In Nederland hadden we geen klassejustitie, toch?
In oktober 2005 stierven 11 mensen in de Schipholbrand.
In september 2006 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhove dat vele partijen verantwoordelijk waren voor grote fouten.
Het openbaar Ministerie ziet af van vervolging van de ex-directeur van het cellencomplex. Ook andere mogelijke verdachten worden niet vervolgd: twee bewakers, de Rijksgebouwendienst, de gemeente Haarlemmermeer, de brandweer en de Dienst Justitiele Inrichtingen.
De twee gevangenenbewakers kan niet voldoende worden verweten – zij lieten tegen de regels in de deur openstaan nadat ze de brand ontdekten – omdat ze onvoldoende waren geschoold en bovendien verrast werden door de rook en het vuur, wordt er gesteld.
De directeur valt niets te verwijten omdat die er juist vanuit ging dat het personeel voldoende was opgeleid en zich aan de regels zou houden.
Dat de brandweer niet tijdig bij het gebouw kon zijn is te wijten aan grote fouten, maar het kan niet vastgesteld worden of dat de fout is van de brandweer of van de Dienst Justitiele Inrichtingen, dus gaan beide vrijuit.
De gemeente Haarlemmermeer kan niet worden vervolgd omdat overheden voor dergelijke zaken niet vervolgd kunnen worden.
Over de verantwoordelijke ministers hebben we het maar helemaal niet.
De enige die schuldig werd bevonden is de Libier Ahmed Al-J. die een peuk in de prullemand gooide en de brand veroorzaakte waar hij zelf bijna bij omkwam. Hij is veroordeeld tot drie jaar cel.
Hij gaat in hoger beroep. Zijn advocaat Eduard Damman vindt het onbegrijpelijk dat geen andere betrokkenen vervolgd worden. ‘Het heeft er alle schijn van dat de overheid heeft besloten dat de overheid niet wordt vervolgd’. Volkskrant vanochtend.
Aan de Egyptische kant van de grens bij Rafah, de enige grensovergang waar in principe Palestijnen met vergunning de Gazastrook in of uit mogen, is een moeder van vijf kinderen in de brandende zon overleden. Sinds de machtsovername door Hamas houdt Israel de grens dicht. Er staan sindsdien zesduizend Palestijnen te wachten tot ze weer naar huis mogen. Veel van hen waren in Egypte vooor de medische behandeling die ze in Gaza niet kunnen krijgen.
De grensovergang is berucht. Mensen slapen er op de grond in de open lucht, kunnen zich niet wassen. Voedsel is alleen te krijgen vooor wie er geld heeft. Dat van de meeste mensen is op, en pogingen van familieleden in Gaza om geld te sturen worden tegengehouden. Ook het lichaam van de 31jarige Taghreed Abeaed mag niet de grens over om in Gaza begraven te worden.
Niet alleen Israel is hier verantwoordelijk voor, zegt Gush Shalom, ook Europa dat de grensovergang ‘monitored’ en niets doet aan de wantoestanden.
Zie Gush Shalom, hier, die actie voert om de Palestijnen naar huis te mogen laten gaan.
Onze vrienden in Gaza, Khaled en zijn zoons Walid en Wassim, hebben nu een visum voor zes weken om naar Nederland te komen. Maar de grens is dicht en ze kunnen er nog niet uit. En elke dag tikt er een dag weg van de tijd die ze in hun visum hebben gekregen.
Het Israelische leger heeft vanochtend in Gaza vier Hamas ‘militanten’ gedood. Niet via de ’targetted killings’ vanuit de lucht, maar toen de Israelische soldaten in tanks en bulldozers bij een routine actie ten oosten van vluchtelingenkamp Burije op verzet stuitten.
Lees deze zin nog even, die stond vanochtend in Haaretz: toen het Israelische leger bij routine activiteiten (midden in de Gazastrook) op verzet stuitte. Dringt ie door? Dit voor de mensen die nog steeds beweren dat Gaza niet bezet is, en door Israel is ‘ontruimd’ en teruggegeven.
Dus inderdaad: wél klassenjustitie, Anja. Tegen een besluit van het Openbaar Ministerie tot niet-vervolging kan door een rechtstreeks belanghebbende beklag worden gedaan bij het desbetreffende Gerechtshof (art. 12 Wetboek van Strafvordering). Dat zal zeker wel gebeuren.
Schandelijk om voor het eigen falen van de overheid een zondebok te gebruiken.
Hopelijk komt het nog goed met Khaled, Walid en Wassim!
Tsja,
Er is hier sprake van “justitieel onder de mat vegen”.
Mevrouw Verdonk zou er – wie weet – nog genoegdoening aan kunnen ontlenen. Een schande.
Wat betreft wat er in Gaza gebeurt. Een nog veel grotere schande.
Mazzel & broge, Evert
Ik dacht ook meteen hoe kan dat nou? Waarom wordt die Libier wel vervolgd en de rest niet? Van die bewakers die onvoldoende geschoold waren kan ik nog begrijpen, maar dan geldt het toch ook voor die Libier die kon toch niet weten dat er zoiets zou gebeuren als hij een peuk weggooide? En het is toch niet te bewijzen dat hij het expres heeft gedaan? Hoe kun je iemand dan veroordelen? Er gaan moordenaars vrijuit hoewel iedereen weet dat ze het gedaan hebben, maar er is net niet voldoende hard bewijs. En dan kan deze jongen wel veroordeeld worden? Ik snap er helemaal niks van!
Er zijn weinig dingen die me zo ongerust maken als een overheid die de mond vol heeft over fatsoen maar voor zichzelf eigen regels gaat maken.
Ik had dit ook niet verwacht.
Clara, het is toch al eeuwen zo dat de overheid zichzelf niet aansprakelijk acht? Ik herinner mij dat van jaren geleden toen gemeenten boetes uitdeelden voor milieuvervuiling, maar zelf buiten schot bleven. Ik kan mij helaas niet herinneren waar het toen concreet over ging.