Discussie over Arabische revoltes, morgen


(Syrië)

De NWO-onderzoeksgroep The Sacred and the Secular en het Politieke en sociale filosofie debatplatform Current Affairs van de UvA organiseren:

De Arabische revoltes: democratie, islam, of post-islamisme?

Donderdag 10 februari, 15-17.00 uur, zaal D0.09 Oude Manhuispoort /Amsterdam

De Arabische wereld ondergaat een ongekende golf van politieke protesten, waardoor president Ben Ali van Tunesië ten val is gekomen, president Mubarak van Egypte wankelt, en diverse andere staatshoofden gedwongen zijn snelle hervormingen te beloven. Sommigen vergelijken deze protesten al met de acties die in 1989 het einde van het communistische Oostblok inluidden; bij anderen overheerst de angst dat het ontstane machtsvacuüm snel zal worden opgevuld door radicale islamisten.

Hoog tijd dus voor een nuchtere discussie over onderliggende tendensen in de regio en verborgen aannames in de berichtgeving. Staat Egypte inderdaad een herhaling van de Iraanse islamitische revolutie te wachten? Opvallend is het seculiere en niet-ideologische karakter van de demonstraties: anders dan bij eerdere revoltes speelt de Islam nauwelijks een rol van betekenis. Eveneens opvallend zijn de liberale waarden, zoals persvrijheid en burgerrechten, die door de demonstranten worden uitgedragen, ook al zijn die geenszins simpelweg pro-Westers te noemen. Die nieuwe kenmerken plaatsen ons voor problemen als we vasthouden aan traditionele interpretatiekaders die secularisme tegenover politieke Islam plaatsen, en westers liberalisme tegenover Arabische dictaturen, of die nu seculier of religieus van aard zijn. Is de Arabische wereld inderdaad in een post-islamistische fase beland, zoals enkele vooraanstaande analisten betogen?

Over deze en andere vragen gaan de volgende sprekers na een korte inleiding in discussie:

Dr. Mariwan Kanie: Protest in het post-islamistische tijdperk.
(Journalist, MA-programma Islam in de moderne wereld)
Dr. Michiel Leezenberg: Postliberalisme, postsecularisme en
postislamisme.
(Afdeling Wijsbegeerte/ MA-programma Islam in de moderne wereld)
Dr. Robbert Woltering: De Arabische revolte en de lege huls van het
Westerse democratie-discours. (UD Arabische taal en cultuur/ MA-
programma Midden Oosten)
Dr. Robert Soeterik: De revolte die een revolutie zou moeten worden.
(antropoloog, verbonden aan Middle East Research Associates (MERA) te Amsterdam
Dr. Yolande Jansen, voorzitter. (Afdeling wijsbegeerte, NWO postdoc Secularisme en Islam.)

3 gedachten over “Discussie over Arabische revoltes, morgen

  1. Wie geeft het signaal voor onze demonstratie?

    Al dagen staat bij mij Al Jazeera aan. Ik ben 62 en ben 35 jaar medewerker geweest van IKV en Pax Christi. Ik was mede-organisator van de demonstraties in Amsterdam(1981) en Den Haag (1983). In 1989 viel de muur. Sindsdien is de dodelijke, onderlinge uitsluiting van joden, Palestijnse christenen en moslims op dat kleine lapje grond in het Midden Oosten mijn onderwerp geworden.
    Dinsdagavond laat zag ik op de ZDF spannende interviews uit Gaza. Een blogster, Aza AlGhoul, vertelde over haar acties en die van andere moslim meiden die sympathiseren met ‘het plein’. Een groep jonge artiesten van Dag Team trotseren met hun provocatieve raps de dikhuiden van Hamas. De jongeren roeren zich. Gelijk hebben ze. Zij zijn de toekomst. Ze zien Hamas en Israël beiden als hun onderdrukkers en cipiers. Hamas reageert nerveus. Likud kreeg deze dagen van onze minister Rosenthal een hart onder de riem gestoken, want het is toch erg: Netanjahoe en zijn religieus-zionistische vrienden zien alweer een ‘bondgenoot’, hun liefste vijand nog wel, wankelen… Wat moet dit Israël, met zijn exclusieve ethnisch-religieuze identiteit, als de buren democratie en godsdienstvrijheid in zouden voeren? Wilders en zijn PVV-advocaat snappen er ook niets meer van en bezweren alle moslims der aarde zo gauw mogelijk de woestijn in te jagen. Van christendom en jodendom hebben beide heren weinig kaas gegeten, behalve dan van het zondebokverhaal! Ze beseffen ook niet dat Grote Verzoendag dan voor de deur staat!
    Aanstaande vrijdag worden er volgens de ZDF in Gaza demonstraties verwacht. Ik hoop maar dat iedereen strijdbaar en solidair reageert en het liefst al preventief Hamas waarschuwt de
    jongeren niets in de weg te leggen. Waarom geen gelijktijdige steunacties, ook in het westen? Dit is namelijk een strijd die iedereen die universeel, multicultureel en interreligieus denkt, nu moet binden en in de benen brengen.
    Maar wie coördineert hier eigenlijk de vreedzame solidariteit tegen de dictatoren? Wie geeft stem aan die Europeanen die niet ‘zorgelijk’ en met knikkende knieën willen toekijken? Wanneer en waar kunnen we massaal demonstreren voor democratie en mensenrechten en tegen etnische en religieuze uitsluiting (en dan het liefst niet alleen voor Job Cohen)? Ik wil weten naar welk plein ik toe kan.

    Gied ten Berge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *