Movies that matter: Palestina

Zeer aanbevolen!
Ik heb al eerder over Laura van Dolron’s prachtige voorstelling over Rachel Corrie geschreven, hier is de kans om die voorstelling te zien, en tegelijk ook haar eerste documentaire. Zie hier. En hier.
En ook To shoot an elephant, waar ik het ook al eens over had. Hier.

Het Movies that Matter Festival in Den Haag presenteert

Drie films en een theatervoorstelling over activisme in Palestijns gebied

Op zondag 28 maart presenteert het Movies that Matter Festival in Den Haag een bijzonder programma van drie films en een theatervoorstelling over activisme in Palestijns gebied. Laura van Dolron, dé theatermaakster van dit moment, neemt de theatervoorstelling én een van de films voor haar rekening.

In de documentaire Rachel onderzoekt de Marokkaanse filmmaker Simone Bitton Rachel het overlijden van activiste Rachel Corrie. De 23-jarige Amerikaanse werd in 2003 overreden door een bulldozer toen zij probeerde te voorkomen dat het Israëlische leger Palestijnse huizen in de Gazastrook platwalste.

My Name is Rachel Corrie is een theatermonoloog over Rachel Corrie van dé theatermaakster van dit moment, Laura van Dolron. Fragmenten van deze voorstelling, gespeeld voor de Israëlische muur, zien we terug in Van Dolrons eerste documentaire Does this Movie Matter? (werktitel). Van Dolron gaat hierin op zoek gaat naar de motieven van westerlingen in de Westbank én op zoek naar zichzelf. Het Movies that Matter Festival vertoont haar film als Work in Progress. Van Dolron slaagt er wonderwel in haar markante ‘stand up filosophy’ theaterstijl te vertalen naar het documentaire filmgenre.

To Shoot an Elephant van regisseur en activist Alberto Arce, net als Rachel Corrie lid van het International Solidarity Movement. Hij geeft een onthutsend en verontrustend beeld van het leven in het door Israël bezette Gaza en de gevaren waarmee het nog overgeblevene ambulancepersoneel te kampen heeft. Na de vertoning volgt een interview met Kolonel Desmond Travers, lid van de VN Goldstone-commissie.

elephant.jpg

Movies that Matter Festival 
Het Movies that Matter Festival in Den Haag vindt plaats van donderdag 25 t/m woensdag 31 maart. Het is het internationale film- en debatfestival over mensenrechten, vrede en recht in de internationale stad van vrede en recht. Het is de opvolger van het Amnesty International Film Festival en is hét festival van de geëngageerde film. Het presenteert in en rond Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui een programma met zeventig fascinerende speelfilms en documentaires van bevlogen filmmakers. Naast de filmvertoningen vindt een gevarieerd verdiepingsprogramma plaats met dagelijkse debatten, talkshows met internationale gasten en muziekoptredens. Het festival is een ontmoetingsplaats waar het publiek met filmmakers, mensenrechtenactivisten en politici uit de hele wereld in gesprek kan gaan.

Het volledige festivalprogramma staat zaterdag 13 maart in dagblad Trouw en nu al op de nieuwe website van het festival www.moviesthatmatterfestival.nl

ZONDAG 28 MAART
Theater aan het Spui

16.00 uur :To Shoot an Elephant 
Na de vertoning interviewt Lars van Troost (Amnesty International) Kolonel Desmond Travers, lid van de VN Goldstone-commissie die onderzoek deed naar de Gaza oorlog en het controversiele Goldstone Report produceerde, en regisseur Alberto Arce.

19.00 uur : Does This Movie Matter? & My Name is Rachel Corrie
Aansluitend aan de Work in Progress-vertoning van haar documentaire Does this Movie Matter?, voert dé theatermaakster van het moment, Laura van Dolron de voorstelling My name is Rachel Corrie op.
Q&A na Does this Movie Matter


21.30 uur : Rachel
In 2003 komt de 23-jarige Amerikaanse activiste Rachel Corrie om het leven wanneer zij probeert te voorkomen dat het Israëlische leger Palestijnse huizen in de Gazastrook platwalst. Ze wordt doodgereden door een bulldozer. Volgens onderzoek van het Israëlische leger is haar overlijden een ongeluk. De Marokkaanse filmmaker Simone Bitton reconstrueert de zaak in Rachel en komt tot een andere conclusie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *