Hulp aan de Palestijnen

Hulp aan de Palestijnen.
(Ga naar het eind voor wat je praktisch kunt doen)

Het is duidelijk wat Israël wil, en dat met de algehele steun van de VS: de Hamasregering ten val te brengen, door de nood in het Palestijnse gebied, en met name in Gaza, zo hoog op te schroeven, dat de Palestijnse bevolking de nieuwe regering die ze net hebben gekozen zal laten vallen. Zo staat ook Europa onder druk om mee te werken aan de boycott. En zelfs de Arabische landen die geld willen sturen stuiten op de VS die alle Arabische banken onder druk heeft gezet om de rekeningen naar Palestina te blokkeren.

Of het gaat lukken om Hamas ten val te brengen is een tweede. Dat er sprake is van ernstige onenigheid tussen Hamas en Fatah is duidelijk. En Israel plus de VS willen die onenigheid wel uitbuiten voor hun eigen doelen en die nog verder aanwakkeren. Maar de Palestijnen, een koppig volk, die zich niet van hun eigen, pasgevormde en nog prille democratie af laten brengen zijn niet van plan om zich de wet voor te laten schrijven van buitenaf. Het is hun eigen interne gevecht, daar heeft de VS niets mee te maken en Israël al helemaal niet.

Bedenk wat de niet-Westerse wereld opnieuw zal waarnemen: dat het Westen eerst de landen in het Midden Oosten onder druk zet om democratische verkiezingen te houden, om vervolgens, als dat in ieder geval in Palestina is gelukt, alle vuile machtsmiddelen in te zetten om de gekozen regering meteen ten val te brengen. Gaat dit in de landen die al niet ontzettend veel vertrouwen hebben in de met de mond beleden maar met de voeten getreden westerse mensenrechten, internationaal recht en aangehangen democratie er toe brengen om te denken, nou, ze hebben daar in het Westen toch wel gelijk? Dacht ik niet. De haat graaft zich dieper in, en, nog eens, niet tegen de westerse waarden waar niks mis mee is, maar met het westerse beleid dat zo duidelijk met twee maten meet als het in hun eigen kraam te pas komt. Eigenbelang gaat in het westen kennelijk boven eigen normen. Dat doet de zaak, internationaal gezien, dus geen goed, om het maar vriendelijk te zeggen. Hoe de internationale wereld met de Palestijnen omgaat is een absolute testcase voor de geloofwaardigheid van het Westen.

Een beetje lucht lijkt er te komen voor de noodsituatie in Gaza. Nadat de eerste mensen door medische tekorten zijn gestorven is er nu beloofd dat er medische convooien met medicijnen en hulpmiddelen van de VS zullen worden doorgelaten. Eerst zien, zou ik met de Palestijnen zeggen. Er is wel vaker wat beloofd, onder andere had Condoleezza Rice nog een overeenkomst gesloten met Israel om goederen door te laten bij de Karni Crossing. (Waaruit opnieuw blijkt dat de werkelijke onderhandelingen plaats vinden tussen Israel en de VS) Maar de toegang was weer regelmatig afgesloten. Verder is het Kwartet (VN, VS, EU en Rusland) , na een noodkreet van de Wereldbank, nu zover om toch een manier te zoeken om in ieder geval de achterstallige salarissen te betalen van de mensen die in dienst zijn bij de overheid, de grootste werkgever in het Palestijnse gebied. Het voorstel schijnt van Nederland te zijn gekomen. Onder leiding van de EU zou er een noodfonds moeten worden gesticht, die de Hamas regering moet omzeilen. En wordt er nog gekibbeld of de salarissen ook uitbetaald moeten worden aan de veiligheidsdiensten en politie, waarvan nog niet duidelijk is onder wie die komen te vallen. Als het allemaal niet zo ernstig was zou je de ironie er van in kunnen zien: nu heeft de Palestijnse bevolking een andere regering gekozen, onder andere omdat Fatah corrupt is gebleken en Hamasmensen bekend staan om hun integriteit als het gaat om omgaan met geld. Geen Hamas kopstuk heeft ooit voor zichzelf een dure villa laten bouwen, ze leven zelf uitermate sober, maken meer dan Fatah kopstukken deel uit van de bevolking. Haniya komt uit een vluchtelingenkamp. Ze hebben een deel van hun stemmen te danken aan de permanente hulp aan de armsten onder de bevolking. En nu zit de EU te verzinnen hoe ze het geld in handen kunnen geven van, juist, exact de instanties die wegens corruptie zijn weggestemd.

Daarbij dreigt nog een gevaar. Mijn mensen in Gaza hebben het niet erg op Khaled Mishal, het Hamas kopstuk dat in ballingschap in Syrië leeft. Die heeft al eerder voor verdere splijting gezorgd door Hamas mensen in Gaza op te hitsen tegen Fatah, door hun leiders uit te maken voor dieven en schurken. Het heeft in de verhitte situatie, in de tijd dat ik er was, tot doden geleid. Mishal is te lang weg uit Gaza, zeggen de mensen, hij staat te ver af van de bevolking, hij staat te veel onder invloed van de agenda van Syrië, die nog steeds denkt dat het aan moet komen op een gewapende strijd, en ook nu een oproep heeft gedaan om vooral wapens en manschappen naar het Palestijnse gebied te sturen. Daar is het merendeel van de bevolking, inclusief de Hamas achterban mordicus tegen, die weten heel goed wat gewapende opstand hen aan doden en ellende gekost heeft. Maar iedereen weet ook dat er gefrustreerde jonge mannen rondlopen die de hoop op een politieke oplossing allang hebben opgegeven, plus de hoop dat de internationale gemeenschap nog eens werkelijk Israel aan de mensenrechten, het oorlogsrecht, en de internationale verdragen zal houden. We weten het: waar mensen die in het nauw zijn gedreven, het gevoel hebben dat ze nergens hun recht kunnen halen, is de verleiding groot het in eigen handen te nemen. En hoe lang hou je die jongens tegen, als nu ook een Hamas kopstuk vanuit Syrië oproept om maar liever als helden te sterven dan als lafaards ten onder te gaan? En de eigen regering ook faalt om het voor elkaar te krijgen om weer een redelijk normaal leven te kunnen leiden?

De EU, ook onze eigen minister Bot, heeft gezegd niet met Hamas te willen praten. Wat er achter de schermen aan overleg plaats vindt kunnen wij niet weten. Wel heeft de Hamas minister van Buitenlandse Zaken laten weten in het geheim een onderhoud gehad te hebben met een EU minister.

Israël heeft laten weten zelfs niet met Abbas te willen praten zolang Hamas in de regering zit, staat in alle kranten. Die zijn geloof ik vergeten dat Israël ook weigerde met Abbas te paten toen hij nog president was, en daarvoor ook weigerde met Arafat te praten maar verkoos die op te sluiten in de Muqata. Je zou, als journalist, dus langzamerhand de conclusie kunnen trekken dat Israël al jaren stelselmatig weigert om met de Palestijnse leiders te onderhandelen en veel liever doorgaat met eenzijdig ‘de nieuwe grenzen van Israël’ volgens plan vast te stellen, en dat het zo gezien, van de Europese leiders knap stom is om Israël daar ook nog in te bevestigen, in plaats van te eisen dat ze nu maar eens aan de tafel te gaan zitten en onderhandelen met welke regering de Palestijnse bevolking zelf ook heeft gekozen. Als er enige hulp komt in de noodsituatie, ik zal er niet tegen zijn. Als maar wel duidelijk is dat wij nog steeds medeplichtig zijn aan het voortbestaan van de bezetting, die ook als de Palestijnen te eten hebben, gewoon blijft doorbestaan.

Wie wat wil doen: er is op 21 mei door de Palestijnse gemeenschappen in Nederland, met steun van de Marokkaanse gemeenschap een groot benefiet festival georganiseerd in Amsterdam. Daar gaat geld verzameld worden voor een concreet praktisch doel, en dit jaar is dat onze organisatie in Gaza. En het laatste nieuws: Icco gaat die opbrengst verdubbelen!

Dit is de tekst die ze rondsturen:

‘Palestijnen hebben meer dan ooit te voren onze solidariteit nodig. Letterlijk, om te overleven. Maar ook om te weten dat er op de wereld nog mensen zijn die hen niet in de steek laten, die weten dat hen onrecht wordt aangedaan en zich daar niet bij neerleggen, dwars tegen Israel, de VS en onze eigen Nederlandse regering in.

Een bijeenkomst om met Palestijnen zelf kennis te maken, te weten dat er nog meer mensen zijn als jij, en om, heel praktisch, bij te dragen aan een goed Palestijns doel. Dus kom, en neem je vrienden en vriendinnen mee. Ik ben er ook.’

Dit schreef Mevr. Anja Meulenbelt! Komen jullie ook?

Op deze dag kun je op allerlei manieren je steun uiten aan dit ontzettend benadeelde volk, aanwezig zijn is de belangrijkste vorm.

Laat je dan ook door niets of niemand tegen houden en kom op 21 mei vanaf 12:00 naar de Meervaart in Amsterdam.

Voor meer informatie en reserveringen: zie www.ppmsholland.nl

Voor wie niet naar het festival wil of kan, er is uiteraard ook gelegenheid om direkt geld te storten op giro 8207589, Stichting Kifaia, Amsterdam. Voor wie eerst een folder wil ontvangen met meer informatie, gebruik de gelegenheid hieronder om een reactie te sturen, uiteraard zal je naam en adres niet op het weblog worden geplaatst.

Wij staan er persoonlijk garant voor dat het geld terecht komt in Gaza, bij de mensen die dat het hardst nodig hebben om te overleven. De gehandicapten en hun families, de teams van mensen die hen tegen uiterst sobere salarissen verzorgen – en dus ook de families die van die kleine salarissen afhankelijk zijn. En het is duidelijk: daarmee geven we niet alleen broodnodige praktische hulp, maar ook morele steun. Hou vol! Er zijn in Europa ook nog mensen die jullie niet vergeten.

In juni ga ik weer een paar dagen naar Gaza, en hoop goed nieuws mee te nemen, met jullie hulp.

10 gedachten over “Hulp aan de Palestijnen

  1. O ironie, zorg dat politie en veiligheidsmensen geen salaris krijgen en ze slaan aan het muiten in plaats van de orde te handhaven. Zo creëer je chaos en een excuus voor Israël om geweld te gebruiken, want zie je wel, de Palestijnen zijn niet in staat om hun mensen in bedwang te houden.

  2. Amerika heeft nooit echt gewetensbezwaren gehad bij het omverwerpen van democratisch gekozen regeringen. Ik denk even aan de regeringen Allende (een ander 9-11) en Mossadech in Iran in de jaren 50.

    Als de uitkmst van ene democratisch proces de VS niet aanstaat grijpen ze in. dat lijkt me de groots mogelijke bedreiging vor de democratie en ik zou willen dat Nedertland en Europa hier en procipieler standpunt in zouden innemen.

    Off topic: Ik heb Imad al een tijd niet meer gelezen op dit blog. Ben je er nog?

  3. Anja, veel heb ik niet, maar ik ga 25 euro overmaken. Misschien dan niet een pomp, maar wie weet: medicijnen voor een nierpatiënt misschien… Kan me ook niet schelen. Alle klein beetjes helpen. Ga dus nu de overschrijfkaart invullen.
    Zo, morgen gaat-ie weg!

  4. hoi ik zou dit werk wat u doet heel graag wilen doen
    maar weet niet welke opleiding ik zou moeten doen en of het ook mogelijk is dat ik kan studeren en werken tegelijk
    en hoe lang de studie duurt waar ik de studie kan volgen
    ik hoop van u te horen

    groeten rachida

  5. Ik ben al een tydje opzoek naar een hulporganisatie actief in palestina… ik zou heel graag aan zo een project willen werken in de zomer … zou je me hier meer info over kunnen geven ..

    hartelyke dank,

  6. Beste Fatima,

    Heel goed dat je je praktisch in wilt zetten voor de Palestijnen. Helaas moeten we je zeggen dat je bij ons project, voor de gehandicapten in Gaza, niet terecht kunt voor vrijwilligerswerk daar. Wij geven alleen trainingen, en streven er vooral naar om de daar werkloze mensen aan het werk te krijgen – bovendien is het bijna niet meer mogelijk om Gaza in te komen. Helaas. Als je zoekt naar een aanknopingspunt om iets te beginnen kun je beter kijken naar de Westoever. Kijk eens op het net naar het ICAHD. Die hebben in ieder geval kleine projecten voor buitenlanders van een paar weken, zou je mee kunnen beginnen.

    Sorry Rachida, ik zie dat we je vraag nooit hebben beantwoord. Wij zijn met een aantal vrijwilligers een stichting begonnen die in Gaza voor gehandicapten werkt. Ik heb daar nooit speciaal een studie voor gevolgd, maar een aantal andere vrijwilligers wel, die zijn bijvoorbeeld verpleeghuisarts, of trainer. En die dragen in hun vrijetijd bij aan het werk. Het is dus meer of je toevallig een deskundigheid zou hebben die daar goed te gebruiken is.

    We hebben in Nederland zelf weer behoefte aan een goede fondsenwerver en zakelijk bestuurslid, dus dat is weer een heel andere deskundigheid. En dat gaat over het werk hier, en niet daar, alhoewel al onze medewerkers wel minstens een keer in Gaza zijn geweest.

  7. HOI ANJA, kan je niet een girorekening openen voor de palestijnen waar we allemaal geld op kunnen doneren!!
    Zou echt super zijn!!! IK STEUN JOU MET HEEL MIJN HART!!

  8. Beste Anja,
    Ik zag net een programma op de NMO over de gebeurtenissen in Gaza, waarin jij o.a. aan het woord kwam. Geweldig wat jullie doen: het moet een goed gevoel geven om iets tastbaars te doen bij het horen, zien en meemaken van deze afschuwelijke gebeurtenissen.
    Ik ben fysiotherapeut en werk met gehandicapten. Graag zou ik vernemen of ik iets kan bijdragen met mijn kennis of wellicht met hulpmiddelen, materialen ed.
    Hartelijke groet,
    Petra Griepsma

  9. Zeker heb ik daar een suggestie voor. Ik ben zelf actief in een Nederlandse organisatie die gehandicapten in de Gazastrook ondersteunt. Stichting Kifaia. Meer daarover hier en hier.
    Het geld van onze donateurs wordt gebruikt om gehandicapte kinderen en volwassenen en hun ouders te helpen. We geven dat geld nooit speciaal aan één gezin, omdat dat niet eerlijk zou zijn tegenover de anderen. Het wordt verdeeld naar de aanwezige nood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *