Gisteren een conferentie van en over moslimvrouwen georganiseerd door ISIM met de UvA. Redefining Boundaries: Muslim Women and Religious Authority in Practice. Met een fantastische internationale groep spreeksters: eindelijk kon ik Asma Barlas, een van de voorvrouwen die opkomt voor vrouwenrechten binnen de islam eens in het echt meemaken, en niet alleen via haar boeken en artikelen. En Amel Grami, Tunesie, Qudzia Mirza, Pakistaans-Brits, Lily Zakiyah Munir, Indonesie, Ceylan Peltas Weber, Nederland en Nayereh Tohidi, Iraans-Amerikaans. En uiteraard een zaal vol met nog meer geinteresseerde, betrokken en geleerde vrouwen en mannen.
Ik zou graag op de inhoud ingaan en hoop dat nog te doen, ik hoop ook dat de teksten beschikbaar zullen zijn bij ISIM, en het NMO heeft opnamen gemaakt. Nu ontbreekt me helaas de tijd. Ik kom er hopelijk op terug. En nu niet meer dan een visuele impressie.
Was er graag heen gegaan, maar moest werken. Helaas. Dus benerg benieuwd naar een verslag.
Gisteravond was ik bij een voorvertoning van een dvd “verschil van mening is een zegen” door Fatusch Productions in galerie De Levante (Amsterdam). Anja heb ik gemist, Mohammed Rabae was er wel en nog een aantal andere interessante mensen, moslim en niet-moslim. De (Turks-Nederlandse) makers hebben vragen van moslimvrouwen in Nederland voorgelegd aan een zestal “gematigde” moslimdenkers (mannen en vrouwen) in/uit diverse landen. De antwoorden zijn op de dvd thematisch geordend, kunnen per onderdeel bekeken worden en bediscussieerd in een groep. Daarvoor zijn ook gesrpeksleiders getraind. Het project is gericht op moslimvrouwen, maar zowel Mohammed Rabae als ik zeiden het jammer te vinden als de doelgroep tot vrouwen beperkt zou blijven. Er zitten voldoende algemene thema’s in die mannen en jongeren zullen aanspreken en het lijkt mij heel gezond wanneer mannen geconfronteerd worden met een vrouwelijke kijk op sexualiteit, opvoeding en mensenrechten. Ook kan de dvd geschikt zijn voor dialoogbijeenkomsten. De opinies zijn niet super progressief, maar kunnen denk ik juist doordat de geleerden een middenpositie innemen een goede bijdrage leveren aan de empowerment van moslims. Het idee is namelijk dat de deelnemers inzien dat er verschillende gezichtspunten zijn en dat daar dus een beroep wordt gedaan op het eigen oordeelsvermogen.
Meer info op http://www.fatusch.nl/html/inproductie.htm (gematigde islam)