Bij de dood van Yahya Sinwar

Yahya Sinwar, het hoofd van Hamas, is gedood. Niet, zoals de bedoeling was, net als Haniye in een targetted killing, een gerichte aanslag, maar bijna per ongeluk.Het was tijdens de strijd tussen verzet en het Israelische leger in Gaza, en dat leger had niet door dat ze de Hamasleider doodschoten. Tot ze de dode man bekeken en dachten dat hij verdacht veel op de gezochte Sinwar leek.

Ondanks alle geavanceerde methoden die het leger heeft was hen al een jaar niet gelukt om Sinwar op te sporen en gericht uit te schakelen. Anders dan beweerd werd zat hij niet permanent verborgen in de diepste krochten van de tunnels, ook had hij zich niet verstopt onder de burgers. Hij streed mee, net als de andere strijders van het verzet.

Net als alle mannen die deel uit maken van het verzet rekende hij er op dat hij gedood zou worden. In 2012 zei hij nog “verwacht de wereld van ons dat we ons braaf gedragen als slachtoffers terwijl we worden afgemaakt? Dat we ons zonder een geluid te maken af laten slachten?”

En hij zei: “ik geef er de voorkeur aan te sterven als martelaar, in plaats van dood te gaan aan corona of een hartaanval.”

Dat is nu dus gebeurd, terwijl hij zij aan zij vocht met zijn kameraden.

Zeker is het een verlies voor het verzet. Maar net als na de dood van zo veel vorige leiders staan er duizend nieuwe Sinwars in de wacht. Want het verzet zal pas ophouden wanneer de bezetting ophoudt. Er is geen veiligheid voor Israel zonder veiligheid en vrijheid voor de Palestijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *