Stop criminaliteit Marokkaans-Nederlandse jeugd!

jongerenwerkerjb3_174581_300.jpg

In een Manifest roepen professionals en organisaties van Marokkaanse origine hun achterban op zelf te voorkomen dat hun jongeren ontsporen (Volkskrant, hier)

Onze samenleving wordt in toenemende mate geconfronteerd met criminaliteit en geweld van Marokkaans-Nederlandse jongeren. De door deze jongeren veroorzaakte overlast is inmiddels uitgegroeid tot een probleem dat beslag legt op onze samenleving. Zowel materieel als immaterieel.

Daarnaast is deze overlast is inmiddels ook een probleem voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. De criminaliteit van deze jongeren heeft tot gevolg dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst steeds vaker als tweederangsburgers worden gezien, waardoor ze steeds vaker alleen maar en die eerder worden getolereerd, niet dan geaccepteerd. Daar komt bovendien nog bij dat het geweld van deze jongeren steeds hardere vormen aanneemt en steeds meer slachtoffers eist.

De Marokkaanse gemeenschap stelt zich bij de bestrijding van deze criminaliteit nog steeds te passief op en wekt daarmee de indruk dat de door deze jongeren veroorzaakte overlast haar probleem niet is. Ten onrechte. Juist Nederlanders van Marokkaanse komaf moeten alles in het werk stellen om deze criminaliteit te stoppen. Het zijn ‘hun jongeren’ die deze overlast veroorzaken, en zij worden erop aangekeken door de samenleving.

Met alle negatieve beeldvorming van dien. Bovendienb richt de criminaliteit zich in toenemende mate steeds vaker op de Marokkaanse gemeenschap, waar ook steeds meer mensen de dupe worden van het jongerengeweld.
Ofschoon wij ons realiseren dat de samenleving de Marokkaans Nederlandse gemeenschap niet verantwoordelijk kan stellen voor deze problemen vinden wij toch dat onze gemeenschap op dit punt initiatieven moet gaan ontplooien en op die manier meer verantwoordelijkheid moet gaan nemen.

Het is de hoogste tijd dat de Marokkaanse gemeenschap een actievere rol gaat spelen bij de preventie en bestrijding van deze criminaliteit onder Marokkaans-Nederlandse jongeren. De actiegroep ‘Stop criminaliteit Marokkaanse jongeren’ wil een platform zijn voor alle Nederlanders van Marokkaanse afkomst, die vinden dat de maat vol is en dat ook de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap haar verantwoordelijkheid moet nemen.

De actiegroep stelt zich hierbij het volgende tot doel een netwerk op te richten van professionals en andere geïnteresseerden, waarbij alle Nederlanders van Marokkaanse komaf zich kunnen aansluitenmet als doel de preventie en bestrijding van criminaliteit onder Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Dit netwerk gaat zowel preventief als corrigerend optreden. Preventief in die zin dat jongeren die dreigen te ontsporen in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd en door de lokale gemeenschap en lokale leiders worden gecorrigeerd.

Wij streven er hierbij naar om deze jongeren weer te resocialiserenCorrigerend in die zin dat criminele jongeren, die overlast veroorzaken op de huid worden gezeten, onder druk worden gezet en continu worden gevolgd. Hierbij richten we ons niet alleen op jongeren maar ook op de ouder, c.q. hun ouders en opleidingsinstituten.
De actiegroep gaat samen met de lokale Marokkaanse gemeenschap bekijken welke rol die gemeenschap bij de bestrijding van de Marokkaanse jongerencriminaliteit kan spelen. Wij streven er hierbij naar om deze jongeren weer te resocialiseren. Wij willen dit doen via intensieve begeleiding die ervoor moet zorgen dat ze een opleiding gaan volgen, eventueel een baan krijgen en ook hun vrije tijd zinvol gaan indelen.
We realiseren ons dat dit een moeizaam en arbeidsintensief proces is, maar dit is de enige weg om deze jongeren weer in het gareel te krijgen.

Er worden themadagen en informatiebijeenkomsten georganiseerd waarop de vraag wat de Marokkaanse gemeenschap kan doen om de jeugdcriminaliteit te bestrijden centraal staat. De Marokkaanse moskeekoepels zullen nauw worden betrokken bij de preventie en bestrijding van deze Marokkaanse jeugdcriminaliteit. De actiegroep gaat advies geven aan professionals die zich met de bestrijding van Marokkaanse jeugdcriminaliteit bezighouden. Er zal eveneens nauw worden samengewerkt met jeugdinrichtingen en gevangenisimams.

Comite van aanbeveling;
Dr. Frank Bovenkerk,criminoloog
Drs.Nadia Bouras
Mohamed Sini, directeur ROC-Midden Nederland
Dr. Albert Benschop

De professionals die ondertekend hebben;

Werkzaam in welzijn,cultuur, politie,/justitie en onderwijs
Ibrahim Wijbenga
Fadma Bouchataoui , Rotterdam
Hassan Lamou, Den Haag
Ibtissam Asbaa, Eindhoven
Fatima Querrach, Den Bosch
Najoua el Yacoubi,Amsterdam
Nesrin Adlani,Amsterdam
Mustafa Aoutiq,Utrecht
Aziza Aarab,Den Haag
Karima Sahla,Den Haag
Hafid Azaoum,Eindhoven
Chahid el Haddouti,Gouda
Salima Essakati, Rotterdam
Khalid Chiki, Amsterdam
Ali Al Hadaui,Leiden
Fatima Zohra Hadjar, Amsterdam
Jamal Sbai, Eindhoven
Rajae el Mouhandiz, Amsterdam
Mamoun el Louikili, Utrecht
Chaaib el Maach, Helmond
Dounia El Baraka, Den Haag
Mousid Akhamrane, Amsterdam
Hassan Idrissi, Bergen op Zoom
Mounir Dadi,Amsterdam
Wafae Mansuri,Eindhoven
Rafia Aallouch,Amsterdam
Abdel Aziz Abousellam,Sassenheim
Nora Asrami, Zoetermeer
Gerard “Red”Wijngaarden, Eindhoven
Ahmed Kotati, Eindhoven
Layla Hacene, Rotterdam
Fatima Laghzaoui,Utrecht
Abida Chakay, Den Bosch
Mohamed Amessas,Gouda
Iliass el Hadioui, Rotterdam

Organisatie;
UMMON
VIN
SMN

11 gedachten over “Stop criminaliteit Marokkaans-Nederlandse jeugd!

  1. Wat heeft dat plaatje met het onderwerp te maken? De relatie kickboksen en criminaliteit voor de zoveelduizendste keer bevestigen? Over vooroordelen gesproken…

  2. Vanavond ging het bij ons in de raadsvergadering over de aanpassing van de gemeenteverordeningen inzake de wet WIJ (wet investeren in jongeren).

    Overal in het land worden programma’s geschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij gaat het ook over jongeren.

    ik heb van verschillende landelijke partijen hun adviezen gelezen over de paragraaf jongeren. Ik heb de aanbevelingen gelezen over de wet WIJ. En het moet mij van het hart dat deze samenleving ertoe neigt jongeren in de eerste plaats als een (potentieel) probleem te zien of af te schilderen. Aan het begrip jongeren kleven intussen begrippen als overlast, lui, gemakzuchtig, criminaliteit, drugsgebruik, drankketen, schoolverlaters, kansloos.

    Ik maak deze opmerking in het algemeen, dus niet als antwoord op de oproep hierboven. Want die waardeer ik en vind ik belangrijk en hoopvol. Maar iedereen die de oproep leest wil ik oproepen zich te realiseren dat het niet over alle jongeren gaat. En daag ik uit voor zichzelf te berekenen of in te schatten hoeveel jongeren een probleem zijn en hoeveel jongeren een probleem hebben.

  3. Ik vind het wel een goed initiatief, sowieso zouden allochtonen jongeren er baat bij hebben als hun eigen gemeenschap zorgt voor de sociale opvang en de controle als ook het zorgen voor arbeid.
    Niet omdat ze iets hebben tegen autochtonen maar eerder omdat er toch sprake is van discriminatie.
    De grens van de tolerantie is eerder bereikt als een allochtoon iets doet wat niet mag dan bij een autochtoon.
    Men krijgt minder snel een baan zodat ze op een legitieme manier hun brood kunnen verdienen en een plaats kunnen krijgen in de maatschappij.
    En ja dan zak je dus ook eerder in de criminaliteit.
    En als je die val hebt gemaakt dan gaat het vaak van kwaad tot erger.
    Het is wel jammer overigens dat je niet meer ondernemerschap ziet bij migranten in Nederland.
    De Verenigde Staten zijn er groot mee geworden en zweren er tot de dag van vandaag bij.
    Vers bloed betekent innovatie en motivatie om iets van je leven te maken.
    Daar werkt de eerste generatie keihard zodat de tweede generatie naar de universiteit kan.

  4. Geert # 1

    Op dat plaatje is Ibrahim Wijbenga te zien. Het heeft dus niets met vooroordeel bevestigende plaatjes te maken. The eye of the beholder-alhoewel je je kan afrvagen of kickbokslessen nu zijn waar de gemeenschap op zit te wachten, maar dat is een andere discussie.

  5. We zullen er het beste maar van hopen, maar gezegden als ‘mosterd na de maaltijd’, ‘druppels op een gloeiende plaat’ en ‘een zwaluw maakt nog geen zomer’ dringen zich onvermijdelijk op. Echter, het is goed dat mensen dit inzien en ook daadwerkelijk actie (durven?) ondernemen.

  6. Het is wel een vorm van stigmatisereing om een actiegroep voor alleen Marokkaanse probleem jongeren iets te doen.
    Zo wordt wel het idee bevestigd dat Marokkanen criminelen zijn en er nu ook vanuit hun eigen kring daar door mee bevestigd.
    Want er is niet bv een autochtone Nederlandse actiegroep, die de autochtone Nederlandse overlast tijdens het weekend aanpakt.
    Beter is het om een actiegroep te hebben die alle jongeren overlast aanpakt en breed door de samenleving wordt gedragen
    Maar goed we leven nu eenmaal in een apartheidsstaat en daar past zoiets ook in. Er is geen verschil met het oude Zuid Afrika, alleen minder zichtbaar.

  7. Iedereen in Nederland heeft het recht om haar of zijn eigen actiegroep op te richten, Harry, dat is geen apartheid. De praktijk heeft apartheid gedefiniëerd als dat niet iedere burger de zelfde rechten heeft. Erken alsjeblieft, Harry, dat ook mensen met een Marokkaanse achtergrond het recht hebben een actiegroep op te richten.
    Verder ben ik blij dat bovengenoemde actiegroep erkent dat het genoemde probleem niet specifiek hun probleem is, en is het fijn dat de creativiteit van zo veel mogelijk mensen ingezet wordt.

    Groet,

  8. Beste Harry, er zijn zeker WEL ‘autochtone’ actiegroepen voor ‘autochtone’ problemen. Evenals deze (vnl, want niet exclusieve) actiegroep tegen marokkaanse misstanden zijn daar ook andere etniciteiten welkom.

  9. Anja, da’s toch niet zo moeilijk. We hebben hier (om er maar een paar te noemen) een vrouwenhuis, waar mishandelde vrouwen terecht kunnen, organisaties tegen pedofielen, kinderbescherming, slachtofferhulp, en vele vele lokaal georganiseerde groepjes tegen allerhande buurt-ellende. Allemaal door autochtonen, tegen andere (zich misdragende) autochtonen. Maar niet gereserveerd voor (of tegen) uitsluitend autochtonen.

  10. Dat zijn geen autochtone organisaties voor autochtone problemen, Mario. Dat zijn organisaties voor problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *