Nederlandse investeringen in Israel

Twee Nederlandse bedrijven hebben investeringen gedaan in joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat blijkt zaterdag uit een rapport van United Civilans for Peace (UCP), een koepel van ontwikkelingsorganisaties. Het gaat om Unilever en Soda-Club International. Daarnaast hebben 25 Nederlandse bedrijven producten geïmporteerd uit de bezette gebieden, stelt UCP.

In het onderzoek, uitgevoerd door het bureau Profundo, staat dat 35 Nederlandse bedrijven directe of indirecte relaties onderhouden met de bezette Palestijnse en Syrische gebieden. Het gaat volgens Profundo om 21 bedrijven met een Nederlands hoofdkantoor en veertien Nederlandse dochterondernemingen van Israëlische bedrijven. “De handelsrelaties met de bezette gebieden belemmeren een oplossing voor het conflict tussen Israel en de Palestijnen”, stelt UCP.

Het Internationale Gerechtshof verklaarde in 2004 de joodse nederzettingen illegaal. Een woordvoerder het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zaterdag in de Volkskrant dat het bedrijven niet kan verbieden zaken te doen met de nederzettingen. “De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat de muur illegaal is, is niet bindend. We kunnen bedrijven dus niet dwingen daar naar te handelen.” Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) verklaarde eind vorig jaar nog in antwoord op Kamervragen dat geen enkel Nederlands bedrijf investeert in de bezette gebieden.

Unilevers dochtermaatschappij Beigel & Beigel produceert zoutjes en crackers op de Westoever. Bij Beigel & Beigel werken volgens Unilever zo’n 120 mensen, van wie 45 procent Palestijns is. Soda-Club International uit Breda fabriceert in de bezette gebieden machines om thuis frisdrank te maken. Het bedrijf met een hoofdkantoor op de Nederlandse Antillen laat er zijn apparaten maken.

Unilever liet de krant weten dat Beigel & Beigel aan de eigen gedragscode voldoet. In een schriftelijke reactie aan UCP schrijft directievoorzitter Van der Waaij van Unilever Nederland dat het bedrijf al enkele jaren de mogelijkheid voor een verhuizing van de Beigel & Beigel-fabriek bestudeert. Maar dat hangt volgens hem af ‘van economische voordelen’. Soda-Club weigerde commentaar.
(Uit Trouw)

Het eerste succes voor de actie van United Civilians for Peace is al binnen. Kraanbedrijf Riwal uit Dordrecht levert geen materieel meer voor de bouw van de muur, en heeft dat meegedeeld aan minister Bot.

Meer informatie te vinden op de website van UCP.

15 gedachten over “Nederlandse investeringen in Israel

  1. ik denk dat als je een ding over Israeli kunt zeggen, dat het wel is dat ze zich altijd prima zelf kunnen bedruipen, ook zonder investeringen vanuit het buitenland.

  2. Beste Anja,

    Koen heeft gelijk hoor, Israel kan zich prima bedruipen zonder directe hulp uit het buitenland. De investeringen door bedrijven is slechts vanuit een economisch gedachtengoed. Er valt namelijk geld aan te verdienen.

    Amerika pompt inderdaad geld in Israel, net zoals een aanzienlijk aantal andere landen.

    Bovendien begrijp ik niet waarop het UCP haar uitspraak van “De handelsrelaties met de bezette gebieden belemmeren een oplossing voor het conflict tussen Israel en de Palestijnen” baseerd.

    In mijn inziens moet je prive ondernemingen en politieke conflicten juist uit elkaar houden. Dus ook niet via de rug van een politiek conflict een onderneming aanvallen!

  3. Er worden miljoenen geschonken zowel aan Israël als aan de Palestijnse Autoriteit. Aan laatstgenoemde o.a. ook door Amerika trouwens, wat voor het pro-Palestijns gemak vaak even vergeten wordt.
    Verschil is dat de PA – zelf toegegeven bij monde van Salam Fayyad – nogal corrupt is het geld aanzienlijk minder democratisch aanwendt.

  4. @Anja: in 2006 bedroeg de ontvangen directe economische hulp van de VS aan Isreal 0,15% van het nationaal inkomen, of 240 miljoen dollar (Egypte ontvangt aanzienlijk meer.De economische groei bedroeg vorige jaar 5,3%. Israel is een krachtige, dynamische en hoogtechnologische economie die het zonder financiele hulp van de VS best red. Lijkt me ook niet dat de Palestijnen geholpen zijn bij het wegjagen van bedrijven die tenminste voor wat banen zorgen voor de mensen daar.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel

  5. @flashheart: De door jou genoemde bedragen kloppen gewoon niet.

    Israel is de grootste ontvanger van Amerikaanse “foreign aid” en ontving minstens US$ 2,6 miljard (!) in 2005. (Bron: “US Foreign Aid to Israel” van de Congressional Research Service, Library of Congress) Pikant detail: als enige uitzondering hoeft Israel geen bewijzen te overleggen over hoe de ontvangen bedragen besteed zijn.

    De economie van Israel staat nu al onder druk wegens de hoge militaire uitgaven (waarvoor de Amerikanen voor 20% opdraaien). Hoe kan je beweren dat Israel zich “best redt” zonder Amerikaanse economische en militaire hulp?

  6. Zogauw er iets op dit weblog verschijnt dat als kritisch opgevat kan worden ten opzichte van Israel snellen de hulptroepen toe.
    Nog even terug waar het om ging. Koen zei dat Israel zichzelf prima kan bedruipen. Dat is feitelijk en aantoonbaar niet waar, Israel wordt al jaren zwaar onderhouden door de VS.
    Komt Karel aanzetten dat je poltieke conflicten en handelsrelaties uit elkaar moet houden. Gaat niet op, want bijdragen aan de bouw van een muur die door het Internationaal Gerechtshof illegaal is verklaard is politiek. Gaat ook niet op omdat in het associatieverdrag, waar ik het al eerder over had, voorwaarden zijn opgenomen over mensenrechten. Dus wie handel drijft met Israel ondersteunt, of je wilt of niet, de bezettingspolitiek.
    Komt Edith aanzetten dat er ook miljoenen gaan naar Palestina. 1. Heeft de VS nu juist besloten om geen geld naar de Palestijnse gebieden te sturen, wat neerkomt op een uithongeringspolitiek, en gaat de VS zelf zover om geld dat uit derde landen naar Palestina gestuurd wordt te blokkeren.
    En 2. gaat het om appels en peren. De Palestijnse gebieden leven onder een zware militaire bezetting, en zijn met de afsluiting van de grenzen niet in staat om in eigen levensonderhoud te voorzien. Israel is de bezetter, en wordt daarvoor gefinancierd. Door de VS. Google even op dit weblog naar Phyllis Bennis, die van alle cijfers op de hoogte is. Er is geen ander land waar zoveel Amerikaans geld heen gaat als Israel.
    En dan komt ‘flashheart’ nog even vertellen dat de Palestijnen niet geholpen zijn met het wegjagen van bedrijven, omdat het tenminste zorgt voor banen voor de mensen daar. Welke mensen, flashheart? Niet de Palestijnen die Gaza niet meer uit mogen. Dus waar heb je het over?

  7. Hallo Anja,
    Vanmiddag stuurde ik je een mail maar dat is kennelijk niet doorgekomen.
    Ik vroeg of je misschien wat meer informatie voor me hebt over ‘foute bedrijven’. Bij Nederlandse sites zoals de consumentenbond, Max Havelaar, Greenpeace enz. kan ik niets vinden over bedrijven die oorlog, bezetting, [land]roof en meer terroristische zaken financieren. Op Engelse sites heb ik info en achtergronden gevonden over Intel. [fabriek op gestolen land] Ook over Douwe Egbert en Liga, oerhollands en betrouwbaar lijkende namen.
    Het is natuurlijk uit den boze om ongeweten mijn geld bij te dragen aan collaborerende bedrijven.

    Met vriendelijke groet,
    Gretchen.

  8. Ik hou geen lijsten bij, Gretchen. Over Nederlandse bedrijven die handel drijven met Israel moet je bij UCP zijn.

  9. @Anja: cijfers over Amerikaanse hulp aan landen in het Midden-Oosten zijn wat complex, het hangt er vanaf waar je naar kijkt. De directe hulp is inderdaad 240 miljoen dollar. Inclusief lening garanties en gesubsidieerde wapensystemen (dat is ook echt geld) is het fors meer maar landen als Egypte ontvangen bijvoorbeeld ook al 1.3 miljard per jaar aan militaire steun van de VS. Er komt ook veel VS geld, zo’n 1,5 miljard dollar uit allerlei private middelen en charities. De VS steun is inderdaad fors maar hoe je ook rekent blijft het een gering percentage van de gehele Israelische economie, die ongeveer op de 16e plaats in de wereld staat. Israel heeft een BNP van 160 miljard dollar dus zelfs als je de totale hulp neemt en op ongeveer 2 miljard zet is het nog steeds geen steun die van doorslaggevend belang is. Wat doorklinkt in sommige verhalen hier is dat Israel een kunstmatige entiteit op bezet gebied is die het zonder al dat VS geld niet zou redden en dat is gewoon niet waar.
    Ik blijf erbij dat het aanpakken van bedrijven die activiteiten ontwikkelen in Palestijnse gebieden iets is dat je zou moeten toejuichen. In de tijd na ’67 zijn er hele lange rustige periodes geweest waarbij Palestijnen gewoon konden werken in Israel en konden werken voor Isrealische bedrijven. Het is naar mijn idee nogal opportunistisch van de Palestijnen om Israel de oorlog te verklaren middels de voortdurende intifadah en vervolgens op de deur te kloppen met de mededeling dat je geld en banen van ze wil.

  10. Je draait de zaken volledig om, Flashheart. Het zijn niet de Palestijnen die Israel de oorlog hebben verklaard, het is Israel die steeds verder is gegaan met het afsluiten van eerst Gaza en nu de Westoever en het vernietigen van de mogelijkheid om een zelfstandige economie op te bouwen. Die feiten zijn bekend. Zoals wel meer mensen die Israel zo nodig moeten verdedigen sla je het centrale feit over: de bezetting. En noem je vervolgens het volstrekt legitieme verzet daartegen ‘de oorlog verklaren’.
    En Palestijnen kloppen niet op de deur bij Israel om geld en banen. Ze willen de zeggenschap over hun eigen land, zeggenschap over hun grenzen, zodat ze grondstoffen kunnen importeren, hun tomaten en vis kunnen exporteren, inderdaad, ze zouden willen dat buitenlandse firma’s zich er kunnen vestigen. Dat wordt nu allemaal door Israel, met instemming en geld van de VS, tegengehouden. Zelfs een conservatieve instelling als de Wereldbank kan je dit zo vertellen.
    Zie op dit weblog onder andere Tanya Reinhart, Uri Avnery, Sara Roy en Phyllis Bennis.

  11. Als je als Nederlandse consument niet actief wil bijdragen aan de financiering van kolonies in de bezette Westoever (inclusief Jeruzalem) en Golan, moet je simpelweg die specifieke producten van de bedrijven die op de lijst van UCP zijn niet aanschaffen. Als Nederlandse consumenten hebben wij het recht van een vrije samenleving de keuze te maken niet aan de bezettingspolitiek mee te doen. Daar verschaft UCP nu middelen toe: Vrije Keuze.
    Verder heeft Israel de totale controle over 59% van de Westoever (C-gebied: http://www.fmep.org/maps/map_data/redeployment/west_bank_second_redeploy.html)
    De Palestijnen hebben geen vrije im- en export. Veel Israelische landbouwproducten worden de facto geproduceerd met Palestijns water. Dus aan de ene kant steunen we Israel (actief/passief) in het structurele kapotmaken van de Palestijnse economie (zie Wereldbankrapporten en de analyses van Sara Roy) en aan de andere kant laten we ons voorstaan op de (ingetrokken) steun aan de Palestijnen als doekje voor het bloeden uit de wond, die we zelf mede hebben geslagen.
    De genereuze economische omgangsregels die de EU Israel biedt (o.a. het associatieverdrag, European Neighbourhood Policy en eerder verdragen), plus de actieve economische, politieke en culturele steun uit het buitenland (waaronder inderdaad de VS), hebben een zeer grote positieve impact op Israel. Als goede vrienden van Israel zou het goed zijn als we ons wat kritischer op zouden stellen niet alleen kadootjes maar ook eisen zouden stellen aan onze buren in Israel. Dat brengt de vrede dichterbij.

  12. Het wordt tijd dat er vele bedrijven (en ook grote)gaan investeren in Palestina. Zo bedenkt het westen zich wel tweemaal om Palestina plat te bombarderen En er zijn in Palestina veel werknemers/sters aanwezig, die zich volledig willen inzetten voor zo’n bedrijf.
    Hierdoor groeit de economie van Palestina en daardoor wordt het voor meer bedrijven interessant om in Palestine te investeren. Gemotiveerde werknemers/sters, lage investeringskosten etc. kan daar benut worden. Bedrijven in een land heeft meer invloed op verandering van een samenleving, dan bommen. Dus wat let het om met het investeren te wachten?

  13. Kleinigheidje, Harry. Dat Israel de grenzen dichthoudt. Er komen geen goederen in, er kunnen geen producten uit – of alleen mondjesmaat, er komen geen buitenlanders in. Er is geen manier om in Palestina te investeren zonder de toestemming van de bezettende macht Israel, en die krijg je niet.
    De VS heeft nog even geprobeerd een beetje te helpen met het opbouwen van tomatenkassen. De tomaten werden vernietigd omdat ze niet konden worden uitgevoerd en de arbeiders zijn opnieuw werkloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *