Nog eens Aboutaleb

Ik was onder de indruk van het interview van Felix Rottenberg met Ahmed Aboutaleb, wethouder van Amsterdam. Hij en Job Cohen zijn het vooral die nu, een niet geringe klus ‘de boel bij elkaar moeten houden’, en dat temidden van aanvallen van twee kanten. Vroeger zeiden we dat het symbolisch was dat de burgemeester van Amsterdam bijna altijd een jood was, nu denk ik dat het even symbolisch is dat het een jood en een moslim zijn die nu het voortouw moeten nemen, die de stad moeten behouden voor verdere verdeeldheid en geweld.

Aboutaleb die ik daarvoor vooral zag als een wat formele man was nu geladen en hoewel beheerst ook erg geëmotioneerd.
Hoe kwam het dat niemand uit de moslimgemeenschappen dit zag aankomen, dan wel, gemeld heeft wat zich aan het ontwikkelen was?

Aboutaleb: ‘Ik vrees dat de groepssolidariteit bij de groep (moslims) die zich aangevallen voelt – ook aangevallen op hun geloof – groter is dan de plicht wat ze als burger zouden moeten doen. Er zijn mensen bij, die voelen zich geen Amterdammer. Wij moeten er voor zorgen dat ze weten dat ze er bij horen.’

Heftig valt hij uit: ‘veel van hen zijn niet aan zoveel vrijheid gewend, maar vrijheid, zonder dat je de kernwaarden onderschrijft, daar gaat het mis. Wie de kernwaarden niet kan accepteren, die moet weg gaan.’

‘Ik begrijp dat mensen bang zijn, ook moslims zijn bang, dat het hen kwalijk genomen wordt terwijl ze er ook niets aan kunnen doen.’

‘Het klinkt heel soft, ik weet het, maar mijn grootste vraag is nu hoe wij als overheid bruggen kunnen bouwen waarop de bevolking elkaar kan vinden.’

‘ Ja, ik durf het toe te geven, ik was in tranen dat een religie waar ik diep in geloof, die ook zo lief en zo mooi kan zijn, dat die gebruikt wordt door iemand die zo ver gaat dat hij vindt dat een ander mens niet meer op deze aarde hoort – daar kan ik met mijn verstand niet bij. Niemand mag in naam van mijn religie een ander doden, dat veracht ik.’

9 gedachten over “Nog eens Aboutaleb

  1. Ook gezien. Wat een fijne kerel(s). Een dingetje, hij zegt “Het klinkt heel soft, ik weet het, maar mijn grootste vraag is nu hoe wij als overheid bruggen kunnen bouwen waarop de bevolking elkaar kan vinden”. Wat nou soft. Vergeet niet dat dit een etiket was, waarmee Fortuyn de PvdA leegtrok. Maak van soft desnoods een geuzennaam, maar twijfel niet aan uitgangspunten als “bruggen bouwen”. Hoe wil je zonder. Tegen de stroom van de onverdraagzaamheid in is niet soft.

  2. Ik voel mij telkens weer een beetje gesterkt door wat jij, Anja, aan positiefs weet op te pikken uit de berichtgeving over deze ramp. Bijvoorbeeld nu weer dit kleine uittreksel van een ongetwijfeld veel langer interview. Dit is de manier waarop ik/wij het machteloze gevoel en angst een beetje kunnen kanaliseren. Dank!

  3. Marijke, we proberen er de moed in te houden, want het waren rottige dagen waarin ik slecht sliep, en dan is zo’n Aboutaleb echt een goeie, een bondgenoot. Die wil ik dan graag met jullie delen. En ik ben het met je eens, Hiek. Dit heeft met ‘soft’ niks te maken. In de huidige tijd moet je stevig in je schoenen staan om je niet mee te laten trekken in het ene of het andere kamp dat bezig is om de polarisatie nog verder op te drijven.

  4. Deze site bezoek ik geregeld, zoals je weet Anja. Ook de laatste week was ik hier vaak. Veel lezend, niet alles, maar fragmenten (zoals altijd). Het helpt me een beeld te krijgen van wat er overal speelt. De grote verwarring wordt hier een klein beetje ontrafelt en dat is prettig. Ik heb je weblog aan een paar andere mensen doorgegeven. Ik weet zeker dat zij er ook iets aan hebben. Ik ben dolgelukkig met de afzeikfilter op je log. Schelden en erger krijgt hier geen ruimte, waardoor andere mensen wel hun zegje kunnen doen. Kortom, waardering voor je log, altijd al, maar zeker nu.

  5. Ja, dank voor je log! Heel veel dank voor de afzeikfilter!

    Ik heb het interview ook gezien. Ook de andere nieuwsitems over de moslimreacties. Telkens negatieve ondertoon, zoals Ceilan ook al opmerkte. Vandaag op stand.nl een stelling ‘de oorlogsverklaring van Zalm werkt averechts’ en er is een meerderheid óneens…

    De kristalnacht wordt binnenkort herdacht, laten we de nieuwe tegenhouden. Geen brand in moskeeen, in scholen, in winkels.

  6. Dit weblog voelt voor mij in deze tijden van collectieve angstpsychose als een soort oase. Het voedt me met heel veel waardevolle feiten, meningen, visies, die ik mee kan nemen in het vormen van een eigen standpunt. Maar het geeft me ook de inspiratie om dat standpunt volop uit te dragen en te bediscussieren met anderen, en niet terug te vallen in een gevoel van apathishe machteloosheid en niets doen.
    Mijn oudste zoon van 14 is ongelooflijk upset van het gebeuren van de vorige week, niet alleen de verwerpelijke moord op van gogh, maar ook de herverkiezing van Bush en het gedoe rond Arafat (en de arrogante houding van Israel rond de naderende begrafenis). Ik zet hem aan om dit weblog veel/vaak te lezen. Door je heldere analyses en de reacties van de lezers leert hij dat beheerst reageren en vooral de dialoog blijven aangaan van het grootste belang zijn. En vooral dat medemensen collectief beoordelen de grootste fout is die je nu kan maken. Blijf vooral zo doorgaan Anja, en blijf vooral ook filteren!!!

  7. de ergste misdaden worden bedreven in naam van het geloof. elk geloof. dat is van alle tijden. dat is niet uniek voor de Islam. kijk naar de gruwelijkheden die in Irak worden bedreven in naam van de christenen(Bush is een overtuigde christen) Nederland steunt deze oorlog met raad en daad. De schande.
    wat is daarbij de moord, die bedreven wordt door één extreme moslim?
    En als er geen geloven zouden zijn, zouden er dan minder gekken vrij rondlopen? ik denk het niet. alleen zouden ze dan niet onder de noemer van religieuze fanatici kunnen worden ondergebracht.
    Het trieste is dus dat er nu een hele bevolkingsgroep op wordt aangekeken. Ik vind daY ONZE REGERING TE WEINIG DOET OM DAT BEELD WEG TEW NEMEN.

  8. Ik heb het programma ook gezien en net Jan M. bij Barend & Van Dorp. Het stof daalt in mijn hoofd nu ik merk dat progressieve, democratische ingestelde, socialistische mensen de discussie nuanceren en aanwijzen waar de echte problemen liggen, maar ook waar de echte mogelijkheden liggen, want die zijn er. En over “soft” gesproken: ik ben er heilig van overtuigd dat die “zachte” krachten leiden tot een oplossing. De oorlogstaal van Zalm bereikt het tegenovergestelde en de haat op diverse websites ook. De schreeuwers hebben echter nooit het laatste woord. Wij moeten elkaar opzoeken, juist nu, met al onze verschillen en overeenkomsten. We moeten leren de juiste toon te vinden om elkaar aan te spreken op wie we in essentie zijn: dezelfden! Laten we oog hebben voor het waardevollen en dus kwetsbare van onze culturen, religies, wereldbeschouwingen. We staan dichter bij elkaar dan we vermoeden. Voorbeeldje: wij hebben bij ons op de PABO vorige week met de allochtone bewoners van Lombok en autochtone studenten en docenten een prachtige Iftar viering gehad. Iedereen was zo positief. Ik voelde dat de wil er was om elkaar te vinden. Dat soort bloempjes hebben we nodig. Dat geeft hoop. Als je daarop let verandert je denken. Daar zouden de kranten vol van moeten staan want daarin ligt de oplossing: als we durven voelen dat wie we als de vreemde zien eigenlijk dezelfde is als wij. Hierin ligt de universele wijsheid verborgen die Jodendom, Christendom en Islam gemeenschappelijk hebben en die al duizenden jaren oud is. Laten we moed houden en er wat van maken.

  9. Zoals Jan aangeeft in zijn opmerkingen moeten we inderdaad leren elkaar te kunnen aanspreken maar dan ook de juiste toon te kunnen vinden. Ik pleit zoals de heer Dittrich D66 voor beheersing in het taalgebruik naar anderen toe. Kunnen we gewoon niet opstaan voor een ander. Begrip en Respect zijn de juiste basis beginsels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *