Groningen voor Jabalya, Gaza

gaza_jpg_31276k.jpg

Ook in Jabalya nadert de winter. Door de Israëlische blokkade was sinds het einde de oorlog van begin dit jaar geen wederopbouw mogelijk en leven veel mensen in tenten en kapotgeschoten huizen. Stichting Groningen-Jabalya is daarom de inzamelingsactie ‘Help Jabalya de winter door’ begonen. Giften zijn welkom op bankrekening 66.87.678 ten name van Stichting Groningen-Jabalya.

De bevolking van zusterstad Jabalya gaat een moeilijke tijd tegemoet. Weliswaar is een groot deel van het puin dat door de bombardementen en beschietingen was ontstaan geruimd, zijn doden begraven en gewonden verbonden, maar door blokkade die Israël na de oorlog nog steeds handhaaft, kunnen geen materialen, nodig voor de opbouw van huizen en voor de reparatie van riolering en waterleiding, het land binnen.

Tenten

Ook voedsel en benodigdheden voor revalidatie worden maar mondjesmaat toegelaten. Vluchtelingen, waarvan de huizen verwoest zijn, leven nog altijd in tenten of kapotte huizen. Met de winter op komst is dat geen prettig vooruitzicht.

Jongerencentrum

Jabalya, in de Gazastrook, is een dichtbevolkt en arm deel van het gebied dat behoorde bij de Palestijnse Autoriteit. Sinds juni 2007 is Hamas er de baas. Gaza is iets groter dan Texel en heeft 1,3 miljoen inwoners, waarvan bijna 200.000 in Jabalya wonen. De Gemeente Groningen heeft er de bouw van een jongerencentrum gefinancierd omdat er nauwelijks voorzieningen voor jongeren zijn. Ook wilde Groningen daarmee een bijdrage leveren aan het in gang gezette vredesproces. Groningse delegaties hebben Jabalya bezocht en omgekeerd waren delegaties uit Jabalya op bezoek in Groningen.

De afgelopen jaren waren wederzijdse bezoeken echter onmogelijk omdat de Gazastrook, ook al lang voor de oorlog, bijna hermetisch was afgesloten van de buitenwereld.

Solidariteit

De Stichting Groningen-Jabalya is door particulieren uit de stad opgericht als organisatie die opereert uit solidariteit met de bevolking van Jabalya. Solidariteit betekent in dit geval het geven van informatie, politieke druk uitoefenen en het organiseren van activiteiten. Eerdere inzamelingen hebben 22.000 euro opgebracht.

De oorlog tussen 27 december 2008 en 18 januari 2009 had behalve 1.400 doden en 6.000 gewonden, duizenden daklozen, talloze verwoeste huizen, ziekenhuizen en scholen tot gevolg. Voorts werden de watervoorziening, riolering en elektriciteitsvoorziening ernstig beschadigd.

Trainingen

De opbrengst van de eerdere geldinzamelingen is door de Palestine Medical Relief Socciety (PMRS) gebruikt voor medische hulp, het provisorisch herstel van medische voorzieningen en het trainen van vrijwilligers. Door de blokkade is er weinig structureel hersteld en blijft humanitaire hulp dringend nodig.

De PMRS runt in Jabalya een groot aantal medische voorzieningen met betrekking tot eerstelijns gezondheidszorg, speciale programma’s voor vrouwen en jeugd, mobiele klinieken voor noodsituaties en fysiotherapie en gehandicaptenzorg. De benadering is niet alleen puur medisch en behelst ook aandacht zaken als voor hygiëne, sport, kunst en muziek.

6 gedachten over “Groningen voor Jabalya, Gaza

  1. Geachte mevrouw Meulenbelt, toevallig viel mijn oog op deze Arabische website alwaar een ander beeld geschapen wordt van de situatie in Gaza: http://www.paltoday.com/arabic/News-64161.html en uw uitspraak:”Ook voedsel en benodigdheden voor revalidatie worden maar mondjesmaat toegelaten” daarmee voor mij verwarrend zijn. Oftewel ik snap er niets meer van. Schept deze website een leugenachtig beeld? Zou u als deskundige in deze helderheid kunnen verschaffen? Met vriendelijke groet.

  2. Beste Jules, ik lees geen Arabisch, ik weet dus ook niet wat er achter die website steekt en ik weet dus ook niet wanneer die foto’s gemaakt zijn. Ze zijn voor mij in ieder geval erg herkenbaar voor vele jaren geleden.

    Ik heb in de laatste jaren in ieder geval zelf gezien hoe de situatie achteruitkachelde: vele winkels gesloten, regelmatig bepaald voedsel niet meer te krijgen, dan weer geen gasflessen, dan weer geen benzine. Een tijd lang was er niet voldoende meel voor brood. Na de laatste oorlog: geen glas meer voor de ruiten, geen verwarming tegen de kou, niet voldoende benzine om de pompen van de riolering te laten draaien en dus ging er veel viezigheid regelrecht de zee in, sommige medicijnen wel te krijgen, andere niet, niet voldoende pampers voor de gehandicapten, geen papier voor de schoolkinderen. Vis voor gewone mensen niet meer te betalen, mensen die al een jaar geen vlees meer hadden gegeten. Er is dus ook veel bloedarmoede en er zijn kinderen die niet genoeg groeien door proteinetekort, al doet de VN er alles aan om dat aan te vullen, bijvoorbeeld met linzen. Dat zijn zaken die je op foto’s natuurlijk niet te zien krijgt. Ook zie je op die foto’s niet dat er anderhalf miljoen mensen gevoed moeten worden.

    Dit is wat bekend is: sinds jaren houdt Israel een blokkade in stand rondom Gaza, en alleen een kleine lijst met basisvoedsel mag toegelaten worden – de VS doet daar de voedseldistributie want ongeveer 80% van de bevolking is ondertussen afhankelijk van voedselhulp.

    Daarnaast is inmiddels een smokkeltunnelindustrie ontstaan: veel zaken zoals schoenen en kleding komen dus via Egypte Gaza binnen. Dat betekent ook dat er een kleine bovenlaag van mensen is ontstaan die veel geld verdient, en voor hen is het dus geen probleem om snoep of kleding te kopen tegen hoge prijzen. Maar de meeste mensen – het merendeel zit nu beneden de armoedegrens van 2 dollar per dag – heeft dat geld dus niet.

    Behalve dat worden zaken als bouwmateriaal om de kapotgebombardeerde huizen, ziekenhuizen, scholen et. niet binnengelaten.

    De afgelopen week schijnt Israel weer wat extra toegelaten te hebben, waaronder een vracht kalfjes – een groot deel van de koeien was gedood bij de bombardementen – meer een gebaar richting Obama dan een werkelijke verlichting van de blokkade.

    Ik zal nog even kijken of ik zo snel een link kan vinden naar de VN over de laatste stand van de blokkade en de voedselsituatie – je kunt dat natuurlijk ook zelf.

  3. Zie hier: ja, je kunt op de markt fruit vinden en zelfs soms vlees, maar het is voor weinig mensen nog te betalen.
    En bijvoorbeeld hier.
    Artikel van Sara Roy, een econome die al meer heeft geschreven over de vernieling van de economie van Gaza, hier.
    Goed gedocumenteerd artikel van Norman Finkelstein, hier
    OCHA houdt regelmatig de stand van zaken bij. Hier.
    Had je natuurlijk met even googelen zelf kunnen vinden, Jules.

  4. De kop van dit artikel zegt “ondanks de blokkade kopen mensen in Gaza kleding en zoetigheid voor de Ied”.
    Dankzij de tunnels is er redelijk veel te krijgen in Gaza, zeker al dit soort produkten die makkelijk te smokkelen zijn, maar het is duur. En dus niet voor iedereen weggelegd.
    De Ied is ook een feest waarop de meeste moslims, dus ook de Palestijnen in Gaza echt hun best doen om er iets van te maken.
    Maar hoe mooi deze fotos ook zijn, de kwaliteit van alles is slecht. een vriend van ons uit Gaza vroeg of we misschien sokken konden meegeven aan iemand, want de sokken die zij binnenkrijgen zijn van zo’n slechte kwaliteit. Inderdaad vlees etc. alleen maar met de Ied, verder ziet de gewone Gazaan weinig vlees. Deze website heeft het niet verkeerd, maar het is een kant van de medaille.
    Ach het is ook wel eens leuk om iets positiefs uit Gaza te zien.

  5. @jules
    Het lijkt me eerlijk gezegd belangrijker om te bespreken waarom wij toestaan dat onder onze ogen meer dan anderhalf miljoen mensen door een bevriende natie worden onderdrukt en gevangen gehouden, dan of ze nu wel of geen snoepjes hebben bij het offerfeest, Jules.

    Overigens staat pasta nog steeds op de lijst van verboden spullen. dat verbaast me al maanden. Pasta komt Gaza niet in. Wat kun je nou voor gevaarlijks maken van pasta. Of zou Israel bang zijn dat Hamas pasta gebruikt als bouwmateriaal, terwijl het natuurlijk niet de bedoeling is dat de een jaar geleden door Israel verwoeste huizen herbouwd worden?

  6. Meneer van der Veen kwam nog even langs. Hij was niet zo onnozel als hij zich voordeed. Hij wist al dat die Arabische website recent was, wat Trees die Arabisch leest ook bevestigde. De suggestie was natuurlijk dat de mensen in Gaza met al die snoep niets te klagen hebben, en dat alle berichten en rapporten over de blokkade ‘partijdig’ zijn. Dat is hij uiteraard niet. Hij telt liever snoepjes dan doden, hij blijft objectief.

    Hij kwam even vertellen dat je ook kneedbommen in de vorm van pasta hebt, Claar, en dat emotionele mensen als ik de voortslepende oorlog nodeloos vertroebelen.
    Meneer van der Veen mag het verder ergens anders gaan proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *