Ik heb dus een metertje op dit weblog, waarmee ik ’s ochtends kan zien hoeveel bezoekers er gisteren langs kwamen. Soms schiet dat metertje opeens een stuk omhoog. Meestal ligt dat er niet aan dat ik onverwacht ontzettend geestig was en iedereen dat aan elkaar doorvertelde, maar aan het feit dat een andere site, een grote, een link maakte naar de mijne. Zoals ik kort geleden aankeek tegen een piek van 6705 bezoekers, een verdubbeling. Dat raadsel was snel opgelost want GeenStijl had vanwege wat onzinnigs naar mij doorgelinkt, en zoals te verwachten was verdwenen die extra bezoekers even snel als ze gekomen waren. Wie GeenStijl leuk vindt vindt het hier niks want er wordt hier niet gescholden en afgezeken en geschamperd en dan is er geen lol aan. En vice versa.
Nu opnieuw een toename, maar bescheiden. Van ruim 3000 naar bijna 4000. En dat komt door de aanbeveling van Klaas de Vries in de Volkskrant. Daar zullen wel een paar blijvertjes bij zijn, want dat was een serieuze aanbeveling, en veel van de thema’s en wijze van denken van Klaas de Vries liggen dicht bij de mijne.
Dus welkom!
En daarom even opnieuw een kleine toelichting en een verwijzing naar de spelregels voor de nieuwkomers.
Dit is mijn persoonlijke weblog, dat wil zeggen dat je hier kunt aantreffen wat ik interessant vind om te delen. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik partijdig ben. Ik heb ook een bedoeling met dit weblog, of meerdere. Onderlinge discussie is een doel, hoewel dat op het internet niet makkelijk is. Daarvoor staat het als medium te veel open, ook voor mensen met heel andere bedoelingen. Ik selecteer dus, en ik stuur. Mijn criterium is niet of ik het ergens mee eens ben, wel of het de discussie dient. En ook daarin ben ik uiteraard partijdig. Zo vind ik het niet nodig om de eindeloze litanieen over hoe gevaarlijk de islam wel niet is te blijven herhalen. Daar zijn al een massa andere sites voor.
Maar discussie is maar een van de doelen. Ik geef graag de inzichten door van mensen die mij inspireren, die mij helpen om de tijd waarin we leven te begrijpen. Ik houd ook van goede kritische bijdragen, boeken en artikelen waar we wat aan kunnen hebben. Ik geef soms tips door voor bijeenkomsten. Ik ga er van uit dat wat mij boeit of helpt ook wel aan zal komen bij anderen, en dat blijkt ook aan het aantal bezoekers. Ik wil de goegemeente die links staat, zich inzet tegen onrecht, opkomt voor asielzoekers bijvoorbeeld, een brug wil slaan tussen moslimburgers en niet-moslimburgers met dit weblog ondersteunen. Dat wordt wel eens ‘preken voor eigen parochie’ genoemd, en dat klopt. Want van die parochie moeten we het hebben.
Ook ben ik een soort verslaggever geworden – ik maak graag kleine reportages van bijeenkomsten en manifestaties en discussies waar ik bij ben, het soort van hoopgevende initiatieven die te weinig in de krant komen omdat goed nieuws nu eenmaal minder nieuws is dan slecht nieuws. Met foto’s, omdat ik mensen eindeloos fascinerend vind. Ook om naar te kijken.
Ik ben maar een eenpersoonsweblogje, en geen krant met een redactie, al is er ondertussen wel een groepje medestanders gegroeid die me van stukken en nieuws en links voorzien. Maar ik ben beperkt in de keuze van mijn thema’s – namelijk dat waar ik me zelf voor interesseer en waar ik voldoende van af weet om te denken dat mijn mening wat bij kan dragen. Dus veel Palestina, omdat ik al meer dan tien jaar in de Gazastrook werk. Veel over migratie, integratie, islam, omdat ik dat in Nederland tot mijn zaak heb gemaakt. En vluchtelingen. En over de Ekklesia, de kerk waar ik zondags zit als ik niet in het buitenland ben of buiten de stad iets solidairs moet doen. Ik bericht ook graag over de Eerste Kamer, omdat ik het goed vind om transaparant te maken wat we daar nu eigenlijk doen. Dus Sociale Zaken. En over de partij, uiteraard. En af en toe over de poezen. En soms een beetje over kunst. En nog een beetje over feminisme, als dat opnieuw actueel lijkt.
Ik hecht erg aan mijn onafhankelijkheid en laat me niet graag voorschrijven wat ik op dit weblog moet doen. Jawel, ik leen dit weblog van de SP, en daar ben ik heel tevreden over, want ik heb een gebruiksvriendelijk format met een mooie vormgeving en een webmaster die me snel en doeltreffend uit de soep helpt, zelfs op zondag. Maar ik heb grote vrijheid hoe ik met mijn weblog om wil gaan. Ook over de inhoud. Dat is ook geen punt, want ik kan me heel goed vinden in de ruime visie van de SP: voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Ik kan best nog eens flink van mening verschillen, SPers zijn eigenwijze lui, maar ik voel me binnen de SP als een vis in het water. Wat niet wegneemt dat ik me ook heel verbonden kan voelen met mensen van andere partijen. Of daar buiten, in de actiegroepen. En al die burgerinitiatieven waar ik het graag over heb.
Ik hanteer strenge spelregels. Dit om er voor te zorgen dat het hier geen afvalplaats wordt voor bagger, voor gescheld, voor misbruik, voor netgekken, voor mensen die mijn weblogje graag willen gebruiken voor hun eigen doelen of er een dependance willen inrichten voor hun eigen zaakjes. Of voor eindeloze doorzeurende herhalingen. Daar zijn veel mensen het niet mee eens, vooral natuurlijk degenen van wie ik de reacties niet plaats, maar zo is het hier nu eenmaal. Lees de spelregels.
Het hangt ook een beetje van je hum af. Maar je bent redelijk tolerant.
Kijk maar eens naar de site van Stan van Haucke. Overal 0 (schrijve nul ) comments. Die zit op internet monomaan en met een tunnelgeest voor zich uit te lullen. Hij duldt geen tegenspraak. Een voorbeeld van een pc-autist; eenzame man.
Gisteren Hanneke Groenteman over Balk en het volkslied. Dan denk ik: ik wil wat kwijt over Groenteman en 30 april 1980. Zij heeft bijna eigenstemmig een nationale feestdag, de Kroning,veziekt. Ik ben er niet eens aan begonnen.
Vergeleken bij die gesloten ultra-pc types ben jij een vuurtoren van Verlichting.
Goed, genoeg geslijmd. Ik hoop nog lang van je open heid te genieten
Ik zou je geslijm nog leuker vinden als je hier niet zo af zat te geven op Stan. En op Hannie Groenie, Evert.
Het kan ook zijn dat Stan zo overtuigend is dat niemand behoefte heeft om te reageren. Ik houd er zelf een klein logje op na waar ook bijna overal 0 reacties staan. De meeste reacties (die ik direct verwijder) komen nog van kwade tongen die beweren dat dat komt omdat ik censuur pleeg, maar het is echt te wijten aan het feit dat men wel leest, maar niet reageert.
Op mijn weblog staan ook bijdragen waar bijna niemand op reageert. Ik zie dat niet als gebrek aan waardering of interesse. Dat kan ik tenslotte merken aan het aantal bezoekers dat terug blijft komen. Sommige stukken zijn eerder informatief, of zetten tot denken aan, en vragen niet zozeer om reacties. Ik reageer zelf ook zelden op andere websites, zonder dat dat iets afdoet aan mijn waardering. ‘Discussie’ is maar een van de mogelijke functies van een weblog.
Ik vind dat wat voor ‘kritiek’ doorgaat – soms is het niet meer dan in een automatische reflex bedenken wat je ergens ’tegen’ kunt hebben – erg wordt overschat. Je ziet in veel zogenaamde discussies geen enkele beweging zitten, dan is het meer pingpongen met meningen. Kritische opmerkingen die er echt toe doen en wat in beweging zetten, die het denken verder brengen, dat is een kunst op zich.
Ik lees met veel plezier altijd de stukjes op dit weblog, en reageer af en toe ook eens. Ach ja, GeenStijl met hun soms irritante doorlinkjes naar andere websites. Vooral als het gaat om positieve artikelen over de Islam doorlinken op hun website, daar zijn zij kampioen in. Dan kunnen hun website lezers weer eens de moslims bv. “ongezien de t*fus wensen” of “ga eens deaud moslims” roepen. Zo heerlijk verdraagzaam he? Neen, dan liever dit weblog!
Ik had op wat hierboven wordt besproken willen reageren met te zeggen dat er zoveel weblogs de moeite waard zijn om te bezoeken dat de tijd die je nodig hebt om doordacht te reageren afgaat van de beperkte tijd die je hebt om te lezen, maar daarvoor ontbreekt me helaas de tijd.
Hoi, ik ben er “weer”, d.w.z. bij tijd en wijle lees ik veel en soms verwatert het weer wat. Toch wil ik elke keer weer even “spieken”, naar de vaak mooie verhalen waar de menselijkheid vanaf straalt.
Ik had in mijn blog (ik ben ff gestopt)eens een link geplaatst i.v.m een expositie en kwam hoog in jullie hit lijst wat weer een bezoekje van jullie webmaster opleverde.
De wereld wordt steeds kleiner en jou blog brengt mij een hoop informatie die me anders zou zijn ontgaan, niet in de laatste plaats uit Palestina.
Dikke pluim voor je blog,
groetjes Patrick