Advertentie van Gush Shalom (Uri Avnery) in de Israelische kranten:
We have isolated Gaza.
We have starved Gaza.
We have expropriated hundreds of millions that belong to them.
We have convinced the world to impose a blockade on them.
We have humiliated Mahmoud Abbas.
We have boycotted Hamas.
We have pushed them into a fratricidal war.
Now there is anarchy.
The price is paid by
Sderot.
Om de Palestijnen met hun interne strijd nog een handje te helpen heeft Israel gisteren weer luchtaanvallen uitgevoerd. Zeven doden, waaronder drie kinderen. Dat zal helpen.
En om het ze nog een beetje makkelijker te maken is de enige grens, bij Rafah, gesloten, zodat ook mensen met een visum of een niet-Palestijns paspoort niet kunnen vluchten.
Ondertussen vierden ze in Israel feest, vanwege ‘een verenigd Jeruzalem’. Ik kom regelmatig in Oost-Jeruzalem, dat wat er nog over is van het Palestijnse deel ervan. Inmiddels geheel ingesloten tussen nederzettingen en muur, en vrijwel afgesneden van het natuurlijke achterland, de Westoever. Nu al is het voor de Palestijnen van de Westoever heel erg moeilijk om de heilige plaatsen in de oude stad nog te bezoeken, binnenkort is dat onmogelijk.
Er staan nog geen checkpoints tussen het Palestijnse en het joodse deel. Je kunt nog zomaar over de onzichtbare grens heenlopen. Maar je weet precies aan welke kant je bent. Niet alleen door de kleding van de mensen, je ziet heel zelden iemand in Arabische dracht aan de joodse kant, je komt vrijwel nooit een man met een keppeltje tegen aan de Arabische kant, op de kolonisten na dan, die hard aan het werk zijn om ook het Palestijnse deel te ‘judaiseren’, soms door een huis op te kopen van een in het buitenland verblijvende eigenaar, soms door dat gewoon maar te bezetten. Maar je ziet het ook meteen aan de straten en de huizen. Aan de Palestijnse kant zijn de straten niet onderhouden, de vuilnis wordt vaak niet opgehaald (hoewel de bewoners gewoon belasting moeten betalen), de huizen zijn in verval en oud (Palestijnse Jeruzalemieten krijgen zelden toestemming om hun huis te repareren of te verbouwen, en voor nieuwbouw krijgen ze nooit een vergunning), er rijden geen Israelische bussen, en als ik vanaf Tel Aviv met een sherut naar mijn hotel in het Palestijnse deel ga zet de chauffeur mij altijd als laatste af, en weet niet hoe snel hij weer weg moet komen. Net zoals Palestijnse taxi’s niet naar het joodse deel gaan, vanwege het gevaar weer eens een keer aangehouden te worden. Je leert manoevreren, als je daar bent.
De gemeente besteedt per inwoner vijf keer zoveel geld aan de joodse kant als aan de Palestijnse. De gemeente heeft ook geen Palestijnse ambtenaren in dienst, behalve als stratenmaker of vuilnisman. (Oscar Garshagen in het NRC van 16 mei) Om de hoek van mijn hotel is een filiaal van de Israelische Burgerlijke stand, waar de Jeruzalemieten onder vallen. Daar staan vanaf heel vroeg rijen Palestijnen uren, soms dagen te wachten voor een van de vele papieren die ze nodig hebben. Het is een lucratief bijbaantje voor jongens die tegen een vergoeding een plaats in de rij bezet houden voor ouderen of zwangere vrouwen die niet uren lang kunnen staan. Uiteraard gaat het bij de filialen aan de joodse kant heel anders aan toe.
Israel is bezig om zoveel mogelijk Palestijnen Jeruzalem uit te krijgen. Daar is een scala van maatregelen voor: je moet aan kunnen tonen dat je ‘centrum van je leven’ in Jeruzalem ligt, je kunt dus niet tijdelijk bij familie aan de andere kant van de muur wonen, of daar een baan hebben, ook als dat in principe maar vijf minuten lopen weg is. Ook kun je bij gezinsuitbreiding geen huis bouwen, ook niet als je de wettige eigenaar bent van de grond. Dus wordt er veel illegaal gebouwd. En dan weer door het leger afgebroken. Ook wordt het Jeruzalemieten vrijwel onmogelijk gemaakt om te trouwen met iemand van de Westoever, zonder daarmee tegelijk er voor te kiezen Jeruzalem dan maar te verlaten. Er zijn vele gezinnen waarvan een deel wel een verblijfsvergunning hebben voor Jeruzalem, en een ander deel niet. Dan moeten ze kiezen, er illegaal met elkaar te wonen – veel mensen zijn dagelijks bang dat ze worden opgepakt bij een controle, of gescheiden van elkaar te leven: vader met een paar van de kinderen aan de ene kant, moeder met de jongste aan de andere. Dat er ondanks de overbevolking, de verpaupering en de huizenhoge huren toch hardnekkig mensen blijven wonen heeft een aantal redenen. De Jeruzalemieten hebben een aparte status. Ze zijn staatsburger, al mogen ze niet stemmen. Maar ze kunnen in principe wel met een auto Israel in en kunnen ook een beetje makkelijker reizen. Ze hebben een ander nummerbord dan de mensen in de bezette gebieden en een andere kleur identiteitsbewijs. De scholen zijn er ondanks alles beter dan op de Westoever, er zijn artsen en er is een ziekenhuis. En dan is er nog het principe: de bewoners weten dat elk huis dat ze achterlaten en elk bezit aan grond verloren is voor de Palestijnen als ze vertrekken.
Garshagen meldt dat er elk jaar minder buitenlandse gasten aanwezig zijn bij het feest dat Israel organiseert om de verjaardag van de ‘bevrijding en hereniging’ van Israel te vieren. Alle Europese en Amerikaanse ambassadeurs hebben dit jaar afgezegd voor het galafeest. Stil protest. Het mag wel wat luider.
(Voor meer over Jeruzalem, een artikel in Al Ahram, hier)
O en nog een Israelische maatregel. Nu er weer Palestijnse raketten neerkomen op Sderot, een lichtgewonde, materiele schade en geschrokken mensen, houdt de regering de evacuatie van de mensen van Sderot tegen.
Waar ik helemaal misselijk van werd was die carnavalsoptocht ter ere van de bevrijding van Jeruzalem. Verdrietig word ik van het onderlinge geweld in Gaza.
Over die raketten op Sderot: Rob de Wijk schrijft vandaag in Trouw dat er “ernstige aanwijzingen” zijn “dat Hamas door herhaalde raketaanvallen op Israël premier Olmert tot interventie wil provoceren.” De rijen van de Palestijnen zouden zich dan sluiten.
http://www.trouw.nl/hetnieuws/wereld/article714454.ece/de_wijk_De_Palestijnen_in_hun_eigen_sop_laten_gaarkoken
Anja,
Ik kwam net op de website terecht van United Civilians for Peace. (UCP) Daar heeft Toine van Teeffelen een weblog. Hij woont in Palestina en werkt voor UCP. Hij beschrijft de situatioe daar bijna dagelijks. Ik kwam zodoende ook terecht op een website “40 jaar bezetting”. Er schijnen van 9 mei tot 9 juni landelijk o.a. wakes te zijn door vrouwen in het zwart en een stedentour muur, manifestatie voor de Tweede Kamer,, studiemiddag “de kerken en 40 jaar bezetting” van de werkgroep Keerpunt.
Er is een werkgroep van de kerken “Keerpunt”. Daar is een ds. den Hertog lid van. Hij heeft in de “Woord en Dienst” van 30 maart een goed verslag geschreven over een conferentie van Palestijnse christenen Ik zou graag weten waar die werkgroep “Keerpunt” zit.
Ik zou ze in Palestina wel toe roepen: “Jongens, stop er toch mee elkaar te vermoorden”. Ik vind dit ook zo erg. Ik wou dat ik er wat aan kon doen. Onze dominee gaat 8 maart met een groep naar Jeruzalem. Anja, ik print deze gegevens over Jeruzalem uit en laat hem dat eens lezen.
Ook wel opmerkelijk in verband met die huizenprojecten in Jeruzalem:
“Jerusalem losing Jewish majority” – Monday 14th of May 2007
“Israeli Prime Minister Ehud Olmert has pledged NIS 5.5 billion to developing Jewish areas of Jerusalem after fears that the Arab population would dominate within ten years.
Speaking at the Menachem Begin Heritage Centre in Jerusalem to mark the 40th anniversary of the reunification of Jerusalem, Uri Lupolianski warned that the Jewish majority faced a demographic problem in the next ten years.
Olmert promised to transfer more government facilities and provide funds for the next five years and said he would cancel employer tax for the city’s residents”
http://www.totallyjewish.com/news/world/?content_id=6249
Opmerkelijk dat men daar zo bang voor is, gezien de geografische situatie in Jeruzalem. Jonathan Cook schrijft ook wel eens over die angst bij Israëlische politici niet alleen wat Jeruzalem betreft, en de repercussies die dat heeft voor minderheidsgroepen.
Mede vanwege die angst is een één-staat-oplossing niet waarschijnlijk.
In Dublin hebben we afgelopen zaterdag actie gevoerd ter herdenking van de stichting van Israël in 1948. We vroegen voorbijgangers de namen van verwoeste Palestijnse dorpen en steden met krijt op de grond te schrijven en er bloemen bij te leggen. Zie hier de foto’s: http://www.indymedia.ie/article/82526
Schitterend initiatief, Christine. De foto’s laten mij niet onberoerd.
Groet,
Discriminatie ten top !
Overigens een treffende advertentie van Gush Shalom over Gaza.
Hopelijk gaan de ogen een stukje open van het grote Israelische publiek.
M.b.t. 3: Op de website http://www.groningen-jabalya.com een reactie van Jan Keulen op het artikel van Rob de Wijk in Trouw. Aanrader!
Fennie Stavast
Dank je Fennie. Ik heb het stuk van Jan Keulen opgenomen. Ik ben nooit zo onder de indruk van de analyses van Van Wijk, dus ik had er verder geen aandacht aan geschonken, maar goed dat Keulen dat wel heeft gedaan.