Dagboek 4 augustus 2006

isch.jpg

This war has
Only one aim left:

To save the prestige of
Olmert,
Peretz
And Halutz.


All the other aims
Have gone up in smoke.

There is no military solution.

Advertentie van vandaag, van Gush Shalom. Morgen demonstreren ze weer, in Tel Aviv. In de laatste polls blijkt dat nu 30% van de Israelische bevolking voor een staken van de oorlog. Een week geleden was dat nog 10%.

Israel zal misschien zijn militaire doelen niet allemaal bereiken, staat er eufemistisch in de VK. Olmert doet er alles aan om de wereld te laten geloven dat er al grote overwinningen zijn geboekt op Hezbollah. Die overigens, dat wist ik ook niet, uit niet meer dan duizend strijders bestaat, plus de mensen die hen te hulp komen. Duizend! En daar staan dan tienduizend manschappen tegenover, komen er nog meer reservisten, tanks, gevechtsvliegtuigen, bommen.

Dit is inmiddels duidelijk: militair gezien kan er niemand winnen. De katjoesjaraketten zijn nog geen dag gestopt, er vallen ook doden onder de Israeli’s. De oorlog gaat vooral om de beeldvorming. Die moet dus voor Israel, om niet al te erg met de staart tussen de benen te moeten vertrekken, wat omlaag geschroefd worden. Het is al niet meer: we gaan niet weg tot we Hezbollah geheel vernietigd of ontmanteld hebben, het is nu al: we hebben ‘de gevechtskracht van Hezbollah beperkt‘. In de Arabische wereld maakt dat weinig indruk. Die zien heel goed dat een kleine guerillabeweging het al weken lang uithoudt tegen een van de machtigste legers ter wereld. En met de verwoesting en de doden die er onder de burgerbevolking zijn gevallen groeit uiteraard ook het radicale verzet. Wat beeldvorming betreft heeft Israel de oorlog al verloren.

Dus moet er hard gewerkt worden aan damage control. Dat er minder doden in Qana zijn gevallen dan eerst werd aangenomen moet nu breeduit worden uitgebuit. Er blijken tot nu toe 26 doden geteld. Twintig mensen blijken op tijd uit het gebouw te zijn gekomen, die aanvankelijk waren meegeteld. Maar er zijn nog 13 vermisten, die waarschijnlijk onder het puin liggen. Israel speelt nu op de kaart dat ze niet wisten dat er mensen zaten, dat ze de burgers hebben gewaarschuwd, dat Hezbollah met opzet burgers als ‘menselijk schild’ gebruikt.

Professor Oz Almog (in Trouw) helpt in de beeldvormingsoorlog een handje mee en leest Europa de les. Onze media hier geven een volledig vertekend beeld. Het is geen conflict over grond, zegt hij. Het is een cultureel conflict. Wij in Europa zijn te veel ‘gefeminiseerd’, zegt hij, de ‘mannelijke agressie’ is verminderd. Dehormonisatie, noemt hij dat. Dat wil zeggen dat we de nadruk leggen op democratisering, en op een liberale, humane ontwikkeling. En dat het aanwenden van geweld verkeerd is. Dus heeft Europa geen begrip voor Israel, dat wel moet strijden. En de moslims, ook die in Europa, zijn een fanatieke, want mannelijke civilisatie, die hun vrouwen achter sluiers stoppen, en waar haat en aggressie domineren. Hun doel is niet alleen Israel, maar het Westen.

Wij in Europa snappen bovendien niet dat we te maken hebben met een andere cultuur. In de Arabische wereld creeeren woorden een werkelijkheid, zegt Almog, het is dus heel acceptabel om journalisten voor te liegen. Bovendien hebben ‘wij’ in de christelijke en joodse cultuur de neiging de schuld bij onszelf te zoeken. In de Arabische cultuur heeft de ander het altijd fout gedaan. En zo krijgt Israel van alles de schuld.

Tjee. Met een bezetting heeft het niets te maken, moeten wij begrijpen. Dit is gewoon de clash of civilisations. Israel liegt nooit, begrijp ik nou, en ze zoeken de schuld altijd bij zichzelf, anders dan die nare leugenachtige Arabieren. Dat ik dat nou niet begrepen had. Nou heb ik sowieso een testosterone gebrek, dat zal het zijn. Het is prettig om het nu eens van een ander te horen, wij hebben last van te weinig mannelijke hormonen, en daarom zijn we blind voor het islamitische gevaar, waar ze al hun hormonen nog hebben.

Dit is een vast onderdeel van de propaganda-oorlog geworden. Er wordt een ‘wij’ gecreeerd, bestaande uit de joodse en christelijke cultuur. De Europeanen worden tot vanzelfsprekende bondgenoten gemaakt van Israel, want wij zijn van dezelfde cultuur, behalve dat we even last hebben van dehormonisatie. En we horen, vanuit onze vanzelfsprekende superieure cultuur vanzelf de Arabieren en de moslims als vijand te beschouwen. Samen vechten we tegen het islamitische gevaar, dat is de boodschap. Dus hoort Europa, uit eigenbelang, vierkant achter Israel te staan.

Dienstweigeraar Nir Baram ziet het anders. Volgens Baram beseft Almog, en met hem het gros van de Israeli’s niet dat Israel geen kleine zwakke staat meer is omgeven door vijanden, die elke uitdaging ‘met grandioos geweld’ moet beantwoorden. “Israel is een regionale supermacht die het Midden-Oosten moet bekijken met een strategische visie. Het moet beseffen dat het belang heeft bij gematigde regimes en moet niet proberen de bevolking op te zetten tegen haar leiders.”

Ook al zo’n watje.

Intussen heeft het Human Rights Watch een onderzoek gedaan naar de bombardementen in Libanon, met de vraag of er voldoende onderscheid is gemaakt tussen civiele en militaire doelen. Het antwoord is een vernietigend nee. Het Israelische leger heeft een verontrustende onverschillgheid aan de dag gelegd voor het leven van Libaneze burgers, en in sommige gevallen is er zelfs sprake van oorlogsmisdaden. In veel gevallen werden locaties gebombardeerd waar geen militair doel in de buurt was. Soms werden burgers opzettelijk aangevallen.

Behalve dat hekelen de onderzoekers de suggestie van Israel dat mensen die in het oorlogsgebied zijn achtergebleven, ondanks herhaalde verzoeken om te vertrekken, alleen maar Hezbollah-strijders kunnen zijn. Veel mensen konden immers niet weg omdat ze ziek of gewond hadden, of geen auto hadden. Directeur Roth van het HRW: ‘Dat maakt hen niet tot militaire doelen. Omgekeerd kunnen Palestijnse groepen Israelische kolonisten waarschuwen hun nederzettingen te verlaten en het dan als gerechtvaardigd zien de achterblijvers aan te vallen’.
Klik hier voor het gehele rapport van Human Rights Watch

Er was een rapport voor nodig om aan te tonen dat Israel burgers aanvalt, direct of als collateral damage. In Gaza wisten ze dat al. Daar vielen gisteren weer vijf doden, er werd weer gebombardeerd, en ongezien door de pers die nu allemaal naar Libanon kijken trokken daar de tanks weer binnen. Ook burgers werden beschoten. Medisch personeel werd verhinderd om bij de gewonden te komen. De grenspost Rafah die weer open zou gaan is nog steeds dicht. Vluchten is er voor de Gazanen niet bij. Honderden mensen zijn een VN-school ingetrokken in de hoop dat ze daar veilig zijn. We hopen het voor ze. Er zijn al eerder VN doelen beschoten.

21 gedachten over “Dagboek 4 augustus 2006

  1. Pingback: Wij Blijven Hier!

  2. Op het moment zit ik woedend, jankend achter de computer.
    Ik word langzamerhand gek hier. De hele middag zijn de sirenes weer gegaan en vanuit ons raam konden we zien hoe er raketten neerkwamen dichtbij Karmi\’el, op het dorp Mazd Al krum. Net met mijn vriendin gebeld, die van de foto van de demo in Tel Aviv. Haar dochter vertelde me dat er vandaag 10 raketten zijn neergekomen op hun dorp, 2 jongens dood, en tientallen gewonden. De situatie is nog niet duidleijk, maar het is een grote puinhoop daar. Ook vanmiddag een vrouw uit Mgar, een Arabisch dorp gedood. Ik ben zo woedend. Wij willen die rot oorlog niet, de Libanezen willen die oorlog niet. De joodse Israeliers die in het noorden wonen, worden opgevangen in andere delen van het land, en zitten op hun luie gat in Eilat. Wat er gebleven is zit in schuilkelders, en worden daar gepamperd. Mazd al Krum ligt constant onder vuur. In dit rotland is er niemand die iets doet voor de Arabische dorpen.
    De joodse Israeliers staan merendeels achter de politiek van Olmert, maar gaan er vandoor. En ondertussen heeft iedereen het er maar over dat het zo zielig is dat die lui in de schuilkelders moeten verblijven. Ik weet, ik kan nu niet erg genuanceerd schrijven. Ik ben zo ongelooflijk kwaad. Als Israel oorlog wil, laten ze dan verdomme zelf de rotzooi opvangen. Of ik kwaad ben op Hezbollah? Niet echt, voor mij staat vast dat Israel deze oorlog begonnen is, vorige maand waren er hier in het noorden grote militaire oefeningen. Dit is uitgelokt, dit is gepland. En de hele wereld staat er bij en kijkt er naar, al dat gelul over een cease fire. Dit had nooit mogen gebeuren. Als Israel die 4 Libanese gevangenen had vrijgelaten, dan waren die twee soldaten allang thuisgeweest.

  3. Trees, ik moet almaar denken aan wat ik Shimon Peres helemaal aan het begin hoorde zeggen op BBC: ik snap wat stap 1, 2 en 3 zullen zijn en sta daar ook achter. Maar wat wordt stap 4, 5 en 6?

    Van wat wij hier langzaam maar zeker beginnen mee te krijgen, is er helemaal geen 4, 5 en 6. Daar heb jij weinig aan, want jij zit midden in die oorlog. Maar de publieke opinie hier slaat zichtbaar om en de protesten nemen toe.

    Je hebt met je Netwerk-verhaal aandacht gevraagd voor de onmogelijke en vernederende positie van de Arabische Israëli. Ik merk in mijn omgeving dat dit voor mensen een nieuw aspect was, iets wat ze niet wisten. Blijf ons berichten, Trees, vertel ons wat er gebeurt en hoe dat voor jullie is.
    Veel sterkte.

  4. @Anne-Marie, ik zou die persoon niet de aandacht geven die hij krijgt.
    @Trees, “gelul over een cease fire” tis maar een asperintje om de massa’s over de wereld en vooral in de islamitische landen te calmeren,”Dit is uitgelokt” en een ieder die beetje de gebeurtenissen kan goed plaatsen in een chronologische volgorde zal het ook wel degelijk begrijpen.
    Zou de VN zijn voor het volledige ontwapenen van iedereen ( ik zeg wel iedereen ) en afschaffen van Veto-dinges ? men blijft maar zeuren dat de godelijke voorschriften niet deugen dat die niet rechtvaardig zijn, als de mens dan het zo ongeloofelijk goed doet waarom hebben we dan zo’n Wereld waarin een kleine minderheid en extreme meerderheid bedient ?

  5. Helemaal met jeeens Jalal. menblijft praten over een cease-fire, en ondertussen kan Israel gewoon doorgaan. Waarmee? Volgens mij hebben ze geen idee wat ze nu precies willen. Vrijlaten vann de soldaten? ontwapenen van Hezbollah? herbezetting van Zuid Libanon? Ze zijn maar wat in het rond aan het slaan,met devreselijkegevolgen vandien. Er komen berichten binnen via Al jazeera en ‘The daily star”, Libanons grootste krant dat er weer een huis is gebombardeerd in Tyra waar mensen in de schuilkelder zaten. heel veel doden onder het puin. Gisteren 30arbeiders omgekomen die fruit aan het plukken waren tegen de syrische grens aan.Meeste slachtoffers zijn Syriers? Ik denk dat ik vanmiddag maar weer in Tel Aviv ga demonstreren, mijn woede een beetje uiten.

  6. Oorlog is “dirty”. Maar wie oorlog wil kan oorlog krijgen. Hezbollah heeft zich gedurende de afgelopen zes jaar bewapend en is tot de aanval overgegaan. Hezbollah wordt internationaal gezien als een terreurorganisatie. Israel voert een juiste strijd en heeft onze morele steun nodig. Zodat hezbollah kan worden overwonnen en de gestelde doelen kunnen worden behaald zodat vrede in het Midden Oosten weer een stap dichterbij is. De discussie over de oorlog in het Midden Oosten wordt in Nederland vooral gevoerd op emotioneel niveau, hetgeen niet vreemd is als je bedenkt dat wij hier in het westen al lang geen oorlog meer hebben meegemaakt. Ik zou wensen dat de discussie meer inhoudelijk werd, feitelijk. Internationale steun voor vrede in het Midden Oosten kan dan snel een eind maken aan het onnodig bloedverlies en hezbollah als regionale machtsfactor uitschakelen en tevens voorkomen dat het conflict weer opvlamt als Nasrallah daar zin in heeft. Shalom.

  7. Shalom yourself, Eliezer. Jouw uitgangspunt is dat Israel gelijk heeft.
    Ga je gang. Ik kan je daarin niet tegenhouden en nog eens uitleggen dat wat Israel nu aan het doen is moreel verkeerd is en militair en politiek gezien stom. Je wilt inhoudelijke discussie? Je kunt hier je lol op, er staan al wekenlang vele inhoudelijke artikelen van niet bepaald achterlijke mensen op dit weblog. Inhoudelijker kan ik het me eerlijk gezegd niet voorstellen.
    En wat je verder ook over Hezbollah mag denken, Israel is niet bezig om die uit te schakelen. Lukte ze bij de vorige ronde van achtien jaar ook niet. Lukt ze nu ook niet. Lees wat veel wijze mensen daarover schrijven: je kunt met een leger niet winnen van een guerillabeweging als die vergaande steun heeft van de bevolking. Dus dit is niet een einde maken aan het bloedverlies, maar het voortzetten van bloedverlies, van burgers aan Libaneze en israelische zijde, om Gaza niet te vergeten. Lees, Eliezer.
    PS. En de andere kant als \’emotioneel\’ neerzetten is natuurlijk een beetje onzin. Alsof jij niet emotioneel betrokken zou zijn. Salaam.

  8. Trees:

    “De joodse Israeliers die in het noorden wonen, worden opgevangen in andere delen van het land, en zitten op hun luie gat in Eilat. Wat er gebleven is zit in schuilkelders, en worden daar gepamperd. Mazd al Krum ligt constant onder vuur. In dit rotland is er niemand die iets doet voor de Arabische dorpen.”

    Als Trees denkt dat er mensen op hun luie gat zitten in Eilat is dat haar probleem, boos zijn omdat mensen naar familie gaan of opgevangen worden door vrienden eveneens. Zeggen dat mensen die in schuilkelders zitten gepamperd worden, toont dat Trees die blijkbaar de taal niet goed genoeg spreekt géén TV kijkt, niet op bezoek gaat bij haar joodse buren en géén idee heeft hoe naargeestig, kaal en stinkend een schuilkelder is.

    Ik vind het vreselijk dat in het dorp van Trees niemand de aannemer heeft betaald om een schuilkelder te bouwen en ik vind het nog erger dat er mensen sterven door raketten, óók in Mazd al Krum, Akko, Mgar en andere arabische en druzendorpen.

    Ik heb net een week in zo’n schuilkelder(Haifa) achter de rug, Trees. Gepamperd heb ik me géén seconde gevoeld en ik hoefde er nog niet eens 24/7 in te zitten.

    Oorlog is zwaar klote ook zonder andermans ellende te hoeven bagatelliseren.

  9. En jij, Mike, hoeft niet te bagatelliseren wat het betekent om geen schuilkelder te hebben. Je mag je wel eens gaan interesseren voor de manier waarop jouw regering omgaat met Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap. Als je dat onder ogen durft te zien kun je misschien ook onder ogen zien waarom jij zo vervelend een week in een schuilkelder hebt moeten zitten.
    \’Niemand de aannemer betaald\’, schaam je diep.

  10. “Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap”, Anja? En de Druzen dan? En de Bedoeinen? En de Israelische (inclusief joodse) inwoners van dorpen en steden die niet in de vroegere “conflictzone” zitten? Feit is dat, behalve die pre-2006 conflictzone niemand gratis een schuilkelder krijgt, je betaalt ervoor of niet.

    Wat heeft Hezbollah in godesnaam met de discriminatie van arabische Israelis te maken (let op: geen ontkenning) en hoe heeft dat invloed op het feit dat ik een weekje heb doorgebracht in de schuilkelder? En hoezo, Anja, krijg ik nu plotseling te horen wat “mijn” regering heeft gedaan? Ga je nu stempeltjes plakken? JP is mijn regeringsleider en Zalm krijgt mijn belastingcenten. Dat is dus “mijn” regering.

    Eigenlijk ben jij degene die zich diep moet schamen, samen met Trees als het over bagatelliserend gedrag gaat.

  11. Mijn familie zit nu in de schuilkelders in Israel en geloof me, niemand zit te wachten op oorlog.

    Het is een vervelende oorlog, zoals alle oorlogen vervelend zijn en veel leed veroozaken, maar ik denk dat Israel geen keus heeft.
    Er is veel onbegrip voor de acties van Israel, maar heeft iemand hier een echt alternatief ?

    Het gaat Hezbollah niet om de Palestijnen. Hezbollah is een Iraanse nachtmerrie die de totale vernietiging van Israel nastreeft en zich niets aantrekt van Israelische, Palestijnse of Libaneze slachtoffers.

    De echte agressor achter de schermen is Iran die Hezbolla gebruikt om zijn macht ten toon te spreiden. Het zou leuk zijn als daar de druk op uitgeoefend wordt om de Hezbollah te ontwapenen.

    De strijd tegen terrorisme kan je nooit winnen, maar de strijd tegen misdaad ook niet, toch moet je in beide gevallen optreden om het tot een minimum te beperken. Europa zou een eerste stap naar vrede kunnen zetten door Iran te dwingen om Hezbollah te ontwapenen, en geloof me, Israel zet geen voet meer in Libanon, want iedereen in Israel is de oorlog(en) spuugzat.

    Groeten,

    Manesh

  12. http://www.haaretz.com/hasen/spages/746677.html

    Hallo mike. eerst hierboven een artikel uit Haaretz van vandaag over de “Arab Israeli’s”. Misschien de moeite waard voor je om te lezen.
    Even over het wel of niet betalen van de aannemer. je kent wrsl. wel de buurt Halissa in Haifa. Hoofdzakelijk een arabische buurt. Ook hier heeft men geen schuilkelders. is de gemeente Haifa vergeten om hier de rekening van de aannemer te betalen? Raar, .Maar daar gaat het eigenlijk niet om. Ten eerste, schuilkelders zijn geen zaak van gemeentes, maar van het ministerie van defensie ( ik zou bijna zeggen offensie, maar okay, laat ik niet lullig doen) die bepaalt waar die schuilkelders moeten komen, en die de rekeningen hiervoor betaalt. Dit is geen gemeentelijke aangelegenheid. Dat zou jij moeten weten. En feit is dat Arabische gemeentes hier geen fondsen voor krijgen of niet aangewezen worden als prioriteits gebied waar die schuilkelders moeten komen.
    Ten tweede, over bagatelliseren. Misschien doe ik dat wel. En het spijt me als ik jullie pijn, de inwoners van Haifa of were ever, niet serieus neemt. maar ik zal je vertellen, ik neem mijn eigen angst ook niet serieus. Zoals je dus alweet, ook hier krijgen we heel wat sirenes en de laatste paar dagen zie ik die rotdingen vanuit mijn raam neerkomen. Ik kijk uit op Karmi’el en Mazd Al krum. En ik word steeds nerveuzer, vanmiddag was het weer flink raak, ik geloof dat die sirene wel 20 keer gegaan is, en iedere keer daarna hoor je 4/5/6/ keer boem. Ik word er echt gek van. Ik ben bang. Maar ik probeer daarbij iedere keer me voor te stellen wat het moet betekenen voor die mensen aan de andere kant van de grens, die 24 uur per dag bestookt worden, zelfs als ze vluchten worden ze bestookt door Israelische oorlogsvliegruigen. Ik probeer me voor te stellen wat het betekent voor de mensen in Gaza, die geen kant op kunnen, en dag en nacht bestookt worden. Ik
    stond vanmiddag bij een bushalte net buiten Sakhnin op de bus uit Tel Aviv te wachten om een
    vriendin op te pikken van de bus. In het halve uur dat ik heb staan wachten heb ik een constante rij van legervoertuigen uit het militaire kamp zien komen, wat aan Sakhnin grenst vol met raketten. gewoon open en bloot liggen die dingen op die militaire trucks. Honderden heb ik er langs zien komen. En die worden nu dus op Libanon afgevuurd. En dan denk ik, en dat geldt ook voor jouw, het valt hier nog wel mee. Ik weet het , het is belachelijk, maar het helpt mij een beetje met relativeren. Daarbij, als jij je al zo rottig voelt in een schuilkelder, hoe moet het wel niet zijn om oorlogsvliegtuigen boven je hoofd te hebben die constant schieten. Ik erken je angst , je pijn, ik ga door hetzelfde. En ik denk dat ik hier niet om heb gevraagd, en ik hoop dat ook jij hier niet om gevraagd heb.maar ik vraag om een beetje compassie van jouw naar anderen toe. Compassie naar je Arabische landgenoten, die niet de “luxe” hebben van een schuilkelder en compassie voor alle burgers aan de andere kant van de grens.
    Nogmaals, schuilkelders worden neit gebouwd door gemeentes maar door het ministerie van defensie. En ik schaam me voor geen enkel woord wat ik gezegd heb. Ik lees alle reacties in Haaretz en in yedioth Ahronot als het over de Arabieren gaat , en de meeste reacties zijn in de trend van “laten ze oprotten, 5de colonne, etc. Ik word er misselijk van.
    Als jij zo iemand ben die ontkent dat er discrimantie is naar de Arabieren dan denk ik dat we uitgepraat zijn. Als je alleen boos op me bent omdat ik jullie situatie ‘bagetelliseerde” of ik het niet serieues neemt, dan heb je gelijk, en mijn excuses daarvoor.maar erken daarbij ook dat we hier in sakhnin en in andere arabische plekken eigenlijk verdomd moeilijk zitten. En dat blijkt ook wel uit het aantal arabische slachtoffers.We wonen neit zov er van elkaar vandaan, wie weet komen we elkaar ooit eens tegen, dan kunnen we dit persoonlijk uitpraten.
    Groet. Trees

  13. “Als je alleen boos op me bent omdat ik jullie situatie ‘bagetelliseerde” of ik het niet serieues neemt, dan heb je gelijk, en mijn excuses daarvoor.”
    Die zaak is daarmee gesloten wat mij betreft

    Voor het onderwerp schuilkelders denk ik toch echt Trees dat je je vergist. Haifa is niet een van de plaatsen waar schuilkelders gesubsidieerd worden door de staat. Dat gebeurt wel in Naharia, Metulla etc. Kortom, wat tot een maand geleden als plaatsen in de vuurlinie werd gezien. In Haifa, Carmiel, Hadera etc. koop je een huis met een schuilkelder of “Mamad” (veilige kamer) omdat nieuwe woningbouw volgens de verordening van die krengen moet hebben. Dat verhoogt wel de prijs van je huis en dat zie je terug in je hypotheeklasten.

    Alleen publieke schuilkelders van bijv. ziekenhuizen, gemeente en treinstation worden betaald door het ministerie van defensie en ja, ik beschouw die naam nog steeds als terecht. (meer nog na de zojuist uitgevoerde aanval op Haifa)

    Trees, ik vind het verschrikkelijk dat Libanese burgers bommen op hun huis krijgen en uit hun dorpen gejaagd worden, ik krimp ineen als ik dode kinderen in Tyrus, Beirut of andere plaatsen zie. Ik weet echt niet hoe dit anders gekund zou hebben, zie niet waar die duizenden Hezbollah raketten anders voor geweest zouden zijn dan waar ze nu voor gebruikt worden. Ik ben er echt van overtuigd dat Hezbollah zijn bedreigingen aan Israel aan het waarmaken is en dat Israel nu doet wat de wereld eerder had moeten doen. Dit gaat niet meer over territorium, rechten of bezetting. Dit was een internationaal erkende grens met twee souvereine staten, waarvan een op zijn grondgebied een priveleger heeft geduld.

    Over arabische Israelis; ik schreef:”Wat heeft Hezbollah in godesnaam met de discriminatie van arabische Israelis te maken (let op: geen ontkenning)” en daarmee onderken en erken ik dat er discriminatie is en dat dat vreselijk fout is. Weet wel dat die discriminatie wederzijds is.

    Ik begrijp (of doe een poging tot) dat jullie in Sakhnin vreselijk moeilijk zitten en tussen hamer en aambeeld dreigen te komen. Je zal mij geen kretologie van 5e colonnes zien gebruiken. Waar ik misselijk van word is het gefeest in de straten van Nablus als er weer doden in Israel zijn gevallen met het uitdelen van snoepjes opstraat na geslaagde zelfmoordaanslagen nog vers in het geheugen.

    Trees, ik zou zo maar bij je op de koffie komen en zou me geen moment onveilig voelen in Sakhnin maar de afstand is me te groot. Heiloo-Sakhnin is me net even te ver en vorige week in Haifa leek reizen me niet zo’n goed idee.

    Ik wens je alle goeds toe en hoop dat je niet te verbitterd raakt, wat ik in het verleden wel bij je gezien heb.

  14. vanavond weer een heftige aanval op Haifa. Dit keer kwamen de katyushas terecht op Wadi Nasnas, ik denk wel bekend bij Mike van hierboven. 3 doden, heel veel gewonden. Wadi Nasnas is ook een van de arabische buurten in haifa, ik geloof 98 % arabisch.

    Hieronder een quote uit yedioth Ahronot.
    “Shadi expressed anger at the government for the lack of shelters in the neighborhood. “I live in Wadi Nisnas and we have no shelters, we hardly have where to live, we have no where to go, we have nowhere to go, and our shelter is the toilet. There are no shelters at all.”

    “I hope Nasrallah gets a rocket between the legs for what he is doing to me here, for harming grandma and grandpa.”

    Heeft Haifa hier de aannemer ook niet betaald?

  15. Dit gezien? De gevoeligheden ontgaan mij niet en het geeft een hoop inzicht.

    Israeli Arabs’ catch 22

    Israeli public must realize that Arab citizens living in Israel are facing a complex dilemma, particularly at a time when the country, in which they are citizens, is fighting against its people
    Basam Jaber

    Volledige artikel op http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3286917,00.html

  16. “Heeft Haifa hier de aannemer ook niet betaald?”

    Trees, alle huizen in Wadi Nisnas zijn ouder dan 30 jaar of zijn gebouwd zonder bouwvergunning, net zoals de huizen in de “French Carmel”, een 98% joodse wijk waar ik vroeger gewoond heb. Ook ik had geen schuilkelder in mijn huis, net als mijn hele straat. De dichtsbijzijnde schuilkelder was die van het Community Centre, zo’n 800 meter ver. Zo bracht ik de Golfoorlog door in mijn slaapkamer, omdat die slechts 1 klein raam had.

    Vrienden van mij wonen in een nieuwe wijk, waar elk trappenhuis een kleine maar adequate schuilkelder heeft. De vierkante meters hiervan werden verdeeld over de koopcontracten van de 8 appartementen en betaald door de bewoners in de koopsom van het huis. In Nederland is de juridische term daarvoor “mandeligheid” en deze vorm wordt gebruikt voor parkeerplaatsen, stegen en niet-openbaar groen.

    Er zijn genoeg zaken waar Israelische arabieren (of palestijnen zoals je wilt) wèl in worden gediscrimineerd zonder daar zaken bij te hoeven verzinnen. Dat op zich is al erg genoeg.

    Ik hoop dat Shadi’s impliciete beschuldiging je ook niet ontgaan is: “I hope Nasrallah gets a rocket between the legs for what he is doing to me here, for harming grandma and grandpa.”

  17. -Heel veel sterkte, Trees!

    -@ Mike Bing (14):

    Als Israël zich zelf nu ook eens hield aan internationaal erkende grenzen…..

    -Ten kruistocht! We moeten die goddeloze Arabieren verpletteren, ter verdediging van het Heilige Kruis!

    Sorry, ik had even last van mijn testosteron à la Almog…..

  18. Anja, weet niet wat ik met de reactie van Olav aanmoet, een paar kreten en iets over testosteron???

    Ik dacht dat jij bepaalde “kwaliteitseisen” stelde? Ik reageer er maar niet op denk ik…

  19. Jala als ik dat doe dan krijg ik: “Israel is een nachtmerrie die de totale vernietiging van Israel nastreeft”. Oftewel, daar gaat de analogie fout en dit is ook de kern van de zaak, het gaat hier niet om al dan niet bezet gebied, maar voor de Hezbollah om de totale vernietiging van Israel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *