Dagboek 12 mei 2006

Bij vrienden gegeten, zaten zo te praten dat we vergaten even Hirsi Ali te kijken. Thuis ingehaald. Tja, nog meer gejokt dat we al wisten dat ze gejokt had, dat dramatische verhaal over wel vijf burgeroorlogen meegemaakt (Smit-Kroes) dus zwaar overdreven, benevens de vlucht uit Somalië vanwege een gedwongen huwelijk. Vanochtend in de kranten was het géén voorpaginanieuws. Ik kan me vergissen, maar ik geloof dat we Hirsi Ali in Nederland een beetje uit hebben. De fanclub zal nog wel een tijdje in haar blijven geloven, want zo snel heb je geen andere held(in) en zij is, of was daar erg geschikt voor. Ze mag wel opschieten met Submission II want die is nu al zo doodgekletst dat die weinig indruk meer kan maken. En dat boek dat er zou komen, waarmee de achterlijke, pardon, achterlopende moslims met één klap van hun geloof bevrijd zouden worden en de verlichting ingeslingerd, daar horen we niets meer over.

Ondertussen werkt Hirsi Ali aan haar internationale carriere. Dat doet ze zo te zien slim. Zo presenteert ze zich in het buitenland niet als een atheist die moslims van hun geloof af wil helpen, maar als een gematigde moslim die andere gematigde moslims oproept. (Interview in Noorwegen) Tja, als je al gewend bent een beetje te draaien, en weet dat het werkt – de VVD waarvan Verdonk nu andere vluchtelingen om soortgelijke opgedramatiseerde vluchtverhalen het land uit zet vond haar jokkentjes in ieder geval geen belemmering om haar als kamerlid binnen te halen – waarom dan niet een beetje fantasie bij de nieuwe presentatie? Wat zal het ze in het buitenland kunnen schelen dat het grootste resultaat van haar politieke carriere in Nederland een boel deining en publiciteit was en ze verder heel erg weinig bereikt heeft, politiek gezien?

In de Volkskrant vanochtend een stuk van Hajo Meijer, bestuurslid van Een Ander Joods Geluid, met bijna letterlijk de mening die ik hier ook omschreef: VS en Israël radicaliseren Palestijnen.

Ik ben geneigd, even cynisch op te merken: er is geen betere antireclame voor de westerse democratie dan eerst te eisen dat de verliezingen gecontroleerd democratisch verlopen, om daarna te zeggen: ‘het resultaat bevalt ons niet en we zullen de zo tot stand gekomen regering saboteren’.
Op deze wijze kan de Arabische wereldbepaald geen goede indruk krijgen van wat democratie betekent. Nog erger is dat de Israëlische politiek medeverantwoordelijk is voor de radicalisering in de Palestijnse gebieden. Zij heeft aan de meegaande president Abbas geen enkele concessie gedaan.
Zo werd voorkomen dat de bevolking kan zien dat meegaandheid ook voordelen – verbetering van hun levensomstandigheden – zou brengen. Maar al hebben de Israëlische politici dat het niet belonen van meegaandheid en repressie slechts tot radicalisering leidt, toch gaan ze door met deze politiek die averechts werkt.

Of misschien is juist dat de bedoeling, om te kunnen rechtvaardigen dat Israel doorgaat met annexaties, invasies, artilleriebeschietingen, liquidaties, oppakken en opsluiten van mensen zonder proces. Een ander punt waarin Meijer en ik van mening verschillen, is dat hij vindt dat Hamas vertegenwoordigers Israël – zelfs binnen de grenzen van voor 1967 – horen te erkennen, omdat zij het voor Europa moeilijk maken om sterker sturend in te grijpen. Dat is de vraag. Ik vind de tegenvraag van de Palestijnse regering, wanneer worden onze rechten op een staat erkend, geheel legitiem, en duidelijk is voor de Palestijnen dat de erkenning van de staat Israel door de PLO en door Arafat helemaal niets heeft opgeleverd, en de annexaties voor geen centimeter tegen hebben kunnen houden. En dat kan Europa ook weten. Die, daar ben ik het weer eens met Hajo, ‘weigeren om de humanitaire clausules in het associatieverdrag met Israel toe te passen: ‘om in het gesprek te blijven’. Anderzijds wordt verzuimd met de gematigde figuren van Hamas in gesprek te blijven. Opvallend is de gespleten tong van Europa.’

In de gevangenis hebben Hamas en Fatah een eerste overeenkomst gesloten om de onderlinge strijd te staken. Niet toevallig dat het daar gebeurt. De gevangenis verbroedert, weet ik van vrienden. Oude verschillen kunnen daar in rust worden uitgepraat. Gevangenisvrienden, zo’n veertig procent van de mannelijke bevolking heeft in de Israëlische gevangenis gezeten, en vaak voor vele jaren, die hou je voor het leven. Vaak zie ik mannen elkaar omarmen. Dit is mijn broeder uit de gevangenis, hoor ik dan zeggen. Er wordt in de gevangenissen veel samen gestudeerd, Engels en Ivriet geleerd, gelezen, gediscussieerd. Dr. Haider Abdel Shaffi zei tegen me: de gevangenis is onze universiteit. Ik zei: zal ik de Nederlandse regering dan maar vragen de Israëlische gevangenissen te subsidieren? Vond hij wel een goede grap.

Israël gaat een deel van het belastingeld, geld dat dus in principe al van de Palestijnen is, vrijgeven, maar onder voorwaarden dat het aan humanitaire doelen word gegeven en niet aan salarissen. Kijk: zo gaat dat. Het is hun geld niet. Ze gaan daar helemaal niet over. Toch voorwaarden stellen. Ik neem aan dat het stoicijns in ontvangst genomen zal worden. De Palestijnen moeten overleven. Israël zal het wel weer presenteren als een humanitaire daad.

Zijn er dan toch grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Kennelijk wel. Verdonk deed aangifte van bedreiging op het internet – de Officier van Justitie eist 90 uur taakstraf tegen Ertan K., een Turkse Nederlander, wegens het beledigen van politici en homo’s, nadat er 76 klachten binnen waren gekomen bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Gaan de aanhangers van de absolute vrijheid van meningsuiting nu demonstreren? Of doen ze dat niet voor een Turk?

50 gedachten over “Dagboek 12 mei 2006

  1. In de VS hangt Hirsi Ali weer de zielepiet uit. Dit keer over hoe ze door Nederland behandeld is.

    Zie: Christopher Hitchens Holland’s shameful treatment of Ayaan Hirsi Ali

    Opmerking: Christopher Hitchens is een zeer bekende en invloedrijke columnist in de VS. Hij schrijft ondermeer voor de zeer populaire tijdschrift Vanity Fair. Misschien kennen sommige lezers hem van zijn “Grapple in the Big Apple” debat met George Galloway. (Beslist naar luisteren als je dat nog niet hebt!)

    Er zijn tal van onjuistheden in zijn artikel. Bijvoorbeeld dat Hirsi Ali eerst voor de PvdA in de tweede kamer kwam.

    Maar ook veel onzin. Bijvoorbeeld dat er gebieden in Nederland zouden zijn waar vrouwen genitale mutilatie ondergaan en waar de politie te bang is om een voet binnen te zetten (“districts where Muslim women were subjected to genital mutilation and where the Dutch police were afraid to set foot”).

    Christopher Hitchens heeft ook zelf een en ander verzonnen, bijvoorbeeld dat Mohammed B. probeerde Hirsi Ali voor Joods uit te maken door haar naam “Hirshi” te spellen. Maar beroept zich verder op interviews met haar.

    Ook andere kranten en media in de VS hebben haar “uitzetting” uit haar woning groot uitgelicht. Ik vermoed dat Hirsi Ali zich nu profileert met hoe slecht ze in Nederland behandeld is.

    But here is the grave and sad news. After being forced into hiding by fascist killers, Ayaan Hirsi Ali found that the Dutch government and people were slightly embarrassed to have such a prominent “Third World” spokeswoman in their midst. She was first kept as a virtual prisoner, which made it almost impossible for her to do her job as an elected representative. When she complained in the press, she was eventually found an apartment in a protected building. Then the other residents of the block filed suit and complained that her presence exposed them to risk. In spite of testimony from the Dutch police, who assured the court that the building was now one of the safest in all Holland, a court has upheld the demand from her neighbors and fellow citizens that she be evicted from her home. In these circumstances, she is considering resigning from parliament and perhaps leaving her adopted country altogether. This is not the only example that I know of a supposedly liberal society collaborating in its own destruction, but I hope at least that it will shame us all into making The Caged Virgin a best seller.

    Zie ik een patroon hier? Wordt Nederland het volgende hoofdstuk in haar verhaal van mishandeling en bedreiging? En wordt Nederland het volgende land waaruit ze moest “vluchten”.

  2. Ha!

    Ik dacht al: Waar blijven de van vreugde kwijlende reacties op de leugens van AHA’s familie – zo treffend in beeld gebracht door Zembla.

    Eèn familielid zegt dat er niet eens eerwraak bestaat in Somalië.
    Google daar eens op……

    Tjonge jonge.
    De rode kerk moet wel erg benauwd zijn voor AHA.
    Stel dat ze in Nederland blijft…
    Hoe kunnen ze dan doorgaan met struisvogel-politiek?

    Helaas voor de VARA zal dit anders uitpakken dan gedacht.
    ‘Het volk’ heeft dondersgoed door wanneer er weer een hetze aan de gang is.
    1 – 0 voor Ayaan Hirsi Ali.

  3. Zo zie je maar weer de dubbele moraal. Zolang vluchtelingen voldoen aan het door jullie zelf geschapen beeld van zieligheid is alles in orde, maar zodra een van hun emancipeert en zich afzet tegen de radicale islam wordt ze verketterd.
    De holle retoriek die voor kritiek op Hirsi Ali moet doorgaan is bij uitstek van toepassing op de schrijver van dat stukje.

  4. Wow, ik wist helemaal niet dat de Nederlandse regering AHA had opgesloten omdat ze zich voor haar schaamden! Ik dacht dat het uit haar eigen veiligheid had, net als ik dacht dat vrouwenbesnijdenis helemaal niet voorkomt onder de Turkse, Marokkaanse en Indonesische migranten in Nederland. Gelukkig heeft het orakel AHA de schellen van mijn ogen doen vallen.

    Alle ironie terzijde, ik hoop van ganser harte dat mevrouw haar geluk elders gaat zoeken. Misschien proeft ze dat ze hier genoeg schepen achter zich heeft verbrand en denkt ze dat ze daar in de Verenigde Staten mee wegkomt. Als alle journalisten daar zo goed hun huiswerk doen als deze Hitchens zal dat wel goed zitten.

  5. Dus als de palestijnen een terroristische organisatie via democratische weg kiezen moet de rest van de wereld dat ook een goede keuze vinden? Wat een ongelooflijke flauwekul. En als het westen dan zijn financiele steun intrekt, wat hun goede recht is, dan tonen ze daarmee aan dat ze de democratische beginselen niet steunen? Wat een flagrante onzin.
    Net zoals vrijheid van meningsuiting niet betekent dat je het overal mee moet eens zijn wat anderen zeggen, zo hoef je ook niet elke gekozen regering te steunen. Als de palestijnen Hamas kiezen, prima, ga je gang, maar verwacht dan niet dat we jullie (Hamas en de palestijnen) dan ook nog financieel daarvoor gaan belonen.
    Het werkelijk onbegrip voor democratie ligt bij degenen die de VS en europa bekritiseren voor hun kritische houding tav. Hamas.

  6. Mevrouw Meulenbelt,

    Het kost mij moeite maar omdat ik als gast op uw site mijn mening mag geven wil ik beleefd blijven.
    Ik vraag mij werkelijk af wat de bedoeling was van de film over Ayaan. Ik vraag mij af waarom u sneert, minachting toont. Ik kan maar een conclusie trekken: zij is een afvallige socialiste, een ex-PvdA en dat doet pijn bij de partij en haar aanhangers. Wat links nu dus (??) te doen staat is iemand kapot maken. Wie de volgende is laat zich raden: Afshin Ellian. Wat is het nut zo te keer te gaan? Wat als straks Ayaan op een dag vermoord wordt? Schrijft u dan in deze blog dat dit het werk van een enkeling was, een gek en schrijft u dan dat u haar weliswaar niet mocht omdat u haar op ‘leugens’ hebt betrapt (is dat wel zo?)maar dat wat nu is gebeurd te ver gaat. Ik herinner mij maar al te goed de hetze tegen Fortuijn, Van Gogh (ik neem de bekenden), nu is het Ayaan en straks zeker Ellian. Afvallige socialisten zijn in uw ogen rechts en dienen bestraft te worden, kapot gemaakt te worden. Over een ander geluid moet nagedacht worden en wie weet heeft de ander het wel bij het juiste eind en dient men de eigen mening te herzien.
    Rest mij de vraag: Hoe lang is uw hitlist?

  7. Voor de bedoeling van de film moet je niet bij mij zijn, maar bij de makers.
    Mijn kritiek op Hirsi Ali is bekend, en is op dit weblog meerdere keren te vinden.
    Met afvalligheid heeft dat niets te maken, kritiek op iemand hebben is niet hetzelfde als iemand kapot willen maken, en uiteraard heb ik geen hitlist.
    Wat ik wel opmerk is dat de volgelingen van Hirsi Ali hysterisch reageren als iemand durft kritiek op haar te hebben. Maar we leven in een democratische samenleving, zij heeft een boel kritiek op anderen, waarom zou vervolgens niemand kritiek mogen hebben op haar?

  8. Vreugde tranen over AHA, jammer bekijk de leugenachtige Farina Karimi eens, deze dubbele nationaliteit dragende Gruen Slinkser(wat moet je nog met een Iraans paspoort als je er zo nodig van weg moest vluchten) een Mudjahadien Kalq Kommunistische Comrade die met haar aziewlig lul verhaal de Duitse en Nederlandse authoriteiten een poot uitdraaide, en nu na nog nooit geen dag productief werk geleverd te hebben zit Madam in het parlement voor de Whacko Terroristen partij, afschieten die hap!

  9. Wat mij betreft mag Ayaan Hirsi Ali (of Magan) in Nederland blijven, hoe oneens ik ook ben met haar stellingen. Maar van mij mogen ook de 26.000 asielzoekers, die soms tien jaren in Nederland gewoond hebben en al die tijd in onzekerheid op een beslissing gewacht hebben, óók in Nederland blijven.

    Het is juist Nawijn die roept dat Hirsi Ali uit Nederland gezet moet worden, niet de linkse partijen.

    De hypocrisie van de VVD is nu wel zeer evident. “Regels zijn regels” roept Verdonk steeds weer. Een meisje uit Bosnië mag niet eens haar examen in Nederland doen. Maar kennelijk wist de VVD al lang dat Hirsi Ali aan de IND gelogen had voordat ze haar kandidaat stelde voor de tweede kamer. Er gelden dus schijnbaar andere regels als men een bepaalde mening heeft.

  10. Als Hirsi Ali om dit vergrijp niet in nederland mag blijven dan moeten uit oogpunt van rechtvaardigheid er veel ‘voormalige’ asielzoekers het land uit.
    Als AHA anoniem was gebleven zou zij een van de 26000 gezichten kunnen zijn geweest waarvoor de vara zo zijn best heeft gedaan om hun verhalen naar acceptatie te masseren.

  11. Denkt u écht dat Ayaan de enige “vluchteling” is die heeft gelogen ???
    Doe eens écht onderzoek en onderzoek eens hoeveel van het totale aantal” vluchtelingen” hier binnenkomt met een lulverhaal!
    Dit is lekker makkelijk 1 persoon proberen kapot te maken.
    Dit gaat u overigens slecht af als ik de reacties lees.
    Ik ben het echt niet altijd eens met Ayaan.
    Mevr. Meulenbelt u bent de zwakste schakel!!

  12. Mevrouw Meulenbelt!!!

    Gauw dichtzetten, uw autoriteit staat ter discussie, en er zijn apocrieve meneingen! Dichtzetten, die hap, snel, voordat er nog meer van dit soort abjecte meningen worden gestuurd die uw lelieblanke site kunnen bezoedelen!!!

  13. Volgens mij is hier niemand uit om Ayaan Hirsi Ali “kapot te maken”. Wel heeft zij met haar horrorverhalen over de islam bijgedragen tot het zeer islamofobe en xenofobe climaat in Nederland. Ze heeft daarmee veel ellende veroorzaakt en veel mensen zeer diep gekwetst. Dat neem ik haar wel zeer kwalijk.

    Het blijkt dus nu dat wat ze altijd beweerd heeft “uit eigen ervaring” te weten, gewoon niet klopt. Ze ging naar een tolerante islamitische meisjesschool in Nairobi. Haar moeder stuurde haar broer naar een christelijke school. Nairobi is overigens overwegend christelijk en (voor Afrika) vrij tolerant.

    Ze heeft nooit een burgeroorlog meegemaakt. Nairobi is een derde-wereld stad, ik ben daar zelf geweest. Maar dat er veel armoede is betekent niet dat het onveilig is. Er zijn sloppenwijken maar ook leuke buurten. Haar gezin woonde in een relatief goede buurt.

    Onlangs zei Hirsi Ali bij de opening van de tentoonstelling “Wie kan ik nog vertrouwen?” bij Kamp Westerbork:

    Bij ons in Afrika was het altijd oorlog. Ik ben geboren in de oorlog.

    Dat klopt dus aantoonbaar niet. En weer had ze bijgedragen tot de zeer negatieve beeldvorming over Afrika. Daar wordt ik dus boos om. Niet omdat ze loog over haar identiteit. Wel vind ik het een raadsel waarom ze keer naar keer de harde maatregelen van Verdonk bleef steunen, terwijl ze zelf moet weten hoe het is een vluchteling te zijn. Want een vluchteling is ze wel degelijk.

  14. Lelieblanke site, meneermevrouw Multikutileugen? Hahaha. Ik dacht dat het bezwaar nou juist was dat hier regelmatig zo’n zwik moslims rondhangt. Wees niet bang, ik ben binnenkort weer een stuk strenger, dus als je nog een ommetje wil schelden, doe het snel.

  15. Verdonk wil nu onderzoek naar de naturalisatie van Hirsi Ali. De hypocrisie ten top gedreven. De VVD heeft steeds geweten dat Hirsi Ali bij haar asielaanvraag gelogen had, waarom dan nu opeens een onderzoek? Wil Verdonk de aandacht afleiden van haar falende beleid en van haar voortmodderende IND?
    Hirsi Ali mag haar paspoort vast wel houden. Daarna zal het evident zijn dat Nederland het niet kan maken om andere asielzoekers die hier al zo lang zijn wél het land uit te flikkeren. Mooi, dan komt er eindelijk een generaal pardon. Ellen

  16. Ellen, als dit relletje om Hirsi Ali aanleiding zou zijn voor een generaal pardon, dan zal ik toch voor het eerst van ganser harte vinden dat Hirsi Ali een geweldige bijdrage heeft geleverd voor dit land en voor de vluchtelingen. Wat zou dat mooi zijn. Feest! Driewerf hoera voor Hirsi Ali!

  17. Oh schelden mag voor even lees ik net. Dan laat ik ook weer eens wat van me horen. De mensen die écht 5 burgeroorlogen hebben meegemaakt, hebben dit niet overleefd, zodat ze jou en je kameraden ook niet meer kunnen tegenspreken wanneer het over de islam gaat Anja.

  18. Gericht aan Charles,

    Ik merk dat u New York bent vergeten, Barcelona, Theo van Gogh, de onthoofdingen, de stenigingen, de verbrandingen. Ik raad u aan: type in google eens in: islam+onthoofding (of ieder ander zelfdstandig naamwoord) en ik hoop dat de schellen van uw ogen gaan. Kom niet aanzetten met propaganda van rechts en fake en dat soort zaken. Ik hoop dat u een sterke maag heeft want sommige onthoofdingen kunt u nog live ‘bewonderen’.

  19. Leg dat eens even uit, Koen. Volgens mij miechelt het van de mensen die mij tegenspreken over de islam, dus welke mensen bedoel je die na 5 burgeroorlogen er niet meer zouden zijn, zodat ik alle ruimte krijg, geheel ten onrechte natuurlijk, om mijn mening over de islam te verkondigen? Je bedoelt, als die mensen nog zouden leven, nadat je ons hebt verteld welke mensen dat dat zijn, dan zouden ze mij wel hebben tegengehouden en hoe zouden ze dat dan hebben gedaan? Ik geloof niet dat ik je helemaal kan volgen dus leg dat maar uit.

  20. Als Ayaan Nederland (Europa) moet verlaten, zijn we weer een stap verder richting Eurabia. Dankzij de gezamenlijke inspanning van de ‘linkse’ media wordt de moslim gemeenschap een cadautje gegeven voor hun bijdrage aan de verkiezingswinst van de PvdA.

  21. Beste Anja,

    Vindt U ook niet dat parlementariërs hun werk in vrijheid moeten kunnen doen, zonder door hun politieke tegenstanders bedreigd te worden?

    Als U zich nu eens in de situatie van Ayaan verplaatst. Hoe zou u het dan vinden, dat sommige tegenstanders eisen dat U wordt gedeporteerd naar een islamitisch land. Wat denkt U wat zou daar met Ayaan gebeuren? Of vertrouwd U er op dat Amerika haar leven wel zal sparen?

    Van een democraat zou je verwachten dat die zich met hand en tand, tegen dit soort intimidatie praktijken tegen mede volksvertegenwoordigers zou verzetten. Maar dat lijkt U niet te doen. Waarom niet?

    Of dient U misschien een hoger doel dan de democratie?

  22. Merkwaardig dat Hirsi Ali nu pas verweten wordt te hebben gelogen over ‘vlucht’ naar het steeds minder vrijer wordende Westen. Dit was bij de Wiarda Beckmanstichting allang bekend. De kans is zeer hoog dat ze bij haar aankomst in Europa door asyladvocaten is voorgelicht hoe haar verhaal zou moeten zijn om in aanmerking te kunnen komen voor de gewenste papieren. Dit is namelijk waar vele linkse jongens en meisjes hun brood in verdienen. Er wordt wat gelogen aan de linkerkant. En nu ze is overgestapt naar de centrum-rechtse liberale partij en internationaal aanzien vergaart produceren de mensen die haar in Nederland opvingen en tijdelijk onderdak gaven een dubieuze documantaire over haar leugens en bedrog. Waarom altijd zo hypocriet. Waarom al die haat tegen iemand die de Linkse Kerk verlaat? Vergeef haar, respecteer haar besluit en ga verder met het importeren van je achterban. Als ik feministe zou zijn dan zou ik een moskee gaan bezetten en niet Hirsi Ali bestrijden.

  23. Ik vind, zonder dat banaal te bedoelen, dat mensen die heel veel meegemaakt hebben omtrent een bepaald onderwerp (net zoals dat bij Ayaan het geval leek te zijn), een een soort extra dimensie over zich hebben. Bij geschiedenis leerde ik altijd om een hiërarchie te maken tussen bronnen. Ging het bijvoorbeeld over slavenhandel in Amerika, dan was een zwarte slaaf bijvoorbeeld betrouwbaarder als bron dan een blanke boekhouder uit de stad; ik noem maar een voorbeeld. Hetzelfde geldt voor de situatie met de islam. Ik vind dat iedereen gehoord moet worden, maar het lijkt me niet meer dan redelijk dat naar mensen die zelf middenin de situatie hebben gezeten waarover gesproken wordt extra aandachtig geluisterd wordt. Die kans gaat echter verloren bij mensen die bijvoorbeeld al vijf burgeroorlogen achter de rug hebben. Slechts uitzonderingen overleven zoiets, en dan moeten ze ook nog eens de kans krijgen om deel te nemen aan deze dialoog.

  24. Geachte mevrouw Meulenbelt.

    Ik wil u hier graag even antwoorden op uw artikel. Allereerst vind ik de schijnheiligheid en huichelachtigheid van ultracollectivistisch Nederland stuitend en walgelijk. Hirsi Ali heeft al jaren aangegeven dat ze had gelogen. Nooit zijn hier vragen op gekomen van de schijnheilige kliek in de Tweede Kamer, sterker nog, Hirsi Ali was een prominent lid van de Wiarda Beckman Stichting en daar is nooit enig bezwaar gemaakt tegen haar lidmaatschap. Nu heeft Zembla een ‘documentaire’ gemaakt over de leugens van Hirsi Ali. Konden ze dat niet eerder doen toen ze nog lid was van de Wiarda Beckman Stichting? Waarom nu dan wel? Heeft het te maken dat ze de linkse kerk heeft verlaten? Is dat niet vaker zo geweest met mensen die de linkse religie hebben verlaten, denk maar aan Fortuyn, Van Gogh e.d. Neen, het maakt op het Nederlandse volk totaal geen indruk meer deze verlate hetze en demonisering. Daar is men nu te intelligent voor om zich weer te laten leiden door ultracollectivische demagogie en huichelarij.

    M.vr.gr.

    Albert Spits
    Bestuurslid Frédéric Bastiat Stichting

  25. @6 Hirsi Ali is nooit een socialiste geweest, laat dat duidelijk zijn. Misschien alleen toen zij op kosten van de PvdA haar doctoraal mocht halen in Amerika. Bij terugkomst meteen het mes in hun rug, als dank voor de dollars.

    @8 De Mudjahideen Kalq is een organisatie die begonnen is met verzet tegen het martelregime van de sjah. Na de revolutie is zij gaan strijden tegen Khomeini, en voor democatisering en secularisering. Nog steeds maakt de Bush regering gebruik van de organisatie, en wordt zij gesteund door veel leden in het Congres omdat zij democratie en sucularisering voorstaat. Ten tweede zat AHA bij de jihadis van de Muslim Brotherhood, wat haar nog nooit is kwalijk genomen. En heeft Karimi nergens over gelogen.
    Dat is het verschil.

    Om het Slate artikel lach ik in een deuk. Wat doe je nog hier Ayaan, als je het zo’n kutland vind? Wil jij niet integreren? Kun je niet uit de voeten met onze democratie? Nou, rot dan op en ga in Amerika het eeuwige slachtoffer uithangen. betaalt ongetwijfeld nog beter ook.

  26. @Jacinta (20): Nee Jacinta, ik ben niet vergeten dat er islamitische fundamentalisten zijn die afgrijselijke dingen doen. Maar het gaat echt om een zeer kleine groep. AHA beweerde steeds anders maar ik hoop dat nu een breder publiek beseft dat haar beweringen uit “eigen ervaring” op los zand gebaseerd zijn.

    Natuurlijk zijn onthoofdingen afgrijselijk. Maar wat de Amerikanen in Irak aanrichten ook. En dat is ook een deel van het probleem: de fundamentalisten maken gebruik van de (terechte) woede over hoe het Westen en Israël zich gedragen. Meer dan 100.000 doden in Irak om de Irakezen (en hun olievoorraden) te “bevrijden”, de verdrijving van de Palestijnen uit hun eigen land, de bloedbaden van Jenin en Fallujah, de “Warschau getto” muur om de bezette gebieden, de Westerse steun voor de dictaturen in het Midden-Oosten, het gevoel dat er twee soorten mensen op deze wereld zijn: Westerlingen en de rest, en vooral twee klassen doden.

    “Kom niet aanzetten met propaganda van rechts en fake en dat soort zaken.”

    Ik weet niet wat je hiermee bedoelt.

    Voor de anderen die op links schelden, alsof Anja persoonlijk schuld zou zijn dat AHA leugens vertelde (wat overigens niets nieuws is voor lezers van deze weblog), een vraag:

    Hoe zouden jullie allemaal gereageerd hebben als de SP een allochtone kamerlid zou hebben gehad met een gefingeerde identiteit?

    Wat zouden jullie allemaal geroepen hebben als ook nog bleek dat de partijleiding van de leugen afwist en ook nog daarmee meeging?

    Ik hoor Nelie Kroes nog zeggen “Ze heeft vijf burgeroorlogen meegemaakt.” Nu is de VVD ook ontmaskerd: liegen mag als het de partij uitkomt, hypocrisie en racistische populisme mogen ook.

  27. Je hebt heel erg gelijk dat er naar ervaringsdeskundigen, mensen die het hebben meegemaakt, heel aandachtig moet worden geluisterd. Dat vind ik ook. Dus heb ik ook heel erg aandachtig geluisterd naar de voormalige landgenotes van Hirsi Ali die stuk voor stuk evenveel ervaring hebben met Somalie en kwesties als genitale verminking en burgeroorlog en vluchteling zijn als Hirsi Ali. Dat wordt wel eens vergeten als Hirsi Ali een soort onaantastbare heldinnenstatus krijgt toegemeten en de club furieus wordt als er kritiek op haar komt. Ze is absoluut niet de enige. En absoluut niet per definitie de meest deskundige.

    En verder: we zien het, zo gauw ik de teugels een ietsje laat vieren stijgt meteen het niveau van de discussie, nietwaar? Links liegt, ‘ultracollectivistisch Nederland’ (wa’s dat?) is schijnheilig en stuitend en walgelijk, Ayaan mag oprotten en in Amerika het eeuwige slachtoffer uithangen, enzovoorts. Een goed moment om de teugels weer in handen te nemen, er gaat weer stevig geselecteerd worden, en dit soort gescheld, voor of tegen Ayaan maakt niet uit, komt er dus niet meer op. Argumenten, geen loze beweringen zonder bronnen, niet op de persoon schieten, niet op de boodschapper schieten, het is inmiddels wel bekend.

  28. Beste Koen,

    ‘Ervaringsdeskundigen’ hebben natuurlijk een plaats in onze samenleving. Ik zou de ervaringen van AHA en anderen die hebben geleden onder de Islam dan ook nooit terzijde schuiven. Wat je je echter wel kunt afvragen is of ervaringsdeskundigen wel het meest geschikt zijn om objectieve oordelen te vellen of beleid te voeren over het onderwerp dat hen zo heeft geraakt. Ik illustreer dat meestal met het voorbeeld:

    ‘Zou jij een kind dat is misbruikt door haar familie beleid laten uitstippelen op het gebied van opvoeding?’

    Waar het op neer komt is dat mensen met ervaring van grote waarde kunnen zijn, zolang zij zich in hun uitspraken niet laten leiden door negatieve gevoelens. Getuige de vaak ongenuanceerde en onjuiste uitspraken van AHA en b.v. Afshin Ellian, kunnen zij dat niet laten.
    Ik ken andere mensen die hebben geleden onder moslims, maar die die ervaring juist zien als reden om niet zo eenzijdig met alle moslims om te gaan als foute moslims met hen zijn omgegaan. Zo kan het dus ook, en dat zijn de mensen die ik het meest serieus neem.

  29. Albert, ik begrijp je niet. Omdat ik een woord niet snap dat je twee keer gebruikt. Ik heb het nooit eerder gehoord, ik vind het niet op je site en ook het woordenboek helpt me niet.
    Wat is ultracollectivisme?

    En wie is Frédéric Bastiat? Die kan ik op je site ook niet vinden.

    En nu ik toch bezig ben nog een nieuwsgierige vraag: wat is de linkse kerk? Ik bedoel, waarom noem je links een kerk en zelfs een religie?

    Ben heel benieuwd. Allemaal nieuw voor mij.

  30. Wouter en Koen, in de hulpverlening waar ik uit kom is ervaringsdeskundigheid een groot goed. Veel hulpverlening, zoals aan mishandelde vrouwen, zou nooit zijn ontstaan wanneer de vrouwen zelf er niet mee waren begonnen. Dat geldt ook voor homohulpverlening. En het geldt ook nu voor veel zaken als eerwraak, besnijdenis, gedwongen huwelijken, die om te beginnen vaak vanuit de zelforganisatie worden opgezet, voordat er een professionalisering plaats vindt. Eenzelfde verhaal geldt ook voor de sociale bewegingen: zijn meestal gestart vanuit de ervaringsdeskundigen zelf. In principe zijn dat ook de mensen die de beste hulpverleners kunnen zijn omdat wederzijdse herkenning belangrijk kan zijn, en omdat die herkenning ook mensen kan mobiliseren. Er is maar een maar bij, het helpt wel wanneer de ervaringsdeskundigen genoeg gedaan hebben om hun ervaringen te verwerken. Zo zei een vrouw die heel goed werken kon met zelf-mutilerende vrouwen (snijden en krassen) omdat ze dat zelf had gedaan: ervaringsrijkdom is dat je als het ware in iemands huid kan kruipen. Ervaringsdeskundigheid is dat je er ook weer uit kunt en naast haar kunt gaan staan. Met andere woorden: het gaat niet om ‘objectiviteit’, dus iemand die zelf mishandeld is zou een uitstekend persoon kunnen zijn om anderen te helpen, meer dan iemand die geen idee heeft wat dat emotioneel kan betekenen, het gaat om heldere subjectiviteit, begrijpen wat je hebt meegemaakt, daar open over kunnen praten, voorbij wraak en woede zijn.

  31. Toen het om de leugenachtige blanke Taïda ging, moest ze van de van de aanhangers
    van de Linkse Kerk blijven, maar nu het om een zwarte vrouw gaat die heeft gelogen,
    kan de deportatie niet snel genoeg uitgevoerd worden.
    Blijkbaar is socialisme en rascisme nog steeds onlosmakelijk met elkaar verbonden.

    J. Bunt

  32. Nog eentje om het af te leren. Dit bedoel ik nou met een reactie die wat mij betreft niet meer hoeft: gescheld op de ‘Linkse kerk’ terwijl daar in dit geval geen enkele reden voor is. Ik heb nog niet een persoon van links gehoord die voor uitzetting van Hirsi Ali is. Integendeel. Dat Hirsi Ali zwart is helemaal nergens aan de orde geweest. Waar het om ging is dat een parlementarier die zelf gelogen heeft om het land in te komen nu in een partij zit die anderen om wel minder het land uit zet. Dat klopt dus niet. Met huidskleur heeft dat helemaal niets te maken. En voor uitzetten heeft nog niemand van links gepleit, bij mijn weten. En socialisten lopen voorop bij de bestrijding tegen racisme. Dus dit soort loze beweringen, J. Bunt, kwamen er nog een keertje op als voorbeeld, maar wil je nog eens meedoen op dit weblog dan moet je echt nadenken over wat je zegt en niet maar wat in het rond beschuldigen.

  33. Even in antwoord op Clara Legene’s vraag wie Frédéric Bastiat was (en met excuses voor het feit dat ik de accent grave op haar naam nog niet weet te vinden): ’t is bijna niet te geloven, maar in de afgelopen kerstvakantie overnachtten we in het Villages-Hotel in Limoges, gelegen aan…de Rue Frédéric Bastiat! Hij was een liberaal econoom en satiricus/pamflettist met eigenzinnige ideeen en leefde van 1801-1850; Albert Spits, die zich in zijn reactie nr. 26 nogal wat extreme kwalificaties bezigt, is bestuurslid is van een stichting die genoemd is naar deze eveneens nogal buitenmiddelpuntige liberale econoom…de cirkel is dus weer rond en het kwartje is gevallen.

  34. Als Ayaan haar paspoort in moet leveren, moet er toch een grondig onderzoek komen onder alle “vluchtelingen” om te kijken of er nog meer een paspoort hebben gekregen terwijl ze gelogen hebben.
    Bij hun moet dan ook zonder pardon hun paspoort afgenomen worden.Of gaat dit u weer te ver misschien?

  35. Geeft niet hoor bernard, ik ben al sinds jaar en dag, zeg maar sinds de invoering van de geautomatiseerde administratie, lid van de Vereniging voor daklozen. (Mijn dakje maak je met alt+136.)

    Dank voor de explicatie. Die Bastiat is anders ook niet oud geworden! Nou ga ik wachten op Albert die me vast dat ultracollectivisme nog gaat uitleggen. Raadsels, raadsels.

    En dat van die linkse religie. Zouden we het nu ook over de rechtse kerk moeten gaan hebben? Ik vond eigenlijk dat het vandaag wel genoeg over de kerk ging …

  36. Oh wat een heugelijke tijding.

    Als Hirsi haar paspoort mocht verliezen, wat kunnen we dan nog veel economische gelukszoekers uitzetten. Mensen die dankzij hun in NL opgedane kennis en ervaring in hun land van herkomst fantastisch werk kunnen doen hun land op te bouwen, zoals elk volk overal ter wereld heeft moeten doen en zou moeten doen.

    Of we moeten iedereen in de wereld toelaten die hierheen wil komen of alleen, de echte politieke vluchtelingen. En dat, zo weten wij, zijn er misschien maar een paar honderd.

    Verkrachte vrouw uit Afrika toelaten? Prima. Maar dan alle verkrachte vrouwen in de wereld toelaten? Arme sloeber uit Ghana toelaten omdat hij gelogen heeft? Prima. Dan alle arme sloebers toelaten.

    Kijken hoe sociaal de socialisten dan nog blijken te zijn.

  37. We zetten er al veel uit, Wolfgang, en dat is het punt. Niemand bij links is voor ongelimiteerde toegang van migranten. Maar de normen nu vinden we te streng. En de mensen van voor de nieuwe wet die al zo lang in onzekerheid zijn verdienen een generaal pardon. Dus schuif socialisten geen zaken in de schoenen die we helemaal niet vinden.

  38. Dank voor je hulp aan een digibeet, Clara; weer wat geleerd. Dakdekken is ook een vak.

    Nog even iets over de door A. Spits gebruikte termen linkse kerk en ultracollectivisme: als gevolg van de behoefte aan het ‘neerzetten’ en vaak ook kleineren van iemand die toevallig anders politiek georienteerd is worden tegenwoordig de kreten ‘linkse kerk’ en inderdaad ook ‘rechtse kerk’ gebruikt om andersdenkenden ‘weg te zetten’ als behorend tot een kerkgenootschap…alles in het kader van de in brede, o.a. postpimmiaanse kringen bestaande behoefte tot simplificatie en de behoefte ’te zeggen wat je denkt’ – dus ook als men nauwelijks in staat is enigszins genuanceerd te denken.

    Wat dat ‘ultracollectivisme’ van A. Spits betreft: ik durf te wedden om een fles slobberwijn (tot 5 euro) dat hij daarmee doelt op de bekende liberale afkeer van teveel overheidsbemoeiing; zoals bekend menen liberalen – die zelf immers de de ‘vrije markt’ als hun Mammon ingezegend hebben – dat zgn. linkse partijen te ver gaan in hun neiging een zorgzame overheid overeind te houden, wat zou leiden tot een teveel aan collectieve reguleringen – waar de ondernemende ‘jongens van de vrije markt’ dus niet op zitten te wachten. (Pikant: in het nieuwe zorgstelsel dat zou moeten floreren door ‘marktwerking’ heeft 25% zich ‘collectief’ verzekerd, en nu al zie je de beoogde concurrentie tussen de maatschappijen in moeilijk vaarwater komen; om voldoende winstmarge te houden zijn er nu al enkele mega-fusies ontstaan!)

  39. Anja,

    Oprecht dank voor je reactie. Wat mij betreft gaat Hirsi er ook uit, uit oogpunt van rechtlijnigheid. Je zegt:

    “Niemand bij links is voor ongelimiteerde toegang”. Helder. Dus ook ‘ergens’ trekt links een grens. Ook ‘ergens’ zou een linkse Rita de poort consequent moeten bewaken. Met alle ‘harteloosheid’ van dien.

    Maar waarom geen ongelimiteerde toelating eigenlijk? Dat heeft links toch net 30 jaar lang laten gebeuren (bottom line)? Waarom nu opeens niet meer? Ons land is toch nog steeds rijk genoeg? Socialisten zijn toch voor internationale rechtvaardigheid en herverding van rijk en arm? Als we de inkomensherverdeling die dankzij links is doorgevoerd in NL zouden loslaten op de verschillen tussen rijk (in NL) en armer (in veel delen van de rest van de wereld)dan is er toch naar linkse principes nog heel veel ruimte voor verdere ongelimiteerde toegang?

    Een ander punt. Ook Links wil limiteren dus. Prima. Maar Links weet toch ook dat de echte arme sloebers en verschoppelingen van de wereld ons land niet eens kunnen bereiken. Alleen diegenen die beter af zijn, beter opgeleid zijn en die de mensensmokkelaars kunnen betalen, weten ons land te halen.Zeg maar de ‘VVD-ers’ onder de gelukszoekers.

    Willen jullie de ‘rijkere’ VVD-gelukszoekers wel belonen? En de echt arme ‘PVDA/SP’-gelukszoekers geen gelijke kans bieden? Wil limks tegelijkertijd impliciet meewerken aan het succes van de mensensmokkelaars, die dan nog meer ‘rijke’ VVD asielzoekers hierheen kunnen transporteren?

    Is juist dat niet grove onrechtvaardigheid? Alleen de ‘rijken’ belonen, de echte armen geen gelijke kans geven.

    Is dat conform socialistische principes?

  40. Als je wilt weten hoe de linkse partijen denken over toelating van migranten, verdiep je dan in de partijprogramma’s zou ik zeggen. Jij maakt er eerst een rommeltje van, beweert van alles dat links zou beweren, en daar moet ik me dan tegen verdedigen of zo? Dacht ik niet.

  41. Akkoord. Nu ja! De huidige verkiezingsprogramma’s van de meeste linkse partijen lijken nu (op papier) opeens van een helderheid en duidelijkheid te getuigen in het migratievraagstuk, waarvoor je 10 jaar geleden nog door diezelfde linksen nog als fascist en onmens werd versleten. Toegegeven, links leert altijd van haar eerdere visionaire fouten. En verkondigt vervolgens de standpunten die de VVD een jaartje op 20 daarvoor al had. Dat moet ik ze toegeven. En dat bij de SP het licht al eerder aanging valt in hen te prijzen. Ik ga zo verder op de SP in.

    Ik refereerde uiteraard aan de ongefundeerde en furieuze verdediging voor behoud van welhaast elke asielzoeker van de afgelopen 30 jaar van linkse kant. Dat het licht nu ook is doorgebroken bij links danken ze niet zozeer aan hun eigen visionaire vermogens alswel aan de Fortuyn-revolutie en aan het evidente failliet van de multiculturele droom, dat eerst door het volk moest worden aangegeven eer het doordrong tot Links Nederland.

    Het tweede punt dat ik poogde duidelijk te maken is dat het huidige programmastandpunt van bijvoorbeeld de SP allesbehalve overeenstemt met socialistische principes. Lees het SP verkiezingsprogramma:

    “Wereldwijd zijn tientallen miljoenen mensen op de vlucht voor oorlog, onderdrukking, armoe en ecologische rampen. Door de absurde tweedeling tussen rijke landen en arme landen zullen de mondiale migratiestromen alleen maar groter worden. Niemand kan een ander mens het recht ontzeggen op zoek te gaan naar een uitweg uit persoonlijke ellende en naar betere kansen in zijn leven. Wie leeft in angst of honger of armoede zonder zicht op verbetering, ziet emigratie eerder als een oplossing dan diegene die in een veilig en welvarend land leeft. Maar met de erkenning van het individuele recht om een betere toekomst te zoeken moet ook onderkend worden dat onbeperkt toelaten van economische migranten om velerlei redenen niet mogelijk is.”

    Internationaal zegt de SP dus het volgende:

    Jammer voor u -tientallen miljoenen mensen op de vlucht voor armoe- wij geloven heilig in socialisme, solidariteit tussen mensen en de gelijkwaardigheid van elk mens, maar wij willen u niet. Kookt u maar in uw armoe gaar. Krepeer maar. Maar we erkennen wel uw individuele recht om een betere toekomst te zoeken. Maar niet bij de Socialisten van de SP dus. Grappig nietwaar. En dit terwijl de inkomensverschillen tussen zelfs de armsten in NL en de rijken in NL vele malen kleiner zijn dan het verschil tussen de armen in NL en de armen in de rest van de wereld. So far so good for socialism.

    Ook nog uit het beginselprogramma van de SP ‘Heel de mens’ de volgende zin:
    “De kern van het socialisme.
    Als Socialistische Partij laten we ons in ons denken en doen leiden door drie centrale begrippen: menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid van mensen en de solidariteit tussen de mensen.”

    Grote Woorden, Grote Idealen. Maar concreet betekent dit bij de SP dus: Sociaal binnen de grenzen van ons land. Buiten de grenzen? Zoek het zelf maar uit…..

    Anja, kun je hier serieus achter staan?

  42. ‘Kookt u maar in uw armoe gaar’ is een interpretatie van het partijprogramma dat ik in het geheel niet deel, Wolfgang. Dus verwacht uiteraard niet van mij dat ik dat ga verdedigen. De citaten die je uit het programma haalt, ja, daar sta ik geheel achter. De werkelijke discussie zou nu moeten gaan over op welke voorwaarden je mensen toelaat. Zoals het nu gebeurt is het in ieder geval te streng, en de vluchtelingen die nog onder de vorige wet vallen en al jaren wachten zouden een generaal pardon moeten krijgen. Op welke normen welke mensen worden toegelaten zou een belangrijk discussiepunt zijn als we, hopelijk, een betere regering krijgen. En dat is een onderdeel van het partijprogramma dat zeker nog verdere uitwerking behoeft, en waarvan ik hoop dat het door een linkse coalitie gevormd gaat worden.

    Wat er tegelijk moet gebeuren, geheel binnen de doelstelling van de SP die ook internationale solidariteit voortstaat, is dat er meer gewerkt moet worden richting een betere inkomensverdeling tussen rijke en arme landen. Er is een prima nota in de maak over ontwikkelingssamenwerking waar ik dankbaar uit heb kunnen putten voor mijn inbreng morgen over de OS, in de Eerste Kamer. Want uiteraard zou de migrantenstroom richting het Westen er anders uit zien, wanneer er in het Zuiden betere overlevingskansen zijn. Het is ook een groot en belangrijk punt van onze kritiek op deze regering dat daar te weinig aan gedaan wordt, of liever gezegd, dat het verkeerde economische model gehanteerd wordt, waardoor nog steeds voor elke euro ontwikkelingshulp richting Zuiden er vijf terugvloeien richting Westen. Wat je ‘omgekeerde ontwikkelingshulp’ kunt noemen. We hoeven niet te verwachten dat we daar met deze regering veel verandering in zullen kunnen brengen. Maar onze uitgangspunten, die vind ik prima.

  43. Anja,
    Dank voor je reactie.

    Laten we zeggen ‘we agree to disagree’ In mijn beleving houdt oprecht socialisme -ook zoals geformuleerd in het mensbeeld en de Grote Idealen van de SP- niet op bij de grenzen van een land. In jouw beleving en die van de SP wel.

    En daarom ben ik dus ook geen socialist. Het is of flagrante hypocrisie onder de banier van universele goedheid of een naieve utopie zonder kans van slagen.

    Maar ik waardeer je streven naar goed willen doen. Volkeren moeten in mijn beleving de weg naar een succesvolle samenleving zelfstandig afleggen. Veel ontwikkelingslanden zijn economisch succesvol gebleken, andere blijven hopeloos achter. Jij voert het argument dat het aan verkeerde economische model zou liggen, gekoppeld aan de ontwikkelingshulp. Weer leg je de verantwoordelijkheid en de oorzaak bij ons, het Westen.

    Maar ik zeg je dat het succes van India en China en het falen van andere ontwikkelingslanden ligt aan het volkskarakter, de maatschappelijke, culturele, politieke en economische keuzes van de onderhavige volkeren. Aan hun ‘mindset’, hun mentaliteit, inzet, hun wil te overleven en te floreren. Dat is de ‘cutting edge’ tussen succes en falen. En dus niet aan een ‘verkeerd economisch model’. Natuurlijk is elk economisch model verkeerd als het gekoppeld is aan ontwikkelingshulp en niet aan de wetten van de vrije, liberale markt. Als dit ‘model’ negatief uitpakt voor die landen, laat hen dan hiervan leren en afscheid nemen en producten en diensten gaan leveren die de wereld wel kan gebruiken. Investeren in een andere mindset dus. Marketing en commercieel minded.

    En als dat niet kan omdat er protectionische maatregelen zijn vanuit de EU voor landbouwproducten dan focussen op andere producten en diensten zoals India en China de afgelopen 25 jaar ook succesvol hebben gedaan.

    Dat is het enige ware medicijn. De rest is goedbedoeld pappen en nathouden.

  44. Achterstallig:

    (38) Wat er voor mij met Hirsi Ali had moeten gebeuren, Wolfgang. Niks. Ze was al bezig met solliciteren in de VS. Ze had van mij, geheel uit vrije wil, en met een mooi afscheid mogen vertrekken. Het is lullig dat die burenkwestie er doorheen kwam waardoor ze eerder haar huis uit had gemoeten. En om haar op de valreep nog even haar Nederlanderschap af te nemen is beneden peil, daar blijkt vrijwel de gehele Tweede Kamer van links naar rechts het ook over eens. Had haar gewoon netjes laten gaan, zoals ze wilde.

    (24) Redbad, maar goed dat jij geen feministe bent, dan. Ik als feministe zie geen enkele reden om moskeeen te gaan bezetten. Ik ondersteun van harte de moslimvrouwen die binnen of buiten de islam bezig zijn met hun eigen emancipatie.
    Ik ken niemand die boos is op Hirsi Ali omdat ze de ‘linkse kerk’ zou hebben verlaten. Integendeel. Met haar opvattingen over moslims en migranten pastte ze niet bij links, dan zat ze erg veel beter bij de VVD, hoewel ze het ook daar niet erg goed heeft gedaan. De kritiek op Hirsi Ali, die ik nog steeds geheel onderschrijf, en die je uitgebreid op dit weblog kunt vinden, is dat ze dacht de moslimvrouwen te kunnen ‘bevrijden’ door zich af te zetten tegen de islam. Daarmee was niet meer dan een handjevol moslimvrouwen het eens. En daarmee ondersteunde ze vooral het groeiende anti-islam klimaat in Nederland, en dat hebben moslimmigranten, vrouw of man, vrijzinnig of traditioneel, haar niet in dank afgenomen. En daar hebben ze wat mij betreft geheel gelijk in.

  45. I very much love summer 🙂
    Someone very much loves winter 🙁
    I Wish to know whom more 🙂
    For what you love winter?
    For what you love summer? Let’s argue 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *