Afgelopen week erg bezig geweest met de vraag of we gingen of niet: kunnen we Gaza in of niet? Weten we nog niet. Maar we gaan in ieder geval richting Israël, en horen op zondag of we er in mogen, zodat we in Gaza nog twee dagen aan het werk kunnen. Kwestie is dat de regels weer eens zijn veranderd, dat het ministerie wat anders zegt dan het leger, dat kan daar ook, en we nu even moeten afwachten wie er wint.
Ondertussen maken we ons wel nuttig, we hebben afspraken met de vertegenwoordiging van Buitenlandse Zaken, met een meneer van het leger bij grenspost Erez, Jan moest toch nog overleggen voor de komende training voor de LGBT community daar, en nu we toch daarheen gaan ben ik gevraagd om te spreken op de Gay Pride van Jeruzalem, en dat doe ik graag. Dus als we uit het vliegtuig komen met een taxi linea recta naar Jeruzalem, en onderweg ga ik bedenken wat ik moet zeggen, als vertegenwoordiger van het gehele buitenland, als homobondgenoot en als biseksueel, vooruit, dat nemen we ook mee.
In Tel Aviv waren er al drie trotse optochten, drie omdat de community het moeilijk eens kan worden over van alles (zie hier) en Jeruzalem is nog moeilijker. Terwijl Tel Aviv vooral gedomineerd wordt door seculier jodendom en een flinke mate van vrijgevochtenheid, is Jeruzalem vooral de stad van de orthodoxen, moslim zowel als joods, die elkaar vooral vinden in één gedeelde afschuw, van homo’s. Dus begon een paar jaar geleden een orthodoxe man in de stoet om zich heen te steken. Hoewel de moord op twee jonge mensen in een homoclub een jaar geleden in Tel Aviv was. Die gaan we nu herdenken. En hoewel ‘biseksueel’ niet bovenaan mijn lijstje van identiteiten staat zijn ze blij dat ik de B uit LGBTQSS kom vertegenwoordigen, want die bi’s daar hebben zich verenigd als anarchisten en die hebben nogal eens de neiging zich onaangekondigd op het podium te werpen als er niemand namens de B optreedt.
Als socialistische monogame biseksueel denk ik erover om mijn eigen partijtje te beginnen: de Socmo Bietjes. Eén lid, en dus maar één voorzitter, net als Wilders, want voor je het weet heb je anders weer een schisma in de tent. Ja maak er maar grappen over. Socmo bieten hebben het ook niet makkelijk, hoor.
Nou, zonder grappen, het wordt dus weer eens spannend. Laptopje gaat mee, of ik er toe kom om reacties te verwerken die ook nog om antwoord vragen moeten we maar even zien, maar op zijn laatst bij terugkeer komen de verhalen weer.
Hi Anja,
I can’t speak Dutch, so I am not replying to your post. But I heard you were coming to the Jerusalem pride parade today, and so wanted to invite you to march with us in the bisexual block (Which will also be part of the larger solidarity block with Sheikh Jarah and the Palestinian struggle).
Very much hope to see you there 🙂 (email me if you receive this message, or give me a call if you have access to my number)
Cheers 🙂
Shiri
Hallo Anja,
Wanneer spreek je in Jerusalem? Ik vertrek vanacht naar Palestina. Zou leuk zijn als ik kon komen luisteren!
Ik kan er niets aan doen dat ik het vind klinken als een risicovolle en emotionele bijeenkomst. Dus ik hoop dat je geen te grote risico’s neemt.
En ik wens je toe dat het jullie lukt Gaza binnen te komen!
Take care.
Anja,
Wat betekent “QSS” in “LGBTQSS”?
(Ik loop kennelijk een beetje achter). 🙂
Verder vraag ik me af, of “socmo bietjes” het écht moeilijker hebben dan “socmo geetjes” en socmo heetjes”, om maar te zwijgen van “socpo bietjes”, “socpo geetjes” en socpo heetjes”….. 🙂
(2) Dat was dezelfde donderdagavond, het was dus al voorbij toen je kwam.
(3) Lieve Clara, een beetje risico nemen we altijd, maar ik ga echt niet de held uithangen hoor.
(4) Bou je hebt ook nog twee soorten T, namelijk transgender en trssseksueel – of zo, in ieder geval heb je nog alle variaties tussen mensen die het lichaam willen van de andere sekse of die alleen maar af en toe zich willen gedragen als de andere sekse, en dan heb je ook nog de Q van Queer, want geloof ik zoiets wil zeggen als je helemaal niet aan de seksecoderingen houden, en dan heb je SS wat in Israel neerkomt op ‘straight and supportive’. Wat mij betreft gaat die frgamentarisering in al die verschillende subcategorieën veel te ver. Er is al een regenboogvlag die nu juist de diversiteit symboliseert, en dan wil elke categorie ook nog de eigen kleurtjes en de eigen vlaggetjes. Ik steek er dus enigszins de draak mee en spreek ze daar aan als ‘alphabet people’.