Het is echt waar. ‘Gelijkheid tussen mannen en vrouwen’ wordt geacht een van onze belangrijkste kernwaarden te zijn, alleen, verzilveren kun je het niet. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Niet alleen omdat ze vaker in de verzorgende sector werken, die slecht betaald wordt. Het verschil is ook zichtbaar als vrouwen en mannen in dezelfde functie werken. In Europa is het verschil gemiddeld 15%. In ons moderne, verlichte Nederland is het nog slechter: 18%.
Sadet Karabulut en Paul Jansen, Tweedekamer-leden voor de SP, hebben er vragen over gesteld. Zie het weblog van Paulus Jansen, hier.
Hee, Anja….ik mis het deel over Turkije, waar veel vrouwen een hele hoge functie bekleden. Meer dan hier. Dat er nu geen vrouwelijke kandidaten in de verkiezingen zijn is erg zat. Maar over het algemeen hebben vrouwen daar meer kansen dan hier. Hoe het overigens met de beloning zit… geen flauw idee. Dit is natuurlijk niets anders dan ordinaire discriminatie. Waarom kan hier dan geen einde aan gemaakt worden met de Wet in de hand??
Nog zit Turkije niet in Europa, dus ik weet het niet Lydia. Ergens zijn die gegevens wel te vinden.
Nou woon ik absoluut graag in Nederland, maar wat gelijkheid betreft zijn er Arabische landen waar meer vrouwen studeren en meer vrouwen aan de universtiteiten lesgeven dan in Nederland. Weet ik natuurlijk ook weer niet uit mijn hoofd welke. Maar ik bedoel maar.
Heeft het niet te maken met salarisschalen, Anja? Vrouwen zijn natuurlijk nog met een opmars bezig qua arbeidsparticipatie. Een vrouw zit gemiddeld dus korter in een bepaalde functie dan een man en haar salaris loopt dus (nog) achter omdat er sprake is van een glijdende salarisschaal (jaarlijks 3% erbij komt veel voor).
Nee daar heeft het niet mee te maken. Andere factoren, zoals onderbreking van werk vanwege kinderen waren er al uitgehaald. Wat er overblijft is dat vrouwen werkelijk minder betaald krijgen voor dezelfde functie.
Dus je bedoelt dat een vrouw in dezelfde functie als een man, die ook even lang in dezelfde functie zit, toch minder betaald krijgt? Kan iemand hier voorbeelden van geven; het moet toch niet moeilijk zijn om een werkgever hierop aan te spreken?
Voorbeeld genoemd in het Parool 9 juli, waarbij geciteerd wordt uit het onderzoek van salarisverwerker ADP Nederland: bij de functie ‘hoofd boekhouding’ verdienen mannen 29,32 procent meer dan vrouwen in dezelfde functie. Alleen in de zorgsector verdienen vrouwen soms meer dan mannen.
Citaat uit NRC 21 juli, interview met Hoogleraar Kea Tijdens:
“Waar niet veel muziek in zit is het controleren van de wettelijke verplichtingen gelijk loon te betalen voor gelijke arbeid. Als er al tien gevallen per jaar worden aangepakt is het veel, en daarvan worden er maar vijf veroordeeld. Het effect daarvan is verwaarloosbaar.”
Wat de overheid wel kan doen volgens haar: financiering van de publieke sector beter regelen. Zoals wat er nu gebeurt in de de thuiszorg, waarvij de alphahulpen met duizenden worden ontslagen. Minimumloon en jeugdloon optrekken, waar relatief veel vrouwen in zitten. Betere regelingen voor combinatie arbeid en zorg, en voor herintredende vrouwen. Dat zijn weliswaar geen maatregelen die iets doen aan de ongelijke betaling, maar zouden wel meer vrouwen aan een betere positie op de arbeidsmarkt helpen.
Probleem is dat informatie over salarissen bij ons niet openbaar zijn. Wel de schalen natuurlijk, maar niet wie wat verdient. Als vrouw zou je dus aan een manlijke collega met een vergelijkbaar arbeidsverleden moeten vragen wat zijn salaris bedraagt en dat met het jouwe vergelijken, om een onwillige werkgever te kunnen aanspreken. Naar elkaars salaris vragen is eigenlijk not done in Nederland. Zo kunnen verschillen dus ongemerkt voortbestaan.
Het is zelfs nog erger: dikke vrouwen krijgen weer minder loon dan slanke vrouwen en zelfs of je mooi bent of niet (echt, dat hoorde ik gisteren dus) kan uitmaken. Als je een dikke, lelijke, allochtone, alleenstaande vrouw bent van middelbare leeftijd, dan ben je de pisang dus. Op al die punten word je in dit land gediscrimineerd. Ik scoor hier: nog steeds dik (wel 28 kilo kwijt al), lelijk (beauty is skindeep hihi) en alleenstaand. 😀 Maar ik maak er een geintje van, terwijl het een hele ernstige zaak is!
Dan kun je wel altijd nog in de Eerste Kamer, Lydia. Kwestie van genoeg voorkeursstemmen…
“Als je een dikke, lelijke, allochtone, alleenstaande vrouw bent van middelbare leeftijd, dan ben je de pisang dus.”
Behalve als je bij de overheid wilt werken, in overheidsvacatures lees ik nl. altijd dingen als ‘vrouwen en leden van een etnische minderheidsgroepering wordt uitdrukkelijk verzocht te reageren’.
beste Anja,
Er is één structurele ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen nooit opgeheven en die bestaat sinds 1985 door de HOS.
Hoewel we met een groep vrouwen deze rechtsongelijkheid tot aan het Hof van Straatsburg hebben aangevochten (en overal gelijk kregen), heeft de regering nooit gedaan wat was beloofd: als het economisch weer beter zou gaan zou de achterstand worden rechtgetrokken.
Ik leg het op mijn website uitgebreider uit. Ook hebben we dit probleem nogmaals aangekaart bij minister Plasterk.
Ik was er destijds ook de dupe van. Voor de invoering van de HOS had ik part time gewerkt in het basisonderwijs en het HBO, omdat ik in die periode mijn kinderen kreeg. Ik voldeed aan het vereiste aantal uren en verwachtte dus buiten de HOS te vallen. Maar toen ik in 1985 een baan in het voortgezet onderwijs kreeg, bleek dat deze gebieden niet meetelden. Alleen uren die je in het voortgezet onderwijs had gewerkt, telden mee.
Omdat mijn man en ik van rol ruilden, ons gezin was compleet en hij ging part time werken en werd huisman en ik werd kostwinner, viel ons dit echt rauw op ons dak. Ik ben er nog boos om, dus al 22 jaar.
vriendelijke groet,
Alma