Dat het niet mee zou vallen was te voorzien en het viel dus ook niet mee.
Me gisteren tijdens de lange avond verkiezingsuitslagen maar vastgehouden aan een paar vrienden die ook al voorzagen dat ze niet vrolijk de nacht in zouden gaan.
Vanochtend in de kranten de details nagegaan, per gemeente. Clara van de PvdA in Etten-Leur ook niet gelukkig, kop op Claar. Dat in mijn omgeving een paar mensen tegen hun gewoonte in SP hadden gestemd, vanwege de Noord-Zuidlijn, en vanwege de afbraak van sociale woningbouw in de buurt heeft de zaak ook niet kunnen redden.
Bij de gemengde berichten hoort dat de SP niet alleen stemmen kwijt is geraakt aan de PVV, maar dat de helft van de kiezers van de vorige ronde thuis zijn gebleven. Dat is erg maar niet zo erg want daar is nog wat aan te doen.
Groen Links heeft het goed gedaan en dat zijn felicitaties waard. Voor mij zijn ze helaas nog altijd net te liberaal en te weinig socialistisch, maar ze staan op andere thema’s dichtbij, en eerlijk is eerlijk, dat ze in Utrecht de grootste partij zijn geworden is fantastisch. En het is in ieder geval ter linkerzijde de enige partij die echt heeft gewonnen. En dat blijft met alle liefde voor mijn eigen partij het belangrijkste, en daarom ben ik wel een beetje voorzichtig blij met de tekenen dat de PvdA nog net op de valreep zich weer een beetje gaat bezinnen op de linkse wortels en niet zo erg heeft verloren als het er even uitzag.
Met bloedend hart Rotterdam gevolgd, mijn favoriete afdeling. Shit. Al dat harde werk, en toch maar twee zetels. Alsof het daar alleen nog gaat om de strijd tussen PvdA en Leefbaar. Wat een moeilijke stad toch.
En wat een contrast met Amsterdam, waar de PvdA wel verloren heeft, maar gelukkig wel de grootste partij is gebleven en samen met Groen Links ruimschoots de meerderheid behoudt. Wil het iemand nu eens opvallen dat de formule van Job Cohen, die zo schamper afgedaan werd als ‘kopjes thee drinker’ wel degelijk gezorgd heeft voor een stad die nog bestuurbaar is en waar de boel niet vechtend uit elkaar valt? In Amsterdam, met Cohen/Ascher/Marcouch (ik wacht nog op de uitslag van de voorkeurstemmen want ik hoop dat hij voor de stad behouden blijft) hebben leefbaar en Wilders adepten geen voet aan de grond gekregen, op die ene TROTSkistische mevrouw na die nog niet door had dat ze van baas Verdonk wel een beetje tegen moslims moest zijn maar niet zo erg als de PVV en die veel te vriendelijk uit de hoek kwam, die zal in haar uppie weinig kwaad kunnen. Die gieten we gewoon vol met thee.
En nu zullen we aan moeten zien hoe de PVV het gaat doen in arm Almere, en in den Haag waar ze gelukkig maar nummer twee zijn geworden. En straks de moeizame pogingen om uit de enorme verbrokkeling en polarisatie nog iets tevoorschijn te toveren dat lijkt op een soort van regering.
En ik zeg het maar even, ik ben in het geheel niet in de stemming voor gekift en gesteggel, dus wat betreft reacties, enige ingetogenheid is een aanbeveling.
Beste Anja,
Als geboren en getogen Rotterdammer hebben ik en mn familieleden met heel veel pijn en moeite gestemd op de PvdA. Een strategische stem. Pas op het allerlaatste moment besloten om dat toch maar te doen. Ondanks dat we echt afgeknapt zijn op de PvdA. En wat ben ik blij dat mede hierdoor niet LeefbaarRotterdam de grootste is geworden. Want daar was het mij om te doen. Maar goed ook dat de PvdA zo flink afgestraft is.
Wat betreft de SP in Rotterdam. Wat vele Rotterdamse stadgenoten met n islamitische achtergrond gisteren niet vergeten waren bij het uitbrengen van hun stem, was de houding van SP inzake kwestie Tariq Ramadan. Dat heeft in elk geval ervoor gezorgd dat voor mij en velen met mij de SP een minder vanzelfsprekende optie was. Helaas maar waar. Maar waar ik wel blij mee is dat de linkse blok, en daar reken ik D66 ook bij, in elk geval goed voor dag is uitgekomen! En dat alleen al stemt mij positief.
Veel succes voor de SP gewenst in aanloop naar 9 juni!
Groetjes,
AH.
Hoi Anja,
Er kan nog een hoop gebeuren voor de landelijke verkiezingen. De SP als partij is op lokaal niveau altijd goed geweest in het motiveren van de mensen. Ik hoop voor de SP dat Agnes haar draai vindt en dat de partij an sich alle neuzen in dezelfde richting houdt.
Voor wat betreft mijn stadje Utrecht denk ik dat we mooie tijden tegemoet gaan. Een zetel voor TON maar gelukkig geen voor die abjecte PVU. Een coalitie van D’66, GL en PvdA komt een heel eind.
Vriendelijke groet en een bemoedigend schouderklopje.
Dirk
(1) Dank je, AH.
Ik kan je betoog heel goed volgen. Je weet van mij waar ik stond in de zaak Ramadan, en bij alle andere grotere en kleinere aanvallen op de burgers met moslimachtergrond in Nederland. Het is echt met pijn in mijn hart dat ik heb moeten constateren dat geheel links, mijn eigen partij incluis, absoluut te weinig heeft gedaan om een werkelijke band te maken met die Nederlanders, die veel te vaak het gevoel moeten hebben gehad er alleen voor te staan, terwijl die onderbuikers maar door gingen met aanvallen. En dan is de afdeling Rotterdam nog de afdeling die verreweg het meest serieus mensen opzocht in hun buurten zelf, ook in de moskeeën, en die er het meeste aan doet om van hun afdeling een werkelijke afspiegeling te maken van multicultureel Rotterdam.
Ik vermoed dat een deel van die mensen die zijn thuisgebleven hoort bij die groep moslims die met veel reden teleurgesteld is, ook in links. Ik geef ze geen ongelijk. Wel links stemmen, en dan toch weer moeten zien dat er weer meegedaan wordt met al die onzin van gedwongen samen zwemmen en inburgeren, dubbele paspoorten, verwijten dat mensen in het land van herkomst investeren of daar nog een huisje hebben, koudwatervrees om met islamitische organisaties samen te werken – ik heb me er ook zo vreselijk aan geërgerd. Ik vond het allemaal zo onnodig en zo stom. Maar een strategische stem zoals die van jou en je familie is toch nog beter dan geen stem, dat zouden meer mensen moeten beseffen.
Ja, laten we maar blij zijn met het linkse blok, en laten we maar ons best blijven doen om ook links aan hun verstand te peuteren dat er nog een wereld te winnen valt wanneer ze echt, echt, luisteren naar de islamitische Nederlanders. Dat een werkelijk progressief verband het enige echte wapen is tegen oprukkend rechts.
(2) Maar ook op lokaal niveau is het de SP deze keer niet gelukt om de motivatie waar we zo bekend om staan voldoende vast te houden, Dirk. Dus willen we het in die drie maanden beter gaan doen, dan zal er toch echt enige visie moeten komen wat er verbeterd moet worden, denk je niet?
Fijn dat het er in mijn geboortestad Utrecht niet zo somber uitziet.
Jij ook het beste.
Ter informatie: opkomst onder allochtonen in ieder geval in Amsterdam niet lager dan in 2006. Overgrote deel stemde weer PvdA, slechts zeer gering deel op SP. SP aanhang vooral onder Turken, Surinamers en Antillianen (10%). Thuisblijven onder allochtone voormalige SP-stemmers kan dus niet de oorzaak zijn geweest.
Je bevestigt precies wat ik zeg, Timmerman, jij hebt het over Amsterdam. Daar hebben Cohen en maatschap het ook goed gedaan in de pogingen om de boel bij elkaar te houden, en de islamofobe onderbuikers geen kans te geven. Dus geen wonder dat ‘allochtoon’ daar PvdA is blijven stemmen. In de discussie hierboven heb ik het over Rotterdam.
En overigens zal het best zo zijn dat er meerdere motieven waren voor mensen om thuis te blijven. Ik heb het dan ook niet voor niets over een deel van de mensen. Ik ken ook nogal wat mensen-met-moslim-achtergrond die van huis uit links zijn, maar op D66 hebben gestemd omdat Pechtold tegenover Wilders tenminste zijn mond open deed. Ook aan D66 is de SP een deel van de stemmen kwijtgeraakt, hoewel die qua sociaal-economisch programma mijlenver uit elkaar liggen.
Ik wou dat jij het voor zeggen had Anja binnen de SP-top! 🙂 Dan had ik totaal niet hoeven dubben op wie ik had moeten stemmen. Ik kan me volledig vinden in een hoop van jouw standpunten. Dat is dan ook de reden dat ik met veel plezier vaak op jou weblog terecht kom… en Hans’ conclusie is denk ik te voorbarig. De uitslagen moeten nog nauwkeurig worden geanalyseerd eer we kunnen zeggen dat de opkomst onder allochtonen niet lager was dan in 2006. In Rotterdam is de opkomst stukken lager. In 2006 hebben de Marokkaanse organisaties hun uiterste best gedaan om de achterban op te roepen te gaan stemmen. Van die stemming heb ik deze keer weinig gemerkt. Ik denk dat het ook onder de bestuurders van deze organisaties het vertrouwen deels weggevallen is. Getuige ook het ontbreken van sterke kandidaten van Marokkaanse/Turkse afkomst op de PvdA-kandidatenlijst voor GR2010. En die kandidaten die er wel op staan hebben zich niet genoeg geprofileerd de afgelopen 4 jaar of tenminste in de aanloop naar de verkiezingen toe en staan ook nog eens laag op de lijst.
PvdA Rotterdam verwijt ik ook het gemis van een sterke band met koepelorganisaties die er voorheen wel was. Ik denk dat dit deels komt door vrees afgerekend en aangesproken te worden door LR.
Ik vrees overigens dat de PvdA toch nog een coalitie gaat vormen met LR. Hierdoor zullen ze nog meer aan vertrouwen verliezen. Maar aan de andere kant, als Leefbaar de grootste wordt dan kunnen ze beter ‘in toom gehouden’ worden door een linkse partij dan dat er een rechts blok aan de macht komt waarin ze min of meer vrij spel zullen hebben. God behoede!
Anja. Ik hoefde niet ff bij te komen. Het klinkt behoorlijk eigenwijs, maar ik had het wel voorzien. M.i. liepen de protest-stemmers en dan bedoel ik eigenlijk de kankeraars – weg van de SP. ZE kregen niet direct hun zin. We zullen in de toekomst zien hoe dat de PVV vergaat?! Maar er waren ook nog andere redenen b.v. het wegblijven van SP stemmers. Daar is echter, zoals je al zegt, nog wat aan te doen.
Gisteren zag ik op “De wereld draait door” één van de beste gedachtewisselingen van de laatste tijd. Felix Rottenberg, Jorg Kelder en Jan Marijnissen met elkaar in gesprek. Prachtig!!!
Niet de gebruikelijke campagne-retoriek, maar zaken waar het werkelijk omgaat in de politiek. Ik hoop, dat meerdere partij-genoten deze uitzending ook hebben gezien.
Hoewel – zoals eerder gezegd – ik Agnes Kant beslist zeer hoog acht, blijf ik me wel afvragen of zij de juiste persoon is om onze partij te leiden. Ik vond haar als tweede in het parlement
geweldig goed. Mensen als Irgang, de Wit en v. Velzen zouden mijn voorkeur hebben als fractievoorzitter.
Wellicht zal ik mijn mening over deze verkiezing nog moeten bijstellen, maar dit is mijn eerste reactie.
Anja, we blijven doorgaan met het uitdragen van de idealen van de SP!!!!!!
Jan.N
(4) Anja, ik denk dat het zetelverlies niet te voorkomen was. Reëel gezien ontbreekt het fundament aan vaste SP-stemmers om de zetelbezetting op het peil van 2006 te houden.
Wat me wel is opgevallen, is dat er de laatste weken toch wel wat tegenstrijdige geluiden/berichten vanuit de partijtop kwamen, die vervolgens in de media genuanceerd moesten worden.
Ik denk dat de SP vooral vooraf het geluid en de boodschap moet bepalen. Ik propageer geen wollige politiek, maar het mag m.i. allemaal wat positiever en met wat meer flair. Misschien heb ik het helemaal mis, maar vaak voelt het of de SP het initiatief niet heeft. Misschien dat altijd maar het (soms negatief overkomende) tegengeluid moet worden omgezet in positieve eigen (onderbouwde!!) input wat de SP Nederland te bieden heeft. Zelf voorstellen doen i.p.v. actie voeren tegen andermans voorstellen. Ik begrijp overigens ook wel dat het e.e.a. inherent is aan oppositie voeren.
Of Kant de juiste persoon is om die boodschap uit te dragen? Op dit moment denk ik van wel, althans ik zie geen reëele alternatieven. Marijnissen als fractieleider is een hoofdstuk dat afgesloten is en moet blijven om Kant daadwerkelijk een kans te geven. Interne onrust is niemand bij gebaat.
Dit is een algemene indruk, een gevoel. Misschien zit ik er wel helemaal naast en word ik zo meteen met de feiten om de oren geslagen, maar als ik dit gevoel krijg, geldt dat dan misschien ook niet voor een hele hoop andere mensen?
Agnes Kant gaat dus uit de politiek. Dat ze aftreedt als fractievoorzitter, dat lijkt me goed. Dat ze de kamer verlaat vind ik afschuwelijk. Wat zij heeft bijgedragen tot het welzijn van de SP en de Nederlandse samenleving is enorm, hoewel ik vind, dat ze als fractie-voorzitter eigenlijk niet op haar plaats was. Reeds eerder zei ik dat ik haar hoog acht, nu zeg ik, dat ik haar ZEER hoog acht.
E.e.a. vind ik een drama voor de partij. Wat ik eigenlijk nog meer voel is het drama voor Agnes Kant zelf. Ik hoop dat ze heel spoedig rust vindt in haar besluit. Ik leef erg met haar mee.
Ik kan me heel goed voorstellen, dat er fractieleden waren, die na het besluit van Agnes met tranen in hun ogen rond liepen.
Dit was het voorlopig.
Agnes Kant, bedankt wat je voor ons allen en voor onze partij gedaan hebt. Het ga je goed!
Jan.N
Ontzettend jammer inderdaad voor Agnes en de partij dat ze zo moest stoppen. Hoewel haar presentatie natuurlijk (nog) niet altijd het niveau had van Marijnissen, vind ik toch dat wij als SP-ers buitgewoon dankbaar voor haar werk behoren te zijn!
Groet,
SP-er
Anja, in Amsterdam behoudt de PvdA samen met GL niet “ruimschoots de meerderheid”, Zij behaalden immers 14 + 8 = 22 van de 45 raadszetels. Er zal dus een derde coalitiepartij bij moeten (SP?).
In Nijmegen kan de linkse coalitie in principe verder.
Ik ben het eens met je kritiek (nr. 3): ook de SP had zich veel krachtiger kunnen en moeten opstellen wat betreft de allochtone medeburgers, en speciaal moslims, en had daarmee waarschijnlijk ook meer kiezers uit die hoek kunnen trekken. En naar mijn mening heeft de SP zich lange tijd op bepaalde punten onvoldoende onderscheiden van de PVV, wat b.v. D66 wel luid en duidelijk heeft gedaan. Verder had de presentatie in de media wel wat beter mogen zijn: niet steeds weer dezelfde woorden herhalen, niet zo verbeten, en af en toe wat meer “light” en humoristisch. Dat had geen kwaad gedaan.
Eerlijke zelfkritiek is noodzakelijk om het in de landelijke verkiezingen op 9 juni a.s. beter te doen.
@ Jan Noort (10):
Dit nogal schokkende bericht verneem ik nu voor het eerst, van jou!
Ja, Agnes Kant was en is inhoudelijk een kanjer, al vond ook ik haar als fractievoorzitter niet top. De SP is haar veel dank verschuldigd.
Niet zo snel Anja, want morgen horen we in Rotterdam of wij toch de restzetel krijgen (ivm hertelling). Er is dus nog hoop 😉
Verder ben ik bijzonder diep teleurgesteld in het opkomstpercentage hier (in mijn deelgemeente, Charlois (waar we toch nog twee zetels hebben binnengehaald!), was het 38%). En de absurde procedures bij de stemhokken, waar mensen hard bestraft werden door alleen maar behulpzaam te zijn.
Denk eigenlijk niet dat Ramadan zo’n groot effect heeft gehad. Op de markt kwam hij vrijwel niet ter sprake.
Nou ik zou het fijn vinden als er nog een derde zetel inzit, uiteraard.
En dat de zaak Ramadan weinig invloed zou hebben gehad omdat je daar op ‘de markt’ weinig over gehoord hebt is een grote onderschatting van de rol van de woordvoerders en koplopers binnen de diverse moslimgemeenschappen die wel degelijk wisten wat er aan de hand was. Net als destijds met de kwestie van de dubbele paspoorten – veel autochtone, ook politiek bewuste mensen onderschatten wat dat zou betekenen voor de migranten toen er gezegd werd dat het toch wel een dubbele plus zou zijn wanneer mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond die op zouden geven, al werd dat nog zo achteloos gezegd. Niet om mij op de borst te kloppen maar ik begreep het meteen. Daarmee werd in feite gezegd dat zelfs de meest geïntegreerde Nederlanders met een andere komaf, zoals onze parlementariërs, eigenlijk nog steeds toelatingsexamen aan het doen waren. Dat gaf veel mensen het gevoel dat er geen manier was om er werkelijk bij te horen behalve het volledig opgeven van de band met het land van je ouders, ongeacht wat je al voor Nederland betekende. En ik heb gelijk gekregen, niemand is dat vergeten. Ook die zaak Ramadan zullen veel mensen niet vergeten. Ook al hoor jij daar op de markt niet veel over. Zie hierboven, wat AH zegt.
Het zou dus helpen wanneer links niet alleen op de markt ging luisteren, maar meer werkelijke contacten had met het scala van vertegenwoordigers van de groepen waar we het over hebben. Er is nog een enorm terrein aan onontgonnen politiek talent.
Een flink deel van de afvallige SP kiezers is naar de PVV overgestapt. Die mensen stemmen dus vanuit de onderbuik. Moet je niet eigenlijk gewoon blij zijn dat ze niet meer SP stemmen? De SP wil toch zeker geen onderbuikstemmen trekken?
Wees blij met het hogere morele nivo van de overgebleven SP aanhang!
Misschien toch een kleine meevaller.Hier in het grootste christelijke bolwerk van Nederland,waar de SGP en Christen unie rijk vertegenwoordigd zijn deed de SP voor het eerst mee en heeft een zetel bemachtigd.Maar 1 zetel???Ja.Na al die jaren meedoen is het D66 nu pas gelukt om een zetel te bemachtigen.Ik ben trots op de SP ers hier.
Helaas in Rotterdam toch geen derde zetel. En de PvdA wilt een coalitie van PvdA/GL/D66/VVD. Oftewel, nog eens een paar jaar dit waardeloze beleid.
Hallo Anja,
ook ik ben een overstapper. De laatste twee verkiezingen heb ik SP gestemd. Niet omdat ik het hele partijprogramma uit mijn hoofd ken, maar voornamelijk uit onderbuikgevoel. Omdat de SP naar mijn idee de enige partij was die toentertijd tegengas gaf tegen het verhardende taalgebruik tov allochtonen en moslims. In Rotterdam was de SP duidelijk aanwezig en het leek of de SP spreekwoordelijk een arm om de schouder van ‘de moslim’ sloeg om te laten weten achter en naast hem te staan.
Ik heb getwijfeld over GroenLinks. Maar na Halsema’s rare uitspraken over de gehoofddoekte moeders bij haar kinderen op school, ben ik ook niet meer helemaal zeker over het idee van vrijheid waar GroenLinks voor zegt te staan.
Nu heb ik D66 gestemd. Ook hier weet ik geen partijprogramma van, en al helemaal niet waar D66 lokaal voor staat, maar ik weet wel dat Pechtold duidelijk stelling neemt tegen Wilders. En dat de SP daar een aantal gaten heeft laten vallen. Bijv. door het belachelijke gedoe rond Tariq Ramadan.
Ik kan met mijn stem niet heel veel veranderen, en misschien is het ook niet verstandig om op D66 te stemmen voor de GR verkiezingen. Maar ik wil met mijn stem laten horen dat ik nog trots wil zijn op Nederland, mét onze moslims en andere ‘allochtonen’. En dat ik niet weet wat ik moet met de harde, randje racistische tonen in onze maatschappij. En dat ik daar niet aan mee wil doen. Naar mijn idee was dit ook waar de SP voor stond. Ik hoop dat ze / jullie dat weer heel duidelijk gaan uitdragen. En ik verwacht dat er dan weer een hoop stemmen terugkomen naar de SP, ik in ieder geval wel!
@ Anja (14):
Tja, die kwestie van de “dikke plus”. Op het weblog van Jan Marijnissen heb ik toentertijd -als ik het mij goed herinner ongeveer op m’n eentje- een lange en soms heftige discussie gevoerd met een overmacht, die het opgeven van die andere nationaliteit een erg goed idee vond, waaronder dus ook SP-ers en sympathisanten. Een teleurstellende ervaring.
Angelique (@18) schrijft: “Niet omdat ik het hele partijprogramma uit mijn hoofd ken” en “Ook hier weet ik geen partijprogramma van, en al helemaal niet waar D66 lokaal voor staat”
Angelique, je schrijft waardevolle dingen waar de partijen die je noemt hun voordeel mee kunnen doen. Maar ook de kiezer, jij dus, heeft een eigen verantwoordelijkheid vind ik. Het gaat hier niet om een product dat je wel of niet aanstaat en koopt of niet koopt, maar om de mensen die jij middels jouw stem verantwoordelijkheid geeft voor besluiten over jouw eigen leefomgeving. Over jouw leven dus en wat jij belangrijk vindt.
Je kunt afgaan op fraaie affiches. Of op wat je iemand in het voorbijgaan hoort zeggen als je toevallig net de tv aanzet. Of op wat de publieke opinie vindt, zoals bijvoorbeeld het beeld dat Pechtold als enige PVV-bestrijder van zich neer heeft gezet. Daarbij zou je je voortdurend de vraag moeten stellen: het is een beeld, maar klopt dat wel?
Er is maar één constante die telt: wat partijen willen realiseren. En dat staat in hun met zorg samengestelde en van tevoren doorgerekende programma’s te lezen. Dat is het enige waar je als kiezer partijen aan kunt houden, op kunt beoordelen en op af kunt rekenen. Al het overige is voorbijgaande emotie, beeldvorming, entertainment, spel, tijdverdrijf, poppetjes-gedoe.
Uit jouw bijdrage blijkt dat je goed nadenkt en zelfs precies de goede vragen stelt. Mijn dringende tegenvraag is dan ook: wat weerhoudt je er toch van om je eigen verantwoordelijkheid als kiezer te nemen en de verschillende programma’s even door te lezen? Waarom laat je je leiden door iets wat je iemand toevallig hoort zeggen over moeders op een schoolplein of laat je je leiden door wat de publieke opinie ergens van vindt?
@Clara
Je hebt helemaal gelijk. Ik zou verantwoordelijkheid moeten nemen voor mijn keuze en dit ook baseren op een partijprogramma ipv een onderbuikgevoel. De reden dat ik dat niet doe is voornamelijk laksheid, nog 1001 en 1 dingen die hoger op mijn to-do lijstje staan. Maar ik doe het dus (nog) niet. En ik gok dat ik daarin niet de enige ben, en dus misschien wel meerdere stemmers om dezelfde reden zijn overgestapt. Niet op basis van een geïnformeerde keuze dus, maar op basis van onderbuikgevoel / publieke opinie / verkeerde opmerkingen die zijn blijven hangen.
De reden dat ik bovenstaande reactie schreef is omdat ik denk dat mijn reden voor overstappen voor meerdere stemmers geldt. En dat ik duidelijk wilde maken dat de overstappers dus niet alleen bestaan uit nieuwe PVV-stemmers. En dat ik dus ook niet ben overgestapt omdat Agnes Kant het stokje heeft overgenomen. En dat ik als overstapper heel graag weer terug wil stappen naar de SP.
Anqelique (@21), ik begrijp het ook wel. Zoals met jou gaat het met bijna iedereen. Maar juist van jou had ik een minder door emoties gestuurde keuze verwacht. Omdat je, nog eens, de goede inhoudelijke vragen stelt aan jezelf en iedereen die dit hier leest.
Als je echt voelt dat de SP jouw ideeën over hoe een samenleving zou moeten zijn het best weergeeft, ga dan niet af op Agnes, of Emile, of Jan, maar op wat de SP wil. Agnes, Emile, Jan, dienen de beeldvorming omdat dat wordt geëist. Die is belangrijk, maar niet het belangrijkst. Ga af op hun partijprogramma’s en niet op de poppetjes en wat de poppetjes overkomt. En dat geldt voor alle partijen.
En echt bedankt voor je eerlijkheid.