag weer uw stinkende best doet de eenheid in uw land te bewaren.”
Mijn antwoord zal dan helaas een cliché zijn: “Kijk naar je eige!”
Hallo mevrouw Meulenbelt,
Gelukkig hebben deze jongens nu ook eens kennis kunnen maken met een warme partij die niet gelijk veroordeeld. Dat geeft toch een fijn gevoel.
Hoewel ik het voorval abject acht kan ik ook begrip op brengen voor de melding. Ik denk (lees:hoop) dat de medereizigers uit oprechte zorg contact met de politie hebben opgenomen. In dat geval hebben we nu voor het eerst kunnen zien wat een beleid van negativisme ten aanzien van de moslimgemeenschap kan aanrichten. Bedenk wel dat veel mensen totaal geisoleerd leven van moslims. De enige informatie die hen berijkt zijn de berichten waaruit blijkt hoe ‘gevaarlijk’ DE moslims wel niet zouden zijn. Gelet op de simplistische beeldvorming is het voorval in de trein bijna logisch te noemen. En ik geloof niet dat er niemand is die een soortgelijk voorval zag aankomen.
In dit geval haalt het de landelijke pers, maar de essentie van het incident is al jarenlang gaande. Het lijkt soms wel vechten tegen de bierkaai, een gevecht waarin je (ik en u, lezers) de beeldvorming probeert te relativeren. Maar misschien zijn we gewoonweg te laat.
Wat weet men nou eigenlijk van de Islam? Iets over de vijf zuilen, dat niet iedere moslim salafist is en misschien het verschil tussen dawa en jihad? Ik ben bang dat het niet geheel duidelijk is. En dat terwijl het naar mijn idee essentiele informatie is om een vruchtbaar debat aan te gaan.
Enfin, weer terug bij af, nog niets veranderd. Maar hopelijk hebben deze twee jongens in ieder geval wat troost kunnen halen uit het warme onthaal van de SP. Want dat het een verhaal is waar je verdrietig van wordt, dat kan ik me heel erg goed voorstellen.
Weltrusten iedereen…
Correctie:
“En ik geloof niet dat er niemand is die een soortgelijk voorval niet zag aankomen.”
Sorry 😉
Voor Fjord (en anderen)
Een zoekvraag op ‘Hutspot Nederland interview Femke Halsema’
leverde een score van 91% voor de webstek
http://www.amsterdam.nl/nieuws/berichten/nieuws_2005/augustus_2005/wij_amsterdammers_0
met de zoekmachines: CompuServe, Netscape Netcenter, AOL Search, MSN Web Search
[…]
‘Hutspot Holland’ van Guido Derksen, een bundeling gesprekken waarin is gezocht
naar de nuance in de multi- etnische discussie.
[…]
Het boek ‘Hutspot Holland’ wordt uitgegeven door uitgeverij Atlas en FORUM,
Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. In het boek staan interviews met
o.a. Ruud Lubbers, Femke Halsema, Marco Pastors, Mohammed Benzakour en Ruben
Gowricharn.
[…]
Google gebruik ik nooit.
Het boek heb ik niet gelezen maar ik raak wel geïnteresseerd.
Kees
Ik vind het heel positief dat een van die twee jongens uit de trein de uitnodiging van de SP heeft aangenomen en als de andere in nerderland was geweest die ook misschien. Ik vind het een enorm positief teken dat iemand die toch redelijk geschoffeerd is, wel bereid is om naar het centrum van onze democratie te komen. Een ontzettend gemiste kans van de ministers om het hele verhaal een positieve draai te geven en hier een win winscenario van te maken. Naar de hele samenleving toe. Kijk deze moslims in islamitische mode staan open voor democratie en willen gewoon met ons in gesprek blijven, laten we ons excuus aan bieden en dan hadden de moslims zelf ook wat opmerkingen kunnen maken dat ze het ook wel een beetje begrepen en dan was dit allemaal de wereld uit.
Go Tiny go, go, go! Zo hoort links oppositie te voeren.
Afgezien van een paar xenofobe Rita Verdonk fans heb ik in het laatste jaar niemand gesproken die niet boos is op dit kabinet. En niemand die denkt dat Nederland de goede kant opgaat, of dat men het volgend jaar beter zal hebben. Zelfs VVDers die ik gesproken heb zijn niet blij met dit kabinet, en hadden liever een ander beleid.
Dit neo-conservatieve kabinet moet weg. De Nederlandse bevolking is boos, de oppositie mag ook boos zijn en dat ook laten zien. Met hun “oranje revolutie” is het de Oekraïners gelukt een ondemocratische regering op vreedzame manier af te zetten. Dit kabinet mag roepen dat het democratisch gekozen is maar handelt fundamenteel ondemocratisch. Dit kabinet maakt meer kapot dan ons lief is. Waarom zou Nederland niet aan een eigen oranje revolutie toe zijn? Verkiezingen nu!
Ik snap niet waar Henk het over heeft als hij beweert dat de SP geen socialistische partij meer is. Tenzij hij socialisme gelijktrekt met Marxisme, Leninisme, Trotskisme, Maoisme, Communisme of wat dan ook.
Als hij uit is op een bloederige revolutie en dictatuur van het proletariaat moet hij maar op zoek gaan naar een andere partij. Ondertussen zetten wij ons in voor menselijke waardigheid zonder bloevergieten maar met de socialistisch analyse in de hand.
Van de website van vrij Nederland:
Geen excuses van Balkenende
Door Michiel Hulshof
SP-senator Tiny Kox had afgelopen dinsdag een speciale gast meegebracht naar de Eerste Kamer: één van mannen die begin november onterecht werden aangehouden bij Amsterdam Centraal, omdat ze er ‘verdacht’ uit zouden zien.
‘Mevrouw de voorzitter’, begon SP-senator Tiny Kox afgelopen dinsdag zijn betoog tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer. ‘Ik hoop dat iedereen volgens de regels het mobieltje uit heeft staan, want anders belt er direct weer iemand de politie nadat ik gezegd heb dat er een man met een kleed en een baard in de zaal zit.’
Geschuifel en gedraai in de bankjes. De senatoren draaiden hun hoofden naar de publieke tribune. En inderdaad: daar zat een bebaarde jongeman in djellaba, met een traditioneel hoofddeksel op. Kox ging verder met zijn verhaal: ‘Dat is die man namelijk al eerder overkomen. Toen zat hij in de trein. Ik schaam me daarvoor – en daarom heb ik hem gevraagd vandaag onze gast te zijn. Wellicht kan iemand van de regering in de loop van de dag even “sorry” tegen hem zeggen. In de politiek zeggen we dat wel voor minder en voor mijn gast zal het veel betekenen.’
Een paar dagen later bellen we met Tiny Kox. Hoe kwam hij in contact met de twee mannen die begin november onterecht werden opgepakt en afgevoerd uit een trein bij Amsterdam Centraal? ‘Ze hadden een keurige brief gestuurd naar alle Eerste Kamerleden’, legt de senator uit. ‘Ze voelden zich voor schut gezet. Ze schreven: als mensen bang zijn voor iemand in een jurk met een petje en een baard zegt dat méér over die mensen dan over ons. Ze waren vooral verbolgen over het feit dat niemand naderhand excuses heeft aangeboden.’
Waarom heeft u ze uitgenodigd om in de Eerste kamer te komen kijken?
‘Ik schaamde me dat dit was gebeurd. Dus heb ik ze gezegd: kom kijken in de Eerste Kamer, dan kunnen jullie zien dat er ook mensen zijn die normaal met jullie omgaan. Ze reageerden enthousiast. Uiteindelijk is een van de twee samen met zijn broer naar Den Haag gekomen.’
Wat vonden de andere senatoren van uw actie?
‘Wel goed, geloof ik. Iedereen had meteen iets van: tsjonge, tsjonge. In de pauze van het debat zijn veel senatoren naar hem toegelopen om te vertellen dat ze het niet zo fraai vonden wat er was gebeurd.’
En heeft Balkenende nog excuses gemaakt?
‘Nee. En Verdonk ook niet. Die waren blijkbaar te bang om sorry te zeggen. Balkenende deed net alsof hij het allemaal niet begreep.’
Waarom denkt u?
‘Blijkbaar durft hij dat niet. Misschien dat hij niemand wil afvallen. Er heerst hier in Nederland een sfeer van: we kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. We laten ons wel erg gek maken. Je kan veel van Nederland zeggen, maar niet dat het terrorisme hier flink heeft toegeslagen. Maar het is tegenwoordig haast vloeken in de kerk als je zoiets zegt.’