Journalist Alan Johnston vrij

alan_freed.jpg

Vier maanden nadat hij gekidnapt was is BBC-journalist Alan Johnston door de veiligheidstroepen van Hamas ontzet en vrijgelaten. Hier is hij te zien (foto van Haaretz) op een gezamenlijke persconferentie met president Haniye.

johnstonhaniyeh.jpg

Iedereen in Gaza wist wel zo’n beetje waar hij zat. In de tijd van de grootste rechteloosheid in Gaza, na de boycot van het Westen, voorafgaand aan de machtsovername door Hamas, schoten links en rechts groepjes uit de grond, vaak verbonden aan ‘clans’, grote families, die het recht in eigen handen namen. De veiligheidstroepen van Abbas kregen daar een greep op, of durfden niet. Een van de eerste dingen die Hamas deed nadat Haniye de leiding nam, was om de orde te herstellen, Hamas en hun troepen hebben duidelijk meer gezag en overwicht, en te werken aan de vrijlating van Johnston.

Het was duidelijk dat Haniye daar drie dingen mee wilde bereiken: de eigen bevolking laten zien dat de orde weer zou worden hersteld en daarmee de veiligheid, de bendes te laten zien dat het recht in eigen handen nemen niet zou worden getolereerd, en het buitenland laten zien dat er met Hamas te praten valt, en dat zij de banden met buitenlanders die huiverig waren geworden om naar Gaza te komen, de hulpverleners, diplomaten en journalisten, weer wilden herstellen. Nadat het niet lukte via onderhandeling, hebben Haniye’s troepen vanochtend het huis omsingeld waar Johnston gevangen zat.

De groep die Johnston had gekidnapt noemde zich ‘het Leger van de Islam’, een kleine Al Qaida achtige subgroep die gelieerd was aan de Dogmush clan, die er om bekend staat flink gewapend te zijn. Aan de uiteindelijke vrijlating ging een uitruil van ‘gevangenen’ vooraf, de clan liet negen gekidnapte studenten vrij, Hamas liet vier opgepakte leden van de clan gaan. Ook was een van de leiders van ‘het Leger van de Islam’ door Hamas opgepakt. Bij de gevechten verloor een burger het leven, maar Johnston kwam vrij. Hij maakt het redelijk goed, maar heeft wel angstige uren meegemaakt in de afgelopen maanden.

Haniye veroordeelt alle pogingen van groepen om hun eigen militie te vormen en het recht in eigen handen te nemen. Daarmee wordt vooral de reputatie van het Palestijnse volk besmeurd. De Israelische soldaat Gilad Shalit is nog gevangen, en wordt alleen vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen.
(Haaretz vanochtend)

3 gedachten over “Journalist Alan Johnston vrij

  1. Ik heb het gehoord over de radio, en ik ben erg blij met die opheldering. Uiteraard blij met de vrijlating, zonder meer, maar misschien nog wel meer blij dat er weer veel duidelijk is geworden. Zo zie je maar weer dat ‘geheime’ werkgroepen, waarvoor ze dan ook in het leven zijn geroepen, geen profijt hebben om geheim te blijven. Daar kan de Amerikaanse CIA nog wat van leren, en ik hoop dat ze dat ook zeker (willen) doen. Bedankt voor de goede afwikkeling.

  2. @ Umar Mirza (1):

    Daar heb ik onderstaand kort commentaar geplaatst. Daarbij voeg ik nog een reactie van Govert (die mij geheel onbekend is, voor alle duidelijkheid):

    Dit gebeuren toont eens te meer aan hoe eenzijdig en schandelijk ook de Nederlandse regering Abbas en Al Fatah steunt, in het voetspoor van Israël en de VS (die geld en wapens geven). Tegen de uitslag van democratische verkiezingen vorig jaar in. Juist Hamas brengt structuur aan in de Palestijnse samenleving en heeft heel veel sociale projecten opgezet.
    Olav Meijer – Utrecht – 04/07/07 – 12:02:47

    Olav Meijer,
    Wat een geweldige reactie die exact weergeeft waarom Hamas alle steun verdient. Hamas is meer dan alleen een verzetsbeweging. Het doet veel aan onderwijs. biedt medisch hulp, bouwt ziekenhuizen ( die dan weer door de Joodse terreurstaat plat gebombardeerd worden). Dat wordt vaak in de Westerse media niet vermeld.
    Govert – Rotterdam – 04/07/07 – 13:42:38

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *