Oproep van het EmCeMo
Migrantenorganisaties: voorkom isolement en buitensluiten groepen burgers
Uitsluiting van groepen burgers is een beperking van vrijheid van meningsuiting.
Het is nu een jaar geleden dat Theo van Gogh is vermoord. Deze dramatische gebeurtenis heeft geleid tot een zeer bewogen jaar voor de hele Nederlandse samenleving.
De moord op Theo van Gogh heeft geleid tot een toename van buitensporige angst in de samenleving en bij het kabinet. Deze angst heeft er toe geleid dat diverse verworven burgerrechten worden ingeleverd en of liever gezegd afgenomen. In de eerste instantie zijn de minderheden en in het bijzonder de moslims (vooral de Marokkanen) de dupe van al die maatregelen.
Door verschillende lokale overheden en instellingen zijn er naar aanleiding van de moord op Van Gogh uiteenlopende initiatieven genomen.
Ook wij, als progressief en seculiere migrantenorganisaties hebben in deze onze verantwoordelijkheid genomen door talloze activiteiten te organiseren samen met ander organisaties zoals het Marokkaanse Initiatief, het Platform Allemaal Anders, Allemaal Gelijk en het initiatief Genoeg is Genoeg. Dat hebben we gedaan en zullen blijven doen omdat het moet en wij geloven dat is de enige weg voor coherente samenleving.
We hebben duidelijk gemaakt dat we alle vormen van geweld veroordelen en dat we extremisme, discriminatie en islamofobie willen tegengaan. We hebben ook duidelijk gemaakt dat we een open discussie willen, waarin op geen enkel onderwerp een taboe rust. Zelfs in de moskeeën worden nu debatten georganiseerd over heikele onderwerpen als islam en democratie, huiselijk geweld, homoseksualiteit e.d..
Terugblikkend kunnen we concluderen dat ondanks dat hier en daar incidenten er plaatsgevonden hebben (jongeren die onterecht aangehouden door het Openbare Ministerie, etc. of mensen worden uitgeschoold en bespuugd). Relatief rustig gebleven in Amsterdam, maar de spanning is er wel nog.
Wanneer we tegen deze achtergrond vooruitblikken is het duidelijk dat er nog veel geïnvesteerd moet worden in het verbeteren van het maatschappelijke klimaat. Er zijn nog veel initiatieven nodig om de dialoog tussen bevolkingsgroepen te bevorderen, niet alleen in conferentiezalen, maar juist ook op plekken waar de burgers zelf komen.
Het tegengaan van discriminatie, van islamofobie en van extremisme moet hoog op de politieke agenda blijven staan. En concrete projecten dragen daar aan meer bij dan dreigende taal uit Den Haag.
Wij zien de komende verkiezingen als een proef voor de politieke partijen om samen met ons te strijden voor een maatschappij waar er geen verschil is tussen autochtone en allochtone, waar ieder Amsterdammers als gelijk burger van deze stad wordt behandeld en mee telt. Voor sommige politici zal het verleidelijk zijn om electoraal te scoren door van de integratie van allochtonen, en in het bijzonder moslims een belangrijk verkiezingsthema te maken. Wij zijn daar niet bij voorbaat op tegen, maar willen wel een beroep doen op alle politici om het debat genuanceerd te voeren: wij hopen dat zij zich niet laten verleiden tot soundbytes en one-liners waarin de diversiteit binnen de allochtone (en islamitische) gemeenschappen verloren gaat of waarin de suggestie wordt gewekt dat er voor complexe maatschappelijke vraagstukken altijd simpele oplossingen zijn. Wij roepen politici op om mensen bij de samenleving te betrekken en niet om ze (verder) buiten te sluiten.
Graag willen wij voor de verkiezingen een gesprek met de Amsterdamse politieke partijen over de wijze waarop ze de Amsterdamse problemen willen aanpakken en hoe ze willen voorkomen dat grote groepen burgers steeds meer met hun rug naar de samenleving gaan staan.
EMCEMO Tweede Oosterparkstraat 77 1091 HX Amsterdam Postbus 59676
Tel: 020 428 88 25 Fax: 020 463 62 22 E-mail: info@emcemo.nl