Debat over het Generaal Pardon

Een uitnodiging van het Messiaans Beraad:

“Er moest een Europese rechter aan te pas komen om Nederland te vertellen dat de mantra ‘regels zijn regels’ tot schending van de meest fundamentele van alle mensenrechten kan leiden. Behalve beschamend is zo’n constatering ook vernederend. En niet alleen voor één minister.”
(Redactioneel commentaar NRC Handelsblad, 13 januari).

DEBAT OVER HET GENERAAL PARDON
EN HET VONNIS VAN HET EUROPESE HOF
ZONDAG 25 FEBRUARI 13.30 – 16.00u
DE RODE HOED
Er is veel optimisme nu in het regeerakkoord een generaal pardon is afgesproken. Is dat terecht? Hoe ziet het pardon er uit – voor wie geldt het en is deze regeling afdoende? Verder gaat het over de veroordeling van Nederland door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens wegens schending van het verbod op folteren. In 2004 wilde ons land een twintigjarige Somaliër uitzetten die daarmee een onverantwoord risico liep te worden gemarteld of gedood. Nederland geeft zich onvoldoende rekenschap van de situatie ter plaatse en verschuilt zich achter ambtsberichten die suggereren dat uitzetten verantwoord is. Bovendien vindt het Hof het terecht dat de Raad van State voor deze zaak gepasseerd werd. Bij het hoogste Nederlandse rechtscollege heeft een asielzoeker vrijwel geen kans op succes, alsdus het Hof. Het is een uitspraak met grote gevolgen voor de Nederlandse regelgeving. Wat betekent deze zaak voor uitgeprocedeerden die in Nederland verblijven? Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft hoger beroep aangetekend. Wat valt daar van te verwachten? Thijs Broer, parlementair redacteur van Vrij Nederland gaat daarover in gesprek met Anton van Kalmthout, hoogleraar straf- en vreemdelingen-recht aan de Universiteit van Tilburg en met Theo Wijngaard, hoofd afdeling Vluchtelingen Amnesty International Nederland. Andere sprekers worden momenteel benaderd.

In forums en in de wandelgangen is er gelegenheid tot uitwisseling, vragen stellen en gesprek.

Deze bijeenkomst vindt plaats in het kader van het Messiaans Beraad – een platform georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de Stichting Leerhuis&Liturgie. Het Messiaans Beraad beoogt bondgenootschappen te smeden, mensen te bemoedigen, het politieke debat te bevorderen en Nederland te veranderen. Sinds april 2006 concentreert het Messiaans Beraad zich op het vreemdelingen- en asielbeleid.

Deelname staat open voor iedere belangstellende. Er wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten gevraagd. Aanmelding wordt op prijs gesteld en kan telefonisch: 020-6256940 of via e-mail: leerhuis@leerhuisenliturgie.nl. ’s Ochtends is er in de Rode Hoed een dienst van de Amsterdamse Studentenekklesia (aanvang: 11.00u). Ook daar bent u welkom. Zie ook www.messiaansberaad.nl
De Rode Hoed – Keizersgracht 102 Amsterdam

4 gedachten over “Debat over het Generaal Pardon

  1. optimisme onder de politici ja niet onder bevolking, laat me eens een enquete zien gehouden onder een representatieve groep waar een ruime meerderheid voor een generaal pardon is.
    Waarom wil 73% van de mensen Verdonk weer terug op V&I of welke hippe naam ze deze post nu weer hebben gegeven.
    Snap overigens nog steeds niet hoe mensen erachter kunnen staan dat onze hele Trias Politica onderuit is gehaald!

  2. Ik lees: “Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft hoger beroep aangetekend.”
    Hoezo? Waartegen en bij wie? Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is toch de hoogste instantie? Of gaat het over een andere zaak?

  3. Bij het Europese Hof kun je in beroep bij de `afdeling hoger beroep`(of hoe het officieel dan ook heet) van het Europese Hof.

  4. @ Barbara(3):

    Op de website van het Europese Hof heb ik inderdaad het volgende gevonden:

    “Within three months of delivery of the judgment of a Chamber, any party may request that the case be referred to the Grand Chamber if it raises a serious question of interpretation or application or a serious issue of general importance. Such requests are examined by a Grand Chamber panel of five judges composed of the President of the Court, the Section Presidents, with the exception of the Section President who presides over the Section to which the Chamber that gave judgment belongs, and another judge selected by rotation from judges who were not members of the original Chamber.”

    Verwijzing (binnen drie maanden) is dus mogelijk naar de “Grote Kamer”, mits er sprake is van een ernstig interpretatie- of toepassingsvraagstuk of het een ernstige kwestie van algemeen belang betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *