KORT vandaag:
Ramadan festival
Arabische vrouwen aan de top
Debat Palestijnse vluchtelingen
Debatten Islam in Amsterdam
Ramadan in Rotterdam
IIAV jubileert
KORT is de nieuwe rubriek voor korte berichten, bijeenkomsten, verwijzingen, aanbevelingen. Het is bedoeld als service, niet als discussiebijdrage. Commentaren worden alleen bij uitzondering geplaatst.
Voor meer informatie over het Ramadan Festival en de activiteiten deze maand ga naar hun website.
Arabische vrouwen aan de top
Voorvertoning
Hebben – jonge – Marokkaanse vrouwen meer carrièreperspectieven in Marokko dan in Nederland? debat
dinsdag 18 oktober 20.15 uur
de Balie Amsterdam
Tegenlicht-tweeluik ‘Arabische vrouwen aan de top’
Regisseur Bregtje van der Haak gaat voorbij aan het stereotype beeld van de onderdanige, ongeletterde en gesluierde Arabische vrouw en presenteert persoonlijke portretten van sterke vrouwen in een dynamische regio. Twee uitersten komen aan bod. Het eerste deel ‘Femmes Fatales’ portretteert vier vrouwen in leidinggevende functies in Marokko, momenteel één van de meest tolerante en liberale landen in de Arabische wereld. De tweede uitzending ‘Saoedische oplossingen’ geeft een beeld van de levensstijlen en opvattingen van carrièrevrouwen in Saoedi-Arabië – het enige land in de regio waar vrouwen nog geen kiesrecht hebben en niet mogen autorijden.
Debat
Na voorvertoning van de films spreekt journaliste Esma Choho met Fenna Ulichki (oa voorzitter Marokkaanse Vrouwenvereniging Nederland), Hanna Bouaicha (co-auteur boek single-vrouwen in Marokko), Raja Felgata (oa radio-presentatrice NMO) en Rahma el Mouden (directeur multicultureel schoonmaakbedrijf MAS) over de vraag welke omgeving op dit moment de beste carrièrekansen en ontplooiingsmogelijkheden biedt aan Marokkaanse vrouwen? Is dat Marokko, dat zich in rap tempo moderniseert en democratiseert, en waar de verbetering van de positie van de vrouw voor koning Mohammed VI de hoogste prioriteit heeft? Of mogelijk toch Nederland, waar mannen en vrouwen al langer een gelijkwaardiger positie innemen, maar waar vooroordelen een rol spelen en Marokkaanse mannen vaak traditioneler zijn dan in hun land van herkomst?
Datum : dinsdag 18 oktober 2005
Tijd : 20.15 uur
Plaats : De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Uitzending : zondag 30 oktober en zondag 6 november (Ned 3, omstreeks 21.00 uur)
Aanmelden : vóór vrijdag 14 oktober via tegenlichtdebat@vpro.nl
Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert donderdag 13 oktober, aanvang film 19.00 uur,
entree €7,50/€6,50 met korting. Aanvang debat 21.00 uur, entree vrij.
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Voertaal Engels.
(Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)
CINEMA.NL DEBAT: VERGETEN VLUCHTELINGEN?
De verdreven Palestijnen
Het Israëlische leger heeft de Strook van Gaza verlaten. De Palestijnen hebben een ‘eigen’ gebied. Maar daarmee zijn nog lang niet alle Palestijnse vluchtelingen verzekerd van eigen huis en haard. Wat gaat er met die vluchtelingen gebeuren? En wat brengt een leven in exil te weeg bij hen die deel zijn van een politieke oplossing?
Onder leiding van Ronald Ockhuysen, journalist, spreken: Radi Suudi, Midden-Oosten deskundige, Arjen el Fassed, Electronic Intifada, Salomon Bouman, oud-correspondent NRC in Israël, Naeeda Aurangzeb, co-auteur Verdreven Palestijnen en Mahmoud Issa, Europese coördinator Right of Return Coalitie (o.vb.), en Sheerin al Araj, researcher.
Om 19.00 wordt de film ‘Paradise now’ 2005 van Hany Abu Assad vertoond. Na afloop volgt eerst een gesprek met Bero Beyer, producent Augustus Film. Deze avond wordt ook de Pax Christi publicatie ‘Verdreven Palestijnen” gepresenteerd.
De stichting van de staat Israel in 1948 leidde tot een vluchtelingenstroom van 750.000 personen. Bijna 80% van de oorspronkelijke bevolking. Veel vluchtelingen en hun nakomelingen leven nog steeds in kampen, in Gaza, in de Westelijke Jordaanoever en in de omliggende landen. Vaak hemelsbreed slechts enkele kilometers verwijderd van hun oorspronkelijke dorpen en steden die voor hen onbereikbaar zijn. Vele Palestijnen kunnen slechts dromen over terugkeer naar hun vroegere woonplekken. Wat betekent dat voor al die mensen? Wat is de weerslag van deze werkelijkheid op die miljoenen Palestijnen die niet naar huis kunnen? Te vaak worden zij als speelbal van de politiek gezien, en niet als mens. Terwijl zij toch deel van een politieke oplossing zijn.
TUMULT & Pax Christi & Cinema.nl (de Volkskrant & VPRO) & Louis Hartlooper Stichting
Debatten over Islam en Amsterdam
In de maanden oktober, november en december 2005 organiseert jongerencentrum Argan samen met UMMAO (unie Marokkaanse moskeeën Amsterdam en Omstreken), Studentenvereniging Khmisa en de gemeente Amsterdam zes debatten met het thema ‘Islam & Amsterdam. Jongerencentrum Argan wil hiermee een open en vooral transparante dialoog op gang zetten tussen Amsterdammers van Islamitische en niet Islamitische afkomst. De debatten zijn open voor alle Amsterdammers en hebben uiteenlopende thema’s die ook veelvuldig terugkeren in het publieke debat over integratie.
Het eerste debat vindt plaats op vrijdag 7 oktober, met openingsspeech van wethouder Ahmed Aboutaleb. Het thema is: “Opvoeding en onderwijs”. Waar in volgende thema’s aan bod zullen komen: Draagt Islamitisch onderwijs bij aan integratie?, Moeten moskeeën zich afzijdig houden van onderwijs? Past Islamitische opvoeding in een Westerse samenleving? Waarom gaat het mis bij Marokkaanse ouders, inzake het opvoeden? Moeten taboes bespreekbaar worden in Islamitische scholen en gezinnen. Aan dit debat zullen meedoen: Ahmed Marcouch (bestuurslid en woordvoerder UMMAO unie Marokkaanse moskeeën en omstreken), Razia Rahamat (lerares ICA Islamitisch college Amsterdam), voorzitter van Amsterdamse PvdA fractie Lodewijk Asscher e.a. Radi Suudi (politicoloog en bekend van Dialoog op NMO) zal het debat leiden.
Kijk voor meer informatie ook op www.argan.nl
Ramadan, maand van spiritualiteit
Uitnodiging
Datum: Zaterdag 08 oktober 2005
Locatie: Buurtcentrum Post West Tidemanstraat 80 Rotterdam
Activiteit: Ramadan, maand van spiritualiteit
Reservering: maandvanspiritualiteit@hotmail.com
In deze vluchtige, complexe tijdsgeest waarin de mens gebukt gaat onder de eisen van de moderne samenleving en de verleidingen van de consumptiemaatschappij is spiritualiteit de weg naar innerlijke rust.
Ramadan is voor moslims bij uitstek een maand van spiritualiteit, bezinning en versterking van de band met de Schepper. De maand Ramadan is een breuk met de dagelijkse routine. Afgezonderd van eten, drinken en andere aardse zaken probeert de moslim zijn hart te zuiveren.
Vereniging Ettaouhid i.s.m. SPIOR, DISCK en ondersteund door Ramadan Festival 2005 nodigt u uit om gezamenlijk de spirituele dimensie van de Ramadan te beleven. Onder het thema: “ Zuiver je hart” hebben wij voor u een programma samengesteld waarin wij gezamenlijk zullen proeven van de zegeningen van de maand van spiritualiteit … Ramadan.
Het programma zal er als volgt uit zien:
18:30 Aanvang
19:06 Oproep tot het gebed
Gezamenlijk Iftar
20:00 Quranrecitatie
20:05 Schone namen van Allah
20:15 Toespraak Dhr. Zakaria Budak (voorzitter SPIOR): “Zuiver je hart”
20:30 Gezamenlijk smeekbedes
20:45 Toespraak Dhr. Abdullah Haselhoef: “Zuiver je hart”
21:00 Gebed (Isha en tarawih)
Afsluiting met smeekbedes
Het IIAV jubileert! Het 70-jarig bestaan vieren we gedurende 3 dagen:
– 30 november (in De Rode Hoed): het nieuwe boek ‘De vrouw beslist. De Tweede Feministische Golf in Nederland’ wordt door middel van een feestelijke happening aan pers en publiek gepresenteerd. Doe mee aan de feministische quiz!
– 1 december (op het IIAV): wetenschappelijk symposium ‘Travelling Heritages’, waarin kritisch wordt gereflecteerd op de veranderende rol en betekenis van cultureel erfgoed in Nederland, in het bijzonder het erfgoed van vrouwen en de vrouwenbeweging.
– 2 december (op het IISG): het colloquium ‘protestrepertoires in Nederland 1965-2005’, op en in samenwerking met het IISG.
# De vooraankondiging is te vinden op: www.iiav.nl/jubileum.
Bedankt voor de agendatips, Anja!