Verdonk dus een motie van afkeuring. Bleef volhouden dat ze de motie om de uitzettingen stop te zetten niet uit kon voeren, omdat ze niet duidelijk wist om wie het zou gaan. PvdA had donderdag nog een plan ingediend om de criteria aan te scherpen. Daar was bovendien overleg over mogelijk geweest. Verdonk had zelf ook een voorstel voor kunnen leggen, maar weigerde naar de kamer te luisteren. Nog een keer stonden VVD en CDA als een blok achter haar, maar ja, die hebben niet langer de meerderheid, zelfs niet als Wilders meedoet. Dat zal wennen worden.
Nu afwachten wat dat weer gaat betekenen voor het demissionaire kabinet. Zo te zien staat Balkenende nog steeds achter de minister. En negeert daarmee ook de kamermeerderheid die besloten heeft dat de uitzettingen moeten worden opgeschort. En dat maakt nog eens duidelijk wat in de formatiegesprekken ook al bleek. Balkenende wil zijn voorafgaande beleid gewoon doorzetten. Daar krijgt hij uiteraard de SP niet in mee, die niet voor niets ferm oppositie heeft gevoerd. Zou Balkenende beseffen dat het nu toch echt socialer moet, dan hadden de formatiegesprekken ook met de SP nog verder gevoerd kunnen worden. Dan zou hij meer ruimte hebben moeten maken voor de sociale stem ook binnen het CDA – want die is er. Het lijkt wel alsof nog niet tot hem doorgedrongen is dat hij in de nieuwe machtsverhouding niet door kan gaan op de oude voet.
Nu is de PvdA boos op de SP. Tja. Hoe lang moet je blijven doen alsof, als er geen beweging inzit? Nog maanden slopende onderhandelingen, voor de vorm, om dan tot dezelfde conclusie te komen? Lees in de krant: Marijnissen wordt er van verdacht dat hij niet wil regeren. Vroeger werd hij er van verdacht dat hij dat wel wou. Mij lijkt het helder: we willen wel, als dat kan met een socialer beleid. En anders niet. De PvdA lijkt me een beetje laat om nu boos te worden dat we niet blijven samenwerken. Het aanbod om gezamenlijk op te trekken heeft er voor de verkiezingen vele maanden gelegen. Toen wou Bos niet. Er kon niet meer dan een kopje koffie af. Nu wil hij de SP er bij houden, maar voor wat? Balkenende heeft al duidelijk laten weten niets te voelen om met een linkse meerderheid te gaan regeren. En niet op te willen schuiven naar de sociale kant. En nu wordt het lastig voor de PvdA.
Tja.
Anja, is deze patstelling niet een manier om van Balkenende af te komen door de formateur te vragen opnieuw te beginnen, maar dan niet met de partijen die nu uit het Kabinet willen stappen, waardoor we natuurlijk zonder demissionair Kabinet komen te zitten. D.w.z. dat er strakjes niemans meer in het Kabinet zit. Als dat tenminste staatsrechtelijk kan hoor. Maar ik dacht dat op zo’n manier een links Kabinet moet kunnen….??
Anja,
Het CDA (althans de huidige groep die het daar voor het zeggen heeft) wilde per se niet de SP als coalitiepartner accepteren. Dat lijkt me volkomen helder, en dat werd onlangs nog op TV door goeroe Hams Hillen met zo veel woorden gezegd. Dus men probeert gewoon de Zwarte Piet aan de SP te geven.
Krijgen wu nu een romp-romp-rampkabinet-Balkenende?
In geval van alles of niets kan het wel eens niets worden. Zo erg is dat niet. Geen regeringsverantwoordelijkheid betekent immers geen compromissen hoeven sluiten. Dat maakt het weer eenvoudiger mogelijk om nog meer te groeien, al kan het ook anders lopen.
Het zou wel eens kunnen dat mensen bij de PvdA gaan beseffen dat Wouter Bos niet de partijleider is die de partij kan laten groeien. Maar wat dan? Misschien wordt er wel iemand als Jos de Beus of Paul Scheffer aangesteld om PvdA stemmen terug te winnen bij degenen die de maatschappelijke rekeningen gepresenteerd krijgen?
Dan is de SP verder van het bereiken van haar politieke doelen verwijderd geraakt. Ik zie het nog maar zo gebeuren dat Balkenende III, zo nu en dan tegengewerkt door een nipte kamermeerderheid, nog een jaartje voortkabbelt om vervolgens nieuwe verkiezingen uit de hoge hoed te gaan toveren.
Een deel van de SP stemmers komt van de LPF, een deel van de PvdA (mee met het FNV) en een deel zal al tot de traditionele achterban horen. Ik ben benieuwd of de partij dan het huidige aantal zetels kan vasthouden.
Als de PvdA Jos de Beus zou kiezen, die nu VVD heeft gestemd, dan wel Paul Scheffer, een Ayaan-aanhanger, dus naar rechts gaat schuiven, kun je er zeker van zijn dat de PvdA hun stemmen niet van de SP terugkrijgt. Die blijven dan links. Dus dat doet de PvdA niet.
En het is voor de SP geen kwestie van alles of niets. Het is meeregeren, als die handel het socialer wil doen, dan wel in de oppositie blijven.
Anja,
Dat lijkt mij een grote taxatiefout van je. Een partij die sociaal-economisch links(ig) is en qua intergratiebeleid rechts(ig) is, heeft de toekomst; dat is de enige duiding van de verkiezingen die hout snijdt. Zie allerlei stemverklaringen, vanlinks tot rechts, Van Van Dam tot De Beus/Scheffer.
We zullen zien, Carel. Ik denk niet dat de PvdA zo opportunistisch zou zijn om naar rechts op te gaan schuiven alleen om de mensen die voor zichzelf links denken maar voor de migranten rechts een plezier te doen, en bovendien zijn de verkiezingen al geweest. En ik schat in dat de mensen die naar de SP zijn gekomen in overgrote meerderheid de mensen zijn die gewoon links denken, voor zichzelf en voor migranten. Maar we zullen zien.
@ Lydia (1):
Het is mij niet zo duidelijk, wat je schrijft.
Het is ondenkbaar dat er “geen kabinet” zou zijn. Wel evcentueel een romp-rompkabinet dat “lopende zaken” behartigt. (Tja, en wat valt daar nu wél, en wat níet onder?).
Als grootste fractie heeft en houdt het CDA in elk geval in principe het voortouw. Het is een illusie te denken, dat het dat zou laten schieten.
Lydia, het lijkt me heel goed als Balkenende vervangen wordt, omdat hij te veel blijft vasthouden aan een oud beleid dat door de meerderheid van de kiezers is afgestraft. Kan hij nog zo lang de overwinnaar uithangen omdat zijn partij nog steeds de grootste is, hij is zijn meederheid kwijt. Maar of hij een stapje opzij zou willen doen? Ziet er niet naar uit.
Anja,
Ik schat zo in, dat ook de SGP rechtsiger zal worden in het integratiebeleid. Naarmate de emancipatie van het cultureel islamitische volksdeel achterblijft – en dat die emancipatie door de overdominate patriarchale islamuitleg zeer traag verloopt behoeft geen betoog – zal ook de SP genoodzaakt zijn haar integratiebeleid aan te passen, strenger te maken. Zonder krachtige tegendruk aan die repressieve islamuitleg – men denke bijvoorbeeld aan verplichte spreiding en extra scholing – wordt het weinig, en zal ook het nu nog tolerante autochtone volksdeel minder tolerant worden.
SGP moet uiteraard SP zijn ……
Het is toch raar dat een regeringsblok dat 9 zetels verloren heeft (o.l.v. Balkenende) en een oppositiepartij die er ook 9 verloren heeft (o.l.v. Bos), de politiek in de tang kunnen nemen.
Ik heb geen SP gestemd, maar die partij is tenminste altijd duidelijk geweest. Waarom als PvdA geen lijstverbinding aangegaan vóór de verkiezingen en nu wel ná de verkiezingen van alles van de SP verwachten?
Het linkse blok lijkt me met zandcement in elkaar gemetseld, in plaats van gegoten in beton. Een oude kwaal; toen ik nog links stemde was er ook altijd geruzie in de tent.
Vanwaar de beschaafde benadering van Balkenende (voorheen toch SP’s favoriete Bak Ellende)?
Anja misschien kan er met deze kamermeerderheden nog wel iets leuks gebeuren, gewoon op deze voet verder gaan en vast enkele zaken met betrekking tot:
de hypotheekrenteaftrek
de AOW
de WW
de WAO, regelen.
Deze kamer blijkt namelijk buitengewoon goed in het voor de formatie al beleidswijzigingen doorvoeren, misschien kan men dan eens rustig op deze weg verder gaan.
Carel, de emancipatie van het islamitische deel van de burgers blijft niet achter – wel zijn er een aantal problemen die nog opgelost moeten worden – maar daar hoef je absoluut niet ‘rechtsig’ voor te worden, integendeel. Dus als dat is wat je vindt, ga dan ook gewoon naar rechts.
Horst, ik vind het nooit zo nodig om een beetje lollig te gaan schelden, behalve aan de borreltafel. Je schiet er niets mee op.
En Tim, uiteraard gaan we in deze periode met een demissionair kabinet niet nog even wat zaken ´regelen´. De enige vraag aan de minister, die volgens mij geheel gerechtvaardigd is omdat het over mensen gaat, is dat uitzettingen worden opgeschort. Er is absoluut geen man overboord als ze dat stop zet, er zijn wel letterlijk mensen overboord als ze daar mee door zou gaan. De rest komt later.
ik snap wat je bedoelt anja, maar even een voorbeeld wat eigenlijk precies hetzelfde inhoudt.
Er is een meerderheid voor het verhogen van de maximumsnelheid tot 150 km per uur. Nu is de maximumsnelheid 120 km per uur.
Geven we dan de mensen die 150 rijden maar geen boete want er komt waarschijnlijk toch een regeling dat voortaan 150 gereden mag worden.
Dit is nu een voorbeeld wat niet direct over mensen gaat maar geeft wel aan dat het in principe precies hetzelfde inhoudt.
Wat ik ook niet goed begrijp waarom sommigen het steeds hebben over nieuw beleid. Opschorten van iets is geen nieuw beleid uitvoeren het is gewoon oud beleid niet meer uitvoeren omdat er in de huidige politieike verhoudingen geen meerderheid meer voor is.De oplossing die het kabinet nu bedacht heeft, Verdonk niet weg maar wel eenbeetje is werkelijk van de zotte. Maar als het doel daarmee bereikt wordt dan heiligt het de middelen. Duidelijk is inmidels wel dat opportunisme is Balkenende totaal niet vreemd.
Tim, het is op dit moment volstrekt niet aan de orde. We kunnen allemaal wel een lijstje wensen inleveren. Zie het verkiezingsprogrammma van de SP voor nog veel meer leuke ideeen. Hou je je nu weer een beetje aan het onderwerp?
Olav, Anja heeft je al geantwoord, zie ik? 😀
Staat er werkelijk in de Wet dat er ALTIJD een Kabinet MOET zijn?
Afijn die discussie is niet relevant. We zitten met “vleesch noch visch” momenteel.
Ik blijf erbij dat gezien het continue geblunder van dit Kabinet, plsu 3 x vallen en zelfs het demissionaire kabinet nauwelijks overeind kunnen houden dat de formatie-opdracht gewijzigd moet worden en dat zowel CDA als VVD daarvan buitengesloten worden, gezien hun “track record”…. Nouja, ik mag toch hopen??? 😉