Gisteren een kleine lezing over Palestina/Israel, voor een klein, internationaal publiek. Samen met Ronald Rance, van Jews Against Zionism, uit Engeland. Voorgezeten door Wim Lankamp van het Palestina Komitee. Gelegenheid: het 25 jarig bestaan van het IIRE, het Internationaal Institute for Research and Education.
Het was, behalve het actuele onderwerp, voor mij een beetje terug naar vroeger. Als je niet weet wie Ernest Mandel was, waar het instituut naar is vernoemd, dan weet je niet dat je bij de Vierde Internationale terecht bent gekomen, want op het bordje bij de deur van het nieuwe gebouw, noch in de folder waarin alleen sprake is van ‘in dienst van progressieve bewegingen’ staat dat. Ik heb Ernest Mandel nog meegemaakt, met zijn vurige toespraken, en ik heb naast een blauwe maandag bij de maoistische studentengroep van het KEN (ml) een andere blauwe maandag marxistische scholing gedaan bij Theo Wiering, de trotzkisten dus. Bij de maoisten onversneden arbeiderisme, bij de trotzkisten waren er de marxistische intellectuelen, met verfijnde analyses overal over, maar weinig contact met wat in die dagen ‘de basis’ heette. Het was veel internationaler gericht dan de maoistische clubs, ze hadden veel meer oog voor de Derde wereld, maar ook voor al die bewegingen zestiger jaren bewegingen zoals de homobeweging, de vrouwenbeweging, maar deden ook nogal wat pogingen om die, van binnen uit, van leiding te voorzien om ze op het rechte socialistische pad te krijgen. Zoals ze ook te vinden waren in de linkse partijen als de PSP. Dat heette ‘intredepolitiek’. Binnen de vrouwenbeweging werd dat niks, want die was veel te autonoom en te anarchistisch en te eigenwijs om zich van de juiste leiding te laten voorzien, maar veel gerommel op de congressen gaf het wel. En hoeveel sympathie ik ook had voor de mooie analyses, ik vond die wat stiekeme pogingen om zonder te zeggen wie je was ergens voet aan de grond te krijgen in modern jargon niet zo ’transparant’. Zoals ik me dus nooit bij de maoisten heb aangesloten, die de vrouwenbeweging maar een afleiding van de klassestrijd vonden, heb ik me ook nooit aangesloten bij de trotzkaars. Maar we kwamen elkaar wel tegen. Zoals nu, vele jaren later. Links gebleven. Jawel. Ik ook.
Een lezing dus voor een ingevoerd publiek, ik hoefde niet tactisch bij het begin te beginnen. Roland zat bij mijn verhaal regelmatig te knikken. Ook hij is niet erg optimistisch waar het heengaat met Palestina en Israel. Als jood heeft hij zich al vroeg aangesloten bij een kleine club van Britse joden tegen het zionisme. Voor hem is het duidelijk dat zionisme noch een scheldwoord is voor alles wat ons niet bevalt, noch een term voor de bevrijdingsbeweging van joden, maar heel concreet, een beweging die er van uitging dat joden alleen gered konden worden van het antisemitisme door een joodse staat te vestigen, heel goed wetende dat ze daarvooor een andere volk moesten verdrijven. Fel zegt hij: in plaats van het antisemitisme in Europa te bestrijden, werd dat antisemitisme een bondgenoot voor Israel, soms zelfs door het aan te wakkeren, zoals door het plaatsen van bommen in synagogen, zoals in Baghdad is gebeurd.
Trouw aan de Vierde Internationale werd er in de discussie nog gezocht naar de overkoepelende, socialistische strategie. Aansluiten bij socialisme binnen Palestina? Is er nauwelijks meer. Hopen op socialistische Arabische eenheid? Daar kun je niet op wachten. Aansluiten bij het Israelische links? Waar zit dat nog? Bij alle drie personen? vroeg Roland cynisch. Nee, hier waren we het wel over eens, ondanks pessimisme, en ondanks het ontbreken van een mooie eenheidsstrategie, ook bij de Palestijnen zelf, is het de zaak ‘ons huiswerk’ te maken, zoals Wim Lankamp het zei. Het heeft weinig zin om te betreuren dat de Palestijnen verdeeld zijn, daar hebben Israel en de VS alles aan gedaan, en geen eenheidsstrategie hebben ontwikkeld, het heeft weinig zin om in een zaaltje in de Lombokstraat in Amsterdam te gaan bedenken wat de Palestijnen moeten doen. We hoeven dus geen debat te voeren over de voor- of nadelen van een eenstaats- dan wel een tweestaatsoplossing, voor geen van beiden is nog maar een begin van de nodige voorwaarden aanwezig. Wat wel zin heeft: ons eigen publiek voorlichten, onze eigen politiek onder druk zetten. Solidariteitsacties. De Palestijnen helpen te overleven.
Naar mijn mening is dit weblog een van de weinig goed gestructureerde bewegingen in Nederland die het Palestijnse volk in waarachtigheid wil helpen. Bedankt daarvoor Anja en je team!
1. Willen we meer gaan voorlichten dan dienen we er via goed georganiseerde en gecoordineerde akties werk van te maken.
We kunnen een voorbeeld nemen aan hoe “hasbara” (zie Google) georganiseerd is.
Waarom zijn we hier zo lauw loenen in Nederland? Waarom lukt het AIPAC wel om te mobiliseren? Waarom kunnen we versnipperde groepen welke in Nederland aan ons doel werken niet bij elkaar brengen middels een goed coordinerend overkoepelend orgaan?
Ik ben blij dat ik eindelijk dit blog vond, maar ik zou het heel graag willen uitbreiden voor onze Palestijnen. Met een goede up to date database, zodat we in een oogwenk recente steekhoudende argumenten (weblinks) kunnen vinden tegen “hasbara” akties. Dat we dan ook beter kunnen voorlichten. Inclusief nog meer voorbeeldbrieven voor akties, ingezonden krantenstukken, directe mailings aan “leden” etc. Zoals bijvoorbeeld de wekelijkse aktiebrief van wheelsofjustice-subscribe@lists.riseup.net of http://qumsiyeh.org
Veel nederlanders hebben moeite met het schrijven van brieven, maar Amnesty international weet dit toch ook goed te organiseren?
Persoonlijk wil ik hier als vrijwilliger graag helpen om hiervoor in een team met goede sfeer(!) tijd te besteden.
2. Ik mis ook medewerking van de “media”. Het ANP geeft m.i. wel heel erg gekleurde voorlichting. We moeten het dus hoofdzakelijk van de VPRO, de SP en Groen links hebben. Is deze lobby wel sterk genoeg? Kunnen we deze “menselijkheid” ook aan de andere kant van het politieke spectrum mobiliseren? Kunnen we die “menselijkheid” versterken? Bijvoorbeeld door enthousiasmering via dit blog? Meer activiteiten op de diverse webblogs van kranten? Of door ingezonden brieven?
Als eenling heb ik wel eens een mail aan de chef redactie buitenland van het ANP Patrick Selbach gestuurd. Dat had geen enkel effect. Wanneer er veel meer mails of brieven zouden binnenkomen weet ik zeker dat het wel effect zou hebben.
3. Ik zou graag willen dat onze CDA minister van buitenlandse zaken gewoon naar Hamas zou willen luisteren.
Wanneer we een onderstaand artikel zoals http://conflictsforum.org/2007/talking-to-terrorists/ meer in de publiciteit zouden kunnen brengen of het CDA met de regelmaat van de klok met mailtjes, brieven of vragen bedelven, dan moet er toch beweging in dit starre standpunt kunnen komen?
Ik heb begrepen dat Nederland in de EU een cruciale stem heeft bij het midden-Oosten beleid. Die Nederlandse stem moeten we toch kunnen beinvloeden door regelmatige en goede akties?
Vrede!
Herman
in plaats van het antisemitisme in Europa te bestrijden, werd dat antisemitisme een bondgenoot voor Israel, soms zelfs door het aan te wakkeren, zoals door het plaatsen van bommen in synagogen, zoals in Baghdad is gebeurd.
Heeft Israel bommen in een synagoge in Bagdad gelegd?
Ja. Ik zal nog opzoeken wat daarvoor de meest betrouwbare bronnen zijn, maar dat de zionistische beweging, ook na 1948, niet vies was van het gebruik van terroristische methoden is bekend.
Zie Jonathan Cook, hier.
Bedankt voor de link. Dit lees ik daar:
Even more notoriously, Israel went to greater lengths to ensure the exit of the Arab world’s largest Jewish population, in Iraq. In 1950 a series of bombs targeted on Jews in Baghdad forced a rapid exodus of some 130,000 Iraqi Jews to Israel, convinced that Arab extremists were behind the attacks. Only later did it emerge that the bombs had been planted by members of the Zionist underground, supported by the Israeli government.
Waar heeft Cook deze info vandaan?
Welke bronnen Cook heeft gebruikt weet ik niet, wel dat de Baghdad episode niet omstreden is en in vele studies vermeld wordt. Ik vind na even bladeren door mijn boekenkast de volgende bronnen:
Abbas Shiblak, The Lure of Zion: The Case of the Iraqi Jews, 1986
Schlomo Hillel, Operation Babylon: The Story of the Rescue of the Jews of Iraq,1987
David Hirst, The Gun and the Olive Branch, 1977
Kameel Nasr, Arab and Israeli Terrorism, 1997
Er zijn er ongetwijfeld meer.