Bedenkelijke propaganda

Vandaag even anderen aan het woord. Te gast: Esther van Houwelingen en Guus Hoelen.

Bedenkelijke propaganda.

Israël is een harde én zachte campagne begonnen waarvan de gevolgen ook in Nederland merkbaar zijn.

Op 5 januari stemde de Israëlische Knesset met 41 tegen 15 stemmen vóór de instelling van een commissie die de financiering van een aantal Israëlische mensenrechtenorganisaties onder de loep gaat nemen. Het voorstel hiertoe werd gedaan door Tania Kirshenbaum van de nationalistsich-zionistsche Partij Yisrael Beiteinu. De commissie gaat onderzoeken, of de genoemde organisaties wellicht gefinancierd worden door buitenlandse overheden of terroristische organisaties. Kirshenbaum beschuldigde tijdens het debat in de Knesset de mensenrechtengroeperingen van het ‘delegitimeren van Israël en Israëlische ambtsdragers’.
|
Heksenjacht
Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) wijst de instelling van een dergelijke commissie af. Mensenrechtenorganisaties moeten in een democratie vrijelijk kunnen functioneren. Ronny Naftaniël vreest een ‘heksenjacht’. Wie het Israëlische overheidsbeleid van het afgelopen jaar echter van dichterbij bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat deze ‘heksenjacht’ al lang gaande is. Op advies van het Reut Institute, een uiterst invloedrijke Israëlische denktank, is in 2010 een uitgebreide in- en externe campagne gestart tegen het zogenoemde ‘delegitimeren’ van Israël. Acties van mensenrechtenorganisaties, vredesbewegingen en de BDS movement (boycot, divestment and sanctions) worden benoemd als formele pogingen om het bestaansrecht van Israël te ontkennen en Israël te laten ‘imploderen’.

Begin 2010 bracht het Reut Institute een advies uit genaamd ‘Building a political firewall against Israël’s delegitimization’. Het ‘delegitimatie netwerk’ (bestaande uit eerder genoemde mensenrechtenorganisaties e.a.) heeft volgens het Reut advies strategische waarde en kan zich binnen enkele jaren ontwikkelen tot een ‘existentieel risico’ voor Israël. Dat vraagt een andere aanpak dan de militaire strategieën die tot nu toe ontwikkeld zijn, in antwoord op wat in het Reut rapport genoemd wordt de ‘resistance movement’ (o.a. Hamas, Hezbollah, Iran).

Tegencampagne
Om dit delegitimatie netwerk aan te pakken adviseert het Reut Institute over te gaan tot een agressieve tegencampagne. Het benoemt ‘hubs’ (assen of centra; heel concreet wordt een aantal steden genoemd) en ‘catalysts’ (drijvende krachten; personen), en roept op tot ‘aanval’ en ‘sabotage’. Naast deze agressieve campagne wordt ook een ‘zachtere’ aanpak geadviseerd: het leggen van persoonlijke relaties met de culturele en politieke elites in zoveel mogelijk landen en, om het imago op te vijzelen, het participeren in humanitaire campagnes.

Van die ‘zachte’ aanpak zijn al veel voorbeelden te noemen. Er zijn nog nooit zoveel popsterren uitgenodigd voor concerten in Israël als in het afgelopen jaar; in Jeruzalem worden velerlei ‘premières’ georganiseerd: de marathon en, (specifiek voor Nederland) de Cleveringa lezing. Voor het leggen van relaties is London als ‘proefstation’ uitgekozen; maandelijks doet het Reut Institute verslag van de resultaten.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, onder leiding van de omstreden Avigdor Lieberman, instrueerde in november 2010 zijn ambassades in 10 Europese landen om 1000 burgers in de samenleving te recruteren die als ‘bondgenoten voor Israël willen functioneren’. Ze worden beschreven als ‘vrienden, die niet alleen boodschappen willen ontvangen, maar bereid zijn om deze boodschappen actief te promoten’. De doelgroep – Joodse en christelijke activisten, academici, journalisten en studenten, zullen regelmatig door Israëlische officials worden bijgepraat en aangemoedigd om zich publiekelijk zoveel mogelijk positief over Israël uit te laten en brieven en artikelen te publiceren.

Schade
Wat ‘aanval’ en ‘sabotage’ inhouden wordt niet expliciet gemaakt, maar de terminologie is niet geruststellend. De bekende Canadese publiciste en activiste Naomi Klein doet al in maart 2010 verslag van een aanval op haar persoon door Eran Shayshon, de campagneleider van het Reut Institute. Klein (en anderen met haar) waarschuwen voor de schade die aan personen en organisaties kan worden toegebracht door de Israëlische agentschappen (o.a. de Mossad) die volgens het Reut Institute voor de anti delegitimatie campagne moeten worden ingezet. Hun acties moeten zoveel mogelijk ‘bedekt’ plaatsvinden en hebben, volgens een bericht in The Jerusalem Post, als ultieme doel om ‘een prijskaartje te hangen aan het bekritiseren van Israël en boycotters te bestraffen’.

Nu naar Nederland. Aan persoonlijke relaties zal Israël in onze bevriende natie geen tekort hebben. Recent trad een regering aan die zich openlijk een vriend van Israël verklaart. Geert Wilders legitimeert zelfs ‘Eretz Israël’ (formele annexatie van de bezette gebieden), maar zijn methoden zijn niet meer ‘bedekt’ te noemen. Uri Rosenthal laat via de Jerusalem Post een gerenommeerde Nederlandse NGO (ICCO) weten, dat zij een ‘antisemitische’ website steunen; het ‘pittige’ gesprek hierover heeft inmiddels plaatsgevonden.

Het ‘Israël bashen’ is door Rosenthal formeel in de ban gedaan. De universiteit van Leiden organiseerde een Cleveringa lezing in Jeruzalem, waarbij in het universiteitsblad een directe vergelijking werd gemaakt tussen de kwade machten waartegen Cleveringa in het geweer kwam en de beweging die nu oproept tot een boycot van de Israëlische bezetting. Gerstenfeld en Bolkestein verklaren Nederland een ‘no go area’ voor Joden.
Het CIDI kan met zijn ongerustheid dicht bij huis blijven.

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/CIDI-wijst-instelling-Knesset-commissie-af.html
http://reut-institute.org/data/uploads/PDFVer/20100310%20Delegitimacy%20Eng.pdf
http://www.guardian.co.uk/world/2010/nov/28/israel-citizen-advocates-europe-pr
http://www.naomiklein.org/articles/2010/03/protecting-israel-s-lawlessness-spying-and-smear-campaign
http://aliabunimah.posterous.com/waarom-ngo-monitor-de-electronic-intifada-aan
http://www.viceversaonline.nl
http://aliabunimah.posterous.com/waarom-ngo-monitor-de-electronic-intifada-aan

Drs Esther van Houwelingen is ziekenhuismanager, ir. Guus Hoelen is voorzitter van de Werkgroep Keerpunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *