40 jaar bezetting (5)

0707010dam-179.jpg

Er waren veel speeches op de Dam, gisteren bij de manifestatie vanwege 40 jaar bezetting. Hier de speech van Hedy D’Ancona, PvdA, voormalig minister, lid van Een Ander Joods Geluid.

40 jaar.
40 jaar, waarin mijn automatische solidariteit met Israel, mijn lotsverbondenheid met dat land, mijn gevoel van hoop en soms zelfs van trots – is verschrompeld, en heeft plaatsgemaakt voor wanhoop en schaamte.

Iedere keer dat ik in de laatste 20 jaar in Israel en de bezette gebieden was, dacht ik: erger kan niet. Je kan stenen gooiende jongens niet omverschieten, je mag huizen van onschuldige mensen niet omverbull-dozeren en hun oogst verwoesten. Maar bij ieder bezoek bleek het wel erger: de checkpoints kwamen er, met de bijbehorende vernederingen. Het stichten van aldoor maar nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in die 40 jaar zijn er alleen daar al 130 wederrechtelijke joodse nederzettingen bijgekomen, 240.000 kolonisten hebben er hun intrek genomen, en hebben een normaal leven voor de ruim 2 miljoen Palestijnen die op de Westoever wonen onmogelijk gemaakt.

Maar het kon nog erger. De allerergste schending van mensenrechten is het oprichten van de muur – waardoor Palestijnen in de bezette gebieden werden beroofd van land, van toegang tot waterputten, scholen en ziekenhuizen.

Dat de internationale gemeenschap dit 40 jaar lang heeft laten gebeuren is een grof schandaal! Dat de Nederlandse regering tot op de dag van vandaag geen poot heeft uitgestoken om vredesinitiatieven te ondersteunen of via Europa aan te dringen op actie, is verbijsterend. Hoe kan onze huidige Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen de toegang weigeren aan een Hamas-leider, terwijl Israel dag in – dag uit – een heel volk ieder uitzicht op een menswaardige toekomst ontneemt.

0707010dam-133.jpg

Ik verklaar mij solidair met de verdrukten! En met de vredesactivisten in Israel en Palestina, die hun eigen onmogelijke strijd, 40 jaar lang – tegen de stroom in – hebben volgehouden. Om 6 uur vanavond demonstreren ze en ik steun ze in gedachten. Zolang zij er zijn is de hoop niet vervlogen.

13 gedachten over “40 jaar bezetting (5)

  1. Het is een feit dat je voor Palestina geen massa mensen op de been krijgt, de demo tijdens de oorlog tegen Libanon van de zomer was nog de grootste. Ik vond het dus erg verstandig van de organisatoren om er een manifestatie van te maken, waar voor de media veel te zien was, en waarvan de zaken als de speeches, zoals onder andere op dit weblog of in De Brug nog een tweede leven krijgen.

  2. Is er een wachtlijst waar ik me op kan laten zetten om attent gemaakt te worden op dergelijke manifestaties? Ik heb een volle agenda, maar als ik dit soort dingen tijdig weet, kan ik komen wanneer ik kan. Ik vind het er belangrijk genoeg voor.

  3. Het was een kleurrijke, gevarieerde en orderlijk verlopen manifestatie met goede speeches en mooie muziek.
    Ik denk dat de organisatoren meer gefocust hebben op kwaliteit dan op kwantiteit van de manifestatie en dat is ze aardig gelukt. Organisatie bedankt!

  4. Het was een zeer goede bijeenkomst. Inderdaad zoals Amin zei: het ging om de kwantiteit. Enfin. Voor iedereen die nog twijfelt over de legitimiteit van het Palestijnse verzet tegen de bezetting door Israel en het goedkeuren van die bezetting door o.a. de Nederlandse staat en de VS, hier een leuk stukje van Joris Luyendijk:
    “Stel, in de Verenigde Staten wordt een gek de baas die alle mensen met een Friese grootouder laat oppakken en afmaken. Het wordt een moordpartij van omgekende omvang, en als dat anti-Friese bewind eindelijk ten val komt, is duidelijk dat de Friese overlevenden niet meer in Amerika willen wonen. Dus komt er een plan: de Friezen krijgen een eigen staat, en wat is logischer dan het land dat volgens de oude teksten Fries is? Ondanks het Nederlandse verzet stemmen de Verenigde Naties in, en uit de hele wereld trekken mensen met een Friese grootouder richting de nieuwe Friese staat, royaal gesubsidieerd door Amerika. De overige Nederlanders protesteren: wij hadden toch nooit problemen met de Friezen? Maar in de internationale publieke opinie overheerst het medelijden met de Friezen. Er komt een voorstel: de helft van Nederland wordt Frisia, en in de andere kant kunnen de Nederlanders blijven wonen. De Nederlanders pikken dit niet, er komt oorlog die de Friezen met Amerikaanse hulp winnen, en een nog groter deel van Nederland valt in Friese handen. Miljoenen niet-Friese vluchtelingen overspoelen de grote steden en de spanningen lopen op, vooral omdat kleine groepjes Nederlanders een guerrilla zijn begonnen tegen de friezen. Terrorisme! roepen Friese voorlichters op CNN, they are killing innocent Frisians!”
    Fragment uit ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk

  5. Ik vergeet bijna te zeggen dat 17 juni vanaf 14.00 uur in de Bilthovense park (bij droog weer) een peace picnic wordt gehouden. Organisatie: meeting the enemy. In Bilthoven dus, en iedereen moet een hapje meenemen. Wellicht tot dan?

  6. Ik gaf zelf een tijd geleden nog dergelijke bijeenkomsten door, maar ben daar vanwege tijdgebrek mee opgehouden. Hoewel deze er wel opstond.
    Er is de mailinglist van het Palestina Kommittee. Contact hier
    En van United Civilians for Peace. Contact hier.
    En van Een Ander Joods Geluid. Contact hier.
    Er is een hele goede nieuwsbrief waar alle publicaties, tv programma’s en bijeenkomsten instaan, Keerpunt. Contact hier.

  7. Staat er nu op, Anne-Marie. Het is altijd even gedoe voordat ik alle linkjes er op geprutst heb. Na die duizend foto’s die eerst uit mijn camera op de computer moeten, en dan uitzoeken en verkleinen, en dan stuk voor stuk uploaden.
    Oef.
    Ik ga ontbijten.

  8. prachtige speech van Hedy d’Ancona, veel dank, ook voor de aanstekelijke foto’s,

    max arian

  9. Max, als je hier nog langs komt, ik probeer de foto’s naar je toe te mailen maar je emailadres funktioneert niet.

  10. The Palestine Chronicle is in Urgent Need of Your Support

    We are calling on our readers to help us to continue with our mission of presenting the Palestinian struggle to the world clearly and unapologetically, and providing a unique point of view that is often censored by the mainstream press. The Palestine Chronicle is sustained entirely by the contribution of its own volunteers and readers; although dedicated volunteers give freely of their time, financial assistance is still required to pay part-time staff and offset unavoidable expenses. However our current income cannot sustain these costs. We do not want to discontinue our services; infact we would like to expand our work in providing media outlets around the world with much needed insight and information about the Palestinian issue. We believe it is important for information provided by the chronicle to be available freely; mandatory subscriptions would drastically reduce our remit and the situation in Palestine is too critical for us to go in that direction. For these reasons, we are urgently appealing to you to make any voluntary subscription of your choosing. Contributors of $50 or more will receive a Palestinian headscarf; contributors of $100 or will also receive a signed copy of Ramzy Baroud’s latest book, The Second Palestinian Intifada: A Chronicle of a People’s Struggle (Pluto Press). Our fund-raising target is 15,000 USD by June 15th, 2007. Thank you in advance for your support. Your contribution will help keep our small organization with its great outreach alive and growing.

    To make a contribution, please send your contribution to PalestineChronicle.com; P.O. Box 196, Mountlake Terrace, WA, 98043, USA
    or pay by PayPal.

    Steun en lees de Palestine Chronicle, een hele waardevolle bron van informatie waarin de kopstukken van journalisten en schrijvers van over de gehele wereld ons de wetenschap en de waarde van vrede willen overbrengen.
    Alle respect voor de inzet, Nederlandse vertegenwoordiging SP, Anja Meulenbelt, een stem waardig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *