Om naartoe te gaan

0707013omer-048.jpg

1. Uitnodiging voor een bijeenkomst met de Palestijnse journalist Mohammed Omer (eerder voorgekomen op dit weblog, hier).

Maandag 2 juni van 20.00 – 22.00 uur

Locatie: HTIB, 1e Weteringplantsoen 2 C te Amsterdam
(Tram 16, 24, 25 vanaf CS tot halte Weteringcircuit, daarna 2 minuten lopen: rechtsaf Weteringschans richting Leidseplein, 1e straat links is 1e Weteringplantsoen)

De Palestijnse journalist Mohamed Omer, bekend van zijn bezoek aan Nederland in 2007 (*), en van zijn reportages op www.rafahtoday.org zal op 16 juni in Londen, samen met de unembedded journalist Dahr Jamail, de Martha Gellhorn prijs voor de journalistiek in ontvangst nemen.
Voorafgaand aan de prijsuitreiking heeft Mohammed Omer een speakers tour gepland door Europa: in Zweden, Nederland en Griekenland.
Maandag 2 juni spreekt hij in Amsterdam.
In Zweden is hij daarna (**) de hoofdspreker op een conferentie van “Reporters without Borders – Sweden”. Voorts spreekt hij daar met parlementsleden en met de pers.

Zie van hem : An award for the voiceless in Gaza, Mohammed Omer, 22 May 2008
http://www.newstatesman.com/200805220019

Van harte welkom op 2 juni!

Wim Lankamp
Nederlands Palestina Komitee

2. UITNODIGING 5 JUNI, ARGAN

I felt uncomfortable deep inside because I was behind the killing of some people. It’s not a comfortable thing. Even though it’s my enemy. Aisha Odeh, Palestijnse vrijheidsstrijdster.

Zestig jaar Israël is voor de Palestijnen zestig jaar Nakba- catastrofe.; zestig jaar bezetting, verdrijving, landroof en onderdrukking. Het verzet daartegen kent vele vormen. De één vecht met de pen of mond, de ander met het geweer of de bom. Wat beweegt de één, wat beweegt de ander?

De strijd van de Palestijnen en de steun die het Westen levert aan de bezettende en onderdrukkende koloniale macht Israël is ook in Nederland een bron van ergernis en woede bij velen. Moslims zowel als niet-moslims. Soms wordt die woede omgezet in begrip voor zelfmoordaanslagen, tot onbegrip van vooral veel autochtone jongeren. Om dit onderwerp zo veel mogelijk van twee kanten te benaderen, introduceren wij de documentaire Women in struggle. De documentaire gaat over Palestijnse vrouwelijke vrijheidsstrijdsters die jarenlang in een Israëlische gevangenis vast hebben gezeten wegens het meehelpen aan verzetsacties tegen de bezetting van Palestina.

Gewelddadige acties lijken wel eens de enige open weg waar woorden niet mogen klinken en de vrijheid van meningsuiting onderdrukt wordt. Ook in Nederland lijkt die vrijheid onder druk te staan of juist te worden misbruikt. Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting; en geldt in de praktijk dat recht voor meerderheid en minderheden in dezelfde mate?

Na vertoning van de documentaire vindt er een debat plaats met als inleiding de Palestijnse gastspreekster Aisha Odeh. Zij is als vrijheidsstrijdster in de documentaire te zien. Zij zal vertellen waarom zij heeft meegewerkt aan de documentaire en wat haar ervaringen zijn geweest in de gevangenis.

Ook zullen diverse opinieleiders waaronder Paul Aarts, Radi Suudi, Ruth de Wijs, Mohammed Cheppih, Hadassa Hirschfeld, Tineke van den Klinkenberg, Yoni Shem-Tov en rapper Salah Edin hun visie op dit geheel geven o.l.v. discussieleider Tarik Yousif, en is er ruimte voor een debat met het publiek. Internationale gast Aïsha Odeh zal spreken in het Engels. De voertaal voor de discussie is Nederlands.

Donderdag 5 juni 2008 om – Jongerencentrum Argan – Amsterdam
Toegang is gratis.
Aanmelding via argan@sjadam.nl of 020-6389966 (Sabi el Moussaoui)
Locatie
Jongerencentrum Argan
Overtoom 141
Amsterdam

4 gedachten over “Om naartoe te gaan

  1. 3. Het 4e Palestijnse Festival.

    Naar aanleiding van 60 jaar bezetting van het Palestijnse Volk en het verdrijven van de Palestijnen met geweld uit hun geboorteland, organiseert PPMS Holland het 4e Palestijnse Festival onder de titel: “60 jaar bezetting. Hoe lang nog?”

    * Tijdens het festival zullen Palestijnse en niet Palestijnse gasten uit binnen en buitenland aanwezig zijn
    * Gasten die zeer betrokken zijn met en een hart hebben voor de Palestijnse zaak
    * Documentaire over de bezitting
    * Foto tentoonstelling over Al Quds en Al Aqsa Moskee

    Tevens zal de wereld beroemde Folkloristische Anasheed-groep Al Itissaam uit Palestina een spectaculair optreden verzorgen.

    Plaats: Beurs-WTC gebouw Rotterdam, Beursplein 37
    Datum: zondag 8 juni 2008
    Aanvang: 12.00 uur tot 18.00 uur

    Toegang kost 10 € p/p voor volwassenen
    Kinderen tot 12 jaar 5 €
    Kinderen onder de 5 jaar krijgen GRATIS toegang.

    Wij hopen op uw aanwezigheid, met uw aanwezigheid laat u zien dat u de Palestijnen ondersteunt in hun strijd tegen de bezitting.

    Voor meer informatie en kaarten verkoop kunt u bellen met: 06 136 444 44.
    Of mailen naar: info@ppmsholland.nl

  2. Dank je, Clara, ik was nog bezig met het uitkammen van mijn achterstallige mail, en nog niet op deze terecht gekomen.

  3. En 4, nog een.

    Op 6 juni heeft de Werkgroep Keerpunt een studiedag in Utrecht. Je moet je opgeven. Website hier.

    Programma Studiedag Keerpunt op 6 juni 2008
    “Het is tijd voor Palestina”

    9.30 Koffie / thee
    10.00 Opening door voorzitter Werkgroep Keerpunt
    10.10 De verwoesting van Palestina; Nakba en daarna – Robert Soeterik (Middle East Research Associates)
    10.40 Verbinden of confronteren – Max Wieselmann (Een Ander Joods Geluid)
    11.10 De visie van Sabeel, het Oecumenisch Centrum voor Bevrijdingstheologie Jeruzalem (geschreven bijdrage Meta Floor)
    11.40 Koffie / thee
    12.00 Palestijnse vluchtelingen en het recht op terugkeer – Ibrahim Al-Baz (Al Awda Nederland)
    12.30 Kernpunten van Internationaal Recht na 60 jaar – prof.dr. Paul de Waart (em. hoogleraar volkenrecht, lid comité van aanbeveling Keerpunt)
    13.00 lunch (gratis)
    13.45 De politieke Islam en de Isr. Bezetting; moslims en christenen – Jan den Hertog (vrztr. Vrienden van Sabeel NL en lid werkgroep Keerpunt)
    14.15 Zionisme als ideologie – dr. Jan Slomp (Sivmo, steunorg. voor Israëlische vredes- en mensenrechtenorganisaties)
    14.45 Bezetting van Palestina en Israël theologie – dr. Meindert Dijkstra (voormalig hoofddocent O.T.- RUU en lid werkgroep Keerpunt)
    15.15 Koffie / thee
    15.30 Maatschappelijke Aktie in Nederland – Sonja Zimmermann (lid Nederlands Palestina Komitee)
    16.00 Hoe verder met de discussie in de Protestantse Kerk in Nederland – dr. Henri Veldhuis
    (predikant en lid synode van de Protestantse Kerk in Nederland)
    16.30 Sluiting en borrel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *