(De muur om Gaza, Israelische troepen trekken zich terug na een inval)
In de categorie ‘nu horen jullie het ook eens van een ander’: een opinieartikel van vandaag in Trouw. Want zo werkt het: zogauw iemand, voormalig minister Van Agt, bijvoorbeeld, of ik, of historicus Pappé of journalist HaCohen bekend staan als voorstander voor de rechten van de Palestijnen en als critici van Israël, worden we weggezet als zijnde fanatiek, eenzijdig, antisemiet, in ieder geval, niet ‘objectief’. Al kun je alles wat je zegt met vele feiten staven. Dus is het belangrijk als iemand die nog niet ‘besmet’ en weggezet is zijn mond open doet. Al kan die niets anders doen dan nog eens, in iets andere bewoordingen, zeggen wat al zo vaak gezegd is en bekend zou mogen zijn. Dus hulde voor Maarten Barends, jurist voor de Verenigde Naties, die zijn nek uitsteekt.
Staat gestoeld op racisme is gedoemd.
De VN pleiten voor mensenrechten, maar het Westen kijkt met Israël al vele jaren de andere kant op.
Door Maarten Barends, Trouw 26 oktober 2007
In zijn standaardwerk Pity The Nation over de moderne geschiedenis van Libanon beschrijft Robert Fisk in de eerste hoofdstukken zijn ontmoetingen en gesprekken met Palestijnse vluchtelingen in Libanon die in 1948 hun land ontvluchtten toen hele dorpen en wijken systematisch werden leeg geveegd en uitgemoord door Israëlische soldaten en paramilitairen. Velen tonen hem geëmotioneerd de vergeelde foto’s van hun huizen, die nog steeds veilig worden bewaard samen met de inmiddels verroeste huissleutels en hun Britse of zelfs Ottomaanse eigendomspapieren.
Nadien reist hij naar Israël en klopt hij aan bij dezelfde huizen (onder meer in Jaffa, ten zuiden van Tel Aviv) waar nu Israëlische staatsburgers opendoen. Sommigen weigeren hem te woord te staan en slaan de deur dicht, anderen reageren aangedaan en vol schaamte.
In 1948 werden meer dan 700.000 Palestijnse burgers uit hun huizen verjaagd en 60 jaar na dato is dit historische onrecht nog steeds niet rechtgezet. Sterker: actieve geschiedvervalsing (David versus Goliath) heeft ervoor gezorgd dat de rest van de wereld zich het lot van deze vluchtelingen nog steeds weinig aantrekt.
Wie in Nederland heeft weet van het Dalet Plan van David Ben-Gurion dat gedetailleerd beschreef hoe Palestina systematisch van zijn oorspronkelijke bevolking moest worden ontdaan? Wie weet eigenlijk dat de klus al bijna geklaard was toen een aantal Arabische landen hun Palestijnse buren halfhartig te hulp kwam, en dat zij met hun aftandse wapentuig tegenover een enorme overmacht stonden? Wie knikt begripvol bij namen als Deir Yassin, Lifta, Tantura en Ayn Al-Zaytun of één van de andere Palestijnse dorpen waar mannen, vrouwen, kinderen, ja zelfs baby’s werden geëxecuteerd, vrouwen werden verkracht en lichamen werden verminkt?
Wie weet van de huizen die in koelen bloede werden opgeblazen terwijl de bewoners nog aanwezig waren, of van de mortieren en vlammenwerpers die tegen onschuldige burgers werden ingezet?
Nu dragen het zo nu en dan oplaaiende Palestijnse geweld en het falen van het Palestijnse gezag om het lijden van hun volk een gezicht te geven ook zeker niet bij tot een evenwichtige beeldvorming, maar het zijn vooral de diepe schuldgevoelens in Europa vanwege de Shoah en het ongekende succes van de pro-Israël lobby in de VS die ervoor zorgen dat in het Midden-Oosten nog steeds slechts het recht van de sterkste geldt, en dat de Palestijnen – en Arabieren en moslims in het algemeen – lijdzaam moeten toezien hoe het landjepik en de etnische zuiveringen gewoon doorgaan.
Want terwijl de publieke opinie in met name Europa na het begin van de eerste intifadah (1987) geleidelijk aan wel meer oog heeft gekregen voor het lijden van de oorspronkelijke bewoners van Palestina heeft dit (nog) niet geresulteerd in politieke initiatieven die Israël echt treffen, zoals het opleggen van economische sancties, het instellen van een sportboycot en/of het opschorten van diplomatieke betrekkingen.
Hoe dit ook zij, een natiestaat die is gestoeld op racisme en discriminatie is gedoemd ten onder te gaan. Vroeg of laat zal Israël zich net als Zuid-Afrika moeten transformeren tot een seculiere democratie waar alle burgers, ongeacht hun afkomst of geloof, gelijke rechten hebben en deze ook als zodanig in rechte kunnen opeisen.
Een land dat verantwoordelijkheid neemt voor de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die in het verleden in zijn naam zijn begaan en dat zich houdt aan het thans geldende oorlogsrecht en het internationale mensenrechtendiscours zoals dat na de Tweede Wereldoorlog onder auspiciën van de VN is ontwikkeld en vastgelegd.
Kortom: een land dat het huidige Israël, de Westelijke Jordaanoever en Gazastrook omvat, dit in tegenstelling tot het hopeloze principe van een two-state oplossing. Een land waar joden, moslims en de vaak vergeten christelijke minderheid in vrede met elkaar –- en met hun buurlanden – kunnen samenleven.
Dat is overigens niet alleen het beste voor alle bewoners van Palestina, maar ook voor het Westen. Het lijden van de Palestijnse burgerbevolking is zo’n trauma voor de moslimwereld dat het vaak een doorslaggevend argument is voor jonge, wanhopige moslims om zich aan te sluiten bij radicale moslimgroeperingen. En daarmee krijgt de voortdurende onderdrukking van de Palestijnse burgerbevolking een internationaal, ja mondiaal karakter.
De weigerachtige houding van Europa en de VS om Israël aan te pakken draagt in hoge mate bij tot de polarisatie van de verhoudingen tussen de islamitische wereld en het westen en ondergraaft ons buitenlands beleid in hoge mate. Of het nu gaat om terreurbestrijding, versterking van de internationale rechtsorde of de non-proliferatie van kernwapens, het meten met twee maten tast onze geloofwaardigheid, en daarmee onze effectiviteit, aan en het is de hoogste tijd dat het roer omgaat.
En wie de standaardontkenningen en geijkte tegenbeschuldigingen wil lezen die zoals gebruikelijk meteen langs komen, ga naar de lezersreacties in Trouw, hier.
Anja,je zit niet – zoals je eerder heb laten merken – op complimenten te wachten,maar ik ben erg blij,dat je nu de moed hebt getoond om niet alleen het enigszins dubieuze artikel van Trouw te publiceren,maar ook de andere kant via de ingezonden brieven.Op deze manier kan een open dialoog wellicht vruchten aferpen.
Wat een mal compliment, Willem. Neem me niet kwalijk.
Dat ik verwijs naar de reacties in Trouw, die overigens iedereen zelf kan vinden, is vooral om te laten zien wat voor een rotzooi je krijgt wanneer je niet blind achter Israel aanloopt. Dialoog? Open? Me reet.
Het is een open deur, die al eerder door de Israeli’s is ingetrapt. Toch moet het grote onrecht van de verdrijving van de Palestijnen onder de aandacht blijven.
Hij verwoordt de schrijnende geschiedenis van het onrecht uitstekend.
Is er geen omroep in Nederland, die over die periode een goede documentaire heeft? Heeft de BBC de ontheemding van de Palestijnen goed gedocumenteerd?
Alleen de aandacht van massamedia kan de publieke opinie ten faveure van de Palestijnen doen omslaan.
Dank Anja voor deze link!
Ik heb Trouw geschreven en bedankt, dat deze krant nu eindelijk eens wat van de andere kant laat zien. Ook op hun website.
In het verleden had ik, na een aantal waarschuwingen, mijn abonnement bij hen vanwege deze eenzijdige voorlichting moeten opzeggen vond ik.
Er zijn massa’s uitstekende documentaires, plus al heel wat uitstekende mensen, zoals de Israel’s Ran HaCohen, Ilan Pappé en nog vele anderen, die al vaker naar Nederland komen, die gedegen en goed onderbouwde verhalen hebben, die je zo in de media aan het woord kunt laten. Wat er mist is niet de informatie – alles wat Maarten Barends zegt is al bekend, onder andere bij de lezers van dit weblog. Wat er mist is de wil bij de omroepen om echt hun nek uit te steken, en dat is nog begrijpelijk ook. Het Cidi zit als een aasgier te wachten om iedereen die stevige kritiek op Israel heeft, ook al is dat nog zo bewijsbaar en feitelijk onderbouwd, in diskrediet te brengen. Zoals bij Netwerk, gisteren. Trouw durft – deze keer – maar ook alleen maar op de opiniepagia, en wacht maar wat er behalve de rottigheid aan lezersbrieven nog meer gaat komen.
Een klein wonder. En hij durft het zomaar, zonder omhaal, over etnische zuivering te hebben en over een eenstaatoplossing… Misschien is er hoop dat we Israël ooit nog voor genocide veroordelen, zoals met Turkije moest gebeuren nu we dat ineens niet meer in de EU willen hebben.
Hoi Anja,
Je schrijft over de Arabische troepen die binnen kwamen toen de klus al grotendeels geklaard is. Dat klopt natuurlijk want veel dorpen en steden waren al veroverd door Israël.
Wat ook vaak vergeten wordt is dat als de arabische troepen niet waren binnengevallen ook Het Arabische deel van Jeruzalem, Gaza, Qualquilia, Jenin, Nabloes, Bethlehem en alle andere andere steden en dorpen op de Westbank en de Gazastrook per 1948 al het zelfde lot was toebedeeld als Haifa, Jaffa, Lifta, Accra, Tiberias etc. De groene lijn zou waarschijnlijk ergens in Jordanië hebben gelegen.
Vandaag in Trouw een antwoord van rabbijn Raph Evers aan Maarten Barends. Het lijkt me goed om beide artikelen naast elkaar te leggen en te lezen voor het broodnodige evenwicht. (zoals m.i. ook verstand en gevoel elkaar idealiter in evenwicht moeten houden).
Evers is een prima voorbeeld van ‘paradigma 1’, het is geheel en al gebaseerd op de bekende mythen die Israel gebruikt om te verantwoorden dat ze maar doorgaan met het schenden van elk internationaal en mensenrechtenverdrag. Wie daar nog in wenst te trappen doet dat op eigen risico. Ik geloof niet dat er iets bij te winnen valt om een soort ‘evenwicht’ te vinden tussen dat wat Barends zegt en dat wat Evert zegt. Alsof het ging om een ‘evenwicht’ tussen de blanken die voor de apartheid waren en het ANC dat dat bestreed, alsof wij er iets bij te winnen zouden hebben gehad om een ‘evenwicht’ te vinden tussen de nazi’s die eens ons land bezetten, en het verzet dat probeerde ze weg te krijgen. De waarheid ligt niet altijd in het midden, Xander.
Het is dat ik alle drogreden en sprookjes die Evert noemt al zo vaak heb tegengesproken – voor wie niet blind en doof is, is allang duidelijk dat Evert een positie verdedigt die niet te verdedigen valt. Dus ik zal dat niet nog een keer doen.
Vandaag in Trouw een redactioneel artikel over dit onderwerp. De kritische toon begint wat steviger te worden, zie hier.