Zo meteen gaan we tegen de zorgwet stemmen. Er is hoofdelijke stemming aangevraagd. Dan zit de Eerste Kamer voller dan anders en is het zitten of opstaan. Dit is wat Tineke gaat zeggen als stemverklaring:
Stemverklaring van de fractie van de Socialistische Partij bij de stemmingen over de Zorgverzekeringswet (29763) de Wet op de Zorgtoeslag (29762) en de Wet Fraudebestrijding Zorgverzekeringswetten(29623).
Voorzitter,
Mijn fractie zal vandaag tegen het wetsvoorstel voor een nieuwe Zorgverzekeringswet stemmen. Onze fundamentele bezwaren, die ik vorige week ook al uitgebreid heb toegelicht, zijn er na de discussie niet minder opgeworden.
Door de regie over de zorg en de zorgplicht bij concurrerende private zorgverzekeraars te leggen geeft de regering de verantwoordelijkheid uit handen en dat is mijns inziens met geen enkele AmvB of ministeriële regeling recht te breien.
Wat patiënten winnen bij eén basispakket, acceptatieplicht en het verbod op premiedifferentiatie wordt te niet gedaan door ondoorzichtigheid door meer bureaucratie, geforceerde keuzevrijheid en afbraak van solidariteit. De professionele autonomie komt onder druk te staan en in plaats van samenwerking wordt concurrentie tussen zorgaanbieders bevorderd. Dit zal geen kostenbeheersing maar kostenverhoging in de hand werken.
Door voor deze vorm te kiezen wordt ook in Europees perspectief risico gelopen
Wij vinden het treurig dat deze Kamer akkoord gaat met een wet die de toets van de kritiek niet kan doorstaan, een wet die ondanks de vele toezeggingen die de minister vorige week nog heeft gedaan, nog steeds veel losse einden heeft. Die losse einden worden ook door de voorstemmers onderkend, getuige de motie die is ingediend door collega Swenker.
Wij vinden het een genant te merken, hoe weinig vertrouwen ook de voorstanders van de wet er in hebben dat het goed komt. Mijn fractie past ervoor om op voorhand mee te werken aan het schoonvegen van stoepjes en zal daarom tegen de motie stemmen.
De antwoorden op de vragen naar onderzoek naar stapeling van no claim en eigen risico en extra administratieve lasten, naar kortom een echt goed werkend en eerlijk eigen risicosysteem, waarbij de financiële positie van kwetsbare groepen echt geborgd is, alsmede naar waarborging van keuzevrijheid zonder extra premiebetalingen en naar een goed vereveningssysteem omdat anders risicoselectie kan plaatsvinden , die vragen –voorzitter- hadden toch allang beantwoord en in de wet verankerd moeten zijn!
En dan heb ik het nog niet eens gehad over het flankerende wetgevingstraject dat nog niet klaar is, waardoor hoe dan ook de invoeringsdatum nog verborgen is.
Mijn fractie ziet de invoering van het nieuwe stelsel niet met vertrouwen tegemoet. Er is geen breed maatschappelijk draagvlak voor en het is pijnlijk dat aan de bezwaren van meer dan 500.000 burgers, zomaar voorbij wordt gegaan. Het zal de kloof tussen burger en politiek alleen maar groter maken. Wij zijn tegen de richting waarin het stelsel wordt hervormd en zeker ook tegen het tempo, dat niet in het belang van patiënten en werkers in de zorg is.
De toezegging van de minister dat hij opstapt als het fout loopt is politiek juist maar voor niemand geruststellend. Niet de toekomst van de minister is richtinggevend voor ons, wel de toekomst van miljoenen verzekerden en van met name patiënten.
Voorstemmen zou medeverantwoordelijkheid betekenen. Wij zullen die niet nemen en stemmen daarom tegen.
We zullen voor de wet op de Zorgtoeslag stemmen, ondanks onze bezwaren tegen de ingewikkeldheid van het systeem, tegenstemmen zal de 10 miljoen rechthebbenden op de toeslag nog meer duperen.
Wij stemmen tegen de wet Fraudebestrijding, omdat we tegengaan van fraude niet een zaak van zorgverleners maar van zorgverzekeraars vinden en het ook niet nodig vinden om ziekenhuizen voor de korte termijn waarop de wet nog van kracht zal zijn met nog een extra taak inclusief administratieve lasten op te zadelen.
woon nu 6 jaar in portugal , ben ook niet van plan terug te gaan , naar nederland.
ben nu naar tevredenheid verzekerd +/_ 1450 euro.
moet ik nu gaan betalen 1100 + 4,4 *8,8 % (van 30.000) = 5060 euro ?
en krijg ik daar de sociale verzekering van portugal vorr terug.
dit is toch van de gekke (misschien krijg ik 250 korting)
Ik woon nu bijna 2 jaar in Spanje.
Mijn situatie is dat ik voor een Nederlandse werkgever werk op een produktie eiland op de noordzee.Nu had ik eerst een particulier zorgverzekeraar in Nederland maar moest deze stoppen omdat ik in Spanje ging wonen.Nu moet ik een zorg verzekeraar in Nederland nemen en dan kom ik in het ziekenfonds in Spanje terecht zegt de eene zorgverzekeraar en de ander zegt dat ik alleen spoedeisende hulp kan krijgen in het buitenland.Ik werk 2 weken op zee en ben dan verzekerd via de maatschappij waarvoor ik werk en 3 weken thuis had ik mij bij een Spaanse maatschappij verzekerd.Nu als ik de goedkoopste basis verzekering zou nemen 65 euro per maand daarvoor heb ik in Spanje het top pakket van een particulier verzekering .
In Nederland is er dan geen verschil in ziekenfonds en Particuliere verzekering maar in Spanje wel!
Het CVZ is ook zo een mooi voorbeeld ik heb drie keer gebeld drie keer de situatie uitgelegd en drie keer een ander antwoord gekregen en ook het antwoord dat ik mijn gezin niet hoef aan te melden omdat ze langer dan 6 maanden in Spanje verzekerd zijn .Ik heb toen gevraagd of ze dat op papier wilde zeten en dat was weer een andere afdeling die ik dan weer moest mailen.
Gek word je ervan de een weet niet wat de ander doet.
Ik zou graag weg willen uit Nederland maar dat kan niet omdat ik door een nederlandse werkgever wordt betaald .
Met vriendelijke groet Ric van wijngaarden