KORT vandaag:
Leven volgens de islam, voor vrouwen en meiden, Den Haag
Lezing Schoonenboom, WRR rapport, Den Haag
Debat discriminatie en arbeidsmarkt, allochtone jongeren, Rotterdam
KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.
———————————————————————————
Keuzes maken
In evenwicht met jezelf, je geloof en je omgeving
Gastsprekers: Abdulwahid van Bommel en Ceylan Pektas-Weber
Zondag 28 mei, 14.00 -16.30 uur
Bibliotheek Schilderswijk, Koningstraat 439, Den Haag
Toegang: gratis
Programma speciaal voor vrouwen & meiden
Hoe kun je een leven leiden volgens de regels van de islam en tegelijkertijd als volwaardig burger deelnemen aan de Nederlandse samenleving? In de praktijk leidt dit, met name voor moderne moslima’s, regelmatig tot een confrontatie van verschillende waardesystemen; zij bewegen zich een spanningsveld tussen geloof, cultuur en traditie.
Steeds meer zelfbewuste moslima’s in Nederland zoeken antwoorden op vragen over geloof, samenleving en waarden. Samen met gastsprekers Abdulwahid van Bommel en Ceylan Pektas-Weber gaan zij tijdens deze bijeenkomst op zoek naar manieren om een evenwicht te vinden tussen een persoonlijke ontplooiing in de Nederlandse samenleving en de verbondenheid met hun geloof en de eigen gemeenschap;
Abdulwahid van Bommel volgde een imamopleiding in Turkije. Terug in Nederland groeide hij, eerst als imam en later als directeur van de Nederlandse Moslim Omroep, uit tot een kritisch-liberale denker en intermediair van Nederlandse en allochtone moslims. Hij is auteur van o.a. Islam, Liefde en seksualiteit (2003) en van het recent verschenen werk Islam en de rechten van vrouwen (2005). In het eerste deel van dit laatste werk worden bronnen van de islam en analyse van deze bronnen belicht. De lezer krijgt er inzicht in het ethische kader van de koran. Met deze kennis wordt de lezer in de twee volgende delen langs meer praktische zaken geleid, zoals partnerkeuze, (gemengd) huwelijk, seksualiteit, echtscheiding, geweld, arbeidsparticipatie, identiteitsontwikkeling, onderwijs, opvoeding, en mensenrechten.
Ceylan Pektas-Weber bekeerde zich zestien jaar geleden tot de islam, en is actief in tal van maatschappelijke organisaties. Zij is beleidsmedewerker bij stichting Ihsan en voorzitter van de landelijke moslimvrouwenorganisatie Al Nisa. In februari 2006 verscheen haar boek Moslima’s . Emancipatie achter de dijken. In dit werk geven veertien vooraanstaande in Nederland wonende moslima’s in gesprekken hun bespiegelingen over o.a. het geloof en traditie, de verhouding tussen islam en emancipatie, loyaliteit en islamofobie.
Organisatie en informatie:
Dienst Openbare Bibliotheek (bibliotheek Schilderswijk en emancipatieproject), tel. 070-388 79 16; Unit MCI (Stichting Mooi Escamp), tel. 070 – 361 68 47.
Seher Günay
Sociaal cultureel werker
MCI, unit voor multicultureel welzijnsaanbod
onderdeel van MOOI
Zichtenburglaan 260
2544 EB Den Haag
T: 070 3616847 (aanwezig op: ma, di-ochtend, do en vr)
F: 070 3630571
E: s.gunay@stichtingmooi.nl
website: www.mci-online.nl
website: www.stichtingmooi.nl
————————————————————————-
De Afdeling Den Haag van de Arabische Kring organiseert
op donderdag, 18 mei 2006, om 20.00 uur
in Hotel Mercure, Spui 180
een lezing getiteld:
Dynamiek in islamitisch activisme:
Aanknopingspunten voor democratisering en mensenrechten.
Door Drs. I.J. Schoonenboom, Raadslid van de WRR
Gewelddadig islamitisch activisme heeft de laatste jaren een levensgevaarlijk proces van actie, reactie en confrontatie ontketend. Niet alleen de internationale verhoudingen maar ook de relaties tussen bevolkingsgroepen staan onder grote druk. Ook in Nederland is de angst voor de islam toegenomen en is er sprake van wantrouwen tussen moslims en niet-moslims. Opinieleiders, politici en burgers vellen harde oordelen over ‘de’ islam. Die religie zou principieel strijdig zijn met kernwaarden als democratie en mensenrechten. Onjuist, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn rapport Dynamiek in islamitisch activisme. Aanknopingspunten voor democratie en mensenrechten. Ongefundeerde oordelen en sjabloondenken brengen ons niet verder. Net zoals de ene islam de andere niet is, is de ene islamitisch-politieke beweging de andere niet.
De verschijning van het rapport leidde half april tot felle reacties. Drs. I.J. Schoonenboom zal tijdens zijn lezing ingaan op de conclusies van het rapport en het debat dat na het verschijnen is ontstaan.
Drs. I.J. Schoonenboom is sinds 1973 is verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid als lid van de wetenschappelijke staf. Onder zijn leiding verscheen in 2004 het rapport ‘De Europese Unie, Turkije en de islam’. Hij is een van de auteurs van het rapport “Dynamiek in islamitisch activisme”. Sinds 1 maart 2005 is hij raadslid van de WRR.
Entree: Leden gratis, niet-leden € 2,50. Opgave vooraf is niet nodig.
Voor meer informatie:
tel: 070 3636632
e-mail: nak-denhaag@hotmail.com
Informatie over de NAK is te vinden op www.nederlandsarabischekring.nl
——————————————————————————
Vrijdag 19 mei organiseert s.v. Iqra een debatavond (inclusief lezing) met als thema ‘Discriminatie op de arbeidsmarkt’.
Steeds meer wordt duidelijk dat vooral allochtone jongeren last hebben van dit fenomeen. Daarom zag s.v. Iqra zich
genoodzaakt om jongeren de kans te geven een mening te vormen over dit onderwerp en tevens te komen tot oplossingen voor diegenen die ermee geconfronteerd worden. Hoe om te gaan met discriminatie? Hoe kunnen we het tegengaan? Welke richtlijnen reikt de islam aan? In interactie met het publiek hopen wij er een leerzame avond van te maken.
Journalist Imad El kaka zal de avond presenteren.
Het panel zal bestaan uit:
Mr. Seddik Harchaoui (Forum / Taskforce Jeugdwerkloosheid),
Dhr. A. Khoulani (gemeenteraadslid voor Islam-democraten te Den Haag),
o.v.b. Drs. Khadija Arib (tweede kamerlid PvdA),
en o.v.b. Dhr. Mohammed Benzakour (publicist).
Salaheddine van elqalem.nl zal zich wagen aan het voordragen van een column en Dhr. Adil El Qoraychy zal vanuit religieus perspectief het een en ander vertellen over dit thema.
Dit debat vindt plaats op vrijdag 19 mei 2006 van 18:30 tot en met 21:00 in zaal B1 op het complex van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
De inloop is om 18:00 met de mogelijkheid om het middag gebed te verrichten.
– Om 18:30 zal de avond beginnen met een openingswoord van de voorzitter van studentenvereniging Iqra van +- 5 minuten. (18:30)
– Kort daarna volgt een koranrecitatie van +- 2 minuten. (18:35)
– Gevolgd door een lezing van +- 10 minuten door Drs. Ibtissam Abaaziz. (Iqra lid en tevens afgestudeerd sociologe aan de Erasmus Universiteit.) (18:37)
Daarna wordt het woord gegeven aan de presentator van de avond ( Imad el Kaka)
Hij stelt zichzelf, het panel en aanwezige organisaties voor, dit zal 5/10 minuten inbeslag nemen.
(18:45)
Om ongeveer 19:00h zal het debat van start gaan.
Voor het debat hebben wij 3 stellingen, welke dat worden zijn we nog niet helemaal uit.
Bij elke stelling krijgt een panellid de mogelijkheid om aan te geven wat zij vinden en om met elkaar te discussieren, daarna is het aan het publiek om te reageren op het panel en met elkaar in debat te gaan.
Het debat zal +- 1 uur duren, afgesloten worden door een column van Saleheddine, columnist en schrijver.
Om 20:10h hebben we een pauze van 10/20 minuten met de mogelijkheid om wat te drinken en te eten.
Na de pauze sluiten we de avond af met een lezing van Dhr. adil Quraychy aansluitend op het thema van het debat.
De lezing zal +-30 minuten duren.
Om 20:55 danken wij de presentator, het panel, de aanwezige organisaties, en het publiek voor hun aanwezigheid..
Met vriendelijke groet,
Imad el Kaka