KORT

Vandaag in KORT:
Nacht van de vervanging, Amsterdam
Palestijnse herdenking, Vlaardingen
Israel onder Kadima, Een Ander Joods Geluid, Den Haag
Debat polderterrorisme, Utrecht
Bezinningsavond Hamas, Jan Andreae, Amsterdam
Jongeren en identiteit, Stichting Yoesuf, Maastricht
Gezondheid vrouwen zonder verblijfsvergunning, Utrecht
Eetcafé vrouwen zonder verblijfsvergunning, Amsterdam
Achtergebleven of achtergelaten vrouwen, Marokkaanse vrouwen, Den Bosch

KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.

Maandag 20 maart 2006 wordt ‘De Nacht van de Vervanging’ georganiseerd.
Bekende Nederlanders en politici geven dan voor één nacht onderdak aan een vluchteling zonder verblijfsvergunning. Zij moeten overleven zonder steun van de overheid.

‘De Nacht van de Vervanging’ start met een avondmaaltijd op 20 maart om 18.00 uur in het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 in Amsterdam.

Na het avondprogramma (o.l.v. Chris Keulemans) kunnen de vluchtelingen met hun gastheer/ vrouw naar huis. De volgende ochtend is er vanaf 8.30 uur op dezelfde locatie een gezamenlijk ontbijt waar iedereen zijn ervaringen kan vertellen.

Dit jaar wordt er in ieder geval onderdak verleend door de volgende BN-ers:
Ed van Thijn, Hanneke Groenteman, Nelly Frijda, Samira Abbos, Joris
Linssen, Andree van Es, Manon Uphoff, Harry van den Bergh, Krista van
Velzen, Marion Bloem en Ivan Wolffers, Chris van der Heijden, Frenk der Nederlanden, Bad Brya, Anneke Jos Mouthaan, Hedda van Gennep, David Lammers en Netty Gelijsteen.
Op de avond wordt er ook medewerking verleend door: Jan Mulder, Frans Weisz, Anja Meulenbelt, Godelieve van Heteren, Marjan Berk, Denise Jannah, Marijke Vos en Minka Nijhuis.

Bovendien is ‘De Nacht van de Vervanging’ de aftrap van een campagne
voor een pardon voor alle nog in Nederland verblijvende asielzoekers die voor 1 april 2001 (dus voor de nieuwe vreemdelingenwet) asiel hebben aangevraagd. Deze campagne met de naam ‘Aftellen tot het Pardon’ loopt door tot de komende Tweede Kamer verkiezingen.

Petra Schultz tel.020-6272408/ 06 22605845
Alice Beldman tel. 020-6272408/ 06 40308918
ASKV Steunpunt Vluchtelingen
mede namens de stichting Landelijk Ongedokumenteerden Steunpunt (LOS),Vluchtelingencordon Friesland, Van Harte Pardon Noord, Van Harte Pardon Wageningen, Mama Cash en het Verzetsmuseum.

“Dag van het land”
Aandacht voor Palestina
Donderdag 30 maart 2006 vanaf 18.30 uur Aula van het Albeda college,
Buys Ballotlaan 25, 3132 Vlaardingen.

Op deze jaarlijkse herdenking van het verzet tegen de onteigening van hun land en de verdrijving van de Palestijnen uit hun grondgebieden, bent u van harte welkom.
Door aanwezig te zijn maakt u kennis met de Palestijnse cultuur. En uw aanwezigheid helpt ook vrede te bereiken in het gebied.

Er zijn toespraken, muziek en tentoonstellingen én het eerste exemplaar van het boek De Palestijnen in Vlaardingen wordt gepresenteerd. Het is geschreven door de journalist Frans Assenberg en met ondersteuning van de gemeente Vlaardingen uitgegeven door de historische Vereniging van Vlaardingen.

Het officiële gedeelte van het programma begint om half acht en is als volgt:

• De heer Tareq Shadid zal de opening verrichten en ingaan op de betekenis van de Dag van het land
• Burgemeester Bruinsma zal spreken over de Palestijnse Gemeenschap in Vlaardingen en het boek De Palestijnen in Vlaardingen presenteren
• Wethouder van der Velde zal spreken over de relatie Palestijnen en de gemeente Vlaardingen
• Journalist Frans Assenberg zal het boek De Palestijnen in Vlaardingen toelichten
• Mevrouw Sumaya Bargouthi Palestijns vertegenwoordiger in Den Haag zal praten over de situatie van de Palestijnen en de actuele situatie
• Een beeld presentatie over de apartheidsmuur .
De groep “Jenin” omlijst het geheel met Palestijnse muziek.
Op het eind van de avond is er een zaaldiscussie.

Al-Awda Netwerk Palestina organiseert deze herdenking in samenwerking met het Palestijnse Platform voor mensenrechten en solidariteit, de Palestijnse gemeenschap in Nederland, de Palestijnse Raad, de Nederlands Arabische stichting, ZWO & MOV, Vastenactie en Vele Vlaardingers Eén Huis in Vlaardingen

Voor meer informatie kunt u Al-Awda Netwerk Palestina bereiken via telefoonnummer 010-2342960, dagelijks op werkdagen van 11.00 tot 17.00 uur .
De herdenkingsbijeenkomst is op donderdag 30 maart vanaf 18.30 uur
Albeda College – Buys-Ballotlaan 25, 3132 SC Vlaardingen

Gaat Israël onder Kadima ook echt Voorwaarts?

Next Step, de jongerengroep van Een Ander Joods Geluid (EAJG), organiseert op donderdag 30 maart in Den-Haag een debatavond over de uitslag van de Israëlische en Palestijnse verkiezingen. Vijf sprekers zullen vanuit verschillende invalshoeken hun visie geven op de uitkomst van beide verkiezingen. Daarna gaan zij in debat over de mogelijkheden en belemmeringen bij het oppakken van onderhandelingen. De sprekers zullen zijn: Maurits Berger (Clingendael), Hilla Dayan (EAJG), Omar el Khader (St.Renaissance), Tariq Shadid (Stop de Bezetting) en Michael Hess (CiJO).

Datum: 30 maart, 19.30 uur.
Lokatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.

De toegang is gratis, wel graag aanmelden via eajg2@xs4all.nl
of via kantoor: 020 – 679 58 50

Stichting Een Ander Joods Geluid
Postbus 59506
1040 LA Amsterdam
tel: 020 6795850
fax: 020 6758925
www.eajg.nl

21 mrt 20.00 – 21.30 Debat Polder terrorisme – Over haatzaaien en heelmeesters. Je staat op het perron en je ziet er een. Is het een terrorist? Jij voelt je ongemakkelijk. Misschien angstig? Maar hoe die persoon zich voelt met alle ogen op zich gericht, dat weten we niet.
Je leest een ingezonden brief in de krant en je denkt: ‘Bedoelen ze mij?
Ik ben toch geen radicale jongere?’ Maar zo wordt je wel gezien. Debat
onder leiding van Tarik Yousef, uitgever en presentator.. Lutherse
Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht, Utrecht. Entree vrij. 1. Org:
Debatcentrum TUMULT. Info: 030-2332430. E-mail:
info@tumultdebat.nl Web: http://www.tumultdebat.nl

23 mrt 19:15 Bezinningsavond Hamas, een uitdaging en een nieuwe
mogelijkheid voor de hele wereld.
Met Jan Andreae, recent terug uit Palestijns gebied: filmfragmenten, muziek en foto’s. Wanneer het intellectuele en politieke debat hand in hand kan gaan met
persoonlijke ontwikkeling, is er een kans dat we met succes een derde
weg op kunnen gaan, los van ‘voor’ en ’tegen’. De Rode Hoed,
Keizersgracht 102, Amsterdam. 25 euro. Org: Bureau Kraan Andreae.
Info: 020-67 20 391. E-mail: info@kraanenandreae.com

25 mrt 10:00-18:00 Themadag Jong en Oud in dialoog en discussie.
Thema’s: Jongeren en hun identiteit, Seksuele diversiteit en Vrouw en emancipatie. Sprekers: Odile Wolf, Omar Nahas, Leyla Cakir en Mohammed Allach (ovb). Martinushuis, Maastricht. Gratis, incl. lunchbuffet. Aanmelden voor 18 maart!. Org: Stichting YOESUF, Educatiecentrum Islam en Maatschappelijke Vraagstukken ,
ism.Trajekt Migrantenwerk. E-mail: info@yoesuf.nl

25 mrt 12:00 -16:00 Symposium Geen papieren, wel een verhaal. Over gezondheid en toegang tot de gezondheidszorg voor vrouwelijke migranten zonder verblijfsvergunning.. Utrecht. E 20,-. Org: Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (vnVa). Web: http://www.vnva.nl

Vrouwen eetcafe voor vrouwen zonder en met verblijfsvergunning
Het volgende vrouwen eetcafe is zaterdag 25 maart. Soumaya Azouagh
(juridisch medewerkster van Fischer Advocaten) komt informatie geven
over de mogelijkheden om bijstand aan te vragen voor kinderen en
volwassenen zonder verblijfsvergunning.
Het vrouwen eetcafe is voor vrouwen die zelf “illegaal” zijn, of
geïnteresseerd zijn de situatie van vrouwen zonder verblijfsvergunning.

Wie zijn wij?
Het vrouwen eetcafé is een initiatief van het ASKV/ Steunpunt
Vluchtelingen en de Steungroep Vrouwen zonder Verblijfsvergunning. Beide organisaties hebben een spreekuur voor mensen zonder verblijfvergunning.
Wij merken dat de vrouwen die wij begeleiden vaak een geïsoleerd bestaan leiden. Zij hebben behoefte aan het ontmoeten van andere vrouwen, zowel aan vrouwen die in dezelfde situatie verkeren als zij – en vaak tegen dezelfde problemen aanlopen – als aan vrouwen met een heel ander leven.

De avonden geven vrouwen met een verblijfsvergunning de mogelijkheid om een bijzondere groep vrouwen te leren kennen en solidariteit met hen te tonen. Samen met de vrouwen die op ons spreekuur komen, willen wij de mogelijkheid creëren om bij elkaar te komen. Voor de gezelligheid, om interessante informatie te krijgen en om tips uit te wisselen. Over de avonden Elke bijeenkomst kookt een andere groep vrouwen. De ene keer wordt bijvoorbeeld Perzisch gekookt, de andere keer misschien Ethiopisch. Iedereen die wil koken, kan zich hiervoor bij ons opgeven.
Aan vrouwen die over een bron van inkomsten beschikken wordt voor de maaltijd een bijdrage van 5 euro gevraagd. Vrouwen zonder een
verblijfsvergunning of inkomen betalen niets.

Na het eten wordt aandacht besteed aan onderwerpen die relevant zijn
voor vrouwen zonder papieren. Behalve praktische informatie kunnen ook maatschappelijke of politieke kwesties, zoals het vreemdelingenbeleid, onderwerp van discussie zijn. Ook voor kinderen zal er iets te doen zijn, zodat ook zij zich niet hoeven te vervelen.

Wanneer en waar? Elke laatste zaterdag van de maand ben je welkom in ‘de Peper’, het restaurant van de oude filmacademie, Overtoom 301, in Amsterdam (tram 1 en 6, halte J. P. Heijestraat). Vanaf 17.30 uur is
iedereen welkom. Rond 19.00 uur is er (vegetarisch) eten en vanaf 20.00 uur volgt het informatieve deel van de avond met een gastspreekster, film of discussie – afhankelijk van de wensen en behoeftes van de vrouwen die komen. Kom ook en neem je vriendinnen en kinderen mee!

Tot dan,
Petra Schultz namens
ASKV en SVZV

Uitnodiging van Fenna Ulichki, Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland

Achtergebleven of achtergelaten?

De afgelopen periode was er in de Tweede Kamer, de media en vrouwenorganisaties veel aandacht voor de positie van Marokkaanse vrouwen en in het bijzonder voor de in Marokko achtergelaten vrouwen en kinderen.
Mede naar aanleiding van de wijzigingen in de Mudawwanah – februari 2004 – is de vraag naar achtergrondinformatie, tips voor adequate hulpverlening en preventie enorm toegenomen bij Marokkaanse vrouwen en mannen, politici, beleidsmakers en hulpverleners.
In het kader hiervan presenteert de landelijke werkgroep Mudawwanah in opdracht van het Ministerie van Justitie
de Wegwijzer ‘Achtergebleven of achtergelaten?’
Een brochure met informatie over wat te doen bij achterlating en het voorkomen van achterlating.

Over de wijzigingen in het Marokkaanse personen- en familierecht – de Mudawwanah – en de rechtspositie van vrouwen heeft de werkgroep in januari 2005 de brochures ‘Mudawwanah’ uitgegeven: informatieboekjes voor Marokkaanse vrouwen, mannen en hulpverleners. Als vervolg hierop is de voorlichtingsfilm ‘Onzichtbare veranderingen’ gemaakt die eveneens gepresenteerd wordt in deze bijeenkomst.

Wij nodigen Marokkaanse vrouwen, politici, beleidsmakers, hulpverleners en andere belangstellenden van harte uit voor deze bijeenkomst waar gedwongen achterlating en de rechtspositie van Marokkaanse vrouwen centraal staan.
Na afloop worden de Wegwijzer en brochures uitgereikt.

Programma: maandag 27 maart
14.00 Ontvangst
14.30 Opening en toelichting programma door dagvoorzitter Fenna Ulichki.
Informatie over het project ‘Achtergebleven of achtergelaten?’ van de werkgroep Mudawwanah door Latifa Lazaar
15.00 Aanbieding van de Wegwijzer ‘Achtergebleven of achtergelaten?’ en de voorlichtingsfilm ‘Onzichtbare veranderingen’ aan Minister Verdonk.
Reacties van Minister Verdonk en
Dhr. W. Luijendijk, lid Gedeputeerde Staten N. Br.
16.00 Forum, bestaande uit leden van de Tweede Kamer, de Algemene Commissie Integratiebeleid, beleids-makers en hulpverleners, in discussie met de zaal
17.00 Informele ontmoeting
17.30 Einde bijeenkomst
Plaats: Provinciehuis Noord Brabant
Brabantlaan 1, te ’s-Hertogenbosch
Tel. 073 – 6812812
Voor bereikbaarheid: zie www.brabant.nl

Aanmelden
Wij stellen het erg op prijs als u zich aanmeldt
per e-mail: mrommy@palet.nl

Informatie
Informatie over de bijeenkomst, de Wegwijzer, de voorlichtingsfilm en de brochures Mudawwanah
is te verkrijgen bij de leden van de
Landelijke Werkgroep Mudawwanah:
* MVVN, Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland,
t: 020-4197167 / e: mvvn@xs4all.nl
* SSR, St. Steun Remigranten
t: 06-48687086 / e: jokeverkuijlen@chello.nl
* Palet, Steunpunt voor multiculturele ontwikkeling
in Noord-Brabant,
t: 040-2359999 / e: llazaar@palet.nl
* BOZ, Brabants Ondersteuningsinstituut Zorg
t: 013-5352625 / e: b.ataman@boznet.nl

De voorlichtingsfilm is gemaakt door Najib Taoujni
Achtergebleven of achtergelaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *