De avonturen van Jan Peter

Naamloos verhaaltje dat de ronde doet op het web:

Jan Peter Balkenende komt bij de hemelpoort. Petrus schrikt zich bijna te pletter, want hij heeft geen idee, wat hij met hem aan moet. Jan Peter geeft aan, dat zijn plaats toch echt in de hemel is, maar volgens Gods Wet moet hij, alvorens hij mag kiezen, een dag in de hel en een dag in de hemel doorbrengen.

Petrus leidt hem naar de lift en zet hem eerst bij de hellepoort af. De poort gaat open en Jan Peter loopt een hagelwit zandstrand op met een diepblauwe zee, waar hij ook nog kan diepzeeduiken!

Daar ontmoet hij ook nog bijzonder gelukkige oude vrienden. Ze schudden elkaar de hand en praten volop over de goede oude tijd waarin ze beroemd en rijk werden. Vervolgens duiken ze samen verder. Na afloop genieten ze van een diner met kreeft, kaviaar en champagne.

De duivel is ook aanwezig en blijkt een bijzondere en aangename man te zijn die grapjes maakt en anekdotes vertelt. Al met al is het zo’n heerlijke bijeenkomst dat de dag om is voor hij het in de gaten heeft. Zijn vrienden zwaaien hem uit als hij de lift instapt om terug te keren.

Als de lift weer open gaat komt hij in de hemel terecht. In de volgende 24 uur zweeft Jan Peter tevreden van de ene wolk naar de andere. Er worden psalmen gezongen en op de harp gespeeld en Jan Peter zingt graag een deuntje mee. Hij heeft het aardig naar zijn zin.

Als hij weer voor Petrus staat, vraagt die hem of hij een keuze heeft kunnen maken. Jan Peter denkt even rustig na en zegt: “Ik zou het nooit gedacht hebben hoor, en ik moet zeggen dat de hemel heerlijk was. Maar ik denk dat mijn plaats toch in de hel is, bij mijn oude vrienden.” Petrus begeleidt hem in de lift naar beneden en de deur gaat open.

Daar zijn zijn vrienden weer aan het duiken, maar nu is de zee vervuild, Er is geen vis te bekennen, ook geen koraal. Het zeewater stinkt een uur in de wind, want er is bijna geen zuurstof meer. Zijn vrienden kunnen niet meer bovenkomen, want ze zitten vast in de vangnetten.

De duivel komt naar Jan Peter toe en slaat een arm om hem heen. “Ik snap er niets meer van”, stamelt Jan Peter. “Gisteren was het hier prachtig en aten we kreeft en kaviaar. We dansten en hadden een heerlijke dag! Wat is er gebeurd?”

De duivel kijkt hem aan, glimlacht en zegt:

“Gisteren was het nog verkiezingstijd. Vandaag heb je gekozen.

5 gedachten over “De avonturen van Jan Peter

  1. Miseri mani
    De elkaar opvolgende regeringen hebben de afgelopen jaren een uitermate liberale koers gevaren. En het resultaat is er dan ook naar.
    Wanneer men liberalisme laat prevaleren wordt discriminatie nu eenmaal een probleem. Het resultaat is het probleem van rationeel gedrag. Linear denken.
    Een voorbeeld.
    God buiten en boven u verheven of God één in alles.
    Een keuze in deze is het resultaat van linear denken. Maar God is beiden.
    Non-linear. Non-locality. Alles omvattend.
    Men is vrij omdat in een ieder iets huist dat heilig is en onvervreemdbaar en deze vrijheid is beperkt omdat in een ieder iets huist dat heilig is en onvervreemdbaar. Non-linear logic.
    Maar het is wel de basis van elke rechtstaat.
    Artikel 7 van de grondwet regelt de vrijheid van het individue,
    terwijl artikel 1 van die zelfde grondwet de vrijheid van het individue nu juist beperkt. Juist zonder dit stukje non-linear logic is niemand nog werkelijk vrij. Wanneer men discriminatie namelijk toestaat kan men net zo goed slavernij weer invoeren. Toch?
    Wanneer men liberalisme verkiest boven het verbod tot discriminatie gaat juist discriminatie een probleem vormen.
    Maar men verkiest absolute vrijheid van het individue omdat dit het individueel bezit van eigendom garandeert. De vrije markt (die niet vrij is).
    Wanneer ik kijk naar het symbool van Jesus aan het kruis dan realiseer ik mij dat love is the sacrifice of the ego that is I. The sacrifice of will.
    Non-linear logic.
    De primaire drive van ieder mens is naar mijn mening dus NIET hebzucht, maar liefde.
    Wanneer men dat uit het oog verliest, rest er slechts nog een two state solution. Wat in mijn ogen een staat is van constant conflict.
    Men heeft vele jaren een uitermate liberale koers gevaren en het resultaat is er dan ook naar.
    Miseri mani.

  2. Ik kan je verhaal absoluut niet volgen, Rob. Heeft het nog wat te maken met het verhaaltje hierboven, eigenlijk?

  3. Wat jammer voor Jan Peter. Maar ook jammer voor vele anderen die niet de kans hadden om een keuze te maken.

  4. Zoals ik het zie is deze regering bezig met symptoom bestrijding en gaat voorbij aan de oorzaak. Zo lang er gekozen wordt voor een liberaal kapitalistische koers zie je dat de balans zoek is en discriminatie ernstige vormen gaat aannemen.

    Hebzucht kan niet de basis voor een rechtstaat zijn.
    Liberalisme => individualisme => dualisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *