We deden het nog eens, Ida Dequeecker en ik, nu met de moderatie van Maayke Botman van Lover, een discussie over feminisme en alles wat daar mee te maken heeft, wat veel is. We hadden veel concurrentie van het weer en van andere manifestaties, maar met een halve zaal vol werd het toch nog erg leuk. Ida was geweldig op dreef, en ik ook erg geinspireerd, dus veel plezier. Lover maakt er een verhaal van en misschien komt er ook nog een videofilmpje op YouTube.
O en neem even een abonnement op Lover – ‘het enige echte feministische blad in Nederland’ zeiden de dames bescheiden. Heb ik ook net gedaan. Website zoek ik nog op. (Dit tussen de bedrijven door in Den Haag)
De discussie tussen de twee vrouwen heeft me heel erg aan het denken gezet over mijn eigen geschiedenis met “het feminisme”. Aan het eind van het gesprek werd door de moderator Maayke Botman en de zaal gevraagd om wat bespiegelingen voor de toekomst, wat “hoop” c.q. hart onder de riem. De grotendeels wat jongere vrouwen die aanwezig waren (2/3 van de zaal schat ik) verlangden naar wat geruststelling, dat het geen “verloren zaak” is. Ida zei, dat het vooral altijd zin heeft om in verzet te gaan tegen onrechtvaardigheid, maar vooral Anja spiegelde ons voor, hoe zij Nederland als op dit moment “geen leuk land” benoemde. De onwil om de eigen verantwoordelijkheid als Nederlandse regering onder ogen te zien, b.v. voor de doden die vallen in de conflicten in het Midden Oosten, zag Anja als een van de verschrikkelijke “pijnpunten” van de huidige tijd. Naast natuurlijk ook de opkomst van de rechtse politiek, die het feminisme “kaapt” om de moslims te onderdrukken. Met een familielid en haar gezin, dat zelf nu moslim is, hoor ik ook heel veel hoe de onderdrukking alle moslims betreft, niet alleen de mensen die afkomstig zijn uit andere (islamitische) landen. Maayke zei op een bepaald moment, dat Nederland niet onder ogen ziet, dat het de kolonisator is van het grootste islamitische land ter wereld, Indonesië. Ook ten tijde van de kolonisatie van Indonesië was het een voornamelijk islamitisch land en veel generaties Nederlanders hebben op dit manier te maken gehad met moslims en hun geloofsuitingen. Ook in Suriname woonden en wonen moslims, die als contractarbeiders uit Indonesië zijn overgebracht naar Suriname toen daar de slavernij was afgeschaft, waarbij zij uiteraard hun geloof meenamen. In Nederlandse moskeeen zijn nog steeds veel van deze – van oorsprong Aziatische – moslims actief als imams en bestuurders. Het zou ook goed om “angst voor Arabieren en Turken” kunnen gaan, dat door “rechts” weer wordt geactiveerd.
Kortom ook de voorzitster / moderator, promovendus bij de Utrechtse universiteit in vrouwenstudies, waarbij ze aan het promoveren is bij professor Gloria Wekker, Maayke Botman, bracht interessante en waardevolle benaderingen in de discussie naar voren, waardoor de discussie een interessant en verdiept niveau kreeg. Hulde aan Sara ‘sJegers en Manu Buhring voor de organisatie namens Tijdschrift Lover (NL) en FC Poppensnor (BE).
Ha, leuk, Dick (met woeste grijze haardos) en Nelleke (met strik) Matena in het publiek!
Imp, ja, ik zag die woeste verwoeste kop tussen de dames zitten en dacht waar ken ik die toch van. Matena dus. Leuk mee gepraat na afloop.
Janny, ik zei nog tegen Ida, moeten we Maayke niet interviewen, in plaats van zij ons. Er is een(jongere)generatie vrouwen aan het werk die veel te vertellen heeft, en dat is voor een ouwe als ik weer genieten. Dus we gaan vast nog wel weer eens wat doen, in een of andere samenstelling.
Vandaag zat mijn jongste naar een tekenfilmpje te kijken op nickelodeon. Het was een verhaaltje over valentijnsdag. Ik was bezig in de keuken en luisterde met een half oor mee. Op een gegeven moment werd er in het filmpje verkondigd dat jongens het niet fijn vinden als meisjes van hen winnen. Het werd door een meisje aan een ander meisje verteld als advies. Ze moest dus de jongen laten winnen om zo bij hem in een goed blaadje te komen. Tv maar uitgezet toen en er een gesprekje aangewijd.
Ik dnk dat de feministische strijd nog lang niet uitgestreden is.