Dagboek 5 december 2008

gallery-israel-evicts-set-003.jpg

Vandaag nog vooral veel Palestina/Israël. Jan is niet door Erez heen gekomen. Gisteren kwam er een persbericht dat de grenspost met Gaza na vier weken blokkade voor buitenlandse journalisten en mensen van humanitaire organisaties weer open zou gaan. Gelukkig was Jan beter geïnformeerd, en wist dat het weer eens niet waar was, anders had hij daar voor niets tussen alle mensen staan wachten die nog niet wisten dat Erez nog steeds potdicht zou blijven. Ze doen dat wel vaker: berichtje verspreiden dat de grens opengaat, en dan blijkt het niet waar te zijn. Spelen met hoop en wanhoop.

gallery-israel-evicts-set-006.jpg

gallery-israel-evicts-set-005.jpg

Drie artikelen die ik de moeite vond, helaas in het Engels: een verklaring van Luisa Morgantini, vanuit de EU. Ook vanochtend las ik er nog niets over in de vaderlandse pers. Hier.

Wel over de ontruiming van ‘het huis van de vrede’ in Hebron: dat gaf voor de media interessante beelden van een met veel gevoel voor drama opgevoerd stuk theater: Israelische soldaten die Israelische kolonistenjongeren wegsleepten. Let even op de foto hierboven: vier soldaten die één jongen wegdroegen, zo netjes deden ze dat niet, jaren geleden, met de demonstranten in Silwan toen er Palestijnen door kolonisten uit hun huis werden gesmeten: ik stond er bij en zag hoe ze in elkaar werden gemept en aan hun handboeien over de stenen werden gesleurd. Wat we ook niet in beeld zien is wat er daarna gebeurde: hoe die kolonistenjongeren de beest uithingen en Palestijnen terroriseerden. Een niet bepaald als pro-Palestijnse journalist van Haaretz die er bij was was geschokt: dit kun je niet anders meer noemen dan pogroms. Wanneer de aanwezige journalisten maar niet even hun beroepscode dat je alleen observeert vergeten hadden en tussenbeide waren gekomen, waren er zeker Palestijnen gelyncht. Zie het artikel hieronder.

En weer eens Uri Avnery, met een memo aan Obama. Wat zou een Amerikaanse president kunnen doen, wanneer het hem werkelijk ernst is met de vrede in het Midden-Oosten, en wat kan hij beter laten? Nestor Avnery zet het op een rijtje. Hier.

Ik was bij een interessante bijeenkomst over wapenhandel en ontwikkelingssamenwerking, van de Evert Vermeer Stichting. For something not completely different, want het gaat er onder andere over welke criteria Nederland hanteert om wapenexport toe te staan. En dat geldt ook voor onderdelen voor F16’s en Apache helicopters die ik zo vaak boven Gaza heb gehoord: Amerikaanse makelij, Nederlandse onderdelen. Ik hoop dat ik tijd heb om daar voor morgen nog een berichtje over te maken.

5 gedachten over “Dagboek 5 december 2008

  1. Hallo Anja,
    Je verwijst naar een artikel “hieronder” van een journalist van Haaretz, maar je bent vergeten de link in te voegen.
    Toch nog knap hoe je het bijna iedere dag weer voor elkaar krijgt om een stuk te plaatsen met alle verwijzingen en links!
    De pers is behalve over de teostand in Gaza en de Westbank, ook nogal zwijgzaam over het succes dat is behaald in het Europarlement.
    Hartelijke groeten van Heleen

  2. Anja,Heleen Gisteren heb ik al iets naar het ANP gemaild en gevraagd waarom er niets te vinden was over het van de agenda halen voor de instemming op 4 december van het Associatieverdrag met Israel. Aan redactie@metronieuws.nl onderwerp Associatieverdrag met Israel.’Waarom zie ik nergens dat de stemming voor een vernieuwd Associatiesverdrag met Israel waarover op 4 december gestemd zou worden! Woensdag van de agenda gehaald is en de stemming dus niet is gehouden. Dit is een’tik’voor Israel en dus nieuws en voor vele goed nieuws. Groeten. J.F. Verhagen Leiden Zou daar op gereageerd worden? J. F. Verhagen

  3. Het bijna ongelooflijk te noemen dat er niet internationaal wordt ingegrepen, dat onze minister van Buitenlandse Zaken ondanks de feitenverzameling door goed ingelichte kamerleden niets aan de vriendschappelijke relatie met Israel wil wijzigen. Gaza is aan het verhongeren mensen, Nablus – ooit het economisch centrum van Palestina – is aan de bedelstaf geraakt en Hebron wordt nu al jaren en in stijgende lijn geteisterd door onbehouwen kolonisten en dito Israelisch leger. En dan zijn er nog mensen die zichzelf in de spiegel durven te zien en die beweren dat het allemaal aan de Palestijnen ligt. Het is van de ratte dat wij tot de dag van vandaag niets gedaan hebben, bijvoorbeeld met sancties, om Israel te dwingen conform internationaal recht de Palestijnen in bezet gebied humaner te behandelen.

  4. @ Imad (3):

    Je hebt helemaal gelijk, Imad. Minister van buitenlandse zaken Verhagen pretendeert de mensenrechten als nummer één op zijn agenda te hebben. In kleine lettertjes -want het mag natuurlijk niet al te zeer opvallen- staat daaronder: met uitzondering van Palestina en de VS (Guantánamo Bay enz.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *