Palestina/Israël

070710-karkar-save.jpg

Vrouwen demonstreren met de foto’s van hun familieleden die gevangen zitten in Israel. Tien jaar geleden zag ik ze al net zo zitten, met de foto’s van hun zoons en hun mannen. Olmert heeft beloofd 250 gevangenen vrij te laten. Van de tienduizend die er zijn opgesloten. Maar geheel volgens verwachting kiest hij daarvoor alleen gevangenen uit die toch binnenkort zouden worden vrijgelaten. En alleen mensen van Fatah.

Natuurlijk volg ik Harry op de voet, op zijn reis met de commissie buitenland van de TK. (Hier) En ik zie gebeuren waar ik altijd op hoop: zogauw mensen met eigen ogen zien wat er aan de hand is, begint hun mening zachtjes te kantelen. Want ze waren in Hebron. Dat is een van de plekken op de Westoever waar je een situatie aantreft die werkelijk niet anders dan apartheid genoemd kan worden. Ik ben er een paar keer geweest. Midden in de stad, in wat eens een van de drukste straten met veel Palestijnse winkels was, heeft een groep kolonisten zich gevestigd, kolonisten van het meest ideologische soort, die ongehinderd door het Israelische leger, dat alleen de kolonisten beschermt en niet de Palestijnse inwoners, een waar schrikbewind voeren. Dat er op joodse feestdagen alleen kolonisten in de straten te vinden zijn, en de Palestijnen huisarrest hebben, is nog het minste. Dankzij geweld en getreiter zijn de winkels gesloten, kan de markt niet meer open, kunnen de laatste Palestijnse bewoners alleen nog via het
dak hun huis bereiken. Ik maakte nog mee dat Palestijnse kinderen alleen nog onder bewaking van de Christian Peace Watch naar school konden, omdat ze als ze langs de kolonistenhuizen liepen werden uitgescholden, stenen naar hun hoofd kregen en er honden op ze af werden gestuurd. De meeste Palestijnse ouders hebben het dus opgegeven en zijn verhuisd – precies wat de kolonisten willen.

Ik maakte het mee hoe een van de kolonistenvrouwen toen er buiten werd gedemonstreerd omdat de straat weer geopend dreigde te worden voor Palestijns publiek – dat nu een grote omweg moet maken om van de ene kant van de stad naar de andere te komen – probeerde om mijn camera uit mijn handen te slaan. Toen ik haar arm wegduwde liep ze schreeuwend naar de dichtsbijzijnde soldaat, die mijn paspoort innam. Dat kreeg ik na een uur soebatten van een van de mensen van de Christian Peace Watch weer terug, en ik werd gesommeerd weg te gaan, wat ik maar deed. Het is er dus alleen maar erger geworden.

Harry van Bommel en Mariko Peters (Groen Links) hoef je niets meer uit te leggen, die waren er zelf al eerder. Martijn van Dam(PvdA) heeft ook al een standpunt dat er niet om liegt. Interessanter is daarom wat de partijgenote van Verhagen ervan vindt. Een fragment uit Harry’s weblog:

In het hotel ontbijten we vroeg in de ochtend met Yossi Gal, de hoogste ambtenaar op Binnenlandse Zaken. Zijn verhaal is het standaard Israëlische verhaal over de noodzaak van de muur, het aanpakken van Hamas, de steun aan de gematigde Fatah enzovoort. De enige opwinding in dit gesprek komt uit onverwachte hoek: de christendemocratische hoek. CDA-Kamerlid Karien van Gennip vraagt de man beleefd of hij wel eens in Hebron is geweest en of hij weet hoe vreselijk het daar is omdat de Palestijnse inwoners nauwelijks bewegingsvrijheid hebben. De man houdt zich goed maar ik meen te zien dat er toch enkele stoppen doorslaan. D66-collega Pechtold doet er nog een schepje bovenop door te beschrijven wat er rond de door Israël gesloten kippenmarkt is gebeurd. Daar hebben joodse kolonisten de huizen van Palestijnen ingepikt. Het Hoge Gerechtshof heeft de kolonisten daar weggestuurd maar na enkele maanden komen ze gewoon weer terug. Niemand die er iets tegen doet. Schande! Gal zegt deze specifieke situatie niet te kennen. Verder moeten we vooral ‘het grote plaatje niet uit het oog verliezen’. ‘Living conditions are important, but living is more important’ is zijn redenering. Het komt kennelijk niet in hem op dat de stelselmatige discriminatie en vernedering van Palestijnen en de onveiligheid iets met elkaar te maken hebben. Als klap op de vuurpijl nodigt Van Gennip de minister van Binnenlandse Zaken uit eens een bezoek aan Hebron te brengen. Zo. De dag is voor Yossi Gal goed begonnen. Delegatieleider Ormel sluit het gesprek zalvend af met de opmerking dat wij erom bekend staan een beetje bot te zijn. Gal slaat genadeloos terug: ‘U bent niet bot, u bent Nederlands’. In Israël is dat kennelijk de vergrotende trap van bot.

Ik blijf ook het nieuws over de situatie in Gaza volgen, helaas nog uit de verte. We zitten te wachten of Khaled met zijn zoons naar Nederland kan komen. Hij heeft nu een visum. Maar de grens bij Rafah is nog gesloten. Zo tikt er elke dag een stukje van zijn visum weg, en de jongens die nu zomervakantie hebben en zo verschrikkelijk graag naar Nederland willen komen zien de kans dat het nog gaat lukken steeds kleiner worden. Khaled en ik zijn inmiddels getrouwd, voor wie dat nog niet weten. Maar ook dat helpt niet veel. Ambassade gebeld, is er geen mogelijkheid om Khaled, die nu met een Nederlandse is getrouwd, en die al vaker in Nederland is geweest via de andere grensovergang, door Israel heen, naar het vliegveld van Tel Aviv of desnoods naar dat in Amman te krijgen. De mensen van de ambassade doen hun best. Het lukt niet. De Israelische autoriteiten geven geen krimp. Hij mag Gaza wel via Israel verlaten, maar dan mag hij nooit meer terug. En dat is natuurlijk de bedoeling niet, want hij heeft daar zijn werk en wil Gaza niet in de steek laten. Zorgen dat hij de Nederlandse nationaliteit krijgt, dat zou helpen. Maar dat duurt nog minstens drie jaar. Als je je huwelijk fris wilt houden: trouw met een Palestijn, dan zie je elkaar zo weinig dat het de moeite niet is om ruzie te maken.

En die duizenden Palestijnen aan de andere kant van de grens, die niet naar huis mogen, die zitten er nog steeds.

De situatie voor de Palestijnen is hopelozer dan ooit. Intern verdeeld, verspreid over twee reservaten, als tweederangsburgers in Israel, in de diaspora, vluchtelingenkampen in de omringende landen, of als migrant in het Westen – speelbal van de politieke krachten die hen omringen, machteloze steun van de VN of het Internationaal Gerechtshof, uitspraken die er niet om liegen, alle mensenrechtenorganisaties hebben rapport na rapport geproduceerd over de schendingen van de mensenrechten, van de Conventies van Geneve, zelfs zijn er al uitspraken over oorlogsmisdaden, maar er is geen enkele regering die die feiten serieus neemt, er is nergens recht voor hen te vinden.

Ondanks het feit dat ze er nog nooit zo slecht voor hebben gestaan gaat het leven door. Het lukt Hamas niet slecht om ondanks alles orde te houden in Gaza. Er is zelfs een begin gemaakt van een werkverschaffingsprogramma. Er schijnen weer salarissen uitbetaald te gaan worden aan de mensen die bij de overheid werken. Er wordt, mondjesmaat, voedsel toegelaten. De nog ergere humanitaire ramp blijft uit. Maar ander materiaal dan basisvoedsel, spullen die nodig zijn om de bedrijfjes en werkplaatsen gaande te houden staan nog voor de grens. Veel winkels zijn gesloten. Na de afkeuring van de bevolking toen er intern gevochten werd, groeit het vertrouwen weer in Hamas – nu zou Haniye ruim de helft van de stemmen krijgen als er verkiezingen zouden zijn, tegen nog maar 13% voor Abbas, die steeds openlijker wordt gezien als een handlanger van Israel en de VS. Dat hij geld in ontvangst neemt dat van alle Palestijnen is, en dat alleen aan Fatahgetrouwen uitbetaalt, zet kwaad bloed. Abbas kan niet langer als leider gezien worden voor het gehele Palestijnse volk, en hij verliest met de dag vertrouwen.

Het project voor gehandicapten dat door Stichting Kifaia wordt ondersteund heeft ondanks de moeilijke tijden doorgewerkt. Ik ontvang net een verslag. USAID (ironisch genoeg een Amerikaanse hulporganisatie) heeft het NCCR gevraagd om een grote hoeveelheid hulpmiddelen als rolstoelen en krukken eerlijk onder de behoeftigen te distribueren, en zo zijn er 2500 gehandicapten geholpen. Terwijl ze daarmee bezig waren -eerst moest er onderzoek gedaan worden welke mensen hulp nodig hadden – hebben ze nog 350 gehandicapten opgespoord die nog geen deel uit maakten van het huisbezoekenprogramma van het NCCR. Er is een nieuwe dependance ingericht in de middenkampen. Ze gaan nog steeds door met voorlichting over gehandicapten voor de gemeenschap, ze vormen comités van ouders van gehandicapten, en er komt nu een comité dat zich bezig gaat houden met de rechten van kinderen met een handicap. Het blijft me verbazen, wat een ongelooflijk uithoudingsvermogen die mensen toch hebben. Ik hoor het nog die Palestijnse man zeggen: ‘wanhoop? Dat is een luxe die we ons niet kunnen permitteren’.

17 gedachten over “Palestina/Israël

  1. Ik weet het ook nog maar een half jaar, Hendrik Jan. Dankjewel. We hadden een mooie kleine bruiloft op het stadhuis in Amsterdam, met een moslim die ons trouwde, een christen die ons de zegen gaf en een joodse (die ons eens aan elkaar voorstelde) die ons er bij omarmde. En iedereen in tranen.

  2. Jullie zorgen er toch wel voor dat er geen plaats is voor de duivel op jullie kussen, Anja? Dat zal wel lukken, denk ik.

    Zoals ik al eerder heb geschreven: ik vind het wel een heel slechte zaak dat Karien van Gennip (CDA) en Martijn van Dam (PvdA) “niet direct aanleiding zien voor meer druk op Israël” (om nu maar de bewoordingen van de Volkskrant aan te houden).

  3. De duivel heeft het te druk voor zulke hele hele lange LATrelaties, Olav. Daar begint ie niet aan.

    Ook al kunnen de vertegenwoordigers van het CDA en de PvdA nu nog niet openlijk zeggen dat ze er anders over denken dan hun minister, er is wel een flinke kans op dat ze binnenskamers enige invloed uit kunnen oefenen. En soms, ik zeg soms, is dat belangrijker dan wat je in een openbaar debat voor elkaar krijgt, omdat de minister minister zijnde vaak denkt dat hij zijn rug recht moet houden en elke verandering getuigt van slappe knieeen. Dus we zullen zien wat het uithaalt. Maar dat de vertegenwoordigers van de coalitiepartijen nu met eigen ogen hebben gezien waar we het over hebben, als we kritiek hebben op Israel, dat is nooit weg.

  4. He eindelijk nu mogen we, ululululululululululiieeeeeeeeeeeeeeeeeesj!!!!!!!!!!!!
    Ik hoop zo dat de Khaled en de boys nog naar Nederland kunnen komen. Insj’Allah zullen we maar zeggen.

  5. Masja Allah getrouwd met een Palestijn, gefeliciteerd Anja. En voordat we ons druk maken wie er tussen jullie komt liggen, eerst maar eens zorgen dát jullie bij elkaar kunnen liggen. Insja Allah ben je snel met je man herenigd.

  6. Beste Anja,

    Gefeliciteerd!

    Die man zal wel veel hebben meegemaakt. Ik hoop dat zijn eerste vrouw niet is omgekomen ofzo, maar dat ze “gewoon” gescheiden zijn.

  7. Dank je Bas. Ja die man heeft veel meegemaakt. Zeven jaar in de gevangenis gezeten onder andere. In 2003 hield hij daar in Nederland een lezing over, hoe hij zich van verzetstrijder ontwikkelde naar een man die vooral gelooft in een vreedzame en politieke oplossing, en daarom ook voor gehandicapten is gaan werken – hij is zelf licht gehandicapt, door polio en door de martelingen in de gevangenis. Zie hier.
    En ja, hij is ‘gewoon’ gescheiden van de moeder van zijn zoons. Ook niet leuk maar minder erg dan omgekomen.
    Eens vertel ik misschien het hele verhaal, het zou een mooi boekje kunnen worden, vol spanning en romantiek, helemaal ‘het persoonlijke is politiek’, maar nu nog niet.

  8. Als je met een buitenlander trouwt, krijgt je partner niet zo maar een visum voor Nederland, daar hebben talloze Nederlanders mee te maken.
    Ik denk dat de Nederlandse autoriteiten alle reden hebben om een onderzoek te doen naar de eventuele terroristische achtergrond van je echtgenoot.

  9. Hartstikke aardig dat je zo bezorgd, bent, Carel, en ook heel vriendelijk dat je ons nog even voor wil lichten hoe het gaat om je buitenlandse partner naar Nederland te krijgen, maar het is niet echt nodig. Ik weet er al alles van. We hebben IND, vreemdelingenpolitie, ministerie van Buitenlandse Zaken, en de hele santekraam al ruimschoots achter ons, benevens alle mogelijke papieren die er nodig waren om op het stadhuis in Amsterdam te trouwen, plus de screening die daarbij komt kijken of het geen schijnhuwelijk is (hebben we erg om gelachen, hoe zouden we nu eens kunnen bewijzen dat het ‘echt’ is, dachten we, moet je getuigen oproepen, of zouden we het op het kantoor van het IND zelf moeten laten zien?). Uiteraard wordt er bij elke Palestijn die de grens over wil nauwlettend gekeken of die niet ‘gevaarlijk’ wordt geacht en dat is ie dus niet. Het is bovendien niet de eerste keer dat hij naar Nederland komt, hij was hier al vaak. Het visum staat al in zijn paspoort en dat van zijn jongens. Het probleem is niet Nederland, maar de grens bij Rafah die dicht is voor alle Palestijnen die er in of uit moeten. En dat is voor Palestijnen uit Gaza de enige uitgang.

  10. Beste Anja,

    Heel veel geluk gewenst en trek je de kritiek niet te erg aan want die krijg je ongetwijfeld. Voor Malle Geertje een aanleiding om weer “schandelijk” te schreeuwen. (10% van zijn woordenschat)
    Je bent een moedige vrouw,

    Victor.

  11. Het voorspelbare stroompje modder kwam weer langs, Victor. Maar dat is langzamerhand zo geijkt dat ik er niet warm of koud meer van word, het enige fascinerende er aan is dat er mensen zijn die zonder blikken of blozen aannemen dat ze beter weten waar mijn echtgenoot op uit is dan ikzelf, dom blondje. Volgens het schema: we weten toch hoe Arabieren/moslims/Palestijnen zijn, met name de mannen natuurlijk want alle vrouwen zijn onderdrukt. En daar hoef je er kennelijk niet een voor te kennen om dat zeker te weten.
    De grappigste is om weer eens voor moslimhoer uitgemaakt te worden. Bij moslimknuffelaar reageerde ik altijd al ja! ja! lekker!, maar bij moslimhoer moet ik nu toch een kanttekening maken. Heb ik niet net gezegd dat ik getrouwd ben? Ik doe het voor niks, dummies.

  12. Gefeliciteerd Anja,

    ik hoop dat je je man naar Nederland kunt krijgen. Misschien kun je een paspoort regelen. Hij mag zijn oude paspoort houden en met een dubbel paspoort zou hij zowel in zijn land mogen (terug) komen als hier. In het ergste geval zorg je dat hij hier mag blijven. Dat hij daar werk heeft is niet zo veelbetekenend. Hij kan hier in het begin vast en zeker een uitkering krijgen in afwachting van een baan of opleiding. Bovendien kun jij voor hem borg staan met je inkomen. Hoe dan ook, het moet lukken.

  13. Vriendelijk bedoeld, Jinx, maar je praat een beetje over mijn man alsof het een huisdier is dat ik hier naar toe wil halen. Het is een meer dan volwassen man die net als ik zijn eigen leven heeft, we zijn geen van tweeen jong meer, en hij neemt zijn eigen beslissingen. En een ervan is dat hij Gaza niet wil verlaten omdat ze hem daar nodig hebben. Ik respecteer dat volstrekt. Het is een godvergeten moeilijke plek om te wonen, maar ook een die je niet zomaar in de steek laat. Daar kan hij wat voor zijn mensen doen, daar weet hij wie hij is, hier zou hij een migrant zijn met een opleiding die hier niets waard is, met nog gebrekkige taal, tegen de vijftig, dus of hij ooit nog aan het werk zou komen is de vraag, en dus afhankelijk van mij. Niet iets wat je een trotse man graag aandoet. Mocht de situatie ooit werkelijk niet meer te doen zijn, dan zien we opnieuw. Ondertussen willen we elkaar natuurlijk wel graag zien, we zijn niet voor niets getrouwd, en doen we er alles aan om er voor te zorgen dat hij een beetje makkelijker van Gaza naar Nederland op bezoek kan. En ik als voorheen een paar keer per jaar naar Gaza ga.

  14. Ya Anja,Mabruk!!!Welcome to the club.Ik ben het met je bovenstaande uitleg volkomen eens,maar dat maakt het extra moeilijk.Het klinkt misschien wat vreemd….maar ook sterkte van een ervaringsdeskundige over 34 jaar.Dat “sterkte”heeft geen betrekking op je relatie,maar je komt er nog wel achter dat je dacht alles te weten,maar nog de helft nog niet weet.

  15. Van harte gefeliciteerd met het huwelijk. Dat het een mooie en vruchtbare verbintenis mag zijn.
    Ik had deze berichtgeving wel uit de achterklap van het worldwide web, maar het is dus echt zo. Ik had het ook al gehoord bij je vroege-ochtend radio-interview van enige dagen geleden.

  16. “Zorgen dat hij de Nederlandse nationaliteit krijgt, dat zou helpen. Maar dat duurt nog minstens drie jaar.”

    Anja, gefeliciteerd.
    Houdt je er rekening mee dat de drie jaar pas gaat lopen als je samenwoont? (in Nederland of, als hij staatloos is, waar dan ook ter wereld)
    sterkte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *