Ik loop nog achter. Dinsdag was het weer Den Haag dag en het is nu al weer donderdag. Werkgroep buitenland. De hele wereld rond in anderhalf uur. Dat doen we heel efficient, met ook nog wat tijd tussendoor voor grappen. Ik word er altijd wel vrolijk van, met Harry van Bommel, Krista, Guido, Niels, Barry en Riekje. Leuke energieke club mensen. Ik moet binnenkort mijn bijdrage leveren aan een debat over de ontwikkelingshulp. Even gebrainstormd waar ik het beste materiaal vandaan kan halen.
In de Eerste Kamer waren ze al begonnen aan de plenaire. Een lange dag voor Tiny Kox, met debatten over de begrotingssstaat van Defensie inclusief de NAVO, met ministers Bot en Kamp. Het was de moeite, wat je niet altijd kunt zeggen van debatten wanneer de minister al weet dat hij de VVD en het CDA al in de zak heeft en meer zijn tijd uitzit dan werkelijk te luisteren naar wat de volksvertegenwoordigers te zeggen hebben, met name Kamp hoorde ik zeggen dat het hem echt speet dat de SP, een groeiende partij, tegen de begroting zou stemmen. Het werd een echt gesprek, onder andere toegespitst op de aanwezigheid van het Nederlandse leger in Uruzgan, Afghanistan. Dat er problemen zijn is meer dan duidelijk. Maar tegelijk is daar een gekozen regering, en helpt het dan echt om ´orde op zaken te gaan stellen´ met een buitenlands leger? Denk je echt dat je met pantservoertuigen en straaljagers kunt gaan zorgen dat vrouwen daar beter behandeld worden? Of een ander voorbeeld dat Kamp noemde, die vindt dat het leger er aan mee moet helpen om het drugsprobleem op te lossen. Dat komt dus neer op het vernietigen van de papavervelden. Zal de bevolking ons daar dankbaar voor zijn? De cocaine is hun probleem niet, dat is ons probleem, voor veel mensen daar zijn die papavervelden hun enige bron van inkomsten.
Natuurlijk moeten we doen wat we kunnen om daar de krachten te ondersteunen die de samenleving op proberen te bouwen, de vrouwen moeten opkomen voor hun rechten, de middenstand moet groeien, de economie moet op poten, maar uiteindelijk zullen ze dat op eigen kracht moeten doen. Vormingswerk uitgevoerd door tot de tanden bewapende gevechtseenheden, het is nog nergens gelukt. Het is heel onwaarschijnlijk dat het nu gaat lukken, en Tiny benadrukte nog eens dat hij grote bewondering heeft voor de mensen die daar heen zijn gestuurd om met gevaar voor hun leven hun opdracht uit te voeren. Maar de opdracht deugt niet. Zie zijn verhaal op de SP website.
Afspraken maken. Tiny en ik gaan binnenkort op werkbezoek bij een islamitische school. Even bij Fenna langs of ze meegaat, wil wel, weet niet of ze kan. Post. Stapel valt mee.
We hadden een paar gasten voor de lunch. Vier jonge mensen wilden met ons praten over de mogelijkheid om via het internet mensen te helpen gebruik te maken van de nieuwe wet die mogelijk maakt om met 40.000 handtekeningen een issue op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Twee mannen van Wij blijven hier, Faisal en Umar Mirza, Tumani Konter, naar eigen zeggen Afro-Volendammer, en Pauline van Splunder, hartstikke autochtoon, die wel mee wilde omdat ze SP lid is. In onze Noenzaal, waar senatoren en gasten de lunch gebruiken bleek weer eens dat de senaat nog geen afspiegeling is van het Nederlandse volk. Niemand wist welk voedsel halal was, dus Faisal en Umar kozen maar voor de vis, en lieten de soep met ballen staan. We hebben wel drie gekleurde senatoren op de vijfenzeventig, maar nog geen moslim. Dat gaat ongetwijfeld komen. Op zijn laatst als Faisal en Umar tegen de zestig lopen, ze weten nu de weg.
Ronald had alle gegevens bij elkaar gezocht. Het klinkt wel leuk, die vorm van directe democratie, maar het is niet zo simpel. Veertigduizend handtekeningen is een heleboel, en dan heb je nog niets anders bereikt dan dat je een agendapunt hebt toegevoegd aan de Tweede Kamer, op wat er verder mee gebeurt heb je geen invloed. En er zijn zoveel voorwaarden aan verbonden, onder andere dat het niet over de begroting mag gaan en dat is ongeveer alles, of dat je niets aanhangig kunt maken waar in het afgelopen jaar al een beslissing over is genomen. Een veel kortere en directere weg is nog steeds om kamerleden te vinden van een partij die zich voor een bepaald onderwerp in wil zetten, en dat kan blijven volgen. Maar mooi, dat een groep jonge mensen zich in zet om te kijken hoe wensen van bevolkingsgroepen beter aan de bak kunnen komen.
Ik leidde ze rond, zat met ze op de publieke tribune waar we op minister Bot neer konden kijken, op de fot0 kun je zien waar ik hoor te zitten, maar niet zit, naast Tiny op de eerste rij. Raakte nog met ze in een intensief gesprek verwikkeld over de politiek, over allochtonen, ik had al lang terug gemoeten naar de Kamer, maar zo´n gesprek is soms boeiender dan dat met collega´s. Wordt vervolgd wat mij betreft.
Mies van de PvdA had voor mij even de honneurs waargenomen in de commissie Sociale Zaken. De twee wetten over de WW worden in tweeen geknipt, gelukkig, dan hoef ik daar de volgende week geen dagen aan te werken, en ik doe de volgende week alleen een minidebatje met vijf minuten spreektijd over de wekeneis voor seizoensarbeiders. Het grote onderwerp gaat worden dat de nieuwe WW wetten alweer de positie van ouderen zal verslechteren. Die zullen makkelijker kunnen worden ontslagen, houden lang sollicitatieplicht, krijgen korter WW, komen dus sneller in de tijd tussen ontslag en AOW op een minimum terecht. Ik ben benieuwd of het CDA dat juist op het gebrek aan sociaal gezicht nu flink heeft verloren zich nu meer in gaat zetten om de minister toch nog een aantal toezeggingen te ontlokken. We zullen het zien.
Afspraak met Varina Tjon-A-Ten van de PvdA, Tweede Kamer. Ze had twee agendapunten, een nota over kinderen in gevangenissen die binnenkort wordt gepresenteerd. Als we het ook kunnen hebben over de Palestijnse kinderen die ´onder administratieve detentie´, dat wil zeggen zonder enige vorm van proces in de Israelische gevangenissen zitten doe ik zo mee. En dan de vrouwen in Bangladesh. Daar was Varina pas, bij een organisatie die vrouwen opvangt die door het gooien van zuur in hun gezicht zijn verminkt. Afschuwelijke verhalen, Varina was er echt door ontdaan. Kunnen we niet wat doen, op politiek niveau? Daar brainstormen we over. Het is altijd moeilijk om op politiek niveau, van bovenaf, in te grijpen in de politieke verhoudingen in andere landen, het wordt te gauw opgevat als westerse bemoeizucht, en doet soms meer kwaad dan goed. Van onderaf dan? Meer vanuit de humanitaire hulp, de vrouwen daar ondersteuning en training bieden om het zelf aanhangig te maken bij hun overheden? Kunnen we dat? Moeten we meer proberen de publieke opinie te beinvloeden? Moeilijk. Mensen zijn al overvoerd met horrorverhalen, en zonder een duidelijk doel erbij bereik je daar weinig mee. En moeten we het Nederlands houden of het Europese niveau opzoeken? Moeten we het niet uitbreiden naar al die andere vormen van vrouwenmishandeling die er in de diverse landen bestaan? Wat doen de andere internationale en locale organisaties al? We spreken af dat we een aantal deskundigen bij elkaar zullen roepen om er verder over te brainstormen of we en hoe we iets kunnen doen. Ik geef Varina nog een exemplaar van 26.000 gezichten, ik heb er tien gekocht om iedereen mee te kunnen bestoken. Voorbeeld van een succesvolle actie, omdat de mensen waar het om gaat een gezicht krijgen, harten raken, maar zelfs dan, wat heet succesvol. Er is nog geen Generaal Pardon al wordt het verzet tegen het asielbeleid steeds luider en breder, en dan hebben we het nog over een binnenlandse aangelegenheid, waar we als parlementariers toch enige invloed op uit zouden kunnen oefenen. En dan Bangladesh. Toch, je kunt dat toch niet zomaar laten gebeuren zonder op zijn minst een poging te doen om steun te bieden.
Ga even eten in het Tweede Kamer restaurant. Praat met Tineke Palm, voorzitter SP Rotterdam over de ontwikkelingen in de coalitievorming. Opeens is de SP weer wel als partner in de picture, maar natuurlijk is de VVD falikant tegen. Harry en Krista weer, en Niels. Twee en een half jaar kwam ik toch als vreemde eend in de bijt de politiek in. Nu begin ik het bedrijf een beetje te snappen en klep graag mee over partijzaken. We hebben het over de komende verkiezingen. Wie er op de lijst komen. Binnenkort moeten de commissies aan het werk om het partijprogramma voor te bereiden voor de partijraad, en de kandidaten te screenen. Als de prognoses niet bedriegen, wat ze vaak doen, hebben we nog heel wat extra capabele mensen nodig voor Eerste en Tweede Kamer. Of ik niet aan de Tweede Kamer zou denken. Never nooit niet. Ik zie hoe waanzinnig hard ze werken, voortdurend klaar moeten staan voor weer een optreden bij Nova, weer een spoeddebat, ik zie hoe Agnes en Jan de Wit ongeveer in Novotel wonen omdat ze ´s avonds om twaalf uur nog werken en ´s ochtends vroeg al weer verder moeten en geen gewoon leven meer overhouden. Laat mij als aankomend bejaarde maar lekker in de Eerste Kamer zitten. Dat is al hectisch genoeg als je het een beetje goed wil doen, dan kom je al om in alle onderwerpen waar je iets van af moet weten, en dan hou je nog net tijd over om zelf je boodschappen te doen. En ik ga binnenkort weer naar Gaza en moet er van alles voor doen. Gaza zou ik nooit opgeven voor een politieke carriere.
Nog even terug naar de Eerste Kamer. Tineke is al naar huis, drie uur reizen naar Friesland, Ronald had een andere vergadering, ik heb het ook gehad en laat Tiny alleen achter in debat met Bot.
Kranten in de trein. Er is weer van alles waar ik wel een commentaartje op heb, maar het is voor vandaag weer genoeg geweest.
Anja, wat in Bangla-Desh gebeurt, gebeurt ook in India, Pakistan en Afghaqnistan en waarschijnlijk ook in Iran. Misschien nog wel in meer landen. In de Oprah Show van een jaar of zo geleden was een Chinees-Amerikaanse onderzoeksjournaliste in de show om haar opnamen uit Pakistan en Afghanistan te laten zien. Hemelschreiende beelden waren dat. Maar de vrouwen worden daar nog steeds onderdrukt door de mannen. Die cultuur verdwijnt niet zo maar eventjes. We konden toch ook zien hoe de vrouwen in het aardbevingsgebied behandeld werden door de mannen? Normaliter zaten ze in hun huizen en lieten zich zelden of nooit zien en nu zaten ze opeens zomaar in de open lucht. De hulpgoederen werden van ze afgepakt als ze al wat te pakken hadden gekregen. Goede tenten werden gestolen en de vrouwen stonden weer in de kou in die vreselijke winter. Het is daar misschien “gewoon”, ik schrik er hevig van. Iedere keer opnieuw.
Niet alleen daar, maar wat te denken van Darfur, Niger, Mali, Soedan en al die landen en zelfs Kenya waar inmiddels grote honger heerst? Geen wonder dat sterke jonge mannen proberen in Europa te komen. Het maakt voor mij duidelijk dat we nooit genoeg hulp kunnen geven aan die mensen, zodat ze zichzelf kunnen helpen. Zodra ze meer geloof in eigen kunnen krijgen, zullen ze niet meer naar Europa willen komen, om daar als paria behandeld te worden? In Mozambique zag ik een schitterend initiatief: lokaal gefabriceerde waterpompen. Voor 27 euro per pomp. Zelfs ik kan met mijn bijstandje een zo’n pomp geven aan een dorpje. Zou dat graag doen ook. Maar hoe?
Ik weet het, Lydia. Je kunt ook niet alles tegelijk ondersteunen. En als je alles wat erg is op een rijtje zet wordt je er helemaal gek van. Het is een van de redenen dat ik voor Gaza werk, voor één project, dan weten we tenminste heel goed dat het daar zoden aan de dijk zet. Ik ben natuurlijk niet op de hoogte van alle hulpacties, dus ik weet niet hoe jij je pomp in Mozambique krijgt.
En daarnaast is het uiteraard belangrijk om de politiek te gebruiken om de ontwikkelingshulp zo in te zetten dat het de mensen in staat stelt in hun eigen onderhoud te voorzien.
Anja, jij bent toch kamerlid. Kun jij echt die man niet van dienst zijn?
Moi Anja,
Even een klein betweterig puntje.
Coke wordt niet van papaver gemaakt. Van klaprozen wordt opium en heroïne gemaakt, en maanzaad.
Die velden met al hun papaver zijn anders prachtig mooi om te zien.
Groetjes.
Lydia, volgens google zijn die waterpompen in Mozambique een initiatief van het Belgische Rode Kruis.
http://www.rodekruis.be/NR/exeres/39878587-7AC5-4422-B030-0FB1887A2D6C.htm
bankrek. 096-0000096-20
Lieve Anja, Zuidhorn ligt toch in Groningen!Tineke
Dank je Claar. Als je dit bedoelt, Wanda, dat is iets wat iedere burger zelf kan doen. Of iedere burger uit vriendelijkheid voor een andere burger. Ik kan niet alles, en moet als kamerlid ook geen dingen gaan doen die mensen heel goed zelf kunnen. Je ziet het hierboven. Tikje overbelast.
Sorry Tineke. Met mijn grootouders en overgrootouders uit Friesland en uit Groningen zit dat in mijn hoofd in een groot rechts bovenaan in Nederland. Ik zat ook al een keer in de verkeerde trein omdat ik niet meer wist waar Hoogeveen was.
Dank je Jan, ook al cocaine en heroine door elkaar gehaald.
Ik geloof dat ik maar eens een weekeindje weg moet om mijn hoofd door te laten waaien.
Anja, nog bedankt voor je tijd. Het was inderdaad erg interessant (dat gesprek achteraf), die Kamerdebatten wat minder.
Inderdaad, wordt vervolgd wat mij betreft en tijd om de kantine te halaliseren.
De opbouw van het Nederlandse leger is de laatste jaren drastisch gewijzigd. We hebben inmiddels een leger gekregen dat offensief is ingesteld en dat daar nu ook doelen voor zoekt. Is er ooit in het parlement besloten tot deze behoorlijk ingrijpende koerswijziging? Of is ze buiten onze democratie om tot stand gekomen?
Tiny Kox zegt: “Volgens ons gaan oorlog en wederopbouw niet samen. De indruk wordt gewekt dat onze soldaten vooral met schoppen en troffels bewapend worden, om putten te slaan en scholen te bouwen. Maar ze gaan zwaarder bewapend dan ooit naar Uruzgan, en dat is logisch ook. Het is een natuurlijke, politieke en militaire wildernis, waarin het niet te zeggen is wie onze vrienden zullen zijn – de kans is groot dat ze
allemaal vijandig zullen staan tegenover onze soldaten.’
Een goede omschrijving van de bezwaren tegen de irreële “missie” van Nederlandse troepen in Uruzgan. En als later het gelijk zal blijken mag de SP echt wel zeggen: “Hadden we het niet gezegd.” Want dat betekent helemaal niet dat je niet verder wil meedenken over een werkelijk goede aanpak van de problemen in Afghanistan.
Dank je, Claar. Ik ga er echt even goed naar kijken. wie weet kan ik dan via het Nederlandse Rode kruis dat geld overmaken, want naar een ander land kost, geloof ik, weer extra. Vanmorgen mijn fiets weer opgehaald bij de fietsenmaker. Eventjes onverwacht een dikke 20 euro… Een bijstandje is helaas niet van elastiek.
Anja, ik denk dat je gelijk hebt. Het bij EEN project houden, anders word je dol, volgens mij. Vanuit de Ontwikkelingshulp zou veel meer gedaan moeten worden door alle rijke landen. Onderwijs en verdere educatie op allerlei gebieden en tegelijk helpen met de landbouw, waterputten en proberen, hoe moeilijk ook, de nomadische herders te overtuigen dat ze beter landbouwers kunnen worden. Iedere koe heeft veel landbouwgrond nodig om te bljiven leven. Dit zal heel moeilijk zijn, omdat die mensen hun rijkdom hebben in het aantal stuks vee dat ze hebben. Maar we MOETEN blijven helpen. Ook in ons eigen belang. Ik ga even verder kijken op de site van het Rode Kruis…
Pingback: Wij Blijven Hier!
Wel, ik mag natuurlijk een financiele donatie doen aan het Rode Kruis, maar ze kunnen niet garanderen dat daar een pomp voor wordt gekocht. Uiteindelijk heb ik ze opgebeld. Mijn idee is erg aardig bedoeld, maar ze kunnen dat gewoon niet zo doen. Alle geld dat gedoneerd wordt gaat naar een goed doel natuurlijk. Ik ga hier over nadenken. Ik kan EEN pomp betalen. Eigenlijk is zelfs 22 of 27 euro een halve week eten, maar dat is een keer best te doen. Alleen, als dat geld opgaat aan het evrsturen van dat bedrag alleen al of zo, dan doe ik dat dus niet. Dan zijn er genoeg andere, hele goede organisaties die goed werk doen. Unicef bv.
Dat verwachtte ik wel ongeveer, Lydia. Grote organisaties kunnen veel meer doen dan kleine, maar zitten ook met een apparaat en veel administratie. Dat is ook de reden waarom mijn stichtinkje klein blijft, en we zelfs zonder kantoor werken. Zo kunnen wij garanderen dat de donaties echt ter plekke aankomen en niet besteed worden aan salarissen en huur van grote gebouwen in Nederland zelf. Het nadeel is natuurlijk wel weer dat je werking als kleine organisatie beperkt is. Er is veel vraag naar onze ondersteuning, maar dan zouden we uit moeten breiden en salarissen gaan betalen. We blijven dus bewust klein.
Op zichzelf eerlijk van ze dat ze zeggen dat ze niet kunnen garanderen dat jouw geld voor die ene pomp gebruikt gaat worden.
Anja, ik weet dat de watervoorziening in Gaza bv niet bepaald geweldig verloopt en dat Israel zelf water loopt te verspillen. Wil jij een pomp voor jouw stichting? 😉
dag Anja
Mijn naam is Clara Blaauw , SP Almelo en we hebben elkaar in het verleden een aantal keren ontmoet , sinds ruim een jaar ben ik geen voorzitter meer van de SP Almelo daar ik werd gevraagd om voor PRIOR te gaan werken . PRIOR doet onderzoek naar TB , AIDS en Malaria ( zie website ) in Tanzania en Indonesia , niet alleen in maar ook vooral met beiden landen . Mijn “baas “is een oud tropenarts/internist en wij vormen een gideonsbende binnen OS ( zelf 10 jaar in verschillende landen in Afrika gewerkt ) . Zie dat je binnenkort een debat in het kader van OS hebt en zou heel graag met je /SP eens van gedachten willen wisselen over deze materie . Ik heb nog steeds contact met Hans v H , kennen elkaar uit OS verleden namelijk Verwijs je even naar onze website http://www.priornetwork.org
Lees in mijn drukke hectische bestaan altijd je inspirende mails ! en met de SP Almelo ? prima 3 zetels en ik heb een prima opvolger ..volg het langs de zijlijn ..met groet Clara Blaauw
Lieve Lydia, ik bewonder je vasthoudendheid. Maar mijn stichting ondersteunt gehandicapten in de Gazastrook. We hebben niets van doen met waterpompen. Ik denk ook niet dat het daar in Gaza om gaat. Er zijn veel problemen met de watervoorziening, maar enkele pompen zullen daar niet bij helpen. Ook zou het mij zoveel tijd kosten om dat daar uit te zoeken, dat jouw bijdrage al op zou zijn aan de onkosten. Dus misschien wil je een ander doel kiezen?