In augustus vorig jaar schreef ik over de mooie tentoonstelling in het Tropenmuseum in Amsterdam, hier, herinneringen aan een verdwenen vaderland: Palestina. Die tentoonstelling gaat nu naar Vlaardingen, waar de meeste Palestijnse Nederlanders wonen. Ga er heen.
De tentoonstelling zal dinsdag 22 september 2009 om 20.00 uur worden geopend door de Burgemeester van Vlaardingen de heer T.P.J. Bruinsma.
Zaal open vanaf 19.30 uur
‘Palestina 1948, herinneringen aan een verdwenen vaderland’ is te zien in de periode 23 september – 27 oktober 2009.
Locatie: VVEH, Floris de Vijfdelaan 148 te Vlaardingen.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 uur tot 16.00 uur zaterdag en zondag 12.00 uur tot 17.00 uur
En hieronder het persbericht.
SEPTEMBER 2009
Persoonlijke visies op een politieke gebeurtenis
Palestina 1948
herinneringen aan een verdwenen vaderland
tentoonstelling in het Pand van Vele Vlaardingers Een Huis van 22 september tot
en met 24 oktober 2009
Fo Foto (detail): Alan Gignoux
Op 14 mei 2008 is het precies 60 jaar geleden dat de staat Israël werd gesticht. Een gebeurtenis die ertoe leidde dat honderdduizenden Palestijnen moesten vertrekken uit het gebied waar zij woonden. Deze uittocht wordt in het Arabisch aangeduid met het begrip ‘nakba’, de catastrofe.
Het Tropenmuseum laat met een tentoonstelling zien op welke wijze dit de levens van individuele Palestijnen heeft beïnvloed. Persoonlijke verhalen, in de vorm van video-interviews, brengen de herinnering aan 1948 vanuit Palestijns perspectief in beeld. Historische foto’s tonen het leven in Palestina van vóór 1948, aangevuld met hedendaagse kunst en fotografie. ‘Palestina 1948, herinneringen aan een verdwenen vaderland’ is te zien in het Pand van VVEH (Vele Vlaardingers Een Huis) aan de Floris de Vijfdelaan 148 in Vlaardingen.
De catastrofe
In de Arabische wereld staat het jaar 1948 bekend als het jaar van de nakba. Dit woord betekent letterlijk catastrofe en is de term die gebruikt wordt voor de exodus van de Palestijnen als gevolg van de stichting van de staat Israël. De nakba staat niet alleen voor deze historische gebeurtenis, maar ook voor de ballingschap en de gevoelens van ontheemd-zijn en vervreemding sindsdien. En voor het verlangen naar een verdwenen vaderland.
De tentoonstelling ‘Palestina 1948, herinneringen aan een verdwenen vaderland’ brengt de herinnering aan deze gebeurtenis vanuit Palestijns perspectief in beeld. De tentoonstelling bestaat uit vier delen, verbonden door het centrale thema ‘herinnering en verlies’: de herinnering aan een historische gebeurtenis, een cultuur en een thuisland dat verloren is gegaan. Chronologisch startpunt vormen de historische foto’s van Khalil Raad (1854-1957). Ze geven een beeld van het dagelijks leven in Palestina in de jaren twintig van de vorige eeuw.
Gefilmde herinnering
De kern van de tentoonstelling wordt gevormd door persoonlijke verhalen van Palestijnse vluchtelingen van 1948. In recente video-interviews vertellen zij hun persoonlijke, vaak indringende, relaas. Over hoe zij de oorlog hebben beleefd, over hun vlucht en over de ervaring van het verdreven-zijn.
Dit materiaal is afkomstig van het Nakba Archief, een collectief van internationale onderzoekers met als thuisbasis Beiroet. In de afgelopen jaren hebben zij interviews met eerste generatie Palestijnse vluchtelingen vastgelegd op video gezet, tezamen goed voor ca.1.000 uur videomateriaal. Hiermee proberen zij de, tot nu toe slecht gedocumenteerde, herinnering aan de nakba en het dagelijkse leven in Palestina van voor 1948 levend te houden.
Homeland lost
In aanvulling op de films van het Nakba Archief worden hedendaagse en historische foto’s getoond. De Amerikaan Alan Gignoux maakte voor zijn project ‘Homeland Lost’ twee jaar lang foto’s van Palestijnse vluchtelingen en combineerde die met hedendaagse beelden van de exacte plek die zij in 1948 verlaten hebben. Op één van zijn foto’s is bijvoorbeeld een voormalige moskee in het huidige Caesarea te zien, die nu dienst doet als cafetaria.
Door de foto’s van Gignoux te combineren met de historische fotografie van Khalil Raad (1854–1957) wordt in de tentoonstelling duidelijk wat er in de afgelopen zestig jaar veranderd is. Het verleden is soms letterlijk uitgewist.
Over het Pand VVEH (Vele Vlaardingers Een Huis
Het Pand is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag en zondag echter van 11.00 tot 16.00 uur.
Groepen het liefst op afspraak: 010 4350111 (Sarha Muse ofJoyce van Middelkoop)