Even tussendoor: dus Bos zou toch niet gezegd hebben dat hij met het CDA wil regeren. Is kennelijk niet goed gevallen en nu moet er worden hersteld, zo had hij het niet bedoeld. Protest is er ook al publiekelijk, van de Jonge Socialisten in de PvdA. “Bos moet daarom verder kijken dan zijn neus lang is en bij een meerderheid van links in mei 2007 de unieke kans grijpen het roer om te gooien”. Bos waarschuwt ons alvast, mocht het tot samenwerking komen dan moeten wij (SP en GroenLinks) daar grondig over nadenken, want als kleine partners in een linkse coalitie moeten wij grotere offers brengen dan de PvdA. Fijn van Bos dat hij ons nog even vertelt dat we na moeten denken, want zonder zijn advies denken we natuurlijk nooit na, en of we wel even tot ons door willen laten dringen dat hij groot is en wij klein, dus dat hij de baas blijft en wij in moeten schikken. Tjonge, dat wisten we nog niet. Wat een toontje, Wouter!
Alsof er binnen de PvdA niet behoorlijk wat leden zijn die zichzelf nog als rechtgeaarde socialisten zien en dicht bij de SP staan. Alsof wij zouden willen samenwerken voor de lol omdat we zo graag tegen grote broer aan willen hangen. Alsof het binnen de SP niet allang een hele grote vraag is wat we waar kunnen maken van onze doelstellingen, ook binnen een linkse coalitie. Maar ook alsof we niet allang bezig zijn met die afweging: in oppositie blijven is makkelijker dan mee willen regeren, maar dan laat je ook het neoliberale systeem zijn gang gaan, en wat dat doet hebben we de afgelopen jaren gezien. Dan kun je niet blijven zeggen, wij zien dat aan en blijven fijn tegen. Als we de kans krijgen om het tij nog te keren dan mogen we geen nee zeggen tegen samenwerking. Of we dat nou leuk vinden of niet, en Bos maakt het zeker niet leuker.
De gehele lezing van Job Cohen, die andere PvdAer, is trouwens te vinden op www. amsterdam.nl De moeite. Cohen heeft minder moeite met samenwerking op links. Hij vindt het in ieder geval geen punt om GroenLinks een compliment te geven op hun visie op de stad als ‘emancipatiemachine’, als opwerkfabriek van talent. Ook de moeite: lees het boek van Leo Platvoet en Maarten Poelgeest, Amsterdam als emancipatiemachine.
inderdaad, het lijkt wel of Bos in het modellenwerk terecht is gekomen: “Hoe kan ik zó gaan staan dat ik het leukst uitkom voor zo veel mogelijk mensen?” Een keuze voor het CDA is een keuze voor opnieuw 4 jaar oppositie voor de PvdA. ( Het CDA wìl immers helemaal niets met de PvdA.) Het is Bos blijkbaar liever dan samenwerking met linkse partijen. Dat blijft in zijn gedraai duidelijk staan.
Mijn vraag aan de SP en GL luidt: wat jullie in deze man en zijn partij eigenlijk zien. De PvdA is toch al lang een verwend kind geworden? Veel socialistisch kan ìk niet meer bij hen ontwaren. Of kijk ik niet goed?
Twee dingen (zoals de oude Den Uyl altijd zei):
1. De PvdA valt niet samen met Wouter Bos. De PvdA is groter dan Wouter Bos. Er zijn ook PvdAers met wie we prima kunnen werken.
2. Wat is het alternatief als je niet wilt dat CDA en VVD het voor het zeggen blijven hebben? We kunnen wel een andere PvdA willen maar daar gaan wij niet over. We kunnen wel een leukere voorzitter willen maar die kiezen ze zelf. Dus als we een linkse coalitie willen zullen we het moeten doen met wie er zijn.
Ik snap ook niet goed waarom we met Bos zouden moeten samenwerken. Kijk, Anja, ik snap de redenen wel die jij noemt; het tij moet gekeerd worden! Maar Bos is – en dat heeft hij al eerder bewezen – een draaikont, en bovendien heeft hij er blijkbaar geen enkele moeite populistische opmerkingen te maken over veiligheid en migratie…
Als er een linkse coalitie zou komen, blijft Bos waarschijnlijk gewoon praten naar wat de opiniepeiligen heb ‘influisteren’, dat maakt zo’n regering er niet veel stabieler op. Gewoon harde oppositie voeren is daarom m.i. het beste middel om het tij te keren.
Hallo Anja,
Al met al is Woutertje Bos wel erg vroeg met zijn campagne begonnen.
Ongeduld misschien?, of een taktisch manoeuvreren om zijn beoogde doel (regeren) vooral maar niet te missen?. Hij krijgt zo natuurlijk wel veel publiciteit, – een heel belangrijke PR-factor! Maar gelukkig bestaat de P.v.d.A. niet alleen uit meneer Bos.
Groet,
Amita
En wat hebben wij met die harde oppositie bereikt, anomieme SPer? Even eerlijk: hebben we de afbraak van de zorg tegengehouden, de afbraak van de sociale zekerheid, de Rotterdamwet – noem nog maar een dwarsstraat? Als het er op aan komt zullen we zeker weer in de oppositie blijven – het is zeker makkelijker omdat wij in onze meningen nooit water in de wijn hoeven te doen. Zoals een CDAer tegen me zei: jullie hebben het makkelijk. Je zegt gewoon wat je vindt. Ja, zei ik, maar jullie hebben alweer gewonnen, al slaap jij daar slechter bij dan wij. Zo’n mooi schoon geweten en een goede nachtrust is wel een luxe hoor, als je ziet wat dit kabinet er van heeft gemaakt. Dus misschien zouden we het eens moeten proberen met minder nachtrust en meer resultaat.
Niks bereikt?! Nou, het is toch al heel wat dat er nu zo’n kleurrijk persoon als jij in de EK zit, of niet dan? 😉
Nee, misschien was het allemaal niet zo genuanceerd wat ik net schreef, maar ik wilde maar even aangeven dat ik het erg risicovol vind om ‘zomaar’ met Bos in zee te gaan. Niet alleen omdat zo’n coalitie mogelijk mislukt, maar ook omdat ik me afvraag wat er dan daarna overblijft van de SP en GL. Ik vrees weinig, we zullen dan snel in de hoek worden gezet van partijen die niet serieus te nemen zijn. En wie voert er dan nog de broodnodige linkse oppositie???
Sorry voor mijn gesomber, hopelijk zit ik er naast… Succes verder!
Wouter molt de PvdA vakkundig. Nou maar hopen dat de afvallige PvdA-ers richting SP en GL gaan!
Beste meneer Cohen, wilt u niet tòch nog eens nadenken over het premierschap??? Please? Het is toch wel duidelijk dat Bos het echt nog niet aankan. Zó zonde van (PvdA en) Nederland.
Ik denk dat Wouter Bos vooral erop uit is stemmen te winnen in de komende gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA zet hem ook in voor de lokale campagnes, bijvoorbeeld hier in Almere.
Ongetwijfeld zal Wouter Bos ook naar het success van Tony Blair hebben gekeken, die met een gematigd linkse koers Labour ook voor veel gematigd-rechtse kiezers aantrekkelijk heeft gemaakt. Strategisch gezien is duidelijk dat hij (nieuwe) stemmers eigenlijk alleen maar uit het politieke midden kan trekken, daarom schuift hij die kant op, terwijl hij ook de sociale kant van de PvdA benadrukt om zijn achterban zoet te houden.
Ik denk niet dat het veel nut heeft Wouter Bos voor rotte vis uit te maken. SP en GroenLinks moeten gewoon op hun eigen standpunten zeer goed campagne voeren. Belangrijk is dat alle drie partijen de verkiezingen winnen.
Het is in ieder geval duidelijk dat SP, GL en PvdA bondgenoten zijn tegen de sociale afbraak en het beleid van dit kabinet. Dit merk ik ook persoonlijk in contacten met PvdA’ers en GroenLinksers hier Almere.
Er is nu ool wel een andere houding binnen de PvdA. Twee jaar geleden was de PvdA zeer huiverig om aan Keer Het Tij demonstraties en evenementen deel te nemen. Tegenwoordig zijn ze vaak volop aanwezig. De Jonge Socialisten vind ik in sommige aspecten meer Marxistisch dan Rood of Dwars. De lokale PvdA hier in Almere heeft zelfs de Internationale op hun website staan. Wat natuurlijk niet betekent dat de partij als geheel in wezen socialistisch is, maar er is in ieder geval een zekere herkenning van hun socialistische “roots”.
Job Cohen for Prime Minister! Alsjeblieft wel. Jammer, dat Job die ambitie niet heeft. Wouter Bos verschiet al zijn kruit voordat het goed en wel droog is. Op Radio 1 hoorde ik iemand zeggen dat je goed aan Wouter Bos kon merken waar hij “vandaan” kwam: SHELL !
Dus: Job, wordt alsjeblieft premier en neem Ahmed Abouthaleb mee als vice-premier en minister Sociale Zaken. In die mannen zit een warm kloppend hart! Baantjesjagers, zoals Bos kunnen we missen als kiespijn!
@ Anja en SP-er:
Het is goed om te proberen een linkse coalitie te vormen, als die getalsmatig mogelijk is, en zeker zal dan oook de SP concessies moeten doen. Maar er zijn grenzen! Als de SP belangrijke beginselen verloochent (gelijkwaardigheid, solidariteit, e.d.) door al te veel in te leveren, verliest ze niet alleen haar geloofwaardigheid maar ook een groot deel van haar leden en aanhang. Daarvan ben ik sterk overtuigd. Dus het zal uiterst secuur manoeuvreren zijn!
Overigens ben ik, gezien de opstelling van Wouter Bos, nog meer als ooit tevoren uiterst sceptisch over de kansen van een linkse caolitie.
Ehm…natuurlijk geen CAO-litie (noch po-litie), maar coalitie. 🙂
Beste Anja,
nee, de oppositie heeft niets kunnen bereiken. Ik deel de afschuw daarover. De commercialisering van de samenleving is de laatste vier jaar in rap tempo doorgegaan. Het openbare leven (onderwijs, gezondheidszorg, sociale stelsel, kunsten) is verwaarloosd ten gunste van hen die een riant privé-leven (huis, Hummer, nieuwe keuken)kunnen leiden. Je wilt regeren. Ook ik zou willen dat links kon regeren. Maar: het kan niet. Niet met de huidige stemverhoudingen. De PvdA heeft aan de commercialisering enthousiast meegedaan. Wouter Bos, denk je dat die de Rotterdamwet had willen tegenhouden? Daar geloof ik niets van. Hoewel ik liever niet reageer op anonieme schrijvers deel ik de stem van de SP-er wel. (Roep haar/ hem tussen haaktjes LUID op om onder eigen naam te schrijven, trouwens):
wat GL en SP moeten doen is oppositie blijven voeren. Niet te verliefd, of te veel verwachtingsvol richting PvdA staren. Oppositie voeren. De zachte krachten zullen winnen op het eind.
Ik herhaal nog eens wat ik gisteren ook schreef:
Wat een ieder kon bevroeden bleek waar:
Wouter Bos heeft geen trek in een links kabinet, en wil wederom met het CDA in zee.
… [stukje eruit geknipt]
Verder: De mensen van de SP (en Groen-links) weten wat ze te doen staat. Lok zoveel mogelijk PvdA stemmers. Zorg dat de PvdA zo klein blijft (bij voorkeur zo rond de 40 à 42 zetels) dat er géén meerderheid met CDA (of VVD …) te vormen valt. Een ideale uitslag zou zijn dat PvdA, Groen-Links en de SP samen zo ruw weg 73 à 76 zetels halen (meer zit er m.i. toch niet in) en er alléén een (centrum?-)rechts kabinet kan worden gevormd via een “grote coalitie” (CDA-VVD-PvdA).
Één ding weet ik dan zeker: Einde geloofwaardigheid Wouter Bos. Dus dat zal vrijwel zeker niet gebeuren.
En in dat geval zou er een mogelijkheid kunnen zijn voor een “links zakenkabinet” met mensen uit (de omgeving van) PvdA, SP, Groen-Links en de “sociale vleugel” van het CDA. Dat lijkt mij vanuit links standpunt gezien op dit moment het hoogst haalbare.
Denk over de gedachte van een links zakenkabinet maar eens wat verder na. Volgens mij is dit een reële optie. Als zo’n regering een groot vertrouwen onder de bevolking wint (want dat is draagvlak – niet dat zeteltjes gedoe in de 2e kamer!) zou dat tot meer kunnen leiden.
Mazzel & broge, Evert
Anja raakt hier wat mij betreft precies de kern van de zaak. Het gaat bij een toekomstige mogelijke linkse coalitie erom dat de betrokken linkse partijen in staat en bereid moeten zijn elkaar op de belangrijkste items te vinden. Dat vereist van alle betrokken partijen een andere manier van denken dan de manier van denken en handelen die je je als oppositiepartij kunt permitteren. Zonder daarmee een oordeel te geven, trouwens.
Ik ben, zoals bij sommigen bekend, van de PvdA. Ik zie Bos zoeken en gesprekken losmaken. Zijn tactiek en zijn strategie hebben niet altijd mijn zegen. Maar Bos is niet in zijn eentje de PvdA, al denken sommige SP-ers kennelijk graag van wel. Vorig jaar nog hebben we allemaal tweemaal kunnen zien dat Bos ook niet altijd zijn zin krijgt en hoe hij daarmee omgaat. Er is intern een forse discussie gaande over een linkse samenwerking en zo hoort dat ook. Ik zou zo graag wat van die discussie hier terugzien. Want ik proef hier en nog veel erger op het log van Marijnissen bij sommige reacties toch een vreemde dubbelheid. Aan de ene kant verontwaardigd doen omdat Bos een linkse samenwerking niet zou zien zitten (het is dus nog maar de vraag of de PvdA linkse samenwerking niet ziet zitten), maar aan de andere kant schamper doen over Bos en de PvdA. Ik kan die twee niet rijmen. Denk dan steeds: maar willen SP-ers die zo lopen af te geven op de PvdA zelf eigenlijk wel een links blok vormen? En is daar bij de SP intern ook een discussie over gaande?
Nog even terugkomen op die andere manier van denken: ik denk dat dit echt een punt van essentieel belang is en wordt. Een links front vormen betekent: niet meer denken als oppositiepartij, maar moeten denken als partij met regeringsmacht. Dat vraagt hoe dan ook van de SP een grote omslag, omdat de SP altijd oppositie is geweest. Als ik Marijnissen was, zou ik mijn achterban daar al op voorbereiden, door het gesprek erover aan te gaan. Ik ben voorstander van samenwerking op links en dus ben ik teleurgesteld dat er ook hier op Anja’s log in de reacties zo weinig constructieve geluiden klinken. Ik zou – in plaats van het gezellig afgeven op Bos – zo graag meer willen lezen over de dingen die we gezamenlijk zouden kunnen realiseren als de betreffende partijen elkaar op hoofdpunten weten te vinden. Regeringsmacht hebben betekent dat je met elkaar ook akkoorden moet sluiten en dus ook moet kunnen inleveren. Waar liggen de grenzen voor alle betrokken partijen? Wat wil je als SP-er per se gerealiseerd zien in een linkse coalitie? Waarin verschilt de SP nou eigenlijk precies van de PvdA? Zit ‘m dat in de doelstellingen of zit ‘m dat in de middelen en strategieën? Of is het vooral een cultuurverschil?
Laten we het daar als socialisten en sociaal-democraten gewoon alvast zelf over hebben, laten we beginnen met echt kennisnemen van elkaar’s programma’s en gedachten.
Die van de PvdA vind je hier: http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g2wnoita
en die van de SP vind je hier: http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g3hetqtw
En laat Wouter, Jan en Femke intussen gewoon een potje lopen te campagnevoeren voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Want dat zijn ze namelijk aan het doen, niet meer en niet minder.’Helemaal eens met Charles dus.
Over de Rotterdamwet: de PvdA Tweede Kamer fractie heeft voorgestemd. Maar de helft van de Eerste Kamer fractie heeft wel besloten tegen te stemmen – ondanks het feit dat Bos daar niet erg gelukkig over was. Ondertussen gaan we gewoon door met de bijeenkomsten die we hebben tussen de drie linkse partijen, na het kerstreces een over de zorg. Er zijn van alle drie ook mensen, en niet de minsten, die samenwerking wel degelijk zien zitten. We zijn binnen de SP al een tijd aan het praten over mogelijk meeregeren, Claar, en natuurlijk zijn er ook SPers die dat niet zouden willen. Historisch gezien is de geschiedenis van actiegroep naar partij nog tamelijk kort, en is de gedachte dat we misschien niet eeuwig in de oppositie hoeven te zitten ook recent – na de groei van de SP is dat een optie geworden die daarvoor niet realistisch was. En natuurlijk zijn er ook mensen die bang zijn dat we in dat geval teveel water in de wijn zouden doen en we onze werkelijke doelen uit het oog verliezen. Ik ben daar niet zo bang voor – maar iedereen kan nog ongelijk krijgen.