Aanbevolen! En reken er maar op dat je in Palestina lekker kunt eten, als er tenminste eten is.
Zet Palestina op de kaart.
Palestina stond volop in de belangstelling vanwege de oorlog in Gaza. We zouden bijna vergeten dat er gewone mensen wonen die net als iedereen dagelijks hun eten op tafel proberen te zetten. Dat het land zo veel meer te bieden heeft, weten mensen die er geweest zijn. Bijna iedereen roemt het lekkere eten. Humus, falafel, …. en zo veel meer. Niet voor niets begint de Arabische (Palestijnse ) keuken steeds populairder te worden.
Nasser Abufarha, directeur van Canaan Fairtrade in Jenin (Westelijke Jordaanoever) zei ooit in een interview :
“Where Palestine has been deleted from the atlasses, we put it back on the shelves”. Waar Palestina uit de atlassen verwijderd is, zetten wij het terug in het winkelschap. Om het Palestijnse volk, hun keuken en natuurlijk de olijfolie van Canaan onder de aandacht te brengen, komt Nasser Abufarha 15,16 en 17 februari naar Nederland.
We organiseren twee openbare activiteiten.
16 februari, Palestijnse maaltijd.
Drie bedrijven organiseren samen een Palestijns eetfestijn in de Culinaire Werkplaats, Fannius Scholtenstraat 6&10, 1051 EX Amsterdam.
Canaan Fairtrade produceert met 1700 kleine boeren olijfolie en andere traditionele Palestijnse producten. Deze producten worden sinds eind 2007 in Nederland verkocht. (Op dit moment wachten we op de nieuwe oogst.
De Kleinste Soepfabriek ontwikkelde in januari 2009 twee Palestijnse soepen met de olijfolie van Canaan en gaat in al haar producten Canaan olijfolie gebruiken. Publiciteit kwam meteen op gang.
De Culinaire Werkplaats is al jaren fan van Canaan en stelt haar ruimte gratis ter beschikking voor dit eetfestijn.
Programma
Om 1 uur komen (ex kok) Nasser Abufarha en Michel Jansen van de Kleinste Soepfabriek bij elkaar om te koken, te proeven, uit te wisselen. We nodigen koks en culinair journalisten uit om met ons mee te doen.
Om 6 uur geeft Nasser een presentatie over de culinaire traditie van Palestina en hoe Canaan dit een rol geeft in haar bedrijf.
Om half 7 gaan we eten.
We nodigen hiervoor iedereen uit die betrokken is bij lekker eten, fairtrade, Palestina, slow food, biologische landbouw, maatschappelijk verantwoord ondernemen: We vragen koks, journalisten, activisten, winkeliers, politici, … We maken er een ontspannen en inspirerende avond van met veel ruimte om iedereen te spreken.
De avond kost 25,–, voor een uitgebreide Palestijnse maaltijd ,daarvan betalen we de directe kosten, wat overblijft gaat naar Operation Humanty, voor de wederopbouw van Gaza. Meer geven mag natuurlijk ook.
Wil je mee-eten?. Mail naar:
rens@oraibi.nl
Geef even door
je naam
je betrokkenheid bij dit evenement.
Maak het bedrag over op gironummer 4739325 t.n.v. Oraibi.nl te Utrecht.
Reageer snel want vol is vol. We laten je zo snel mogelijk weten of er plaats voor je is.
Als je overdag mee wilt helpen, of met Nasser wilt praten, laat het dan ook even weten.
17 februari, informatieavond.
Canaan wordt op dit moment op meer dan 50 plaatsen verkocht, winkels, restaurants, markten, webwinkels, manifestaties …Maar we willen natuurlijk dat deze bijzondere producten op meer plaatsen te koop zijn.
We nodigen iedereen uit die de olie verkoopt (of wil gaan verkopen) kennis te maken met Nasser en zijn verhalen over Palestina, olijfolie, Canaan.
Laat even als je belangstelling hebt.
De avond begint om 8 uur en zal in Utrecht gehouden worden. Precieze locatie volgt nog.
Met vriendelijke groet
Rens van den Bulck
Bestaat er eigenlijk een soort van kookboekje over dit eten? Ben ik wel nieuwsgierig naar??
Is het mogelijk om een lijst van winkels te publiceren( of is dat al ergens te vinden) waar de olie verkocht wordt??
Op http://www.canaan.nl staan adressen, ook van webshops. We gaan deze weken actief winkels benaderen.
Er wordt ook gewerkt aan een kookboek, maar dat kan nog even duren, op de website willen we ook recepten plaatsen. Suggesties zijn welkom.
Lydial, gewoon googelen: palestijnse recepten.
Ina: gewoon googelen: palestijnse olijfolie (verkooppunten staan bovenaan)
Hai Ina,
ik koop het in de natuurwinkel! Op http://www.canaan.nl onder verkoop vind je een hele lijst met adressen! Ik hoop dat er een bij je in de buurt zit.
groeten,
Sahar
Ina, ik vond een lijstje op de site van onze ex-premier Dries van Agt. Het lijstje is niet helemaal up-to-date, want er komen meer en meer winkels bij, maar hier alvast:
http://www.driesvanagt.nl/verkoopadressen_canaan_fair_trade.pdf
Ruben
RECEPT FALAFFEL ( Dit is het gemakkelijkste recept):
500 gram kikkererwten
3 teentjes knoflook
2 eetlepels vers gehakte peterselie
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
1 volle theelepel bakpoeder of 15 gram gist
1 mespunt chili poeder
1/2 theelepel gedroogde basilicum vlokken
2 koppen broodkruim
2 eieren
3 eetlepels citroensap
zout
cayenne
– Week de erwten 24 uur.
– Stamp ze fijn met de kruiden.
– Voeg zonodig een beetje van het kookwater toe tot u een
homogene pasta hebt verkregen.
– Laat dit een uur staan.
– Maak er balletjes van en laat deze nog een 1/2 uur liggen
voor u ze in olie bakt.
( Als u inplaats van bakpoeder gist toevoegt lost dit dan op in
2 eetlepels lauw water)
Eet smakelijk,
Gerrie
Recept GOEMOESJ :
– 1 pond kikkererwten.
– Sap van een citroen.
– 1 theelepel zout.
– 2 knoflook teentjes.
– 1 pot tehina saus.
1 – De erwten een etmaal in de week zetten.
2 – Water koken.
3 – De erwten er in doen. (Ze moeten ruim onder water staan)
4 – Koken tot ze gaar zijn (2-3 uur)
5 – De nog hete erwten met het kookvocht, het zout, de citroensap en de knoflook in de mixer fijnmalen.
6 – De tehina er doorroeren.
7 – Afgekoeld wordt de brei dik.
Nabericht voor Falafel recept. ‘k Vergat te vermeldden dat de kikkererwten na het weken gekookt moeten worden en de wijze waarop. Zie punt 2,3 en 4 van bovenstaand recept.
Gerrie
Met die FALAFFEL heb ik een soort haat liefde verhouding. Maar het gaat steeds beter. Maar de helft van de keren vallen ze gewoon uitelkaar bij het bakken. Ben er wel achter gekomen, dat je niet moet bezuinigen op de baking powder. En ze echt 30 min. in de ijskast moet zetten voordat je ze klaar maakt, het liefts langer!
hi lydial,
ik weet niet wat je bedoelde over “dit soort eten” maar er bestaan wel palestijnse kookboeken. laat maar weten of ik die voor je moet opzoeken, ze liggen namelijk op zolder.