Dinsdag na het crocusreces. Dus Den Haag, Eerste Kamer. Bijna iedereen was er. Want in de tussentijd was het kabinet gevallen, en dat betekent dat er bedacht moet worden wat we in de Eerste Kamer nog mogen en nog kunnen, voor de verkiezingen op 9 juni zijn geweest. Dat was het ene thema: welke wetten die al door de Tweede Kamer zijn gegaan kunnen we behandelen, en welke zijn ‘controversieel’. Zoals de Tweede Kamer al besloten heeft dat de verhoging van de AOW leeftijd controversieel is.
Vandaag kwam de commissie senioren, (lees: alle fractievoorzitters bij elkaar), daar nog niet uit. Alle fracties maken lijstjes, en volgende week gaat de discussie daarover verder. Over de kraakwet volgt nog een nieuwe ronde vragen, hoewel ‘onze’ minister pleite is, en dat betekent vanzelf dat we een of twee maanden verder zijn voordat onze vragen beantwoord zijn en we kunnen beslissen wanneer we ‘plenair’ kunnen, het is dus niet waarschijnlijk dat dat nog gaat gebeuren met dit ‘rompkabinet’. Over de vreemdelingenwet waar ik erg mee bezig ben weten we het nog niet, maar ik denk dat we die gaan behandelen, al zal het wel heel vreemd zijn om dat te moeten doen met Middelkoop in plaats van met Van der Laan. En we hebben de memorie van antwoord nog niet binnen. Nou ja, binnenkort wordt veel duidelijker. Dit is typisch een geval van overgang.
Verder in de wandelgangen natuurlijk veel gespeculeer over wat voor een regering dat is godsnaam moet gaan worden. Ik geloof niet dat het CDA erg veel zin heeft om met de PVV in een regering te gaan zitten, dat kost ze te veel van hun leden, en de PVV heeft in feite zelf al zoveel deuren dichtgedaan dat je er niet eens meer op hoeft te wachten wie nog met hen wil. Dus op rechts zit er niet zo gauw een meerderheid in. PvdA en CDA in combinatie zit er ook bepaald niet in. Dat sluit een regering op het midden ook al bijna uit. Een combi op links kan alleen wanneer SP en D66 elkaar verdragen – en wil dat? Dan een nieuw soort paars? Met een randje groen? En weinig rood?
En dan hebben we als partij nog veel te doen voor de verkiezingen in juni. Er moet een lijst komen met kandidaten voor de Tweede Kamer, het verkiezingsprogramma moet opnieuw aan de afdelingen worden voorgelegd, zodat er op een congres over beslist kan worden. En dat betekent onder andere dat ook wij van de Eerste Kamer de gesprekken moeten gaan voeren over de vraag wie er opnieuw verkiesbaar zijn, en wie er eventueel kandidaat zouden kunnen zijn voor de Tweede Kamer, ook al zijn de nieuwe verkiezingen voor de Eerste Kamer pas in maart volgend jaar.
En morgen eerst even stemmen voor de gemeenteraden, want het lijkt wel alsof die geheel en al ondergesneeuwd raken door al het Haagse gedoe.