KORT vandaag:
Moslimknuffelaar op de tv. NMO zondag
Lezing over de koran in Leiden
Geen sorry maar pardon. Brievenactie
Conferentie Arabische journalisten Den Haag
Stadsdebatten Amsterdam
Voorjaarsbijeenkomst moslimjongeren Amsterdam
Discussie Geen oorlog tegen Iran, Amsterdam
Symposium Recht op zorg, Rotterdam
KORT is een rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.
*****************************************************
Meetingpoint: zondag 4 juni 12:00 tot 12:30 op Nederland 1
Herhaling: zaterdag 10 juni van 10:30 tot 11:00 op Nederland 1
Moslims en niet-moslims positief over elkaar? Jazeker!
In deze uitzending van het multiculturele jongeren discussie programma Meetingpoint stellen we de volgende vragen. Wat voegt Nederland toe aan moslims? En andersom: wat hebben de moslims Nederland gegeven? Het reportersduo Lutein van Kranen en Lamia Abbassi gingen naar de Beverwijkse Bazar en stonden versteld van de reacties……
Moslimknuffelaar
Is ondanks het heersende negativisme in Nederland nog wel iets positiefs te melden?
In de studio discussieert het kritische jongerenpanel hierover met Anja Meulenbelt (SP), lid van de Eerste Kamer en door critici gebombardeerd als zijnde ‘Moslimknuffelaar’. De discussie wordt geleid door journalist Imad el Kaka.
Bruidschat: ouderwets en passé.
Ook wordt de bruidsschat bediscussieerd. Veel migrantenstelletjes stappen in Nederland in het huwelijksbootje. Natuurlijk komt de bruidschat dan ter sprake. Maarre, wat is in Nederland in deze tijd eigenlijk de functie van de bruidschat? Traditie, onzin of pure noodzaak? Onze gast Nathal Dessing (ISIM – International Institute for the Study of Islam in the Modern World) laat haar licht op het Hollandse model schijnen.
Kritische noot
Lady Di met haar vlijmscherpe improvisaties, rapt haar wijze woorden ter afsluiting en overdenking van het programma.
Voor meer info: www.nmo.nl
********************************************************
Op dinsdag 6 juni 2006 vindt plaats:
“De warmte van de Koran. Een koel bad in verhitte tijden”
Jan Jaap de Ruiter (Universiteit van Tilburg)
Een lezing georganiseerd door studentenvereniging ILIM (www.ilim.nl)
De Koran wordt algemeen in de media als agressief, gewelddadig en
afschrikwekkend afgeschilderd. Het is echter maar hoe je het bekijkt. Het heilige boek van de islam biedt ook een veelheid aan teksten die warmte uitstralen en aangename koelte. Deze lezing zal ingaan op deze veel te karig belichte aspecten van de Koran. Dat gebeurt met name naar aanleiding van een recente publicatie van Dr. Jan Jaap de Ruiter:
De statistieken der religies.
Beschouwingen over de joods-christelijk-islamitische traditie van ons land.
Budel: Uitgeverij Damon (www.damon.nl)
De lezing vindt plaats op dinsdag 6 juni vanaf 18.30 in de Spectrumzaal van de Universiteit Leiden. Zie ook:
http://www.plexus.leidenuniv.nl/plexus/adres/
Nota Bene !
Voorafgaand aan de lezing vindt er op dinsdag 6 juni vanaf 16.00 uur een interview en discussie met dr. De Ruiter plaats op radio 747 in een
programma van de Nederlandse Islamitische Omroep (www.nioweb.nl)
Zie ook: www.janjaapderuiter.nl
*******************************************************
Comité Geen Sorry, Maar Pardon
Beste Medemens,
Het gaat niet lukken met de “oude” asielzoekers. De Minister heeft beloofd dat vóór 1 juli 2006 alle asielzoekers die onder de oude wet vallen duidelijkheid zouden hebben over hun situatie.
Nog 9.000 mensen wachten al 5 tot 10 jaar op de uitkomst van hun procedure. Zij zitten op weinig vierkante meters in een opvangcentrum te verpieteren. Ze mogen onze taal niet leren, ze mogen zich niet nuttig maken. Ze moeten leven van heel erg weinig.
De geestelijke gezondheid wordt aangetast en aanpassing wordt alleen maar moeilijker. Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk zien dagelijks de uitwassen van slecht overheidsbeleid. De wereld wijst naar ons en vraagt zich af wat er toch gebeurd is met het land dat honderden jaren zo gastvrij en tolerant was!
En nu maakt de Staat haar belofte niet waar en moeten deze kwetsbaren nog langer wachten, nog langer in onzekerheid verblijven, nog langer niets doen. Wij willen in juli geen “Sorry” horen van de Minister voor Vreemdelingenzaken. Sorry, omdat ze de belofte niet kan houden. “Sorry asielzoekers, maar je moet toch nog even wachten. Hoe lang? Sorry, dat weet ik nog niet!”
Beste Medemens, dit is niet fatsoenlijk, zo ga je niet mensen om, dus ook niet met asielzoekers.
Investeer daarom 39 cent in fatsoen!
Print bijgaande brief aan de Minister-president, vul uw naam in en onderteken.
Hop, in een envelop en een postzegel van 39 cent d’r op.
Adres overschrijven op de envelop en versturen.
Hou deze actie levend en stuur alstublieft deze mail met aanhangsel naar zoveel mogelijk familie, vrienden en bekenden en vraag hen hetzelfde te doen als u nu doet!
Dank voor uw steun, namens
Comité Geen Sorry, Maar Pardon
John van Halderen
Leusden
De Minister-President
De heer mr. dr. J.P. Balkenende
Binnenhof 19
2513 AA Den Haag
Geachte heer Balkenende,
Hoe lang kan onmenselijkheid duren? Drie jaar geleden beloofde Uw Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie dat de dossiers van asielzoekers die onder de “Oude Wet” vallen op 1 juli 2006 zouden zijn afgehandeld.
Deze belofte wordt niet gestand gedaan. Duizenden dossiers zijn nog niet afgerond en even zovele mensen die zich staande moeten houden op de paar vierkante meter die hen ter beschikking staan in de opvangcentra, verkeren voortdurend in onzekerheid. U weet dat, u kunt dat weten, u moet dat weten.
Vijf, zes, zeven jaar en langer proberen deze tot ledigheid veroordeelde medemensen geestelijk en lichamelijk gezond te blijven, vaak lukt dat niet door het gedwongen niets doen!
Ik vind het onbegrijpelijk dat wij tolerante Nederlanders, bewoners van een stuk land dat we ook maar te leen hebben, zo hardvochtig met kwetsbare mensen omgaan. Is dit nu waar wij onze beschaving aan afmeten?
Ik kan het niet accepteren dat onze regering zich straks moet verontschuldigen omdat de beloofde termijn niet gehaald is. Ik kan het niet accepteren dat asielzoekers nog langer hun kwelling moeten doorstaan.
Hier past maar één daad, daarom steun ik de actie van het Comité “Geen Sorry, Maar Pardon”. Ik doe een dringend beroep op uw menszijn en vraag u om een specifiek pardon te bewerkstelligen voor alle asielzoekers die nog onder de oude wet vallen.
Naam:…………………………………………….. Adres:……………………………………………..
P+P :…………………………………………….
Handtekening:…………………………………… Datum:………………………………………….
*********************************************************
Uniek programma voor Arabische journalisten van start
– Investing in the Future: journalistieke kwaliteit en persvrijheid –
Op woensdag 7 juni 2006 vindt tijdens de conferentie Investing in the Future in Den Haag de lancering plaats van het nieuwe, gelijknamige programma van diverse Arabische media NGO’s en Free Voice.
Investing in the Future wil evenwichtige en betrouwbare journalistiek bevorderen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika door middel van professionele trainingen van journalisten uit de regio. De organisatie is in handen van Free Voice i.s.m. Center for Defending Freedom of Journalists in Jordanië. De Arabische deelnemers aan de conferentie uit Marokko, Egypte, Jordanië, Libanon, Bahrein en Jemen zullen op 6 juni ontvangen worden door minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking.
Activiteiten
Naast professionele trainingen voorziet het Investing in the Future-programma in activiteiten die de rechtszekerheid van journalisten versterken en het vrijelijk uitoefenen van het journalistieke vak bevorderen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het bevorderen van deskundigheid van juristen, gespecialiseerd in mediazaken.
Doel
Investing in the Future beoogt een “Arab Media Community for Change tot stand te brengen. Dit zal de kwaliteit van de journalistiek en de persvrijheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika een impuls geven.
Conferentie
Het programma Investing in the Future wordt gepresenteerd op 7 juni tijdens de door Free Voice georganiseerde conferentie Investing in theFuture; Professional Training of Journalists and Protection of Journalistsin the Arab World. De conferentie vindt plaats in Nieuwspoort, Lange
Poten 10 in Den Haag van 12.00 – 15.30.
Op de tweede dag van de conferentie (8 juni, 9.30-16.30) maken experts, journalisten, vertegenwoordigers van media NGO’s en donoren uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa de balans op van goede en minder goede ervaringen op het gebied van mediatrainingen en de bescherming van journalisten in de Arabische wereld. Dagvoorzitters zijn Bertus Hendriks (Midden-Oosten specialist Wereldomroep) en Willem Offenberg (journalist).
Speciale gasten
Speciale genodigden en sprekers die participeren zijn vertegenwoordigers van Arabische organisaties, actief op het gebied van mensenrechten, persvrijheid en journalistiek.
• Mevr. Nadia Al-Saqqaf, hoofdredacteur van de Yemen Timesuit Jemen, een van de zeer weinige, jonge vrouwelijke hoofdredacteuren uit de Golf-regio, over de rol van vrouwelijke journalisten in de Arabische wereld en het gebrek aan persvrijheid in Jemen. Yemen Times ontving op 30 mei 2006 de “Free Media Pioneer Award 2006” van het International Press Institute (IPI)
• Dhr. Mahmoud Abdelhadi, directeur van het Al Jazeera Media Training & Development Centre (Qatar) over de Al Jazeera Experience;
• Dhr. Fadi al-Qadi, vertegenwoordiger van Human Rights Watch Middle East (Egypte) over Mensenrechten, Persvrijheid en Journalistiek;
• Dhr. Nidal Mansour, directeur van het Center for Defending Freedom of Journalists in Amman en één van de architecten van het Investing in the Future-programma.
Voor aanmelding voor de conferentie: anouk.piket@freevoice.nl
*********************************************************
6 t/m 15 jun Stadsdebatten Wij Amsterdammers II: investeren in mensen en grenzen. Ideeen over het samenleven in Amsterdam? Wat motiveert mensen om verschillen te overbruggen? Waar eindigt vrijblijvendheid en begint plicht? Wat bindt ons Amsterdammers? Hoe voorkomen we discriminatie?. Verschillende locaties, Amsterdam. gratis. Org: Gemeente Amsterdam (aanmelden via Seba cultuurmanagement). Info:
020 6820255. E-mail: info@seba.nl Web:
http://www.wijamsterdammers.nl
***********************************************************
7 jun 18:30 Voorjaarsbijeenkomst Moslimjongeren Amsterdam (MJA).
MJA streeft naar een positiever beeld over de Islam, en een hogere graad van respect tussen moslims en niet-moslims. MJAwil een brugfunctie vervullen tussen organisaties en moslimjongeren.. Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam. Gratis. Aanmelden vanaf 15 mei via website. Web: http://www.mjamsterdam.nl
***********************************************************
Maandag 12 juni
Iran en de dreiging van de volgende oorlog
Hoe onafwendbaar is de dreigende aanval op Iran? En wat klopt er van de beschuldigingen van westerse landen dat Iran aan atoomwapens werkt? Welke scenario’s vallen te verwachten voor de komende tijd, en welke initiatieven kunnen er genomen worden om escalatie te voorkomen?
Deskundigen geven informatie en beantwoorden vragen: Karel Koster (Amok, www.vdamok.nl), Phillys Bennis (TNI www.tni.org) en Behnam Taebi ( www.GeenOorlogTegenIran.nl).
Bij genoeg belangstelling wordt een vervolgbijeenkomst gepland op 3 juli die specifiek gericht zal zijn op de vraag wat we kunnen doen in Nederland en wat we kunnen leren van de activiteiten rond de aanval op Irak.
(taal: Nederlands/Engels)
In: Het Broeinest, Plantage Doklaan 10-12 Amsterdam, 20.00 uur
www.broeinest.info
**********************************************************
Hierbij wil ik u graag wijzen op het symposium “Gelijkheid en recht op zorg” dat op 16 juni 2006 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam plaats vindt.
Gelijkheid in de gezondheidszorg is een eeuwenoud streven naar gelijke
kansen op toegang tot zorgvoorzieningen, gebaseerd op medische behoefte. De wetgever heeft dit streven nader uitgewerkt in sociale
ziektekostenverzekeringen, waaronder de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw). De Zvw formuleert de toegang tot zorg in termen van individueel afdwingbare zorgaanspraken. Met de introductie van de Zvw op 1 januari j.l. lijkt zich evenwel een cultuuromslag in het denken over gelijkheid in de toegang tot voorzieningen van gezondheidszorg te hebben voltrokken. Een aantal gedachten lijkt met de Zvw salonfähig te zijn geworden. Zo overweegt men tegenwoordig serieus om mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden meer zorgpremie dienen te betalen. Ook lijkt men wat anders tegen de onverzekerdenproblematiek aan te kijken, getuige de discussie rondom het door sommigen bepleite onderscheid tussen spoedeisende hulp en noodzakelijke zorg, waarbij dan slechts spoedeisende hulp nog aan onverzekerden verleend zou moeten worden. Discussies als deze waren niet zo heel lang geleden ‘not done’.
Aan voorstellen als deze kleven uiteraard nogal wat juridische en ethische bezwaren. Niettemin lijken de pleidooien voor eigen verantwoordelijkheid, ingevoerd met behulp van marktprikkels en de introductie van vouchers en persoonsgebonden budgetten, te getuigen van een ‘nieuw’ gelijkheidsdenken in de gezondheidszorg. Wat betekent dit voor de toegang tot gezondheidszorg-voorzieningen voor arme patiënten met een lagere gezondheidstoestand? Welke gevolgen heeft dit voor de onderlinge solidariteit? Is marktwerking wel verenigbaar met de medische ethiek en het publieke belang van de toegang tot gezondheidszorg? En ten slotte, welke invloed heeft het internationale recht, het mensenrechtenrecht en het Europees Gemeenschapsrecht in het bijzonder, op de huidige ontwikkelingen in zorgverzekeringsland. Dergelijke vragen komen aan bod tijdens het symposium ‘Gelijkheid en recht op zorg’.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) in samenwerking met de Wetenschappelijke kring voor recht, ethiek en gezondheidszorg (WKREG). Het NJCM ijvert voor de bescherming en bevordering van de fundamentele rechten van de mens, onder meer in de gezondheidszorg. De Kring daarentegen zet zich in voor de wetenschappelijke beoefening van het gezondheidsrecht en de medische ethiek.
De bijdragen zullen worden verzorgd door gezaghebbende wetenschappers, politici en (voormalig) topambtenaren in de zorg, met onder meer: mr. dr. M. Buijsen (EUR), dr. G. van Donselaar (UvA), mr. G.J. Hamilton (Min. VWS), prof. F. van Hoof (UU), dr. A. Kant (Tweede Kamer), prof. M.R. Mok (UvA), drs. M.H. Meijerink (RVZ), dr. R. Pieterman (EUR), prof. S. van Wijnbergen (UvA). Op de NJCM website vindt u een programma overzicht met de titels van bijdragen (www.njcm.nl).
De bijeenkomst staat open voor NJCM-leden en andere belangstellenden en wordt gehouden op 16 juni 2006, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (Locatie Woudestein, Hoogbouw, zaal B-2). Aanvang 10.00 – 17.00 uur).
Deelname is gratis, alleen belangstellende advocaten betalen een
inschrijfgeld van 275 euro. Zij ontvangen vooraf een syllabus met literatuur en kunnen voor hun deelname 5 opleidingspunten krijgen. De aanmelding verloopt via het secretariaat (NJCM 071-5277748; email: a.denexter@jur.ru.nl (024-3611480). Na de bijeenkomst verschijnt een congresbundel in de Ars Aequi Libri cahier reeks sociaal-economisch recht.
Ineke Palm
coordinator Actiegroep Zorg geen Markt